RUPERT SHELDRAKE | morfische resonantie | spiriuele evolutie

Rupert Sheldrake

Bioloog en auteur

Sheldrake heeft het concept morfische resonantie verder ontwikkeld, gebaseerd op het oudere begrip morfogenetische velden. Auteur van de boeken: Honden weten wanneer hun baas thuiskomt, Het Zevende Zintuig.

Bezoek Rupert Sheldrake op:

RUPERT SHELDRAKE | MORFISCHE RESONANTIE

Dr. Rupert Sheldrake doet al jarenlang onderzoek naar morfogenetische velden en stelsels: informatievelden die aan de basis liggen van de vorm en het gedrag van organische, levende, abstracte en geestelijke morfogenetische eenheden.

Volgens de Britse celbioloog en auteur Rupert Sheldrake (1942) is het een misvatting dat het geheugen in het hoofd zit. Hij gelooft niet dat vormen vanzelf ontstaan. Hij stelt dat er in de natuur een vormend principe werkzaam is en dat dit vormende proces levensprocessen aanstuurt. Het geheugen van de vorm zit volgens hem in – wat hij noemt – het morfogenetisch veld. Om het plastischer uit te drukken: een morfogenetische veld is een tv-zender, het brein is het tv-toestel, het is morfische resonantie. Dit begrip heeft veel commotie veroorzaakt.

Sheldrake suggereert dat het morfogenetische veld gelijksoortige zaken met elkaar verbindt en dat het veld met het universum is verbonden. Deze resonantievelden leven voort nadat bijvoorbeeld een plant van een bepaalde soort is doodgegaan en het veld fungeert dan als een soort geheugenbank. Dankzij deze geheugenbank kunnen nieuwe planten zichzelf gemakkelijker vormen en aanpassen. De morfogenetische velden leveren dus een bijdrage aan de evolutie.

Onderzoekers van de Universiteit Wageningen doen zelfs experimenten met gedachtekracht om zo de ontkieming van planten te kunnen beïnvloeden. Maar helaas moet dit holistische experiment achter gesloten deuren gebeuren, omdat de wetenschap er nog niet rijp voor is. De wetenschap ziet de natuur traditioneel als een levenloze machine en niet zoals Sheldrake als een integraal geheel.

Morfogenetische velden lijken erg op wat Carl Gustav Jung het collectief onderbewuste noemt en wat in de Veda’s wordt aangeduid met de Akasha-kronieken, de bibliotheek of geheugenbank van de aarde die alles bevat wat elk individu en elke soort ooit hebben ervaren.

Er is veel geld besteed aan bio-engineering, biotechnologie, genetische manipulatie en moleculaire biologie. Het heeft niet geleid tot meer inzicht in het leven. Eigenlijk weten we nog maar heel weinig. Je kunt het leven ook niet verklaren aan de hand van genen en eiwitten. We hebben een ander soort uitleg nodig. Een meer holistische benadering. Als je in telepathie bent geïnteresseerd, dan ben je bij Rupert Sheldrake aan het juiste adres. Hij heeft er dertig jaar lang uitvoerig onderzoek naar gedaan. De beste fysieke analogie voor morfogenetische velden en een mogelijke verklaring voor telepathie is wellicht te vinden in de kwantumfysica, denkt Sheldrake. Het principe van non-lokaliteit in de kwantumfysica houdt in dat wanneer twee deeltjes ooit tot hetzelfde systeem behoren en vervolgens een andere richting uitgaan, ze met elkaar verbonden of ‘verstrengeld’ blijven, zoals kwantumfysici zeggen. Een verandering bij het ene deeltje leidt onmiddellijk tot een identieke verandering bij het andere deeltje.

Hoe vaak sceptische wetenschappers ook aangeven dat Sheldrake’s boek Seven experiments that could change the world (1994) de wereld niet veranderd heeft en dat ook in de toekomst niet zal doen, is zijn theorie dat mentale activiteiten van mensen inderdaad invloed kunnen uitoefenen op de wereld. Niemand kan de scheiding beschrijven tussen de bizarre kwantumwereld (waar verstrengeling een gegeven is) en de alledaagse realiteit (waar de natuur lijkt te werken volgens oorzaak en gevolg). Kan het zijn dat beide werkelijkheden tegelijkertijd waar zijn?

Sheldrake is één van de meest eigenzinnige en oorspronkelijke denkers in de natuurwetenschappen én wetenschapsfilosofie. Rupert Sheldrake is bij uitstek een man van de wetenschappelijke methode, die niets aanneemt zonder hard bewijs. Zijn ideeën worden nog niet geaccepteerd door wetenschappers, maar hij is ervan overtuigd dat het huidige paradigma nu sneller aan het afbrokkelen is dan hij in al die jaren heeft gezien.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170630
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
brucelipton

Positiviteit bepaalt onze toekomst

Dr. Bruce Lipton onderzocht celmembranen en kwam tot een ongelooflijke ontdekking: genen kunnen veranderen.

Marianne Williamson over dienen

Spiritueel leraar Marianne Williamson

Als NewAge-boreling mengt ze haar christelijke geloof met de hedendaagse spirituele wereld.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?