VEERHUIS | Henry Mentink | nieuwe economie | interview

Henry Mentink van 't Veerhuis in de Evolutiegids

Henry Mentink, oprichter Veerhuis:

‘Het Veerhuis is de veerpont naar de nieuwe economie’

In 2015 kocht de stichting UNO Foundation onder leiding van Henry Mentink met behulp van crowdfunding het Veerhuis in Varik. De ambitie van de serie-ondernemer is groots: het Veerhuis moet een kosmopolitische ontmoetingsplek en broedplaats worden voor de nieuwe economie.

Hij droomde er al lang van. De jaren verstreken. Het haar werd ietsje grijzer en de scheiding in z’n haar nog rechter, maar de droom bleef. Frisdenker en ondernemende idealist Henry Mentink kreeg het voor elkaar. In 2015 kon hij in het Veerhuis in Varik zijn droom realiseren: een ontmoetingsplaats en broedplaats voor de nieuwe economie. Vanuit een integrale visie waarin samen doen en delen met Nederlandse en internationale partners centraal staat. Henry Mentink, comfortabel gekleed in lichtblauw, geeft zijn gedroomde visie in het Veerhuis met een schitterend uitzicht op de Waal.

“De rode draad is vrede”, vertelt Henry Mentink. Zijn diepe en rustige stem beklemtoont daarbij nog extra wat hij wil uitdrukken. “Toen ik tien jaar was en de moord op president Kennedy plaatsvond, vroeg ik me al af in wat voor een wereld ik terecht gekomen was. Al mijn spreekbeurten gingen vervolgens niet alleen over hem, maar ook over Martin Luther King en Ghandi. Begrijp me niet verkeerd: ik ben niet iemand die actie wil voeren, want als je ergens tegen strijdt wordt het alleen maar erger. Vrede begint immers bij jezelf door vrede te creëren in je eigen hart. Liever focus ik me op het laten zien van nieuwe mogelijkheden. Dat is ook de reden dat ik bedrijfskunde op de Business Universiteit Nijenrode heb gedaan, vooral om de wereld van het zakendoen te begrijpen. Ik wil vrede bereiken door middel van het zakendoen en vanuit de eenheids- of coöperatiegedachte.”

In 1993 begon Henry Mentink met de eerste professionele Wereldwinkel, gevolgd door de oprichting van MyWheels in 2002, die hij met behulp van crowdfunding succesvol op de kaart zette. Hij stond aan de wieg van Nu Spaarpas, een duurzame spaarpas volgens het principe van airmiles. Mentink is voorzitter van de stichting Ecodorpen Nederland, lid van de Club van Boedapest en Damanhur. In 2009 kreeg hij een duurzaam lintje voor zijn geslaagde bedrijfsexperimenten. Maar hoe rijmt dat alles met zijn beeld van vrede? Henry Mentink: “MyWheels heb ik opgezet als een duurzame coöperatie, want als je een auto samen deelt is er geen strijd nodig. Als ik de organisatie als BV had opgericht, dan had ik de concurrentiegedachte moeten hanteren en was ik allang ‘binnen’ geweest. En rijk worden is niet mijn streven. Met het duurzame samenredzaamheidsprincipe blijft de ziel erin zitten.”

Wat is die ziel precies? Henry Mentink haalt daarop een klein houten doosje tevoorschijn: de UNO-box. Hij vouwt de box open en laat me vervolgens de tekst aan de binnenkant lezen. In de openvallende vlakken lees ik de woorden: bron, energie, tijd, organisatie, mens, natuur en eenheid. “Drie jaar geleden heb ik dit doosje doorontwikkeld. Het stond namelijk al twintig jaar lang in m’n vensterbank. Met het bijbehorende Bronplan heb je een leidraad voor het opzetten van een samenwerkingsorganisatie met een dubbel verdienmodel, waarbij je de idealen die wereldwijd gevoeld worden op een hoger plan brengt. De UNO-box nodigt namelijk uit om out of the box te denken en tegelijkertijd in the box te voelen. Het doosje nodigt uit om de binnen- en buitenkant als één geheel te zien.”

 

Je kunt een bedrijf beginnen met het doel om geld te verdienen. Punt uit. Als ik het goed begrijp, zeg jij nu: ‘Als je de binnenkant en dus je intuïtie, je gevoel en je passie daarin meeneemt, begin je een bedrijf vanuit vrede en eenheid.’  “Mensen vragen mij wel eens: ‘Hoe weet ik nou of ik mijn intuïtie volg?’ Je hoeft dan maar één vraag te beantwoorden.” En dat is? “Waarom doe ik dit? En als je antwoord is om geld te verdienen of dan word ik aardig gevonden, dan zit je in je denken en dus aan de buitenkant. Maar als je antwoord is: ‘Dat wil ik gewoon doen of ervaren of dat wil ik al jaren’, dan zit je aan de binnenkant of je gevoel. Je weet dan misschien niet precies waarom je iets wilt, maar dat ervaar je dan wel vanzelf. Dat vertaalt zich naar de buitenkant in de vorm van de strategie en de uitvoering.”

Hoe zie jij de nieuwe economie voor je? Uit de beelden die Mentink vervolgens schetst blijkt dat hij alles tot in de puntjes heeft doordacht. “Er zijn heel veel theorieën over hoe alles mooier en beter kan. Ik noem de donuteconomie van Kate Raworth of de circulaire economie. Dit zijn weliswaar mooie initiatieven, maar ze werken echter nog binnen het oude economiesysteem.” En die oude economie bestaat uit grote, centrale en hiërarchische organisaties met lange ketens die nodig zijn om diensten te leveren en producten te maken. De inkomensverschillen worden daarin steeds groter. Henry Mentink legt uit: “Ja, de Duitse geldexpert Margrit Kennedy en de Duitse onderzoeker Helmut Creutz hebben aangetoond dat de 80% armsten veel meer rente betalen dan ze ontvangen. Dit geld gaat naar de rijkste 10% van de bevolking. Dit is de verklaring voor het feit dat de armen armer en de rijken of de pensioenfondsen en banken steeds rijker worden. Het mechanisme van de oude economie blijft zo in stand. Als die rijken vervolgens in de circulaire economie stappen, dan bedenken ze een systeem dat past bij het geldsysteem van de oude economie. Dan vinden ze dat ze goed bezig zijn”, charcheert Mentink.

“Hun race naar meer groei en winst zorgt voor nóg meer consumentisme. Het marktmechanisme blijft dan bestaan. Vergeet niet: die rijken zitten net als de armen in datzelfde oude systeem.” We moeten niet vergeten dat die rijken wel alles bepalen! “Daarom heb ik een paar jaar geleden het idee van het Grenswisselkantoor tussen Hemel en Aarde (GHA) gelanceerd, een stichting voor het Algemeen Nut. Iemand die vanuit overvloed geld wil geven kan dat nu doen bij dit grenswisselkantoor tegen de munteenheid van de Hemel.” Kun je een concreet voorbeeld geven? “Achter het Veerhuis ligt een stuk grond waar ik graag wil gaan bouwen met gebruikmaking van geefgeld, een nieuwe manier van investeren. Daarvoor in de plaats helpen wij de gever om zijn eigen geluk te vinden. Stel hij heeft een passie die hij maar niet kan uitleven omdat de hulp ontbreekt. Dan helpen we mensen om hun droom of passie waar te maken. Wij helpen de geldgever om zich als persoon verder te ontwikkelen. En dat is win-win voor iedereen! Je kunt daarbij denken aan de start-up van je eigen kunstenaarschap of de zorg voor de oude dag in de gemeenschap vorm te geven.” Je baseert de nieuwe economie op het gegeven dat je jezelf gelukkiger maakt en tevens de ander. “Stel je eigen geluk dan wel op de eerste plaats! Van daaruit kun je namelijk met meer kracht en voldoening hulp aan anderen geven.”

Mentink vervolgt zijn visie op de nieuwe economie. “Er zijn nog andere factoren die een rol spelen. Dat zijn nieuw bewustzijn en samenwerken. Dat hebben we niet geleerd! Er is geen les over liefde, levensbeschouwing of alle zaken die gaan over de binnenkant van de UNO-box. De lessen van de oude economie zijn alleen maar gebaseerd op de buitenkant van het doosje. We moeten dus een omslag maken in bewustzijn en dat we elkaar weten te vinden. Het heeft geen zin om met je vinger naar de rijken te wijzen. Nee! Om die nieuwe economie vorm te geven hebben we een nieuwe organisatievorm bedacht: het DeelGenootschap. Die is namelijk niet juridisch. Het handboek ligt al klaar. Dat heb ik samen met met Darmaris Mathijssen, mede-bestuurslid in de UNO Foundation, en van de Economy Transformers ontwikkeld. Het principe van het DeelGenootschap is dat de te ontwikkelen organisatie enkel een brug nodig heeft in de vorm van een stichting. Daarin worden salarissen en facturen betaald, het eigendom is geregistreerd, enzovoorts. De stichting heeft weliswaar een juridische taak maar is niet meer de baas. Iemand die in het DeelGenootschap deelneemt ondertekent geen contract maar een verbintenis. En die verbintenis begint met: ‘Wat is je droom of je passie?’ Want we kunnen je alleen maar helpen als we weten wat jij vanuit je hart wilt. Van daaruit gaan we met elkaar in het DeelGenootschap samenwerken.” Eigenlijk benader je iemand als een unieke deelgenoot met unieke talenten, passie en aandeel. “Laatst hoorde ik iemand zeggen: ‘We gaan zelfs een commissie met ongelijke behandeling instellen’. Ongelijk betekent hier: ik wil jou in jouw ding verder helpen. Het kan ook voorkomen dat iemand niet weet wat zijn of haar droom is. Ook dán helpen wij je op weg.”

Als ik het even mag samenvatten. Jij ziet de nieuwe economie als een gebeuren waarin iedereen uniek is, waarin een ziel zit, waarin rijk en arm, geleerd of niet geleerd met elkaar in een of ander project samenwerken en waarin iedere partner plezier in het leven ervaart omdat ze de eigen passie kunnen uitleven. Dat klinkt heel idealistisch. “De grote oefening is het schenken van vertrouwen. Dat moeten we met z’n allen leren. En in de proeftuin van het Veerhuis leren we het beste hoe we met elkaar die nieuwe economie kunnen vormgeven. En in onze Economy Transformers Academy leren we studenten in drie jaar tijd hoe ze een samenlevingskunstenaar kunnen worden. Ik geloof namelijk heel erg in het doen en het ervaren. We hebben intussen de eerste stap gezet om het nieuwe Village Trade Center (VTC) in het Veerhuis tot een succes te maken. Het VTC geeft invulling aan de wereldwijd gevoelde behoefte om lokaal met elkaar aan de slag te gaan. Toeristen en ook bedrijven komen naar het Veerhuis en kopen daar de mooie producten die door de Varikse dorpsbewoners zijn gemaakt. Het geld blijft, door rente in natura aan te bieden, in het dorp. Het VTC is daarmee een typisch voorbeeld van samen investeren en doen geworden.”

Wat wil jij de lezer nog meegeven? “Misschien een hele praktische. Doe al je kranten en de TV de deur uit, luister niet meer naar het nieuws, maar probeer het nieuws in jezelf te ontdekken.”

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 171130
Evolutiegids en trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Deel de kennis van De Evolutiegids

Henry Mentink wil aarde op Unesco werelderfgoedlijst

21-05-22: Henry Mentink loopt mét een volle kruiwagen en wisselend gezelschap van het Veerhuis in Varik naar Parijs om bij Unesco de hele aarde op de werelderfgoedlijst te zetten. Je kunt het volgen via https://lnkd.in/eMNzWE2F en kijk ook https://lnkd.in/epSn3UHd voor een toelichting waarom we de aarde van de beurs en uit de handel zouden moeten halen.

Duurzame 100 in 2020

Het Veerhuis staat op plaats 63.
ervinlaszlo

Alles wat wij doen laat een spoor na in de kosmos

Voorzitter van de Club van Boedapest, Ervin Laszlo, streeft met zijn club duurzaamheid en integratie van spiritualiteit, wetenschap en kunst na.

Groene steden in de Evolutiegids

Duurzame steden bouwen tijdens Covid-19

Veel stadsbestuurders reageren met creatieve oplossingen om hun stad sneller groener en klimaatbestendiger te maken.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?