JADAV PAYENG | Forest Man in India | duurzame evolutie

Jadav Payeng

Forest Man

Milieuactivist Jadav Payeng is een Indische boer die eigenhandig, boom voor boom, een groot bos heeft aangelegd in de staat Assam.

Bezoek de actie op:

Jadav Payeng, de man die in z’n eentje een jungle creëerde

Hij is een bijzondere man: Forest Man Padma Shri Jadav Payeng (1963). In z’n eentje heeft hij een dor en kaal land omgetoverd tot een bos waar het leven weer kon terugkeren. In veertig jaar tijd heeft hij gezaaid en geplant en daarmee 550 hectare land in Bramhaputra River Islands van Assam omgetoverd in een levende oasis.

Sinds 1979 plant Jadav Payeng honderden bomen op een geërodeerd eiland in India. Zo legde hij eigenhandig driehonderd hectare bos aan in de staat Assam. “In de tijd dat ik leef wil ik het land groener maken. Maar ik kan het niet alleen”, zegt hij. “Als we het de jongere generatie kunnen leren, kunnen zij het van ons overnemen.” Toen hij het land voor een groot deel had bebost, kwamen de vogels, de tijger en de neushoorn in het bos leven. “Ik heb het bos voor de mensen aangelegd. Het gaat er niet om wat ik voor het land beteken, maar wat ik voor het land kan doen.”

Ooit was dat eiland een oase, volledig bedekt met een dicht bos. Maar toen de mensen haast alle bomen op het eiland hadden omgehakt voor hun eigen winsten, was ook het grootste deel van de dieren verdwenen. Zevenendertig jaar later is het Molai-woud nu 1.360 hectare groot – groter dan Central Park in New York. Het is een waar paradijs. Een groep van 115 olifanten, herten en zelfs neushoorns en tijgers wonen nu weer op het eiland.

In Parijs vroeg ik het Economisch Forum voor Klimaatverandering waarom ze het woord ‘economie’ zo vaak benadrukten, ‘zegt Payeng. “Welke waarde heeft de economie als er geen zuurstof is? Ik vroeg hen om te stoppen met ademen gedurende twee minuten om het belang van zuurstof te ervaren.”

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170706
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Bomen planten | Evolutiegids

Wereldrecord: India plant 66 miljoen bomen in één dag

Inspirerend: 1,5 miljoen mensen uit India breken het wereldrecord door 66 miljoen bomen in één dag te planten.

richartsowa

Groen eiland van plastic flessen

Richard Sowa heeft het waargemaakt: een drijvend eco-paradijs in Mexico.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?