FOREST CITY | groene stad | duurzame evolutie

Stefano Boeri

Groene bouwer

Ontwierp in Milaan en Zwitserland zijn bosco verticale (woonbostorens). Begonnen in 2009 en voltooid in 2014. Nu begint hij aan Forest City in China.

Volg Stefano Boeri op:

 

Forest City, nieuwe evolutie in groene stedenbouw

Forest City is een nieuw fenomeen in groene stedenbouw. De Italiaanse architect Stefano Boeri heeft ze ontworpen: groene woontorens in Zwitserland en Italië. Maar nu gaat hij een Forest City bouwen in China. De stad zal jaarlijks 10.000 ton CO2 absorberen en 900 ton zuurstof produceren. Daar moeten de 40.000 bomen en liefst 1 miljoen planten in de stad voor zorgen.

In Zuid-China is iets bijzonders aan de hand. De bergregio Liuzhou bouwt momenteel aan een enorm Forest City. Dit ambitieuze bouwproject onder leiding van de gemeente zal zo’n 30.000 mensen huisvesten, maar er zullen ook duurzame kantoren, hotels, ziekenhuizen en scholen gebouwd worden. Al deze gebouwen zullen geothermische energie opwekken en zonnepanelen hebben. In 2020 levert China daarmee een duurzaam aandeel in het kader van het Akkoord van Parijs. Tegen 2020 moet de eerste bosstad ter wereld klaar zijn.

Lucht zuiveren
In totaal krijgt Liuzhou Forest City 40.000 bomen en bijna 1 miljoen planten van honderd verschillende soorten. De bomen en planten worden geplaatst op balkons van de gebouwen in de stad en langs drukke wegen. De Italiaanse architect Stefano Boeri verwacht, dat de groenvoorziening jaarlijks tot 10.000 ton CO2 en 57 ton verontreinigde luchtdeeltjes kan absorberen en de lucht zal zuiveren. Bovendien produceren de bomen en planten naar verwachting 900 ton zuurstof per jaar.

Eerste Forest City
De eerste Chinese Forest City moet een duurzame stad worden met een laag energieverbruik. Alle groene planten en bomen op de balkons en daken zullen er voor zorgen dat er een groot verschil is tussen de temperatuur binnen en buiten. Vooral in de zomer moet al dat groen veel verkoeling brengen. Daarnaast zal al deze begroeiing gaan fungeren als een filter om zuurstof te produceren, CO2 te absorberen en mensen te beschermen tegen de hoge vervuiling in Chinese steden. Door meer groene steden te bouwen en meer groen te integreren in bestaande steden moet de enorme luchtvervuiling in China worden teruggebracht.

Zelfvoorzienend
Forest City zal zelfvoorzienend zijn en werken op hernieuwbare energiebronnen zoals aardwarmte en zonne-energie. De stad wordt ook volledig bekabeld en omvat commerciële zones, woonwijken, recreatieruimtes, een ziekenhuis en twee scholen. Forest City wordt via een snelle spoorlijn voor elektrische auto’s met Liuzhou verbonden. De groene bosstad zal in 2020 worden ingehuldigd.

Duurzame snelweg
Maar of dat nog niet genoeg is, werkt China ook aan het verduurzamen van de Chinese nationale snelweg G107. Met een totale lengte van 2.698 kilometer en twaalf rijstroken, verbindt de snelweg diverse grote steden als Beijing, Shenzhen, Shijiazhuang, Guangzhou en Wuhan. Zo moet de G107 ruimte bieden voor voetgangers, maar ook voor deelauto’s en verschillende transportsystemen als drones, elektrische en zelfrijdende voertuigen. Dat levert volgens de Amerikaanse architecten Avoid Obvious Architects en het Hongkongse architectenbureau Tetra Architects & Planners een verminderd gebruik van auto’s op fossiele brandstoffen en een betere luchtkwaliteit op.

Verticaal bos
In 2009 heeft het Italiaanse architectenbureau van Stefano Boeri de Bosco Verticale
(verticaal bos) in Milaan ontworpen. De woontoren is voltooid in 2014. Boeri heeft vooral inspiratie hebben opgedaan in New York, Londen, Vancouver en Chicago. De groene wolkenkrabbers zijn gevestigd in Porte Nuova, het belangrijkste zakelijke district van Milaan. De twee torens van 110 meter en 76 meter hoog hebben duizend bomen op de balkons.

Groei met CO2
Hiermee zegt de architect de lokale ecologie en het stadsklimaat te verbeteren. Fijne stofdeeltjes hechten zich namelijk aan het groen. De bomen gebruiken het CO2 van de stofdeeltjes om te groeien. Met een integraal energiesysteem van het Nederlandse ingenieursbureau Deerns, is het energieverbruik van de Bosco Verticale 20 procent minder dan vergelijkbare woontorens. Daarnaast zijn de woningen voorzien van duurzame vloerverwarming en –koeling. De twee gebouwen produceren ook energie en dragen bij aan een specifiek microklimaat. Bovendien houden de bomen het lawaai van de stad tegen, zodat je je als bewoner bijna echt in een afgelegen bos waant. Door het veelvoudige gebruik van beton om de zware bomen op de balkons van het gebouw te ondersteunen, worden de gebouwen niet door iedereen als duurzaam gezien.

Bostoren in Utrecht
De bostoren van Milaan vindt niet alleen in China navolging, ook in Utrecht wordt er een gebouwd. De Utrechtse toren krijgt bomen en planten uit de regio. Vanuit de volle grond worden de bomen in steeds kleinere potten gezet en worden nadat de bomen zijn aangeslagen overgeplaatst naar de toren. De ervaring in Milaan is in ieder geval positief uitgevallen. Er hoefden maar weinig bomen te worden vervangen. De bomen zijn nog ergens anders goed voor: deze bomen moeten ook vogels, insecten, vlinders en andere soorten aantrekken. 

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170628
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Luchtkwaliteit in huis belangrijk voor lichaam en hersenen

30-07-19: Hoewel we 90% van onze tijd binnen doorbrengen, kan de kwaliteit van de lucht in onze kantoren, huizen en scholen slecht zijn. Wetenschappers hebben ontdekt dat vluchtige stoffen uit meubels, deeltjes uit de keuken en andere bronnen slecht zijn voor onze gezondheid en hersenen. Slechte ventilatie verergert het nog meer. Volgens onderzoek van het Longfonds zou in één op de zeven woningen de luchtkwaliteit meer dan twaalf uur per dag onvoldoende zijn. Piet Jacobs, binnenluchtdeskundige van TNO en niet bij het onderzoek betrokken, zegt dat de concentraties fijnstof vooral oplopen bij bakken, braden en wokken van vlees en groente zonder effectieve afzuiging. Groene gebouwen kunnen uitkomst bieden, maar dat geeft nog geen oplossing voor de afgifte van gassen door het interieur en uitademing van mensen in werkruimtes. Luchtkwaliteit en energie-efficiëntie zijn niet altijd hand in hand gegaan. Groene gebouwen kunnen wel hoop bieden op een nieuw tijdperk van constructie dat zowel mens als milieu ten goede komt. Dat kan betekenen dat het mechanische ventilatiesysteem meer draait of dat de ramen worden geopend als de lucht buiten schoon is. Bron: BBC.

Tuinwonen in hartje Utrecht

20-03-19: In Utrecht start later dit jaar de bouw van Wonderwoods, twee torens uitgerust met 360 bomen en 9.640 struiken, natuur die moet bijdragen aan het herstel van de disbalans tussen mens en natuur, stelt ontwikkelaar Wonderwoods Development. Ze noemen dat de road to happiness 2.0. De bomen en planten op, in en rond de torens nemen CO2 en andere schadelijke gassen op en geven er zuurstof voor terug. Daarbij absorberen ze ook vervuilers als fijnstof, pollen en uitlaatgassen. Bron: Wonderwoods.

Nanjing krijgt verticaal bos

Bijna 40 procent van het Chinese bnp wordt in de regio Nanjing met 7,5 miljoen mensen verdiend. De smog is overweldigend, maar het tij keert. Nu komen er Nanjing Green Towers, gebouwencomplexen met groen aan binnen- en buitenzijde. Op de balkons, binnenplaatsen en dakterrassen moeten 20.000 planten en 1.100 bomen gaan groeien. En dat alles om koolstofdioxine te produceren. De oplevering is eind 2018. Bron: Architect Stefano Boeri.
Future of food | Evolutiegids

Future farming, evolutie in voedselproductie

De Economist Intelligence Unit verwacht dat de vraag naar voedsel de komende 30 jaar met 60 procent zal toenemen. Welke oplossingen hebben boeren, politici en bedrijven voor jou in petto?

paddenstoelencampus

Duurzaam bouwen met schimmels

Toekomstige constructies: bouwen met schimmels van paddenstoelen. Zelfs in de ruimte gaan ze ermee aan de slag.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?