FOREST CITY | smogetende stad in China | duurzame evolutie

Stefano Boeri

Italiaanse duurzame architect

Ontwierp in Milaan zijn bosco verticale (woonbostoren). Begonnen in 2009 en voltooid in 2014.

Volg Stefano Boeri op:

 

Nieuwe evolutie: China weert vervuiling door de bouw van een Forest City

De Italiaanse architect Stefano Boeri heeft ze ontworpen: groene woontorens in Zwitserland en Italië. Maar nu gaat hij dat ook doen voor China. De Chinese regio Liuzhou gaat een hele stad bouwen met duurzame woontorens voorzien van bomen en planten. En dat alles om vervuiling tegen te gaan. In 2020 levert China daarmee een duurzaam aandeel in het kader van het Akkoord van Parijs.

In Zuid-China is iets bijzonders aan de hand. De bergregio Liuzhou bouwt momenteel aan een enorme bosstad. Dit ambitieuze bouwproject onder leiding van de gemeente zal zo’n 30.000 mensen huisvesten, maar er zullen ook duurzame kantoren, hotels, ziekenhuizen en scholen gebouwd worden. Al deze gebouwen zullen geothermische energie opwekken en zonnepanelen hebben.

In totaal krijgt Liuzhou Forest City 40.000 bomen en bijna 1 miljoen planten van honderd verschillende soorten. De bomen en planten worden geplaatst op balkons van de gebouwen in de stad en langs drukke wegen. De Italiaanse architect Stefano Boeri verwacht, dat de groenvoorziening jaarlijks tot 10.000 ton CO2 en 57 ton verontreinigde luchtdeeltjes kan absorberen. Bovendien produceren de bomen en planten naar verwachting 900 ton zuurstof per jaar.

De eerste Chinese Forest City moet een duurzame stad worden met een laag energieverbruik. Alle groene planten en bomen op de balkons en daken zullen er voor zorgen dat er een groot verschil is tussen de temperatuur binnen en buiten. Vooral in de zomer moet al dat groen veel verkoeling brengen. Daarnaast zal al deze begroeiing gaan fungeren als een filter om zuurstof te produceren, CO2 te absorberen en mensen te beschermen tegen de hoge vervuiling in Chinese steden. Door meer groene steden te bouwen en meer groen te integreren in bestaande steden moet de enorme luchtvervuiling in China worden teruggebracht.

Maar of dat nog niet genoeg is, werkt China ook aan het verduurzamen van de Chinese nationale snelweg G107. Met een totale lengte van 2.698 kilometer en twaalf rijstroken, verbindt de snelweg diverse grote steden als Beijing, Shenzhen, Shijiazhuang, Guangzhou en Wuhan. Zo moet de G107 ruimte bieden voor voetgangers, maar ook voor deelauto’s en verschillende transportsystemen als drones, elektrische en zelfrijdende voertuigen. Dat levert volgens de Amerikaanse architecten Avoid Obvious Architects en het Hongkongse architectenbureau Tetra Architects & Planners een verminderd gebruik van auto’s op fossiele brandstoffen en een betere luchtkwaliteit op.

In 2009 heeft het Italiaanse architectenbureau van Stefano Boeri de Bosco Verticale (verticaal bos) in Milaan ontworpen. De woontoren is voltooid in 2014. Boeri heeft vooral inspiratie hebben opgedaan in New York, Londen, Vancouver en Chicago. De groene wolkenkrabbers zijn gevestigd in Porte Nuova, het belangrijkste zakelijke district van Milaan. De twee torens van 110 meter en 76 meter hoog hebben duizend bomen op de balkons. Hiermee zegt de architect de lokale ecologie en het stadsklimaat te verbeteren. Fijne stofdeeltjes hechten zich namelijk aan het groen. De bomen gebruiken het CO2 van de stofdeeltjes om te groeien.  Met een integraal energiesysteem van het Nederlandse ingenieursbureau Deerns, is het energieverbruik van de Bosco Verticale 20 procent minder dan vergelijkbare woontorens. Daarnaast zijn de woningen voorzien van duurzame vloerverwarming en –koeling. De twee gebouwen produceren ook energie en dragen bij aan een specifiek microklimaat. Bovendien houden de bomen het lawaai van de stad tegen, zodat je je als bewoner bijna echt in een afgelegen bos waant. Door het veelvoudige gebruik van beton om de zware bomen op de balkons van het gebouw te ondersteunen, worden de gebouwen niet door iedereen als duurzaam gezien.

De bostoren van Milaan vindt niet alleen in China navolging, ook in Utrecht wordt er een gebouwd. De Utrechtse toren krijgt bomen en planten uit de regio. Vanuit de volle grond worden de bomen in steeds kleinere potten gezet en worden nadat de bomen zijn aangeslagen overgeplaatst naar de toren. De ervaring in Milaan is in ieder geval positief uitgevallen. Er hoefden maar weinig bomen te worden vervangen. De bomen zijn nog ergens anders goed voor: deze bomen moeten ook vogels, insecten, vlinders en andere soorten aantrekken. 

Auteur Mary Span | ©EVOLUTIEGIDS | 170628

Tuinwonen in hartje Utrecht

20-03-19: In Utrecht start later dit jaar de bouw van Wonderwoods, twee torens uitgerust met 360 bomen en 9.640 struiken, natuur die moet bijdragen aan het herstel van de disbalans tussen mens en natuur, stelt ontwikkelaar Wonderwoods Development. Ze noemen dat de road to happiness 2.0. De bomen en planten op, in en rond de torens nemen CO2 en andere schadelijke gassen op en geven er zuurstof voor terug. Daarbij absorberen ze ook vervuilers als fijnstof, pollen en uitlaatgassen. Bron: Wonderwoods.

Nanjing krijgt verticaal bos

Bijna 40 procent van het Chinese bnp wordt in de regio Nanjing met 7,5 miljoen mensen verdiend. De smog is overweldigend, maar het tij keert. Nu komen er Nanjing Green Towers, gebouwencomplexen met groen aan binnen- en buitenzijde. Op de balkons, binnenplaatsen en dakterrassen moeten 20.000 planten en 1.100 bomen gaan groeien. En dat alles om koolstofdioxine te produceren. De oplevering is eind 2018. Bron: Architect Stefano Boeri.
urbanskyfarm

Future farming, evolutie in voedselproductie

De Economist Intelligence Unit verwacht dat de vraag naar voedsel de komende 30 jaar met 60 procent zal toenemen. Welke oplossingen hebben boeren, politici en bedrijven voor jou in petto?

paddenstoelencampus

Duurzaam bouwen met schimmels

Toekomstige constructies: bouwen met schimmels van paddenstoelen. Zelfs in de ruimte gaan ze ermee aan de slag.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?