EVOLUTIENIEUWS | KORTE UPDATE

Nieuws van De Evolutiegids

Nieuws van de Evolutiegids
NIEUWS UPDATE

Welkom bij
recent nieuws!

Nieuws, korte update verzameld uit bronnen vanuit de hele wereld over duurzaam, persoonlijk, sociaal, spiritueel, vitaal en zakelijk evolutienieuws. Zinvol nieuws dat ertoe doet!

oceaan
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Klimaatopwarming jaagt zuurstof uit oceanen

08-12-19: De opwarming van zeewater door kooldioxide en de geleidelijke verzuring zijn niet de enige grote wereldwijde gevolgen van broeikasgasemissies in oceanen. Het is al enkele decennia bekend dat de afvoer vanlandbouwmeststoffen, riolering, dier- en aquacultuurafval ervoor zorgen dat er zuurstofarme zones in de zee ontstaan. Met name soorten zoals tonijn, marlijn en haaien zijn gevoelig voor lage zuurstofniveaus. Momenteel tellen de oceanen liefst 700 zuurstofarme gebieden. In de jaren 60 ging het om slechts 45 zulke gebieden. Bron: IUCN.

PERSOONLIJK EVOLUTIENIEUWS

Chileens feministisch protestlied verovert de wereld

08-12-19: De tekst van een Chileens feministisch protestlied klaagt de straffeloosheid aan bij geweld tegen vrouwen. Het lied wijst er ook op dat de schuld voor verkrachting niet bij de vrouw ligt, noch bij de kleren die ze koos of de plaats waar ze was. Het nummer ging online een eigen leven leiden, en het werd in andere landen opgepikt. Sindsdien duikt het in verschillende steden op, bij protesten vóór vrouwenrechten en tegen seksueel geweld en féminicide (moord op vrouwen).  
Topvrouwen door Harry Webers
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Topvrouwen en Tweede Kamer voor quotum

03-12-19: De invoering van een vrouwenquotum is weer actueel, omdat de regeling voor een wettelijk streefcijfer (in 2013 ingesteld) dit jaar afloopt. De rvc van beursgenoteerde bedrijven beschikken over 26,8% vrouwen en raden van bestuur over slechts 8,5%. Topvrouwen is voor, te beginnen bij de raden van commissarissen. De meerderheid van de Tweede Kamer is voor verplicht vrouwenquotum. De SER wil dat er een zogenoemd ingroei-quotum komt. Als een raad van commissarissen minder dan 30 procent vrouwen telt en er komt een positie vrij, dan mag die niet door een man worden vervuld.  Bron: Marry de Gaaij Fortman van Topvrouwen in Buitenhof en NOS.
mensenrechten
ZAKELIJKE EVOLUTIENIEUWS

Mensenrechten China, dat verdient geen medaille

30-11-19: De onderdrukking in China neemt toe. Denk aan heropvoedingskampen, hersenspoelingen, families die uit elkaar worden gerukt. Moeten we wel actief blijven in China? Het kan niet aan individuele bedrijven worden overgelaten wat wel en niet toelaatbaar is, tenzij we unaniem – via de EU – onze stem laten horen. De VN verwijst naar hun antwoorden op verantwoord zakendoen. De dialoog is daarbij essentieel. We dienen ook voorzichtig te zijn met de verkoop van bijv. software zoals technologie waarbij emoties kunnen worden herkend. Bron: FD.
ijsberg
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

290 gigaton ijs…

29-11-19: heeft Groenland sind 2010 verloren (1 gigaton = 1 miljard keer duizend kilo). Het ijs smelt 6 maal sneller dan in de jaren 80. In de Antarctica is het net zo erg. Als de zeespiegel verder stijgt, zullen Shanghai en Mumbai rond 2050 onder water komen te staan, aldus Australische onderzoekers. De stijging houdt niet op na 2050. Nederland heeft geen Plan B, voor als de zeespiegel sneller gaat stijgen. Als we onverminderd doorgaan met het gebruik van fossiele brandstoffen, kan de opwarming zelfs voorbij de 4 of 5 graden schieten. We hebben het dan over een zeespiegelstijging van 2 meter in de huidige eeuw, nog eens 5 meter in de eeuw erna – om maar wat illustratieve cijfers te geven. We moeten dan een gecontroleerde terugtrekking op termijn gaan overwegen.
bambi_willismits
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Dr. Willie Smits kreeg Duitse Bambi award

21-11-19: Dierenactivist, natuurbeschermer, bosbouwkundig ingenieur en sociaal ondernemer dr. Willie Smits ontving in Baden-Baden de bekende mediaprijs Bambi in de categorie ‘Onze Aarde’. Hij richtte in Borneo de Orangutan Survival Foundation op, de wereldwijd grootste organisatie voor de bescherming van orang-oetans. In beslag genomen dieren worden meegenomen, opgehaald, voorbereid op een terugkeer naar de wildernis en, indien mogelijk, uiteindelijk echt in de natuur losgelaten. Met de uitreiking van de Bambi hoopt Smits meer te kunnen bereiken voor het behoud en bescherming van regenwouden en dieren in Indonesië. In drie generaties is het aantal orang-oetans met 80% teruggegaan. De dieren leefden vroeger in geheel Azië, nu nog alleen in Borneo. Bron: ARD.
josdeblok
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Jos de Blok wint Ideas into Practice award

18-11-19: Jos de Blok heeft in Londen op 18 november 2019 de prestigieuze prijs Ideas into practice award in ontvangst genomen. De Blok kreeg de prijs vanwege zijn baanbrekende werk met Buurtzorg. Hij is de persoon die in Nederland met het Buurtzorg-model het management uit de verpleging heeft gehaald. De prijs wordt uitgereikt door Thinkers50, een in 2001 opgerichte organisatie die elke twee jaar een internationale ranglijst samenstelt met namen van managers en leiders met ideeën. Buurtzorg is nu actief in 25 landen.: Thinkers50.
generatiez
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Generatie Z gaat het anders doen

16-11-19: Organisatie kunnen niet meer om generatie Z (1995 – 2012) heen. Nadenken over het bereiken, betrekken en binden van deze generatie aan bedrijf, merk of product is daarmee een strategische uitdaging. Ze willen snel veranderingen en dromen najagen. Ze maken gebruik van de talenten van anderen en zoeken inspiratie en rolmodellen dicht bij huis. Het zijn online veelvraten. Dus liever podcast dan krant of radioprogramma. Ze willen namelijk zelf kunnen kiezen. Ze vinden hokjesdenken niet boeiend. Iedereen moet gelijke kansen krijgen en ze zijn minder gevoelig voor hiërarchie en macht. Ze gaan graag zelf op onderzoek uit. Zo leren ze zichzelf van alles. Bron: Trouw.
Ondernemerschap
Eigen bedrijf beginnen? Hier is wat advies.
Trends 2020
De tien
belangrijkste evoluties
Ouderen
Zinvol verschil maken is ageless
Fairbnb helpt sociale projecten
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Fairbnb lanceert site voor bewust toerisme

13-11-19: Ethische vakantieverhuur Fairbnb.coop biedt reizigers de kans stadsappartementen te boeken die gemeenschapsprojecten ondersteunen. De site wil een marktplaats zijn voor authentiek, eerlijk en bewust toerisme en belooft 50% van zijn commissie te doneren aan sociale projecten die door lokale bewoners zijn geselecteerd. In Amsterdam gaat het geld naar een tuinbouwproject in het noorden en een stadslandbouwproject voor migrantenvrouwen in het zuidoosten – beide armere delen van de stad,” zei Sito Veracruz, de Spaanse oprichter van Fairbnb.coop.

PERSOONLIJK EVOLUTIENIEUWS

Waarom loonkloof tussen vrouwen en mannen?

07-11-19: Steeds meer Nederlandse vrouwen werken. Toch verdienen ze gemiddeld nog altijd minder dan mannen; de #loonkloof in Nederland is 19 procent. Dat betekent dat voor elke euro die een man verdient, een vrouw 81 cent krijgt. Hoe kan dat? Hoogleraar economie Eshter-Mirjam Sent van de Radboud Universiteit legt het uit in bovenstaande video. Lees meer…
waterstofregio in Noord-Nederland
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Waterstofkoplopers

07-11-19: Samen met Afrika wil de Duitse minister Karliczek de eerste stappen zetten voor de nieuwe waterstof-economie. ‘Lokale Afrikaanse bedrijven kunnen daarvan profiteren en tegelijkertijd kan de vervanging van fossiele brandstoffen een belangrijke bijdrage leveren tegen de opwarming van het klimaat. Bron: Ministerie van Onderwijs en Onderzoek.
Naar het model van Silicon Valley in Californië worden Groningen, Drenthe en Friesland Europese waterstofkoplopers. Overtollige ‘groene energie’ van bijvoorbeeld zonneparken of windparken kan omgezet worden in waterstof en daarna weer gebruikt worden als energiebron. Bron: Rijksoverheid.
Als het aan Zuid-Korea ligt, wordt waterstof een van de belangrijkste energiebronnen in het land. In 2030 wil Zuid-Korea dat tien procent van alle steden in het land wordt aangedreven door de energiebron. Bron: DuurzaamBedrijfsleven.
binnenkweek boederij Bowery
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Grootste indoor
boerderij in VS

06-11-19: In de VS zal Bowery de grootste indoor of binnenkweek farm ter wereld bouwen. Het bedrijf maakt het aantal vierkante meters van de farm in Baltimore niet bekend. Verticale landbouw via hydrocultuur is met name populair in stedelijke gebieden. Wat deze binnenboerderij anders maakt, is dat deze de meest technologische ter wereld zal worden. Het bedrijf verhoogt de efficiëntie door machine learning, robotica en voorspellende analyses te gebruiken om voedsel te verbouwen. Cruciaal in hun beleid is voedselveiligheid. Bron: Bowery
emissievrij cement
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

MIT onthult emissievrij cement

01-11-19: MIT-ingenieurs hebben een nieuwe methode ontwikkeld om beton te maken zonder kooldioxide in de atmosfeer uit te stoten. Cement is goed voor 8 procent van de totale uitstoot van kooldioxide wereldwijd. De nieuwe methode van het Massachusetts Institute of Technology ( MIT) maakt gebruik van hernieuwbare elektriciteit om warmte te genereren voor het mengproces, terwijl een elektrochemische techniek ervoor zorgt dat koolstofdioxide wordt afgevangen en opgeslagen. Deze methode zal waarschijnlijk niet snel op schaal worden geïmplementeerd, maar het is een “belangrijke eerste stap”, aldus de onderzoekers. Bron: MIT.
geluidsscherm
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Ook geluidsschermen kunnen verschil maken

31-10-19: Rijkswaterstaat, TNO en Heijmans presenteerden op 13 november op het zonneenergiecongres Sunday de eerste testresultaten van Solar Highways, het geluidsscherm langs de A50 dat is uitgerust met dubbelzijdige zonnepanelen. De eerste testresultaten van het zonnegeluidsscherm Solar Highways langs de A50 laten een stroomopbrengst zien die 20 procent hoger is dan verwacht. Dat meldt TNO. “Dit mag met het recht het geluidsscherm van de toekomst genoemd worden. Gelukkig daalt de prijs van siliciumzonnepanelen snel en kunnen nieuwe technologieën – zoals dunne film – wellicht kansen bieden om de gewenste kostprijsverlaging te realiseren”, aldus Heijmans. Bron: SolarHighways.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

80 hectare herbebossen in 8 uur

30-10-19: Droneseed herbebost gekapte gebieden met een drone. Deze drone maakt met lasers een 3D-kaart van het terrein. Vervolgens zoekt slimme software de beste locaties voor nieuwe bomen. Op de juiste plekken laten ze pakketjes vallen waaruit in de loop van tijd bomen groeien. Zo’n pakketje bevat de juiste verzameling zaden voor het betreffende gebied, meststof en een chilipeper extract, ter bestrijding van ongedierte. Bron: Droneseed.
Gids voor vitale evolutie
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Neem even de tijd
voor vitaal leven

Wij zoeken gezondheidsverhalen van over de hele wereld en geven een globaal perspectief over onze algehele mentale en fysieke gezondheid, leefstijl en welzijn. Luchtig en fris nieuws dat voor jou interessant kan zijn.

VITAAL EVOLUTIENIEUWS

World Food Prize voor Nederlandse tuinder

17-10-19: Tuinder Simon Groot helpt boeren in Azië en Afrika met zijn kennis van zaden en tuinbouw. Daardoor kregen miljoenen mensen toegang tot gezond voedsel en een beter bestaan. Hij heeft hiervoor de Amerikaanse Word Food Prize gewonnen. Bron: WUR.
bobgeldof
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Hoe voeden we de wereld zonder planeet te ruïneren?

16-10-19: Sinds decennia neemt de honger af, maar neemt het weer toe door klimaatverandering. 820 miljoen mensen hebben nu te maken met chronische honger. Er is nog maar 10 jaar over om de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN-lidstaten te bereiken. In juni 2020 zal er een internationaal evenement plaatsvinden om de landbouw te stimuleren en honger in lage-inkomenslanden aan te pakken binnen de milieugrenzen van onze planeet. De aanwezigen moeten de uitdaging aangaan om de zwakke punten van het internationale systeem aan te pakken. Bron: Bob Geldof
bewustbrein
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Slaapgebrek leidt tot achteruitgang brein

14-10-19: Slaapgebrek leidt tot een stopzetting van de productie van essentiële eiwitten. Dit kan leiden tot cognitieve achteruitgang, van dementie tot een toename van obesitas of grote schade aan fysiologie. Wie niet genoeg slaapt, neemt minder goede beslissingen, is minder creatief en vangt niet de juiste signalen van collega’s op. De grootste boosdoener blijkt de moderne technologie. Wanneer je oververmoeid bent is je brein eerder geneigd signalen verkeerd te interpreteren. Je hebt de neiging gevoelens ook negatiever te verwoorden. Dergelijke slaaptekorten kunnen belangrijke vormen van leiderschapsgedrag ondermijnen. Bron: Harvard University. Lees meer breinweetjes.

VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Pleidooi voor een gezonde planeet

24-09-19: ‘We’ve stolen our children’s future,’ zegt Jane Goodall, ‘and we’re still stealing it.’ Een zesde van al het leven in de zeeën en oceanen is binnen tachtig jaar verdwenen. Dit zal leiden tot nieuwe conflicten over de verdeling van vruchtbare zeeën en de verdeling van voedsel in de wereld.
11-06-19: Bijna 600 plantensoorten zijn de afgelopen 250 jaar in het wild uitgestorven. Bron: Universiteit Stockholm. Ook het IPBES waarschuwt.
 07-05-19: Louise Vet van WUR: “Elk land zou een Deltaplan moeten maken. De overheid is als eerste aan zet, maar iedereen kan helpen.” Bron: Trouw.
Mindfullness
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Mindfulness als symptoombestrijding

21-09-19: Amerikaanse hoogleraar Ronald Purser van San Francisco State University waarschuwt dat grote bedrijven zowel interne programma’s als cursussen mindfulness als stressreductie-programma’s hebben ontwikkeld die ze kunnen verkopen. Dat is big business en een manier om mensen productiever te maken.  De onderliggende aanname luidt: er is niets mis met hyperkapitalisme als mensen zich maar aanpassen aan ons. Diepe empathie en medeleven voor de ander is er dus niet bij. Volgens Purser is het beter om de oorzaak van stress aan te pakken. Bron: Volkskrant.
PERSOONLIJK EVOLUTIENIEUWS

Private nascholing en bijles in opkomst

17-09-19: Omdat toelatingsexamens van cruciaal belang zijn om toegang te krijgen tot vele topuniversiteiten en hogescholen, en het concurrentievermogen in de globale onderwijssector altijd hoog is, zijn studenten en hun gezinnen meer dan ooit bereid om geld en tijd te investeren in (online) bijles. De private bijlesprogramma’s bieden studenten de mogelijkheid om te leren van professionals uit de industrie en ‘het leven voorbij de muren van de klas te zien’. Deze trend zal naar verwachting de particuliere privémarkt stimuleren. Bron: Zion Market Research.
sdg
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Ondernemers doen te weinig aan SDG’s

01-05-19: Volgens onderzoek van Oxfam Novib doen ondernemers zakelijk niet voldoende aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. Eén op de vijf ondervraagde ondernemers  uit het MKB zegt niets te doen. In het onderzoek is ook in kaart gebracht welke doelen de ondernemers belangrijk vinden. Dat zijn het uitbannen van honger (doel 2), waardig werk en economische groei (doel 8), beschermen van zeeën en oceanen (doel 14) en het herstel van ecosystemen en het behoud van biodiversiteit (doel 15). Bron:Oxfam Novib.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?