EVOLUTIENIEUWS | UPDATER

Updater Evolutiegids

Evolutienieuws van de Evolutiegids
NIEUWSUPDATER

Welkom bij
onze Updater!

Nieuws, korte update verzameld uit bronnen vanuit de hele wereld over duurzaam, persoonlijk, sociaal, spiritueel, vitaal en zakelijk evolutienieuws. Zinvol nieuws dat ertoe doet!

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Verdamping tegengaan met zonnepanelen

14-07-21: In een proefproject heeft India in de deelstaat Gurajat irrigatiekanalen bedekt met zonnepanelen om verdamping tegen te gaan. Nu heeft elk huis verlichting, zodat kinderen ‘s avonds kunnen studeren en boeren hun koeien nog lang na zonsondergang kunnen melken. Het is ook een slimme manier om te voorkomen dat zonnepanelen op landbouwland of leefgebieden moeten worden geplaatst, want land is duur in India. Califonië kijkt nu of dit systeem ook geschikt is voor hun irrigatiekanalen. Het zou jaarlijks 63,5 miljard gallons water kunnen besparen. Bron: BBC.

VITAAL EVOLUTIENIEUWS

De opmerkelijke kracht van kelp

14-07-21: Algen zijn een krachtpatser voor het klimaat, ze sturen koolstof naar de zeebodem en ontzuren de oceanen. In Australië beginnen wetenschappers net het potentieel ervan aan te boren. Wereldwijd wordt aangenomen dat zeewier elk jaar bijna 200 miljoen ton CO2 vastlegt – evenveel als de jaarlijkse uitstoot van de staat New York. Als we de infrastructuur die we in de oceaan hebben zouden gebruiken en zeewiereilanden zouden creëren, zouden we veel van de klimaatveranderingsproblemen die we tegenwoordig hebben, elimineren. In China is de zeewierteelt al booming. De grote, bruine alg, die overal ter wereld in koude kustwateren voorkomt, groeit opmerkelijk snel – tot 61 cm per dag – en heeft geen kunstmest of onkruid nodig. Bron: BBC.

ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Holistische leiderschapsopleiding

07-07-21: Mede-oprichter en innovatie-expert Yuri van Geest en zijn collega’s van Conscious Learning Tribe starten een nieuw, holistisch leiderschapsprogramma’, Breath in  Leadership in samenwerking met businessuniversiteit Nyenrode om leiders beter voor te bereiden op de grote transities van de komende jaren. Van Geest benadrukt het belang van ‘persoonlijke groei’, ‘ancient wisdom’, ‘regenerativiteit’ en ‘human nature’, waarna pas de klassieke leiderschapsthema’s aan bod komen. De opleiders waken voor zweverigheid. Uit onderzoek komt naar voren dat acht van de tien transformatieprocessen vastlopen. Dat komt mede omdat mensen losgezongen zijn van onze innerlijke en uiterlijke natuur. Daarom moeten de fundamenten van leiderschap worden herzien. Bron: NRC.

SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Meetbare
natuur

03-07-21: Sinds kort is er bij de VN een nieuwe meetstandaard voor de waarde van de natuur: de zogeheten natuurlijk kapitaalrekeningen. Ook de Wereldbank meet sinds kort de waarde van de natuur voor de samenleving net als Oxford-econoom Kate Raworth die een alternatief economisch model ontwikkelde: de donuteconomie. Het CBS meet in de Monitor Brede Welvaart onder meer hoe het in Nederland gaat met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Lees hier meer over in het artikel van Frank den Butter. De VN houdt al jaren bij hoe gelukkig de bevolking van de lidstaten is, zie hier het World Happiness Report 2021.

SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Zelfbeeld NL klopt niet

02-07-21: Is NL nog steeds een tolerant en democratisch land? Het populaire zelfbeeld van Nederland als een land met een goed georganiseerde en efficiënte overheid: het klopt niet langer. We zijn niet zo goed als we denken dat we zijn. Nederlanders lijken niet in staat op een goede manier van gedachten te wisselen. Mensen tolereren elkaar, maar er is geen verregaande vorm van respect voor elkaar. David van Reybrouck pleit ervoor om klanten weer tot burgers te maken door ze deel te laten zijn van besluitvorming. In Nederland zouden burgerberaden rondom het klimaat ook zin hebben. Volgens hem zijn geïnformeerde Nederlanders bereid om de lasten te dragen om de toekomst te redden. Bronnen: NRC, Emma, Mindbugs.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Gaat de seabin onze oceanen schoonmaken?

14-06-21:  Elk jaar komen er tonnen plastic in de oceaan terecht, waardoor een zogenaamde ‘zee van plastic’ ontstaat, een massa vuilnis die in het water drijft en zich kilometers ver kan uitstrekken. Maar het in Australië gevestigde Seabin Project probeert de waterflessen, plastic zakken, piepschuim en ander afval te stoppen voordat ze ooit de open oceaan in kunnen. Hun oplossing is een drijvende vuilnisbak, een Seabin genaamd, die in het water wordt ondergedompeld in jachthavens, havens, jachtclubs en drijvende dokken.

ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Kleding met AI

13-06-21: Wetenschappers van MIT hebben garen ontwikkeld dat digitale informatie via minuscule sensoren en geheugenchips kan verzamelen en doorgeven. Zo kan met AI fysieke inspanning worden gekoppeld aan het lichaamstemperatuur. Na training van de computer met data kon deze met een nauwkeurigheid van 96% bepalen wat de persoon in slim textiel fysiek aan het doen was. Bron: scitechdaily.com. Maar ook mixed realities kunnen online winkelgewoonten veranderen. In een virtuele paskamer kunnen shoppers bijvoorbeeld items passen zonder ze aan te raken. Dit type technologie, ook wel virtuele kleedkamers genoemd, is sinds het begin van de COVID-19-pandemie populairder geworden. 

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Historische eiwittransitie

13-06-21: Daarover schreef Louise Fresco een column. De vraag is volgens haar niet vlees of vis, vegetarisch of veganistisch. De echte vraag is wat de totale combinatie van toekomstige eiwitten wordt en waar die vandaan komen. We staan volgens Fresco aan het begin van een „historische eiwittransitie, waarbij voor het eerst de relatie tussen inkomensgroei en vleesconsumptie wordt omgedraaid”. Niet: meer inkomen, meer vlees, maar: meer inkomen, meer alternatieven. Bron: NRC.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Reddingsboei klimaat voor nieuw kabinet

25-05-21: De overheid kan het halen van de klimaatdoelen in een stroomversnelling brengen met vrij simpele maatregelen zegt de Social Tipping Point Coalitie in een oproep aan de kabinetsinformateur. Het nieuwe kabinet zou een hele reeks kleine, relatief goedkope maatregelen moeten nemen om het klimaatprobleem aan te pakken, want klein, lokaal en simpel werkt beter. Die sturen de samenleving naar een omslagpunt, waarbij de overgang naar een duurzame levenswijze veel sneller gaat. Bron: STPC. Zie ook TippingPointAhead.

SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

In India zijn vrouwen klimaatleiders

05-05-21: Naarmate de effecten van klimaatverandering verergeren, worden de gemeenschappen van vrouwen in sloppenwijken, zoals in India, het hardst getroffen. Toen een enorme hittegolf in 2010 Ahmedabad trof, stierven naar schatting 1.300 mensen in één maand. Mahila Housing SEWA Trust in India rust nu arme vrouwen in de stad uit om hun huis technisch te upgraden om de stijgende temperaturen het hoofd te bieden. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld een waterdicht, brandveilig daksysteem geïnstalleerd dat de warmteontwikkeling in hun huizen, die geen koelsystemen bevatten, vermindert. Bron: WRI.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

1ste 3D-geprint huis opgeleverd

30-04-21: Een nieuw huis in Eindhoven in de vorm van een kei is het eerste legaal bewoonbare pand met dragende muren gemaakt met behulp van 3D-printtechnologie. Elize Lutz, 70, en Harrie Dekkers, 67, ontvingen hun digitale sleutel – een app waarmee ze met een druk op de knop de voordeur van hun bungalow met twee slaapkamers kunnen openen. Het pand is het eerste van vijf huizen die door de bouwfirma Saint-Gobain Weber Beamix zijn gepland voor een stuk grond aan het Beatrixkanaal. in de Eindhovense wijk Bosrijk. Bron: The Guardian.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Slimme vervoersmiddelen in de toekomst

21-04-21: De impact van de coronapandemie is superbepalend in de ontwikkelingen rondom mobiliteit en zal het ook nog blijven. Maar welke invloeden drijven deze veranderingen nog meer en hoe gaat mobiliteit er in de toekomst uitzien? Bekijk de video.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Experiment voor zonneweide op zee

17-04-21: De behoefte aan zonne-energie groeit. Te veel grote zonneparken op land zijn ongewenst. Daarom worden nu proeven gedaan met drijvende zonne-weides op water. Op het Oostvoornse Meer test TNO drie constructies met drijvende zonnepanelen. Zonnepanelen op water en in de zee tussen de windmolens zijn vrijwel onontgonnen terrein, maar de oppervlakte is hard nodig. TNO schat dat in 2050, als de energietransitie afgerond moet zijn, 200 GWp nodig is, een vertwintigvoudiging. Bron: NRC.

ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Wordt het Rijnlandse leiderschap de trend?

08-04-21: Volgens hoogleraar Rinnooy Kan in het tv-programma Buitenhof vragen nieuwe tijden om een nieuwe aanpak, nieuwe werkwijze en nieuwe agenda.  Hij verwijst daarbij naar het Rijnlandse leiderschap, dat wordt omarmd in de VS en Davos. Ook historicus Maarten van Rossem ziet wel heil in het Rijnlandse leiderschap. In het Rijnlandse denken is de organisatie niet de euro’s spugende fruitmachine voor haar aandeelhouders, maar een basis voor ‘werkgemeenschappen’, vertrouwen, verbinding en vakmanschap. Het Rijnlands heeft de wind blijkbaar in de zeilen. Bronnen: Jaap Peters, Rinnooy Kan, Maarten van Rossem.

SOCIAAL  EVOLUTIENIEUWS

Basisinkomen lijkt probaat middel

27-03-21: Het tweejarig experiment bij 125 mensen in Stockton, Californië, met een basisinkomen van 500 dollar per maand lijkt positief. Het gaf financiële stabiliteit, verbeterde werkomstandigheden en algemeen welzijn. Het gaf mensen de waardigheid om hun eigen keuzes te maken, het vermogen om hun potentieel waar te maken en het verbeterde de economische stabiliteit tijdens de onrust van de pandemie. Lees verder…

PERSOONLIJK EVOLUTIENIEUWS

Free conversations movement

14-03-21: Voor de Arc de Triomf in Barcelona zet de 26-jarige Adrià Ballester twee opklapbare stoelen en een bord in grote letters met de tekst: Gratis gesprekken! Hij wil een betere vriend zijn. Soms voelt hij zich een therapeut. “Je hoort goede, positieve verhalen en ook hele moeilijke.” Tijdens de coronacrisis zette Ballester het gesprek online voort door randompenpals.com op te zetten, een site die gebruikers uitnodigt om binnen 10 seconden een penPal te vinden. Hij heeft een manifest gepubliceerd en wil zijn initiatief verspreiden naar andere grote steden over de hele wereld. Bron: Free Conversations Movement.

SOCIAAL  EVOLUTIENIEUWS

Minihuizen op
waterstof

27-11-20: Minihuizen op waterstof? MBA-studenten van het Alfa-college uit Hoogeveen doen het op kleine schaal in samenwerking met gem. Hoogeveen, Vrienden van Techniek Hoogeveen. Daarmee laten ze zien dat waterstof veilig, betaalbaar en een volwaardig alternatief is voor de energietransitie. De oplevering staat gepland voor voorjaar 2021. De bouw van het Waterstof Tiny House is te volgen via waterstoftinyhouse.nl en via Instagram. Bron: Alfa-college.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?