EVOLUTIENIEUWS | KORTE UPDATE

Nieuws van De Evolutiegids

Nieuws van de Evolutiegids
NIEUWS UPDATE

Welkom bij
recent nieuws!

Nieuws, korte update verzameld uit bronnen vanuit de hele wereld over zinvol, duurzaam, persoonlijk, sociaal, spiritueel, vitaal en zakelijk evolutienieuws. Nieuws dat ertoe doet!

bewustbrein
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Slaapgebrek leidt tot achteruitgang brein

14-10-19: Slaapgebrek leidt tot een stopzetting van de productie van essentiële eiwitten. Dit kan leiden tot cognitieve achteruitgang, van dementie tot een toename van obesitas of grote schade aan fysiologie. Wie niet genoeg slaapt, neemt minder goede beslissingen, is minder creatief en vangt niet de juiste signalen van collega’s op. De grootste boosdoener blijkt de moderne technologie. Wanneer je oververmoeid bent is je brein eerder geneigd signalen verkeerd te interpreteren. Je hebt de neiging gevoelens ook negatiever te verwoorden. Dergelijke slaaptekorten kunnen belangrijke vormen van leiderschapsgedrag ondermijnen. Bron: Harvard University.
Taaltranslator
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Japanse innovatie: translator voor 40 talen

12-10-19: Maak kennis met MUAMA Enence – een Japanse hightech uitvinding waarmee je in meer dan 40 talen kunt communiceren, zodat je met bijna iedereen op deze planeet kunt communiceren! Je kunt hem overal mee naartoe nemen dankzij het compacte formaat en zo eenvoudig te gebruiken dat je hem binnen 30 seconden klaar hebt voor gebruik. Je kunt zelfs heel lange zinnen opnemen en Enence vertaalt alles perfect!
elektrovliegtuig
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

NASA test
elektrisch vliegtuig

11-10-19: Sinds de jaren 40 test NASA experimentele vliegtuigen. In de komende maanden zal NASA een volledig elektrisch vliegtuig testen. Het NASA X-57-team wil de efficiency van de elektrisch aangedreven vliegmachines vervijfvoudigen. Ook zullen de vluchten met de elektrische vliegtuigen veel minder geluidsoverlast opleveren. Ook Easyjet werkt aan een elektrisch vliegtuig voor Amsterdam-Londen. Wereldwijd zijn er nu zo’n 130 projecten op het gebied van elektrisch vliegen. De meesten zetten vooral in op kleine, elektrische vliegtuigen. Volgens KLM-baas Pieter Elbers komen de eerste elektrische vliegtuigen over 15 tot 20 jaar op de markt. Bron: NASA.
eindhoven
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Eindhoven: innovatieve stad van Europa

08-10-19: De Europese Commissie beoordeelt Eindhoven als meest innovatieve stad van Europa. Eindhoven scoorde bovengemiddeld hoog binnen de categorieën intellectueel eigendom en innovatie en omgevingsfactoren. De toppositie op dat gebied is daarmee behouden gebleven, waardoor Eindhoven dus de meest innovatieve stad in Europa blijft. Naast Eindhoven kregen ook Florence, Parijs, Boedapest en Aarhus een positieve beoordeling. Paradepaard van Eindhoven is de High Tech Campus, waar nu zo’n 11.000 hoogopgeleide onderzoekers van over de hele wereld werken en 160 bedrijven en onderzoeksinstituten zitten. Bron: EU.
Klimaatuitdaging ontbossing
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Herbebossing en meer groene ruimte in steden

08-10-19: Frans Timmermans pleit voor grootscheepse herbebossing en meer groene ruimte in steden. “Dit gaat om het opnieuw opstarten van onze maatschappij. De eerste 5 jaar om in 30 jaar klimaatneutraal te worden zullen cruciaal zijn. We moeten nu handelen.”
27-09-19: Een groep Amerikanen is bezig om samen een sequoa-bos in Alder Creek, Californië, op te kopen om het zo te kunnen herstellen en beschermen. Een aantal Wageningers hebben ook voor bescherming een natuurgebied opgekocht. En in Flevoland kon je twee jaar geleden je eigen stuk bos huren om mensen meer te betrekken bij de natuur. Meer…
stikstofuitstoot
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

NL scoort het hoogst van EU in ammoniakuitstoot

02-10-19: Harde cijfers van het RIVM laten zien dat boerenbedrijven alleen maar tijdelijk hun uitstoot konden verminderen. De totale emissie van ammoniak in Nederland bedroeg in 2017 afgerond 132 miljoen kg, en ligt daarmee boven het vastgestelde EU-NEC plafond van 128 miljoen kg vanaf 2010. De landbouw zorgt voor 46% stikstofuitstoot. De cijfers komen op het moment dat de regering naarstig zoekt naar manieren om de uitstoot van stikstof in Nederland te reduceren en de kringlooplandbouw te introduceren. De stikstoffactuur gaat nu naar de landbouw en de automobilist. Bron: RIVM.
plastic
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

India wil wegwerpplastic uitbannen

01-10-19: Bijna 50% of negen miljard kilo van alle plastics komt in de oceanen terecht. Slechts 16% van de bevolking bant plastic uit. India ziet plastic als een bedreiging voor het leven en wil binnen 4 jaar wegwerpplastic uitbannen. Een fikse opsteker voor milieuactivisten. De VN ziet het als voorbeeldig leiderschap en ziet het als een ongekende ambitieuze actie. De EU en Canada maakten al eerder bekend klein wegwerpplastic vanaf 2021 te willen verbieden. De Nederlandse industrie van duurzame alternatieve verpakkingen is nog klein. Maak je eigen plastic banplan op stopmetplastic.nl.
united
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Helpen VN en protesten tegen klimaatramp?

27-09-19: Zijn wereldleiders waarachtig als ze ambitieuze doelen stellen voor de toekomst? En is Greta Thunberg nu onderdeel van een politiek theater geworden? De uiteindelijke verantwoordelijkheid en macht ligt bij consumenten, professionals en burgers om dingen te veranderen. Het is de hoogste tijd om met het harde werk te beginnen. Bron: Georgios Kostakos van FOGGS.
28-09-19: Bernie Sanders pleit voor wereldwijde New Green Deal. We moeten jaarlijks 100 miljard ophalen om ontwikkelingslanden te helpen zich aan te passen aan de groene economie. Alle landen – ook de VS – moeten zich hiervoor inspannen. Bron: VN-baas Antonio Guterres.
Rente
Lage rente:
ramp of zegen?
Dieet
Werkt het
vastendieet?
Trends 2020
De tien
belangrijkste evoluties

ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Daxing Airport in China’s Beijing geopend

25-09-19: De enorme nieuwe internationale luchthaven van Daxing in Beijing is officieel geopend – net op tijd voor de viering van het 70-jarig bestaan ​​van de Volksrepubliek China op 1 oktober. Ontworpen door wijlen architect Zaha Hadid en haar Chinese partners, is de luchthaven gebouwd voor de toekomst, met een terminal ter grootte van 97 voetbalvelden – evenals robots voor klantenservice die reizigers voorzien van vluchtupdates en luchthaveninformatie. Bron: CNN.
videogames tegen parkinson
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Videogames tegen Parkinson

24-09-19: Onderzoekers in Noord-Griekenland hebben 14 verschillende scenario’s ontwikkeld om patiënten te helpen spierspanning terug te krijgen, hun algemene fitheid te verbeteren of zelfs depressie te bestrijden. Dat gebeurt middels apps, fitnessvideo’s, Internet of Things en serious games, die momenteel klinisch worden geëvalueerd. Onderzoekers geloven dat als patiënten er ongeveer 30 minuten per dag mee werken, ze een verbetering van de symptomen van de ziekte Parkinson zullen zien. Onderzoekers verzamelen nu via apps gegevens om duurzame veranderingen bij vrijwilligers te kunnen identificeren. Bron: I-Prognosis.

VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Pleidooi voor een gezonde planeet

24-09-19: ‘We’ve stolen our children’s future,’ zegt Jane Goodall, ‘and we’re still stealing it.’ Een zesde van al het leven in de zeeën en oceanen is binnen tachtig jaar verdwenen. Dit zal leiden tot nieuwe conflicten over de verdeling van vruchtbare zeeën en de verdeling van voedsel in de wereld.
11-06-19: Bijna 600 plantensoorten zijn de afgelopen 250 jaar in het wild uitgestorven. Bron: Universiteit Stockholm. Ook het IPBES waarschuwt.
 07-05-19: Louise Vet van WUR: “Elk land zou een Deltaplan moeten maken. De overheid is als eerste aan zet, maar iedereen kan helpen.” Bron: Trouw.
Mindfullness
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Mindfulness als symptoombestrijding

21-09-19: Amerikaanse hoogleraar Ronald Purser van San Francisco State University waarschuwt dat grote bedrijven zowel interne programma’s als cursussen mindfulness als stressreductie-programma’s hebben ontwikkeld die ze kunnen verkopen. Dat is big business en een manier om mensen productiever te maken.  De onderliggende aanname luidt: er is niets mis met hyperkapitalisme als mensen zich maar aanpassen aan ons. Diepe empathie en medeleven voor de ander is er dus niet bij. Volgens Purser is het beter om de oorzaak van stress aan te pakken. Bron: Volkskrant.
rutte
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Politiek zoekt nieuw kapitalisme maar weet niet hoe

21-09-19: Wie de Algemene Beschouwingen deze week goed beluisterde, ontdekte een politieke consensus over de noodzaak om het kapitalisme te hervormen. Want de markt is niet zaligmakend. Alleen economische groei is niet genoeg, want die sijpelt niet door naar omlaag. De VVD wil niet langer overkomen als een partij van graaiers. Het gaat om een nieuw sociaal contract tussen overheid en burger. Maar tussen woorden en daden zit nog een gat. Bron: NRC.
evolutieinleiderschap2
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Bedrijven in actie voor transitie

21-09-19: Bewust kapitalisme vraagt ook om evolutionair leiderschap. Om bedrijven die inclusief beslissingen nemen, die dus ook de sociale en natuurimpact meewegen. Leiders zouden zich moeten omringen met een veel breder team met verschillende vaardigheden, want de opwarming van de aarde gaat over het overleven van mens en dier. Bedrijven moeten nu echt in actie komen door zich te richten op maximale impact voor stakeholders, het milieu en de samenleving.
PERSOONLIJK EVOLUTIENIEUWS

Private nascholing en bijles in opkomst

17-09-19: Omdat toelatingsexamens van cruciaal belang zijn om toegang te krijgen tot vele topuniversiteiten en hogescholen, en het concurrentievermogen in de globale onderwijssector altijd hoog is, zijn studenten en hun gezinnen meer dan ooit bereid om geld en tijd te investeren in (online) bijles. De private bijlesprogramma’s bieden studenten de mogelijkheid om te leren van professionals uit de industrie en ‘het leven voorbij de muren van de klas te zien’. Deze trend zal naar verwachting de particuliere privémarkt stimuleren. Bron: Zion Market Research.
Gids voor vitale evolutie
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Neem even de tijd
voor vitaal leven

Wij zoeken gezondheidsverhalen van over de hele wereld en geven een globaal perspectief over onze algehele mentale en fysieke gezondheid, leefstijl en welzijn. Luchtig en fris nieuws dat voor jou interessant kan zijn.
Bamboefiets in Afrika
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

In Afrika wordt
bamboe populair

30-08-19: Honderd kilometer boven Nairobi in Kenia wordt bamboe geplant. In het bamboebos is het koel. Bamboe wordt meestal in verband gebracht met China, waar er van alles van wordt ­gemaakt. Van vloeren, huizen en meubels tot bed­linnen en handdoeken. Bamboe is economisch van belang en is volgens milieudeskundigen ook van grote waarde voor het ­behoud van het milieu. Het kan bijdragen tot de oplossing voor de grootschalige ontbossing in heel Afrika. De plant kan enorm veel CO2 per hectare vastleggen en beschadigde bodems in ontwikkelingslanden helpen herstellen. Bron: Bonn Challenge.
exoskelet TU Delft
PERSOONLIJK EVOLUTIENIEUWS

Dankzij exoskelet kan dwarslaesiepatiënt lopen

13-08-19: Met een nieuw exoskelet gemaakt door Delftse studenten, kan dwarslaesiepatiënt Sjaan Quirijns weer traplopen. Het ultieme doel is dat het exoskelet toegankelijk én beschikbaar wordt voor iedereen die hierdoor mobiliteit terugkrijgt. Al vier jaar op rij bouwen teams van studenten aan nieuwe exoskeletten, maar het team wil waken voor valse hoop. Teammanager Jorick Kamphof: ‘Een mens zit zo ontzettend slim in elkaar; probeer dat maar eens na te bouwen.’ Bron: TU Delft.

SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Verpleegkundige opent minidorp tegen eenzaamheid

10-07-19: 1 Miljoen 55-plussers voelen zich eenzaam. Van deze groep hebben 200.000 mensen maar een keer in de maand sociaal contact. Verpleegkundige Jennifer Hofmeijer bedacht het concept van het Polderhofje in Anna Paulowna, omdat ze een plek wilde creëren waar ouderen gelukkig konden zijn. De senioren houden op deze manier zelf de regie over hun leven, maar met een verpleegkundige in de buurt. Hierdoor worden ze ontzorgd en kunnen ze genieten van hun oude dag.
Bushokje Utrecht met sedumdak
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Ook een bushokje kan verschil maken

03-07-19: In Utrecht hebben de bushokjes een sedumdak gekregen. Deze vetplantjes filteren de lucht, wat bijdraagt aan de luchtkwaliteit. Verder kan je tijdens het wachten op de bus zitten op een bankje van bamboe en zijn de bushokjes voorzien van ledverlichting. De bodem is gemaakt van gerecycled beton. Daarnaast hebben enkele honderd bushokjes zonnepanelen. De gemeente Utrecht is al langer bezig om de stad duurzamer te maken. Bron: AD.
Melinda Gates & The Moment of Lift
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Als je vrouwen verheft,
verhef je de mensheid

24-06-19: Vrouwenrechten, welzijn en welvaart gaan gelijk op. Landen, die door mannen worden gedomineerd en de talenten van vrouwen niet benutten, zullen niet tot volle bloei komen. Zoek op armoede en je vindt vrouwen zonder macht. Het is van cruciaal belang voor de mensheid dit verband tussen vrouwenrechten, welvaart en welzijn te begrijpen. Verbetering behoeven: geboortebeperking, meisjes- en vrouwenonderwijs, onbetaald werk, kindhuwelijken, vrouwen in de landbouw, vrouwen op de werkvloer en gezondheid van moeder en kind. Wie de mensheid wil verheffen, moet investeren in vrouwen. Het is de meest veelomvattende, alomtegenwoordige en effectieve investering in mensen. Bron: Melinda Gates in The Moment of Lift.
Robert Macfarlane natuurschrijver
DUURZAAM + SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Evolutionair rentmeesterschap

26-05-19: In NL wordt ecologische bezorgdheid vaak gezien als een hobby van de elite. Onderzoek naar luchtvervuiling laat zien dat juist in de armste wijken de lucht het allerslechts is. De zwakkeren vangen de klap op. Sociale en ecologische rechtvaardigheid groeien naar elkaar toe. We moeten ons afvragen of we wel goede voorouders zijn.  We moeten onszelf leren zien als schakel in een keten van nalatenschappen die zich uitstrekt van miljoenen jaren in het verleden tot miljoenen jaren in de toekomst. Bron: natuurschrijver Robert Macfarlane.
sdg
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Ondernemers doen te weinig aan SDG’s

01-05-19: Volgens onderzoek van Oxfam Novib doen ondernemers zakelijk niet voldoende aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. Eén op de vijf ondervraagde ondernemers  uit het MKB zegt niets te doen. In het onderzoek is ook in kaart gebracht welke doelen de ondernemers belangrijk vinden. Dat zijn het uitbannen van honger (doel 2), waardig werk en economische groei (doel 8), beschermen van zeeën en oceanen (doel 14) en het herstel van ecosystemen en het behoud van biodiversiteit (doel 15). Bron:Oxfam Novib.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?