EVOLUTIENIEUWS | UPDATER

Updater Evolutiegids

Evolutienieuws van de Evolutiegids
NIEUWSUPDATER

Welkom bij
onze Updater!

Nieuws, korte update verzameld uit bronnen vanuit de hele wereld over duurzaam, persoonlijk, sociaal, spiritueel, vitaal en zakelijk evolutienieuws. Zinvol nieuws dat ertoe doet!

wortel
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Moestuinieren in opkomst

24-11-20: Een leuk cadeau geven tijdens Kerst? Moestuinieren is leuk en er zijn vele beginnerspakketten te koop. In veel huistuinen zijn ze inmiddels te vinden en de volkstuinverenigingen worden weer populair. En het is entertaining voor kids. Het is nog duurzaam ook.
U.S. Secretary of State John Kerry holds his granddaughter Isabel Dobbs-Higginson as he signs the Paris Agreement on climate change, Friday, April 22, 2016 at U.N. headquarters. (AP Photo/Mark Lennihan)
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

John Kerry belooft urgentie klimaat

24-11-20: John Kerry, een van de architecten van het Paris Agreement, wil prioriteit geven aan klimaatactie. Er wordt onmiddellijk begonnen met de wederopbouw van instellingen, vernieuwing van het Amerikaanse leiderschap en de aanpak van uitdagingen – van infectieziekten tot terrorisme, nucleaire proliferatie, cyberdreigingen en klimaatverandering. Bron: BusinessGreen.
bril
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Ocean Cleanup introduceert zonnebril

24-10-20: The Ocean Cleanup introduceert eerste product gemaakt van vervuilde plastics uit de oceaan. Ze maken er zonnebrillen van en gaan deze verkopen aan mensen die het doel een warm hart toedragen. Zo’n zonnebril kost 199 euro. Van de opbrengsten worden nieuwe schoonmaakacties in de wereldzeeën betaald. Bron: OceanCleanup.
zon
DUURZAAM EVOLUTIENIEUW

Zonne-energie haalt steenkool in

13-10-20: Hernieuwbare energiebronnen zullen steenkool dit decennium inhalen als ‘s werelds favoriete brandstof om elektriciteit op te wekken, zegt het International Energy Agency. Hoewel waterkrachtcentrales de grootste bron van hernieuwbare energie zullen blijven, maakt zonne-energie een snelle inhaalslag omdat de kosten voor het vervaardigen en installeren van panelen zo sterk zijn gedaald. Bron: Bloomberg Green.
city
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

De gezonde ‘slimme’ stad

13-09-20: Architect Ben van Berkel bouwt een nieuwe ‘slimme wijk’ in het Brabantse Helmond en geeft zetjes voor gezonder gedrag, zoals zorgen dat mensen naar buiten gaan, samen een buurttuintje onderhouden, makkelijk in contact komen met buurtbewoners. De eerste palen van dit ‘Brainport Smart District’ gaan dit najaar de grond in. In Den Bosch verrijst Minitopia met allerlei vernieuwende woonconcepten zoals verplaatsbare huizen. En Brabantse megastallen maken plaats voor duizenden tiny houses. Bron: NRC.
robot1
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Telepathische robot

29-08-20: Door na te denken over wat andere mensen denken kunnen we door complexe sociale werelden navigeren en een idee krijgen van de gevoelens, verlangens, overtuigingen, motivaties en kennis van anderen. Maar zou een robot dat ook kunnen? Een recent onderzoek naar kunstmatige intelligentie beweert een neuraal netwerk te hebben ontwikkeld – een computerprogramma gemodelleerd naar de hersenen en zijn verbindingen – dat beslissingen kan nemen die niet alleen gebaseerd zijn op wat het ziet, maar ook op wat een andere entiteit binnen de computer wel of niet kan zien. M.a.w. ze hebben AI gemaakt die dingen vanuit het perspectief van een ander kan zien. Bron: Sapiens.
eco
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Steenbatterij houdt huizen warm

16-08-20: Cees van Nimwegen bedacht de warmtebatterij, die zonne-energie opslaat in basalt. In Noord-Brabant wil hij daarmee huizen gaan verwarmen. Het unieke aan het opslagsysteem  is de relatief lage prijs per kilowattuur.  Zijn batterij zit in een schuur met een betonnen buitenmuur met baksteenreliëf en een dak van aluminium. Daarin liggen stalen buizen, die verwarmd worden door zonnepanelen. Steenwol en beton zorgen voor goede isolatie. Bron: Cesar Energie.
janrotmans1
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Manifest voor veerkrachtig NL

01-08-20: Het Break-Out Team, een groep van 25 betrokken denkers en doeners o.l.v, hoogleraar Jan Rotmans,  publiceerde een manifest over Nederland na corona. Het is een pleidooi voor nieuwe vormen van digitale democratie. De democratie staat van alle kanten onder druk door toenemend populisme, digitalisering van onze maatschappij, de machtige Big Tech en hun misbruik. Democratie is dringend toe aan een update. Het Break-Out Team ziet mogelijkheden voor herstel van weeffouten in de samenleving. Doel is niet kritiek te leveren, maar alternatieven te bieden die meer bij deze tijd horen. Bron: Break-Out Team, een initiatief van Zorgeloos.
klimaat
DUURZAAM  EVOLUTIENIEUWS

Arnhem komt met klimaatplan

31-07-20: Arnhem gaat de stad groener maken. Er verdwijnt asfalt en bij pleinen en winkelcentra worden vijvers aangelegd. Met die maatregelen wil Arnhem de gevolgen van de klimaatverandering opvangen, schrijft Trouw. De stad presenteerde een klimaatplan, zonder windmolens en zonnepanelen. Tien procent van het asfalt moet plek maken voor beplanting of gras, zodat regenwater snel weg kan. Verder gaat Arnhem bij pleinen en winkelcentra schaduwroutes en koelteplekken aanleggen, met vijvers en overkappingen. Bomen krijgen meer ruimte. Ondertussen blijf Arnhem ook duurzame energie stimuleren, om verdere opwarming te beteugelen. Bron: Gem. Arnhem.
health
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Future Health Care in NL

01-07-20: De zorg moet beter, vinden Lucien Engelen, John Luijs en Mathieu van Bergen. Er zijn drie drijvende krachten van verandering in de zorg. Dit zijn technologische trends, trends in consumentengedrag en demografische & economische trends. Zij zien een 5-tal verschuivingen: 1. Van gezondheidszorg naar gezondheid: meer preventie, vroege diagnose en aandacht voor leefstijl; 2. Virtual Health: echte patiëntgerichte zorg; 3. Datagedreven en gepersonaliseerde gezondheidsinzichten en interventies; 4. Minder gegevensverzameling en meer data-ondersteuning voor zorgprofessionals; 5. Nieuwe financierings- en bedrijfsmodellen: meer aandacht voor bevordering van de volksgezondheid. Lees het uitvoerige artikel van Deloitte.
boom
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Trillion Trees
Initiative

24-06-20: In januari richtte het World Economic Forum het Trillion Trees Initiative op, een poging om biljoen bomen te beschermen en te laten groeien om klimaatverandering tegen te gaan en gezonde landelijke landschappen en economieën op te bouwen. Grote bedrijven deden toezeggingen om honderden miljoenen bomen te laten groeien, want in 2019 verloren we 4 miljard bomen. Vorig jaar plantte Turkije 11 miljoen jonge boompjes op één dag, maar 90% stierf snel nadat niemand in hun zorg had geïnvesteerd. Daarom worden er nu via TerraMatch kwekers gekoppeld aan pas geplante bomen. Bron: WRI.
trein
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Hyperloop: futuristisch vervoer stap dichterbij

15-06-20: Hyperloopbedrijf Hardt (opgericht door Delftse studenten in 2016) wil een transportsysteem voor korte afstanden op de populaire vliegtrajecten bouwen met een vacuümbuis en aerodynamische karretjes. De verwachting is dat Schiphol niet lang meer onbeperkt kan groeien. Geen CO2-uitstoot: hyperloop verbruikt per passagier minder energie dan trein of vliegtuig en wordt volledig aangedreven door hernieuwbare elektriciteit. Bron: Hyperloop.
inkomen
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Deel winstgevendheid bedrijven met burgers

21-06-20: Er wordt massaal hulp verleend aan veel bedrijven door de overheid. Als belastingbetaler dragen wij het neerwaartse risico. Als de bedrijven niet terugbetalen, dragen we de verliezen. Laten we daarentegen allemaal profiteren van het potentiële voordeel wanneer bedrijven weer winstgevend zijn. Het idee is om een staatsinvesteringsfonds onder de naam ‘universeel basiskapitaal’ op te richten, die de eigendomsaandelen van de belastingbetaler bundelt van alle uitgekeerde bedrijven en regelmatig dividend uitkeert aan alle burgers. Bronnen:  Joseph Stiglitz en Ray Dalio in Noemamag.
community
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Wat ‘n
leuke buurt!

19-06-20: Dirk Helbing van TU Delft wil een veerkrachtige participatieve samenleving creëren die crisisbestendig is. En dat betekent het bieden van hulpmiddelen die zelfhulp en buurthulp ondersteunen. De wijk Austerlitz in Utrecht regelen buren al een groot deel van de ouderenzorg zelf. Technologie maakt dat mogelijk. Voormalig museumdirecteur Wim Pijbes gaat verpietering van het park tegen. In de Eindhovense Hemelrijken zijn geveltuintjes geplant tijdens een gezamenlijke plantdag. En in verschillende steden zijn straten vakantie- of leefstraten geworden. Anderhalvemeterregels of niet, de buurt lijkt bezig aan een wederopstanding. Bron: NRC.
minihuis
SOCIAAL  EVOLUTIENIEUWS

Microhuizen voor daklozen

15-06-20: In de schaduw van Cambridge University leven daklozen. Op de grond van de kerk werden zes microhuizen gebouwd voor daklozen. Elke woning heeft een ingerichte keuken, woonkamer, badkamer, aparte slaapkamer en wasmachine. Bewoners kunnen zo lang blijven als nodig is en krijgen ter plaatse ondersteuning van de dakloze liefdadigheidsinstelling. Deze huizen zullen het leven van mensen veranderen.  Bron: Jimmyscambridge.
zon
DUURZAAM  EVOLUTIENIEUWS

Energieverbruik daalt

18-06-20: In de afgelopen jaren is het gemiddelde energieverbruik van huishoudens in Nederland elk jaar met zo’n 2 procent gedaald. Het gemiddelde verbruik van gas en elektriciteit nam tussen 2010 en 2018 met bijna 20 procent af. Dat komt vooral door betere isolatie, meer zonnepanelen en zuiniger cv-ketels en apparaten. Bron: MilieuCentraal.
kateraworth
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Lancering Amsterdam als Donutstad

23-05-20: Amsterdam gebruikt in haar circulaire strategie een speciaal voor de stad ontwikkelde uitwerking van het ‘donut model’ van de Britse econoom Kate Raworth. Dit holistische model beschrijft hoe samenlevingen en bedrijven kunnen bijdragen aan economische ontwikkeling die de grenzen van planeet en samenleving respecteert.  Amsterdam heeft de Donut al in het hart van haar langetermijnvisie en beleidsvorming geplaatst. De stad is de thuisbasis van de Amsterdam Donut Coalition , een netwerk van inspirerende verandermakers die de Donut in de praktijk brengen. Bron: Kate Raworth. Lees meer…

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?