EVOLUTIENIEUWS | KORTE UPDATE

Nieuws van De Evolutiegids

Evolutienieuws 2019
NIEUWS UPDATE

Welkom bij
het laatste nieuws!

Nieuws, korte update verzameld uit bronnen vanuit de hele wereld over zinvol, duurzaam, persoonlijk, sociaal, spiritueel, vitaal en zakelijk evolutienieuws. Nieuws dat ertoe doet!

heide
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Slaapdorp Heide
leeft op

16-08-19: Het sluiten van de school in Heide (L) in 2012, betekende het einde van een sociaal ontmoetingspunt. Het dorpje dreigde een slaapdorp te worden totdat de bewoners de koppen bij elkaar staken om een dorpscoöperatie op te richten. Veertig procent van de bewoners doen in het leefbaarheidsproject en ontmoetingsplek vrijwilligerswerk. Door de bewoners zelf gerealiseerd en betaald. Er zijn allerlei naoberschapsactiviteiten van koffietafels, pubquiz, jeu de boules, kinderactiviteiten, lunchroom, bakkerij, verhuur van ruimtes tot het opknappen van het gebouw. De dorpsclub loopt als een trein en is genomineerd voor een Appeltje van Oranje. Bron: DCHeide.
harrymeghan
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Is overbevolking nog steeds een taboe?

10-08-19: Prince Harry en zijn Meghan willen maar twee kinderen. Het krijgen van een kind vergroot de ecologische voetafdruk en dus willen de Britse royals de impact op het klimaat verminderen. Minder voortplanting is in principe een goed idee; alleen is het een druppel op een gloeiende plaat. Zelfs als mensen per direct stoppen met kinderen krijgen, merken we de effecten op het klimaat daarvan pas rond 2200. Dat is weliswaar te laat, maar desalniettemin een goed streven. Bron: Trouw.
tech1
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Internet als
getrokken wapen?

10-08-19: Internetforum 8chan bleek een broedplaats voor de ideeën van een aanslagpleger. De bedenker betuigde spijt. Techbedrijven experimenteren zonder precies te weten waar ze mee bezig zijn. Het doel is om de gebruikers verslaafd te maken. Maar het heeft ook een collectief (nadelig) effect. De mea culpa’s komen echter veel te laat. Bij de TU Delft leren studenten om andere vragen te stellen, voordat ze hun idee gaan ontwikkelen. Om te voorkomen dat studenten spijtoptanten van de toekomst zijn. Bron: Volkskrant.
verwoestijning
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

VN-klimaatpanel: maak land duurzamer

08-08-19: Het IPCC waarschuwt in zijn rapport dat bij ongewijzigd landgebruik de kans afneemt dat de opwarming van de aarde kan worden beperkt tot de relatief veilige 2 graden boven pre-industriële niveaus. Gedegradeerde, geërodeerde landbouwgronden, omgehakte bossen, verdwenen flora en fauna, uitdijende woestijnen en drooggelegde veenlanden hebben bodems wereldwijd veranderd van een natuurlijk systeem dat CO2 opneemt tot een systeem dat COuitstoot. De voedselveiligheid en watervoorziening zal worden geraakt door de klimaatverandering, waarschuwt het IPCC. Bron: IPCC.
Cork House Eton
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Huis van kurk zonder lijm en metselkalk

06-08-19: Bouw je huis zonder bakstenen, staal of beton. Bouw je huis met kurk. Kurk isoleert, is waterafstotend. Het gebouw kan gemakkelijk worden gedemonteerd en de blokken worden gerecycled of gecomposteerd. Het prototype is te vinden in de Britse stad Eton. De muren voelen erg warm aan en de akoestiek is erg zacht, omdat het puur plantaardig materiaal is. Bron: World Economic Forum.
Christine Lagarde
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Maak sociale zekerheid weer tot speerpunt

18-05-19: Er is gebrek aan solidariteit en bestaanszekerheid in Europa. Migratie, de integratie van nieuwkomers en de opmars van de radicale islam en conservatisme voeden de onzekerheid bij mensen. Daardoor floreert het populisme. Maak daarom de sociale bestaanszekerheid opnieuw tot speerpunt van de samenleving. Bron: Geert van Istendael in zijn boek De Verkilling. 05-08-19: Christine Lagarde, voorzitter IMF en komende voorzitter van de Europese Centrale Bank, vindt dat landen niet te hard moeten bezuinigen op gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid. Bron: Volkskrant.
Duurzame Woonbeurs in Amsterdam
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Eerste Duurzame woonbeurs in Nederland

02-08-19: Onder het motto re-design + re-use = reduce wordt 5-6 oktober 2019 de eerste Duurzame Woonbeurs in Amsterdam gehouden. Je vindt er alles wat met wonen te maken heeft en voor elke portemonnee. Alleen is nu het uitgangspunt circulair, duurzaam, ecologisch. De beurs biedt ruimte aan circa 60 stands. Verder zijn er 4 pleinen: Wonen-werken, Slapen-relaxen, Koken-eten en Wonen met kinderen. Bron: duurzamewoonbeurs
Verwoesting van de Amazone in Brazilië
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Verdwijnt de natuur
in het Amazonegebied?

30-07-19: Volgens het INPE  zijn in juni 769,1 vierkante kilometer regenwoud in het Amazonegebied verdwenen. Dat betekent 1,5 voetbalveld per minuut! Volgens milieuactivisten een teken dat het beleid van president Jair Bolsonaro vernietigend werkt. Het Amazonewoud, de longen van de planeet, produceert 20 procent van de zuurstof in de atmosfeer van de aarde. De stijgende vraag naar landbouwproducten (soja), graasgronden voor vee en hout door de bevolkingsgroei versnellen de ontbossing. Het Amazonegebied is gedoemd om een woestijn te worden. Bron: CNN.
ethiopia
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Ethiopië plant
350 miljoen bomen

30-07-19: In een herbebossingscampagne heeft Ethiopië in één dag 350 miljoen boomzaailingen geplant. In 2017 vestigde India het wereldrecord toen ongeveer 1,5 miljoen vrijwilligers 66 miljoen bomen plantten in 12 uur. Volgens Farm Africa, een organisatie die werkt aan herbebossing in Oost-Afrika en boeren uit de armoede helpt, is minder dan 4% van het land in Ethiopië bebost, vergeleken met ongeveer 30% aan het einde van de 19e eeuw. Bron: CNN.
Hitte en stress
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Hittestress vraagt om slim leven en werken

27-07-19: Tegels, klinkers en asfalt zijn niet meer houdbaar in de hitte. De oplossing is groen en natuurlijk. Zoals mossen op platte daken. Denk eens aan slimme, koele kleding en siësta. Laten we leren van warme landen, zoals wonen à la Zuid-Europese stijl met kleine ramen en dikke muren. Of plant weer bomen en struiken om het huis. M.a.w. creëer een omslag naar groener leven en werken. Volgens de studie Future we don’t want hebben 354 steden nu te maken met hittestress.
zonneweg
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Zonneweg:
helaas geen succes

26-07-19: In december 2016 werd in het Normandische dorpje Tourouvre-au-Perche de langste ’zonneweg’ ter wereld aangelegd. Maar zonder succes. Dat komt deels door rottende bladeren die de panelen vies maken, maar ook doordat de zonnepanelen sneller slijten door het autoverkeer dan verwacht. De Route du Soleil blijft nog een droom. Bron: Le Monde.
Hanze-liga
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Rutte sorteert voor met Nieuwe Hanze Liga

19-07-19: Tijdens zijn bezoek aan Trump wees Mark Rutte erop dat NL een grotere voorvechter is van vrijhandel dan Frankrijk en Duitsland en dat hij met enkele andere EU-lidstaten – of je dat nu de New Hanseatic League noemt of hoe dan ook – dichter bij de Amerikaanse ideeën daarover staat. Premier Rutte sorteerde donderdag bij zijn bezoek aan de Amerikaanse president Trump herhaaldelijk en nadrukkelijk voor op de plek die de Britten na hun Brexit in de Europese Unie openlaten. Bron NRC.
Drop2Drink Unit
ZINVOL EVOLUTIENIEUWS

Maak nu zelf veilig drinkwater

13-07-19: De energietransitie is in volle gang. Dat moet ook gebeuren met water; we stevenen af op een drinkwatertekort. Je kunt nu zelf regenwater omzetten in drinkwater dankzij de waterzuiveringsinstallatie van Drop2Drink uit Hardenberg met een dependance in Ulft. Ton van Hecke, Herman Awater en Johan Bel creëerden een systeem dat regenwater omzet in veilig drinkwater. De ondernemers willen vooral lokaal produceren, daar waar geen neerslagtekort is, omdat er regen nodig is om het systeem te laten draaien. De compacte Drop2Drink unit is geschikt voor huishoudens. Bron: Drop2DrinkWaterSolutions.
DenkWerk
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Eliteclub DenkWerk:
we moeten de wijk in

06-07-19: Nederlanders leven langs elkaar heen. Dat moet anders, vindt een denktank van prominente bestuurders. Via sociale media kom je met de wereld in contact maar niet met de wijk waarin je woont. De denktank wil af van de horizontale vervuiling: het verschijnsel dat hoger- en lageropgeleiden nauwelijks in contact komen met elkaar. Dat is vooral een probleem voor de lager opgeleiden. Bedrijven zouden meer aan vrijwilligerswerk moeten doen, bijvoorbeeld hulp bij de voedselbank. Of gastles aan kinderen. Het gaat vooral om activiteiten waarbij je mensen uit andere sociale klassen spreekt. Bron: Denkwerk en rapport Onrust in Voorspoed.
Bushokje Utrecht met sedumdak
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Ook een bushokje kan verschil maken

03-07-19: In Utrecht hebben de bushokjes een sedumdak gekregen. Deze vetplantjes filteren de lucht, wat bijdraagt aan de luchtkwaliteit. Verder kan je tijdens het wachten op de bus zitten op een bankje van bamboe en zijn de bushokjes voorzien van ledverlichting. De bodem is gemaakt van gerecycled beton. Daarnaast hebben enkele honderd bushokjes zonnepanelen. De gemeente Utrecht is al langer bezig om de stad duurzamer te maken. Bron: AD.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Attenborough tijdens Glastonbury

11-07-19: Volgens natuuronderzoeker David Attenborough kan de opwarming van de aarde migratiedruk vanuit Afrika verwachten. We hebben grote problemen. 70% van de vogelsoorten zijn verdwenen en mensen vertrekken vanwege droogte en hoge temperaturen”, zei hij in zijn IMF-speech: “We hebben nu tijd, 10 jaar, misschien 20 jaar, om er iets aan te doen. Hij vergeleek het immense probleem met beleggers die hun eigen kapitaal opeten.”
Op 21 januari waarschuwde hij al dat de Hof van Eden niet meer bestaat. Hij gaf toe zelf verrast te zijn door de snelheid waarop de schade aan het milieu tot stand is gekomen. Bron: The Guardian.
Melinda Gates & The Moment of Lift
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Als je vrouwen verheft,
verhef je de mensheid

24-06-19: Vrouwenrechten, welzijn en welvaart gaan gelijk op. Landen, die door mannen worden gedomineerd en de talenten van vrouwen niet benutten, zullen niet tot volle bloei komen. Zoek op armoede en je vindt vrouwen zonder macht. Het is van cruciaal belang voor de mensheid dit verband tussen vrouwenrechten, welvaart en welzijn te begrijpen. Verbetering behoeven: geboortebeperking, meisjes- en vrouwenonderwijs, onbetaald werk, kindhuwelijken, vrouwen in de landbouw, vrouwen op de werkvloer en gezondheid van moeder en kind. Wie de mensheid wil verheffen, moet investeren in vrouwen. Het is de meest veelomvattende, alomtegenwoordige en effectieve investering in mensen. Bron: Melinda Gates in The Moment of Lift.
Natuurtop Parijs
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Urgente
waarschuwing!

12-06-19: Een zesde van al het leven in de zeeën en oceanen is binnen tachtig jaar verdwenen vanwege de opwarming van de aarde. Een groot deel van de wereldbevolking is voor voedsel en levensonderhoud afhankelijk van het zeeleven, beklemtoont een team van mariene biologen. Dit zal leiden tot nieuwe conflicten over de verdeling van vruchtbare zeeën en de verdeling van voedsel in de wereld.
11-06-19: Bijna 600 plantensoorten zijn de afgelopen 250 jaar in het wild uitgestorven. Dit kan grote gevolgen hebben voor dieren. Eilanden met unieke soorten zijn kwetsbaar vanwege groei bevolking. Bron: Universiteit Stockholm. Ook het IPBES waarschuwt.
 07-05-19: Louise Vet van WUR: “Elk land zou een Deltaplan moeten maken. De overheid is als eerste aan zet, maar iedereen kan helpen.” Bron: Trouw.
jacinda_arden
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Nieuw Zeeland,
een welzijnsbaken

30-05-19: Nieuw Zeeland is het eerste land ter wereld dat een nationale begroting heeft voor welzijn. Daarmee focust het land zich op doelen zoals gemeenschaps- en culturele verbinding en gelijkheid in welzijn. Het gaat volgens premier Jacinda Arden om verbetering van de geestelijke gezondheid, vermindering van huiselijk geweld en jeugdarmoede, aanpak van de ongelijkheden waarmee inheemse Maori en eilanden in de Stille Oceaan worden geconfronteerd, digitale ontwikkeling, lagere uitstoot en een duurzame economie. De oppositie is niet onder de indruk. Bron: NewYorkTimes.
Robert Macfarlane natuurschrijver
DUURZAAM + SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Evolutionair rentmeesterschap

26-05-19: In NL wordt ecologische bezorgdheid vaak gezien als een hobby van de elite. Onderzoek naar luchtvervuiling laat zien dat juist in de armste wijken de lucht het allerslechts is. De zwakkeren vangen de klap op. Sociale en ecologische rechtvaardigheid groeien naar elkaar toe. We moeten ons afvragen of we wel goede voorouders zijn.  We moeten onszelf leren zien als schakel in een keten van nalatenschappen die zich uitstrekt van miljoenen jaren in het verleden tot miljoenen jaren in de toekomst. Bron: natuurschrijver Robert Macfarlane.
fransdewaal
ZINVOL EVOLUTIENIEUWS

Dieren hebben
ook gevoel

22-05-19: In het boek ‘Mama’s laatste omhelzing’ beschrijft Frans de Waal de emoties en intelligentie van dieren. Ook bij insecten vinden we emoties terug en een bepaald niveau van voelen en ervaren is zelfs bij planten te zien. Ze nemen veranderingen in hun omgeving waar, zoals regen, licht en geluid. “Dat we dieren zo laten lijden, is een ongemakkelijk feit dat we kunnen wegduwen”, stelt Frans de Waal. “We laten ze lichamelijk en geestelijk lijden.” Bron: Trouw.
sdg
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Ondernemers doen te weinig aan SDG’s

01-05-19: Volgens onderzoek van Oxfam Novib doen ondernemers zakelijk niet voldoende aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. Eén op de vijf ondervraagde ondernemers  uit het MKB zegt niets te doen. In het onderzoek is ook in kaart gebracht welke doelen de ondernemers belangrijk vinden. Dat zijn het uitbannen van honger (doel 2), waardig werk en economische groei (doel 8), beschermen van zeeën en oceanen (doel 14) en het herstel van ecosystemen en het behoud van biodiversiteit (doel 15). Bron:Oxfam Novib.
De kracht van het goede, toekomstvisie van de Dalai Lama
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Innerlijke waarden in het onderwijs

05-04-19: ‘We hebben onderwijs nodig om de innerlijke waarden van kleuters en kinderen te kunnen versterken en ze niet alleen te leren om materiële doelstellingen na te streven. Laten we ze naast fysieke hygiëne ook emotionele hygiëne leren. Op die manier leren kinderen hoe ze problemen kunnen oplossen. Zo kunnen we een eeuw van geweldloosheid creëren. Bron: Dalai Lama op Twitter.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?