EVOLUTIENIEUWS | UPDATER

Updater Evolutiegids

Evolutienieuws van de Evolutiegids
NIEUWSUPDATER

Welkom bij
onze Updater!

Nieuws, korte update verzameld uit bronnen vanuit de hele wereld over duurzaam, persoonlijk, sociaal, spiritueel, vitaal en zakelijk evolutienieuws. Zinvol nieuws dat ertoe doet!

zorg
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Gezondheidszorg moet volgens politiek anders

26-02-21: De gezondheidszorg is toe aan een flinke evolutie, vinden veel politieke partijen. Er liggen allerlei ideeën klaar. Zo is er de campertandarts die daklozen en zzp-ers met schulden gratis mondzorg geeft, omdat de gewone tandarts te duur is. Zo is het idee geopperd om van spoedeisende hulp een nutsvoorziening te maken en huisartsen meer tijd te geven voor een gesprek met de patiënt. De grote politieke kwestie voor de komende jaren wordt de capaciteit van de zorg en er is opvallend veel aandacht voor preventie van ziekte en voor gezonde leefstijl. 
header_water
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Water is niet vanzelfsprekend

25-02-21: Er is een watertransitie nodig, net als de energie- en klimaattransitie, schrijven de Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven, en de Unie van Waterschappen in het manifest Water verbindt. Bij de inrichting van het land moet water leidend zijn, vooral nu er snel nieuwe woningen nodig zijn. De droge zomers van de afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat de beschikbaarheid van water niet vanzelfsprekend meer is. Bron: Trouw. Lees ook onze waterspecial.
header_aarde
PERSOONLIJK EVOLUTIENIEUWS

Krijgen vrouwen meer landrechten?

18-02-2021: De landrechten van vrouwen zijn overal ter wereld zwak en door de gemeenschap beheerde gronden vormen speciale problemen. Nieuw onderzoek toont vijf inspirerende gemeenschappen in Kameroen, Indonesië, Jordanië, Mexico en Nepal die de rechten van vrouwen binnen collectieve grondbezitstelsels versterkten. Bron: Lees meer bij WRI.

ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Zijn we klaar met
met het kapitalisme?

16-02-21: Het (aandeelhouders)kapitalisme ligt aan beide zijden van de oceaan onder vuur. We moeten de regels veranderen om het bedrijfsleven weer in evenwicht te brengen met de planeet. VNO-NCW publiceerde haar Visie 2030 waarin zij ‘de kloof met de samenleving wil dichten’, onder meer door werknemers vaker te laten meedelen in de winst. De verkiezingsprogramma’s hebben dat deels opgepakt, behalve de PVV. Harvard hoogleraar Rebecca Henderson schreef er een boek over: Reimagining Capitalism in a World on Fire. Verkrijgbaar vanaf april 2021. Bron: VNO-NCW, Rebecca Henderson.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Bill Gates eenvoudige boodschap

15-02-21: Met bestaande energietechnieken komen we volgens Bill Gates niet ver genoeg. We moeten namelijk alle CO₂-emissie als een ziekte uitroeien. Hij keert zich daarom in zijn nieuwe boek ‘Hoe we een klimaatverandering kunnen vermijden’ tegen energiebesparing. Hoe verder je fossiele energietechnieken doorontwikkelt, hoe moeilijker het later is om van de ingeslagen – verkeerde – weg af te komen. We moeten naar nul. Net als bij de coronacrisis ziet Gates een belangrijke rol voor de overheid. Bron: Techniek en Wetenschap.

SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Sheltersuit
tegen de kou

15-02-21: De Nederlandse modeontwerper Bas Timmer heeft een sheltersuit ontworpen voor mensen die op straat leven . Het sheltersuit is een multifunctioneel, wind-, waterdicht en verwarmend kledingstuk dat kan worden omgebouwd tot slaapzak. In samenwerking met Stichting Sheltersuit (Enschede) start in Berlijn een hulpactie voor daklozen die in de winter op straat leven. Samen moeten ze worden beschermd tegen de kou met innovatieve thermische isolatie voor dag en nacht. Bron: Sheltersuit en ARD.
groene evolutie in wonen
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

NoNo House, fieldlab voor duurzame innovaties

08-02-21: Binnenkort volgt de opening van het NoNo House, stikstofvrij, demontabel, circulair, biobased en duurzaam. Het NoNo House is een nieuw project van The Green Village op de TU Delft campus. Terwijl nieuwe materialen en processen worden getest, zal het NoNo House blijven veranderen. De impact van het gebouw op het milieu, op de feitelijke stikstofdepositie, de mogelijke aanbevelingen voor regelgeving en de mogelijkheden voor een financiële business case zullen ook worden onderzocht. Bron: Nico Wissing.
eco
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Radicale
vergroening

06-02-21: Vorig jaar maakte de gemeente Rotterdam bekend dat ze 233 miljoen in zeven stadsprojecten gaat investeren, waaronder de aanleg van een ecologisch stadspark aan de Nieuwe Maas.  Van Arnhem tot Utrecht en Amsterdam: er zijn projecten gestart voor het aanleggen van parken en stadsbossen. Parijs wil van de Champs-Élysées een ‘geweldige tuin’ maken met veel minder autoverkeer en veel meer bomen. Barcelona, Milaan, Brussel volgen. Bron: NRC.
header_blanco
DUURZAAM  EVOLUTIENIEUWS

Moestuincoaches
voor steden

06-02-21: ‘Ecopreneur’ Naleye Sultan Buddista is bezig om ‘moestuincoaches’ op te leiden voor de stedelijke omgeving, om het aanleggen van buurttuinen makkelijker te maken. Buddhista is oprichter van The Urban Tree Village. Het is een bottom up initiatief ontstaan vanuit een groep gelijkgestemde mensen. Ook het IVN leidt mensen hiervoor op. Bron: Urban Tree Village en IVN.

SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Lupita, de inheemse activist

04-02-21: In een land waar inheemse volkeren in toenemende mate ontheemd raken en journalisten in een alarmerend tempo worden vermoord, is er een moedige nieuwe stem naar voren gekomen: Lupita, een Tzotzil-Maya-vrouw in de voorhoede van een Mexicaanse inheemse beweging. Twintig jaar nadat Lupita haar familie verloor bij het bloedbad van Acteal in het zuiden van Mexico, is ze een woordvoerder geworden van haar volk en voor een nieuwe generatie Maya-activisten. Ze brengt de eisen van het moederschap in evenwicht met haar inspanningen om de wereld opnieuw op te voeden en gerechtigheid te herstellen. Bron: The Guardian.
header_autisme
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Verband autisme en zenuwstelsel?

16-01-21: Een studie uit oktober 2020 suggereert dat het perifere zenuwstelsel (de zenuwen die onze tastzin, pijn en andere sensaties beheersen) een rol kunnen spelen bij autisme. Sung-Tsang Hsieh, MD, Ph.D., van het National Taiwan University Hospital in Taipei, legt uit aan Science Daily: “Meer dan 70% van de mensen met autisme hebben verschillen in hun sensorische perceptie. Als grotere studies deze resultaten kunnen bevestigen, is het mogelijk meer inzicht in het perifere zenuwstelsel te krijgen in hoe deze stoornis zich ontwikkelt. Bron: Big Think en Science Daily.
header_vegan
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Melk en kaas maken
van gras

10-01-21: Jaap Korteweg & co. (bekend van de Vegetarische Slager) wil melk en kaas maken in de fabriek zonder koeien. Lange tijd leek het onhaalbaar. Maar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van biotechnologie, genetische modificatie en precisiefermentatie hebben het dichterbij gebracht. Simpel voorgesteld: het gen van een koe wordt in een micro-organisme gebracht zoals een gist of een schimmel. Als het project slaagt, zou dat het einde betekenen van de zuivelboerderij zoals wij die nu kennen. Bron: Volkskrant.

VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Serres Séparées brengt mensen samen

04-01-21: Geïnspireerd door de recente maatregelen om afstand te nemen, brengt het eetconcept van Mediamatic in Amsterdam mensen samen in een reeks glazen kassen. In dit Mediamatic-concept dineren gasten in kleine privékassen die geschikt zijn voor twee of vier personen: de serres séparées. Tijdens de Dubai Design Week (8 tot 13 november 2021) zal Nederland samen met Nederlandse partners een serie ‘serres séparées’ organiseren, waar de hele week lunch en diner wordt geserveerd. Bron: Dubai Design Week.
header_water
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Samenwerking
oceaanagenda

04-12-20: De oceaan draagt ​​$ 1,5 biljoen bij aan de wereldeconomie, voedt drie miljard mensen en ondersteunt honderden miljoenen banen in toerisme, visserij en transport. Maar de oceaan wordt bedreigd. Veertien leiders van oceaanlanden (Australië, Canada, Chili, Fiji, Ghana, Indonesië, Jamaica, Japan, Kenia, Mexico, Namibië, Noorwegen, Palau en Portugal) verbinden zich om wereldwijde doelstellingen voor oceaanbescherming te ondersteunen en tegen 2025 100% van de eigen wateren duurzaam te beheren. Deze ongekende wereldwijde samenwerking is een belangrijke stap in het effectief beheren en besturen van de oceaan. Bron: WRI.
minihuis
SOCIAAL  EVOLUTIENIEUWS

Minihuizen op
waterstof

27-11-20: Minihuizen op waterstof? MBA-studenten van het Alfa-college uit Hoogeveen doen het op kleine schaal in samenwerking met gem. Hoogeveen, Vrienden van Techniek Hoogeveen. Daarmee laten ze zien dat waterstof veilig, betaalbaar en een volwaardig alternatief is voor de energietransitie. De oplevering staat gepland voor voorjaar 2021. De bouw van het Waterstof Tiny House is te volgen via waterstoftinyhouse.nl en via Instagram. Bron: Alfa-college.
header_changemaker
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Manifest voor veerkrachtig NL

01-08-20: Het Break-Out Team, een groep van 25 betrokken denkers en doeners o.l.v, hoogleraar Jan Rotmans,  publiceerde een manifest over Nederland na corona. Het is een pleidooi voor nieuwe vormen van digitale democratie. De democratie staat van alle kanten onder druk door toenemend populisme, digitalisering van onze maatschappij, de machtige Big Tech en hun misbruik. Democratie is dringend toe aan een update. Het Break-Out Team ziet mogelijkheden voor herstel van weeffouten in de samenleving. Doel is niet kritiek te leveren, maar alternatieven te bieden die meer bij deze tijd horen. Bron: Break-Out Team, een initiatief van Zorgeloos.
kerstbal_evolution
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Lancering Amsterdam als Donutstad

23-05-20: Amsterdam gebruikt in haar circulaire strategie een speciaal voor de stad ontwikkelde uitwerking van het ‘donut model’ van de Britse econoom Kate Raworth. Dit holistische model beschrijft hoe samenlevingen en bedrijven kunnen bijdragen aan economische ontwikkeling die de grenzen van planeet en samenleving respecteert.  Amsterdam heeft de Donut al in het hart van haar langetermijnvisie en beleidsvorming geplaatst. De stad is de thuisbasis van de Amsterdam Donut Coalition , een netwerk van inspirerende verandermakers die de Donut in de praktijk brengen. Bron: Kate Raworth. Lees meer…

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?