EVOLUTIENIEUWS | UPDATER

Nieuws van De Evolutiegids

Evolutienieuws Evolutiegids
NIEUWSUPDATER

Welkom bij
onze Updater!

Nieuws, korte update verzameld uit bronnen vanuit de hele wereld over duurzaam, persoonlijk, sociaal, spiritueel, vitaal en zakelijk evolutienieuws. Zinvol nieuws dat ertoe doet!

DUURZAME EVOLUTIE

Stella McCarney showt duurzame mode

03-10-22: Mode van druivenschillen als leeralternatief en regeneratief katoen maakten het debuut op de catwalk van Stella McCartney in Parijs. Ze wil dat haar mode er sexy, moeiteloos en gemakkelijk uitziet en vooral draagbaar. Bron: The Guardian.

DUURZAME EVOLUTIE

AI herkent gevoelens straks beter dan je partner

19-09-22: De vaardigheden die wij zien als uniek kunnen volgens Yuval Harari gemakkelijk worden geautomatiseerd zoals de baan van artsen. Voor verplegers is het een ander verhaal vanwege de sociale en verbindende vaardigheden. Computers zullen straks beter in staat zijn om gevoelens te lezen, omdat ze niet gestoord worden door eigen gevoelens. Harari benadrukt dat we intelligentie niet mogen verwarren met bewustzijn. ‘Intelligentie is het vermogen om problemen op te lossen. Bewustzijn is het vermogen om dingen te voelen, zoals liefde, pijn, plezier. Intelligentie vertrouwt op bewustzijn.’ Bron: Focused Future Leadership.

ZINVOLLE EVOLUTIE

Inspirerende impactorganisaties 2022

13-09-22: De verandering die we zoeken, is er al. Als we maar anders kijken. Sinds 2014 kenmerken de meest inspirerende organisaties zich door ‘Business for Good’. Organisaties die niet in, maar aan de samenleving werken. De 3 meest inspirerende zijn: Too Good to Go, Universiteit Wageningen en Lego. Het onderzoek onder ruim 5.100 Nederlanders laat zien dat organisaties met een maatschappelijke missie het meest inspireren. Meer info:  Synergy en het jaarmagazine 2022.

DUURZAME EVOLUTIE

Reality app voor energie-advies

09-22: Hoe word je CO2-neutraal in 2030? Dat vroeg de gemeente Barendrecht zich ook af. Om genoeg draagvlak onder bewoners te creëren, ontwikkelde TAUW een augmented reality app. In de app zien inwoners welke keuzes ze kunnen maken voor alternatieven van aardgas. Bron: Tauw.

DUURZAME EVOLUTIE

TU Eindhoven toont CO2-neutrale auto

04-08-22: Het studententeam TU/ecomotive van de TU Eindhoven heeft een duurzame elektrische personenauto ontwikkeld die tijdens het rijden meer koolstofdioxide (CO₂) opvangt dan uitstoot. Het prototype, Zem genaamd, zuivert de lucht via een speciaal filter. De studenten gaan het voertuig de komende jaren verder verbeteren. Bron: TU Eindhoven.

DUURZAME EVOLUTIE

Klimaatpositief rijtjeshuis

25-08-22: Stel je eens een natuurinclusief rijtjeshuis voor dat netto CO2 opslaat en meer duurzame energie opwekt dan het gebruikt. Klinkt als toekomstmuziek? Nou, nee. Ballast Nedam Development gaat het gewoon doen met Natuurhuis. De woning is voor meer dan 95% biobased. Zo wordt er naast stro, een restproduct uit de agrarische sector, een heel scala aan andere biobased materialen toegepast. Bron: Ballast Nedam.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Zeg hallo tegen papieren bier- en wijnflessen

13-07-22: Carlsberg heeft een nieuwe fles van hout- en plantaardige vezels ontwikkeld die volgens het bedrijf de smaak en de bruisendheid van het pils net zo goed beschermt als glas. De fles van biobased vezel is volledig recyclebaar en heeft een voering van plantaardig polymeer. De in Gloucester in VK gevestigde wijnhandelaar When in Rome lanceerde in mei drie Italiaanse wijnen in flessen van gerecycled papier. Buen Vato probeert van Stockholm Tequila in papieren flessen op de markt te brengen.

VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Revolutionaire kankertherapie

17-06-22: Wetenschappers hebben met succes een revolutionaire kankerbehandeling ontwikkeld die microscopisch kleine kankercellen verlicht en uitroeit. Een Europees team van ingenieurs, natuurkundigen, neurochirurgen, biologen en immunologen uit het VK, Polen en Zweden sloegen de handen ineen om deze nieuwe vorm van foto-immunotherapie te ontwerpen. Bron: The Guardian.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Klimaatalmanak

21-06-22: Pas verschenen: De Klimaat Almanak, met artikelen, tabellen en grafieken over de gevolgen van klimaatverandering op meer dan driehonderd gebieden, zoals voeding, het weer, biodiversiteit, landbouw, economie en gezondheid. Bron: Voor de Kunst.

ZINVOL  EVOLUTIENIEUWS

De kracht van taal

19-06-22: Het valt op dat er vaak negatieve bewoordingen in taal worden gebruikt. Robbert Dijkgraaf pleit voor scheppende taal, de taal van de toekomst. Nieuwe woorden zijn nodig voor de economische vooruitzichten. Laten we woorden als ‘crisis’ en ‘schulden’ vervangen door maatschappelijke evolutie, maatschappelijke balans of maatschappelijke devolutie. Bron: WNL en Koen Eising.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Waterstofkracht

13-06-22: Nederlandse groep mikt op commerciële vlucht op waterstof in 2028 met bestemming Londen. De Nederlandse rijksoverheid gaat fors investeren in de ontwikkeling van vliegen op waterstof. Een groep Nederlandse bedrijven wil een passagiersvliegtuig bouwen dat geschikt is voor veertig tot tachtig personen. Het toestel heeft een bereik van 750 kilometer, menen de initiatiefnemers. Bron: ANP.

ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Teleportatie bestaat nu via quantuminternet

26-05-22: Onderzoekers van QuTech zijn er in geslaagd quantuminformatie te teleporteren via een netwerk met drie knooppunten. Het gaat om een belangrijke stap richting een quantuminternet. Bekijk de video voor uitleg. Bron: TNO en TU Delft.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Eerste ecorechten voor Spaans zoutwatermeer

Op 5 april 2022 schreef Spanje geschiedenis. Spanje gaat een wet aannemen waarin Mar Menor, het grootste zoutwater meer in Europa, eigen rechten krijgt. De beslissing komt voort na een burgerpetitie met 600,000 handtekeningen om van Mar Menor een rechtspersoon te maken. De burgers waren de ernstige vervuiling zat. Landbouw in de omgeving dumpte duizenden tonnen nitraten in het meer. Duizenden vissen zoals op de foto bijgevoegd spoelden in de afgelopen jaren aan. Bron: PrimeFeed.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Kijk wat Harari over oorlog en vrede zegt

01-03-22: Yuval Noah Harari fileert in The Guardian het Russische besluit om de Oekraïne binnen te vallen. Zelfs een militaire overwinning van de Russen zal niets af doen aan het feit dat Poetin de oorlog al heeft verloren. In 2019 zei Harari in bovenstaand interview al het een en ander over de oorlog en de vrede. Het bekijken waard!

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?