EVOLUTIENIEUWS | UPDATER

Updater Evolutiegids

Evolutienieuws van de Evolutiegids
NIEUWSUPDATER

Welkom bij
onze Updater!

Nieuws, korte update verzameld uit bronnen vanuit de hele wereld over duurzaam, persoonlijk, sociaal, spiritueel, vitaal en zakelijk evolutienieuws. Zinvol nieuws dat ertoe doet!

SOCIAAL  EVOLUTIENIEUWS

Nobelprijs voor de Vrede

08-10-21: De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar Maria Ressa en Dmitri Moeratov. Zij krijgen de prijs voor hun ‘onvermoeibare strijd voor de vrijheid van meningsuiting in de Filippijnen en in Rusland.’ Dit jaar ligt de nadruk op het bestrijden van nepnieuws en hun bijdragen aan de vrijheid van meningsuiting. Een moedige strijd, aldus de jury.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Regionaal perspectief 2030 Oost-NL

05-10-21: De afgelopen maanden is de Cleantech Regio aan de slag gegaan met het Regionaal Perspectief 2030. In de video vertelt directeur Arko van Brakel waar het naar toe gaat in de regio. Bron: Cleantech Regio.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Greta Thunberg heeft gelijk

05-10-21: Klimaatbeloften moeten gepaard gaan met actie, zegt het bedrijf Mars. Het bedrijf zal de beloning van bestuurders koppelen aan emissiereductie en het tegengaan van ontbossing via zijn toeleveringsketen. De directie van Mars doet dit nadat de klimaatactiviste Greta Thunberg veel van de door wereldleiders beloofde klimaatacties als “bla, bla, bla” veroordeelde. Het gaat volgens Mars niet om het doel, het gaat om de voortgang en het zijn de acties die ertoe doen. Bron: The Guardian. Noot Evolutiegids: als het maar geen windowdressing is!

ZAKELIJK  EVOLUTIENIEUWS

Combi-carrière, trend voor toekomst?

02-10-21: Het combineren van twee banen is een groeiende trend. Dat signaleert toekomstonderzoeker Jeanneke Scholtens. ‘We worden ouder en werken langer. Dat betekent een leven lang leren met meerdere banen naast elkaar’, zegt zij in het blad Werkgeluk. Goede ontwikkeling of niet? Andere trends: collectief boven individueel belang; inclusiviteit boven exclusiviteit; naar duurzaam minder; vervaging privé-werk; talentenpaspoort en slash-carrière.

ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Neem biodiversiteit op in bouwbesluit

23-09-21: We kennen allemaal de kanarie in de mijnen, als die dood gaat moet je maken dat je wegkomt. Nu de mussenpopulatie sinds 1980 is gehalveerd moeten we ons zelf kritisch de vraag stellen hoe het gesteld is met de echte leefbaarheid van onze steden. Biodiversiteit moet dan ook onderdeel worden van het bouwbesluit om herstel van de natuur in onze stad te activeren. Met de 1 miljoen huizen die we moeten gaan bouwen kunnen we dan ook bouwen aan het herstel van de biodiversiteit. Laat de mus de kanarie worden van de stad, zie je geen mus dan moet je maken dat je weg komt. Bron: Onno Dwars, ceo van Ballast Nedam

VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Word een
boerschapper

19-09-21: De huidige voedselketen is ingewikkeld geworden met alle E-nummers, kleur-, geur- en smaakstoffen. Bij boerschappen werken ze daarom aan een nieuwe voedselketen, met veel aandacht voor voeding die voedt, uit een keten die deugt met eerlijke prijzen voor tijd en liefde van de boer. Bron: Boerschappen.

ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

TU Eindhoven ontwikkelt camper op zonne-energie

03-09-21: Een studententeam van de Universiteit Eindhoven ontwikkelt een op zonne-energie rijdend ‘zonnehuis op wielen’. De wagen heet Show, wat staat voor ‘Self-sustaining House On Wheels’, een zelfvoorzienend huis op wielen. De Show moet voldoende natuurlijke energie opwekken om er onderweg laptops en mobieltjes mee op te laden en koffie te zetten. Ook het water voor de douche die in het voertuig aanwezig is, kan ermee worden verwarmd. Bron: TU Eindhoven.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Stichting Straatboer plant appels en tomaten bij kantoren

03-09-21: Bedrijventerreinen zijn vaak grijze massa’s. Met het oog op biodiversiteit en klimaat valt daar winst te behalen. Bomen en struiken nemen veel meer CO2 op dan gras, bieden schaduw en insecten help je met kruidenmengsels. Stichting Straatboer probeert bij het ‘vergroenten’ van de terreinen (met QR-code voor uitleg) zoveel mogelijk de bedrijfsmedewerkers te betrekken. NL kent 3600 bedrijventerreinen van vaak forse afmetingen. Bron: Stichting Straatboer.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Klimaatrapport IPCC: code rood

09-08-21: De aarde is al bijna 1,2 graden opgewarmd. Het risico is groot dat de drempel van anderhalve graad opwarming snel is bereikt, waarschuwt secretaris-generaal António Guterres van de VN. De concentraties van broeikasgassen zijn op recordniveau. Extreme weer- en klimaatrampen nemen toe in frequentie en intensiteit. De klimaatverandering kan zichzelf versterken. De grote vraag: hoe kunnen we dit met z’n allen fixen? Begin 2022 volgen nog delen van het rapport over de gevolgen voor mensen en over het terugdringen van de uitstoot. Afsluitend verschijnt een samenvatting voor beleidsmakers. Bron: IPCC. In dit kader vond ik ook nog bovenstaande video over premier Jacinda Ardern die actie neemt. Dat is nou leiderschap!

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Het is mogelijk om woestijnen weer vruchtbaar te maken

Een echte aanrader is de film van John D. Liu genaamd ‘Green Gold’. Wat ervoor nodig was? Meer verbeelding en creativiteit, een menselijke wil, maar ook terug durven gaan naar de basis en willen snappen hoe de aarde werkt.Bekijk de documentaire van Green Gold hierboven.

ZINVOLLE EVOLUTIE

Voorspelling HOPI

04-08-2021: Alles is heilig… Alles heeft een doel en zin… Alles is verbonden… Er komen grote veranderingen… Het is evolutie…

VITAAL EVOLUTIENIEUWS

De opmerkelijke kracht van kelp

14-07-21: Algen zijn een krachtpatser voor het klimaat, ze sturen koolstof naar de zeebodem en ontzuren de oceanen. In Australië beginnen wetenschappers net het potentieel ervan aan te boren. Wereldwijd wordt aangenomen dat zeewier elk jaar bijna 200 miljoen ton CO2 vastlegt – evenveel als de jaarlijkse uitstoot van de staat New York. Als we de infrastructuur die we in de oceaan hebben zouden gebruiken en zeewiereilanden zouden creëren, zouden we veel van de klimaatveranderingsproblemen die we tegenwoordig hebben, elimineren. In China is de zeewierteelt al booming. De grote, bruine alg, die overal ter wereld in koude kustwateren voorkomt, groeit opmerkelijk snel – tot 61 cm per dag – en heeft geen kunstmest of onkruid nodig. Bron: BBC.

ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Holistische leiderschapsopleiding

07-07-21: Mede-oprichter en innovatie-expert Yuri van Geest en zijn collega’s van Conscious Learning Tribe starten een nieuw, holistisch leiderschapsprogramma’, Breath in  Leadership in samenwerking met businessuniversiteit Nyenrode om leiders beter voor te bereiden op de grote transities van de komende jaren. Van Geest benadrukt het belang van ‘persoonlijke groei’, ‘ancient wisdom’, ‘regenerativiteit’ en ‘human nature’, waarna pas de klassieke leiderschapsthema’s aan bod komen. De opleiders waken voor zweverigheid. Uit onderzoek komt naar voren dat acht van de tien transformatieprocessen vastlopen. Dat komt mede omdat mensen losgezongen zijn van onze innerlijke en uiterlijke natuur. Daarom moeten de fundamenten van leiderschap worden herzien. Bron: NRC.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Gaat de seabin onze oceanen schoonmaken?

14-06-21:  Elk jaar komen er tonnen plastic in de oceaan terecht, waardoor een zogenaamde ‘zee van plastic’ ontstaat, een massa vuilnis die in het water drijft en zich kilometers ver kan uitstrekken. Maar het in Australië gevestigde Seabin Project probeert de waterflessen, plastic zakken, piepschuim en ander afval te stoppen voordat ze ooit de open oceaan in kunnen. Hun oplossing is een drijvende vuilnisbak, een Seabin genaamd, die in het water wordt ondergedompeld in jachthavens, havens, jachtclubs en drijvende dokken.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Reddingsboei klimaat voor nieuw kabinet

25-05-21: De overheid kan het halen van de klimaatdoelen in een stroomversnelling brengen met vrij simpele maatregelen zegt de Social Tipping Point Coalitie in een oproep aan de kabinetsinformateur. Het nieuwe kabinet zou een hele reeks kleine, relatief goedkope maatregelen moeten nemen om het klimaatprobleem aan te pakken, want klein, lokaal en simpel werkt beter. Die sturen de samenleving naar een omslagpunt, waarbij de overgang naar een duurzame levenswijze veel sneller gaat. Bron: STPC. Zie ook TippingPointAhead.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

1ste 3D-geprint huis opgeleverd

30-04-21: Een nieuw huis in Eindhoven in de vorm van een kei is het eerste legaal bewoonbare pand met dragende muren gemaakt met behulp van 3D-printtechnologie. Elize Lutz, 70, en Harrie Dekkers, 67, ontvingen hun digitale sleutel – een app waarmee ze met een druk op de knop de voordeur van hun bungalow met twee slaapkamers kunnen openen. Het pand is het eerste van vijf huizen die door de bouwfirma Saint-Gobain Weber Beamix zijn gepland voor een stuk grond aan het Beatrixkanaal. in de Eindhovense wijk Bosrijk. Bron: The Guardian.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Slimme vervoersmiddelen in de toekomst

21-04-21: De impact van de coronapandemie is superbepalend in de ontwikkelingen rondom mobiliteit en zal het ook nog blijven. Maar welke invloeden drijven deze veranderingen nog meer en hoe gaat mobiliteit er in de toekomst uitzien? Bekijk de video.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?