EVOLUTIENIEUWS | UPDATER

Updater Evolutiegids

Evolutienieuws van de Evolutiegids
NIEUWSUPDATER

Welkom bij
onze Updater!

Nieuws, korte update verzameld uit bronnen vanuit de hele wereld over duurzaam, persoonlijk, sociaal, spiritueel, vitaal en zakelijk evolutienieuws. Zinvol nieuws dat ertoe doet!

SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

In India zijn vrouwen klimaatleiders

05-05-21: Naarmate de effecten van klimaatverandering verergeren, worden de gemeenschappen van vrouwen in sloppenwijken, zoals in India, het hardst getroffen. Toen een enorme hittegolf in 2010 Ahmedabad trof, stierven naar schatting 1.300 mensen in één maand. Mahila Housing SEWA Trust in India rust nu arme vrouwen in de stad uit om hun huis technisch te upgraden om de stijgende temperaturen het hoofd te bieden. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld een waterdicht, brandveilig daksysteem geïnstalleerd dat de warmteontwikkeling in hun huizen, die geen koelsystemen bevatten, vermindert. Bron: WRI.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

1ste 3D-geprint huis opgeleverd

30-04-21: Een nieuw huis in Eindhoven in de vorm van een kei is het eerste legaal bewoonbare pand met dragende muren gemaakt met behulp van 3D-printtechnologie. Elize Lutz, 70, en Harrie Dekkers, 67, ontvingen hun digitale sleutel – een app waarmee ze met een druk op de knop de voordeur van hun bungalow met twee slaapkamers kunnen openen. Het pand is het eerste van vijf huizen die door de bouwfirma Saint-Gobain Weber Beamix zijn gepland voor een stuk grond aan het Beatrixkanaal. in de Eindhovense wijk Bosrijk. Bron: The Guardian.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Klimaatsummit, momentum voor wereldwijde actie

28-04-21: De VS wil de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 50% tot 52% onder het niveau van 2005 verminderen. Deze doelstelling zal innovatie stimuleren, het bedrijfsleven stimuleren en de hoeksteen vormen van een sterkere economie die het scheppen van banen zal ondersteunen. Uit een nieuwe analyse van WRI blijkt dat banen in schone energie al groter zijn dan banen in fossiele brandstoffen. Naast de nieuwe emissiereductiedoelstellingen van andere landen, heeft de Europese Unie haar doelstelling vastgelegd om tegen het einde van het decennium de uitstoot met 55% onder het niveau van 1990 te verminderen. Bron: WRI.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Slimme vervoersmiddelen in de toekomst

21-04-21: De impact van de coronapandemie is superbepalend in de ontwikkelingen rondom mobiliteit en zal het ook nog blijven. Maar welke invloeden drijven deze veranderingen nog meer en hoe gaat mobiliteit er in de toekomst uitzien? Bekijk de video.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Experiment voor zonneweide op zee

17-04-21: De behoefte aan zonne-energie groeit. Te veel grote zonneparken op land zijn ongewenst. Daarom worden nu proeven gedaan met drijvende zonne-weides op water. Op het Oostvoornse Meer test TNO drie constructies met drijvende zonnepanelen. Zonnepanelen op water en in de zee tussen de windmolens zijn vrijwel onontgonnen terrein, maar de oppervlakte is hard nodig. TNO schat dat in 2050, als de energietransitie afgerond moet zijn, 200 GWp nodig is, een vertwintigvoudiging. Bron: NRC.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Het nieuwe duurzame woord: regeneratief

17-04-21: Het begrip regeneratief draait om diensten, producten, bouwmethodes die niet alleen minder schade toebrengen aan de aarde, maar ook iets bijdragen of repareren. Gebouwen die goed zijn voor biodiversiteit doordat ze groene daken hebben bijvoorbeeld, het aanleggen van wilde parken voor meer biodiversiteit. De laatste jaren is er veel belangstelling voor natuurinclusieve stadsprojecten. In NL zijn ze al te vinden. Bron: Urban Green Blue Grids.

ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Wordt het Rijnlandse leiderschap de trend?

08-04-21: Volgens hoogleraar Rinnooy Kan in het tv-programma Buitenhof vragen nieuwe tijden om een nieuwe aanpak, nieuwe werkwijze en nieuwe agenda.  Hij verwijst daarbij naar het Rijnlandse leiderschap, dat wordt omarmd in de VS en Davos. Ook historicus Maarten van Rossem ziet wel heil in het Rijnlandse leiderschap. In het Rijnlandse denken is de organisatie niet de euro’s spugende fruitmachine voor haar aandeelhouders, maar een basis voor ‘werkgemeenschappen’, vertrouwen, verbinding en vakmanschap. Het Rijnlands heeft de wind blijkbaar in de zeilen. Bronnen: Jaap Peters, Rinnooy Kan, Maarten van Rossem.

ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Wat mogen we verwachten in 2021?

29-03-21: We staan op een belangrijk punt in de geschiedenis. Het is mijn doel om mensen zoals jij te helpen om een keuze te maken die is gebaseerd is op vertrouwen, die goed voelt en niet gevoed is door angst. Bekijk de Nederlandse uitlegvideo van Mitchel over wat je mag verwachten in 2021 van het financiële systeem. Bron: uithetsysteem.nl. Bekijk ook de video van RTLZ met Willem Middelkoop over hetzelfde onderwerp.

SOCIAAL  EVOLUTIENIEUWS

Basisinkomen lijkt probaat middel

27-03-21: Het tweejarig experiment bij 125 mensen in Stockton, Californië, met een basisinkomen van 500 dollar per maand lijkt positief. Het gaf financiële stabiliteit, verbeterde werkomstandigheden en algemeen welzijn. Het gaf mensen de waardigheid om hun eigen keuzes te maken, het vermogen om hun potentieel waar te maken en het verbeterde de economische stabiliteit tijdens de onrust van de pandemie. Lees verder…

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Tijd voor transformatie van bedrijven

27-03-21: Bestuurder Peter Bakker van World Business Council presenteerde in samenwerking met diverse grote multinationals Vision 2050 en een urgente actieagenda, over hoe 9 miljard mensen een goed leven kunnen hebben en binnen de grenzen van wat de planeet aankan kunnen blijven. De visie en transformatietrajecten zijn afgestemd op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) en de doelstellingen van het Akkoord van Parijs. Bron: WBCSD.

PERSOONLIJK EVOLUTIENIEUWS

Free conversations movement

14-03-21: Voor de Arc de Triomf in Barcelona zet de 26-jarige Adrià Ballester twee opklapbare stoelen en een bord in grote letters met de tekst: Gratis gesprekken! Hij wil een betere vriend zijn. Soms voelt hij zich een therapeut. “Je hoort goede, positieve verhalen en ook hele moeilijke.” Tijdens de coronacrisis zette Ballester het gesprek online voort door randompenpals.com op te zetten, een site die gebruikers uitnodigt om binnen 10 seconden een penPal te vinden. Hij heeft een manifest gepubliceerd en wil zijn initiatief verspreiden naar andere grote steden over de hele wereld. Bron: Free Conversations Movement.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Oost-NL: powervalley voor vegan

07-03-21: Oost-NL wordt inmiddels gezien als een powervalley op het gebied van vleesvervangers. Hoewel vegan nog maar 4% van de Nederlandse vleesmarkt uitmaakt, is Oost-NL nu al een magneet voor eigen en buitenlandse vegan investors. Wageningen Universiteit speelt daarin een grote rol. Maar vegan producenten willen meer, namelijk in NL de benodigde grondstoffen verbouwen. Dus zoeken bedrijven naar lokale oplossingen, samen met de universiteiten in Wageningen en Groningen. Daarna kan NL nóg sneller plantaardig opschalen. Bron: FD.

VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Gezondheidszorg moet volgens politiek anders

26-02-21: De gezondheidszorg is toe aan een flinke evolutie, vinden veel politieke partijen. Er liggen allerlei ideeën klaar. Zo is er de campertandarts die daklozen en zzp-ers met schulden gratis mondzorg geeft, omdat de gewone tandarts te duur is. Zo is het idee geopperd om van spoedeisende hulp een nutsvoorziening te maken en huisartsen meer tijd te geven voor een gesprek met de patiënt. De grote politieke kwestie voor de komende jaren wordt de capaciteit van de zorg en er is opvallend veel aandacht voor preventie van ziekte en voor gezonde leefstijl. 

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Water is niet vanzelfsprekend

25-02-21: Er is een watertransitie nodig, net als de energie- en klimaattransitie, schrijven de Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven, en de Unie van Waterschappen in het manifest Water verbindt. Bij de inrichting van het land moet water leidend zijn, vooral nu er snel nieuwe woningen nodig zijn. De droge zomers van de afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat de beschikbaarheid van water niet vanzelfsprekend meer is. Bron: Trouw. Lees ook onze waterspecial.

ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Zijn we klaar met
met het kapitalisme?

16-02-21: Het (aandeelhouders)kapitalisme ligt aan beide zijden van de oceaan onder vuur. We moeten de regels veranderen om het bedrijfsleven weer in evenwicht te brengen met de planeet. VNO-NCW publiceerde haar Visie 2030 waarin zij ‘de kloof met de samenleving wil dichten’, onder meer door werknemers vaker te laten meedelen in de winst. De verkiezingsprogramma’s hebben dat deels opgepakt, behalve de PVV. Harvard hoogleraar Rebecca Henderson schreef er een boek over: Reimagining Capitalism in a World on Fire. Verkrijgbaar vanaf april 2021. Bron: VNO-NCW, Rebecca Henderson.

SOCIAAL  EVOLUTIENIEUWS

Minihuizen op
waterstof

27-11-20: Minihuizen op waterstof? MBA-studenten van het Alfa-college uit Hoogeveen doen het op kleine schaal in samenwerking met gem. Hoogeveen, Vrienden van Techniek Hoogeveen. Daarmee laten ze zien dat waterstof veilig, betaalbaar en een volwaardig alternatief is voor de energietransitie. De oplevering staat gepland voor voorjaar 2021. De bouw van het Waterstof Tiny House is te volgen via waterstoftinyhouse.nl en via Instagram. Bron: Alfa-college.

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Lancering Amsterdam als Donutstad

23-05-20: Amsterdam gebruikt in haar circulaire strategie een speciaal voor de stad ontwikkelde uitwerking van het ‘donut model’ van de Britse econoom Kate Raworth. Dit holistische model beschrijft hoe samenlevingen en bedrijven kunnen bijdragen aan economische ontwikkeling die de grenzen van planeet en samenleving respecteert.  Amsterdam heeft de Donut al in het hart van haar langetermijnvisie en beleidsvorming geplaatst. De stad is de thuisbasis van de Amsterdam Donut Coalition , een netwerk van inspirerende verandermakers die de Donut in de praktijk brengen. Bron: Kate Raworth. Lees meer…

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?