EVOLUTIENIEUWS | KORTE UPDATE

Nieuws van De Evolutiegids

Nieuws van de Evolutiegids
NIEUWS UPDATE

Welkom bij
recent nieuws!

Nieuws, korte update verzameld uit bronnen vanuit de hele wereld over duurzaam, persoonlijk, sociaal, spiritueel, vitaal en zakelijk evolutienieuws. Zinvol nieuws dat ertoe doet!

DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

We moeten meer met natuur samenwerken

02-01-19: De zeespiegel zal de komende 100 jaar met 1,5 meter stijgen. Rivieren moeten breder worden gemaakt, om de extreem grote hoeveelheden water te kunnen verwerken. Zet woningen neer in de hoger gelegen gebieden, zoals Zuid- of Oost-Nederland. Ook moeten we daarheen langzaam onze economische centra verplaatsen. Er dient twee keer zoveel bos in NL te komen. Landbouwgrond is in 2120 gehalveerd t.o.v. nu, de veehouderij is tot een derde van de productie geslonken. Ons dieet zal diverser zijn. We kunnen op minder oppervlakte hoge opbrengsten halen met hoogwaardige gewassen. En we blijven in NL een dienstensector, ook over honderd jaar. Waterbeheer is daarvoor essentieel. Bron: WUR-rapport: NL in 2120.
sdg
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Ondernemers doen weinig aan MVO en SDG’s

28-12-19: Ron Steenkuijl, oud-voorzitter Nederlands Centrum voor Directeuren en Commissarissen (NCD): ‘We verkeren nog grotendeels binnen de NCD in de fase van bewuste onbekwaamheid als het om MVO gaat.’ De mvo-isering gaat te traag. Het is veel praten en weinig doen. Er dient een nieuwe kopgroep op te staan die het voortouw neemt en de samenleving op sleeptouw neemt in de nieuwe economie. Bron: FD.
01-05-19: Volgens onderzoek van Oxfam Novib doen ondernemers zakelijk niet voldoende aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. Eén op de vijf ondervraagde ondernemers  uit het MKB zegt niets te doen. In het onderzoek is ook in kaart gebracht welke doelen de ondernemers belangrijk vinden. Dat zijn het uitbannen van honger (doel 2), waardig werk en economische groei (doel 8), beschermen van zeeën en oceanen (doel 14) en het herstel van ecosystemen en het behoud van biodiversiteit (doel 15). Bron:Oxfam Novib.
Li An Phoa van Drinkable Rivers
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Li An Phoa strijdt voor drinkbare rivieren

26-12-19: ‘Rivieren zijn een betere graadmeter van ons welzijn dan het BNP’, aldus Li An Phoa. Onder de noemer Drinkable Rivers wil de Nederlandse onderzoeker en activiste het waterbewustzijn verhogen, een bijdrage leveren aan de wetenschap, en de schoonheid van water vieren. Phoa breekt een lans voor de drinkbare rivier als kompas voor ons economisch systeem. ‘Het plastic, de medicijnresten en de synthetische chemicaliën in onze rivieren tonen de verstoring, vernieling en onbalans in het stroomgebied aan. Ze reflecteren hoe we leven en hoe het met onze gezondheid gesteld is.’ Bron:Drinkablerivers.
koraaltuinieren in de Evolutiegids
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Koraalriffen gered door koraalredders

26-12-19: Veel van de koraalriffen zijn afgestorven door koraalverbleking. Verbleking treedt op wanneer de kleurrijke algen die in het koraal leven worden afgestoten door stressvolle situaties zoals de stijging van de watertemperatuur. Er is een innovatieve oplossing bedacht door het vermenigvuldigen en het laten groeien van gezond koraal in kwekerijen voordat het wordt getransplanteerd in aangetaste riffen; vergelijkbaar met tuinieren op het land.  Sinds 2012 hebben reef rescuers met succes het natuurlijke rifherstel en de ecosysteemfunctie verbeterd, bijvoorbeeld rond het speciale reservaat van Cousin Island in de Indische Oceaan. Er is een toolkit samengesteld van geleerde lessen. Bron: Nature Seychelles.
Fusiereactor
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Sterkracht op aarde ontwikkeld

26-12-19: Princeton-wetenschappers vinden een nieuwe manier om kernfusiereacties te beheersen. Een nieuwe studie van Princeton-fysici gebruikt met succes boorpoeder om nucleaire reacties in plasma te beheersen. Het creëren van plasma kan leiden tot een onbeperkte hoeveelheid energie. De nieuwe methode is goedkoper en minder gevaarlijk dan eerdere benaderingen. Tegen 2030 verwachten de fysici dat we hete fusiereactoren zullen hebben. Bron: Nuclear Fusion.
newpower
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

The New Power
is rising

14-12-19: Volgens de nr. 1 van invloedrijkste Nederlanders, Kim Putters, verliezen politieke systemen en instituties aan leiderschap en gezag. ‘Als we mensen niet uitleggen waarom harde milieu- en klimaatmaatregelen noodzakelijk zijn en hen niet meenemen in een visie over hoe NL er over 20 jaar bij ligt, zullen we het draagvlak in de samenleving snel verliezen’, aldus Putters. Het kabinet reageert meer dan het regeert. Het klimaatakkoord vergt namelijk stuurmanskunst en geld. Er komen nieuwe actiegroepen op die effectiever blijken zoals Urgenda, Famers Defence Force, Extinction Rebellion. Allemaal voorbeelden van de New Power.  De jonge nieuwkomers van de New Power symboliseren verjonging en maatschappelijk collectivisme. Bron: Volkskrant.
PERSOONLIJK EVOLUTIENIEUWS

Kennis of hard skills voldoen niet meer

15-12-19: Pure feitenkennis volstaat niet meer. Het onderwijs dreigt zijn doel en relevantie te verliezen, stelt Andreas Schleicher van de OESO. Google weet alles, met feitenkennis alleen onderscheid je je niet meer. De wereld beloont je nu voor wat je met die kennis kunt doen. Daarom is het aanleren van soft skills belangrijk geworden. Lees meer…
17-09-19: Studenten en hun gezinnen zijn meer dan ooit bereid om geld en tijd te investeren in (online) bijles. De private bijlesprogramma’s bieden studenten de mogelijkheid om te leren van professionals uit de industrie en ‘het leven voorbij de muren van de klas te zien’. Deze trend zal naar verwachting de particuliere privémarkt stimuleren. Bron: Zion Market Research.
oceaan
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Klimaatopwarming jaagt zuurstof uit oceanen

08-12-19: De opwarming van zeewater door kooldioxide en de geleidelijke verzuring zijn niet de enige grote wereldwijde gevolgen van broeikasgasemissies in oceanen. Het is al enkele decennia bekend dat de afvoer vanlandbouwmeststoffen, riolering, dier- en aquacultuurafval ervoor zorgen dat er zuurstofarme zones in de zee ontstaan. Met name soorten zoals tonijn, marlijn en haaien zijn gevoelig voor lage zuurstofniveaus. Momenteel tellen de oceanen liefst 700 zuurstofarme gebieden. In de jaren 60 ging het om slechts 45 zulke gebieden. Bron: IUCN.
Ondernemerschap
Eigen bedrijf beginnen? Hier is wat advies.
Trends 2020
De tien
belangrijkste evoluties
Ouderen
Zinvol verschil maken is ageless

PERSOONLIJK EVOLUTIENIEUWS

Chileens feministisch protestlied verovert de wereld

08-12-19: De tekst van een Chileens feministisch protestlied klaagt de straffeloosheid aan bij geweld tegen vrouwen. Het lied wijst er ook op dat de schuld voor verkrachting niet bij de vrouw ligt, noch bij de kleren die ze koos of de plaats waar ze was. Het nummer ging online een eigen leven leiden, en het werd in andere landen opgepikt. Sindsdien duikt het in verschillende steden op, bij protesten vóór vrouwenrechten en tegen seksueel geweld en féminicide (moord op vrouwen).  
mensenrechten
ZAKELIJKE EVOLUTIENIEUWS

Mensenrechten China, dat verdient geen medaille

30-11-19: De onderdrukking in China neemt toe. Denk aan heropvoedingskampen, hersenspoelingen, families die uit elkaar worden gerukt. Moeten we wel actief blijven in China? Het kan niet aan individuele bedrijven worden overgelaten wat wel en niet toelaatbaar is, tenzij we unaniem – via de EU – onze stem laten horen. De VN verwijst naar hun antwoorden op verantwoord zakendoen. De dialoog is daarbij essentieel. We dienen ook voorzichtig te zijn met de verkoop van bijv. software zoals technologie waarbij emoties kunnen worden herkend. Bron: FD.
ijsberg
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

290 gigaton ijs…

29-11-19: heeft Groenland sind 2010 verloren (1 gigaton = 1 miljard keer duizend kilo). Het ijs smelt 6 maal sneller dan in de jaren 80. In de Antarctica is het net zo erg. Als de zeespiegel verder stijgt, zullen Shanghai en Mumbai rond 2050 onder water komen te staan, aldus Australische onderzoekers. De stijging houdt niet op na 2050. Nederland heeft geen Plan B, voor als de zeespiegel sneller gaat stijgen. Als we onverminderd doorgaan met het gebruik van fossiele brandstoffen, kan de opwarming zelfs voorbij de 4 of 5 graden schieten. We hebben het dan over een zeespiegelstijging van 2 meter in de huidige eeuw, nog eens 5 meter in de eeuw erna – om maar wat illustratieve cijfers te geven. We moeten dan een gecontroleerde terugtrekking op termijn gaan overwegen.
bambi_willismits
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Dr. Willie Smits kreeg Duitse Bambi award

21-11-19: Dierenactivist, natuurbeschermer, bosbouwkundig ingenieur en sociaal ondernemer dr. Willie Smits ontving in Baden-Baden de bekende mediaprijs Bambi in de categorie ‘Onze Aarde’. Hij richtte in Borneo de Orangutan Survival Foundation op, de wereldwijd grootste organisatie voor de bescherming van orang-oetans. In beslag genomen dieren worden meegenomen, opgehaald, voorbereid op een terugkeer naar de wildernis en, indien mogelijk, uiteindelijk echt in de natuur losgelaten. Met de uitreiking van de Bambi hoopt Smits meer te kunnen bereiken voor het behoud en bescherming van regenwouden en dieren in Indonesië. In drie generaties is het aantal orang-oetans met 80% teruggegaan. De dieren leefden vroeger in geheel Azië, nu nog alleen in Borneo. Bron: ARD.
josdeblok
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Jos de Blok wint Ideas into Practice award

18-11-19: Jos de Blok heeft in Londen op 18 november 2019 de prestigieuze prijs Ideas into practice award in ontvangst genomen. De Blok kreeg de prijs vanwege zijn baanbrekende werk met Buurtzorg. Hij is de persoon die in Nederland met het Buurtzorg-model het management uit de verpleging heeft gehaald. De prijs wordt uitgereikt door Thinkers50, een in 2001 opgerichte organisatie die elke twee jaar een internationale ranglijst samenstelt met namen van managers en leiders met ideeën. Buurtzorg is nu actief in 25 landen.: Thinkers50.
generatiez
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Generatie Z gaat het anders doen

16-11-19: Organisatie kunnen niet meer om generatie Z (1995 – 2012) heen. Nadenken over het bereiken, betrekken en binden van deze generatie aan bedrijf, merk of product is daarmee een strategische uitdaging. Ze willen snel veranderingen en dromen najagen. Ze maken gebruik van de talenten van anderen en zoeken inspiratie en rolmodellen dicht bij huis. Het zijn online veelvraten. Dus liever podcast dan krant of radioprogramma. Ze willen namelijk zelf kunnen kiezen. Ze vinden hokjesdenken niet boeiend. Iedereen moet gelijke kansen krijgen en ze zijn minder gevoelig voor hiërarchie en macht. Ze gaan graag zelf op onderzoek uit. Zo leren ze zichzelf van alles. Bron: Trouw.

PERSOONLIJK EVOLUTIENIEUWS

Waarom loonkloof tussen vrouwen en mannen?

07-11-19: Steeds meer Nederlandse vrouwen werken. Toch verdienen ze gemiddeld nog altijd minder dan mannen; de #loonkloof in Nederland is 19 procent. Dat betekent dat voor elke euro die een man verdient, een vrouw 81 cent krijgt. Hoe kan dat? Hoogleraar economie Eshter-Mirjam Sent van de Radboud Universiteit legt het uit in bovenstaande video. Lees meer…
Gids voor vitale evolutie
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Neem even de tijd
voor vitaal leven

Wij zoeken gezondheidsverhalen van over de hele wereld en geven een globaal perspectief over onze algehele mentale en fysieke gezondheid, leefstijl en welzijn. Luchtig en fris nieuws dat voor jou interessant kan zijn.
waterstofregio in Noord-Nederland
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Waterstofkoplopers

07-11-19: Samen met Afrika wil de Duitse minister Karliczek de eerste stappen zetten voor de nieuwe waterstof-economie. ‘Lokale Afrikaanse bedrijven kunnen daarvan profiteren en tegelijkertijd kan de vervanging van fossiele brandstoffen een belangrijke bijdrage leveren tegen de opwarming van het klimaat. Bron: Ministerie van Onderwijs en Onderzoek.
Naar het model van Silicon Valley in Californië worden Groningen, Drenthe en Friesland Europese waterstofkoplopers. Overtollige ‘groene energie’ van bijvoorbeeld zonneparken of windparken kan omgezet worden in waterstof en daarna weer gebruikt worden als energiebron. Bron: Rijksoverheid.
Als het aan Zuid-Korea ligt, wordt waterstof een van de belangrijkste energiebronnen in het land. In 2030 wil Zuid-Korea dat tien procent van alle steden in het land wordt aangedreven door de energiebron. Bron: DuurzaamBedrijfsleven.
binnenkweek boederij Bowery
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Grootste indoor
boerderij in VS

06-11-19: In de VS zal Bowery de grootste indoor of binnenkweek farm ter wereld bouwen. Het bedrijf maakt het aantal vierkante meters van de farm in Baltimore niet bekend. Verticale landbouw via hydrocultuur is met name populair in stedelijke gebieden. Wat deze binnenboerderij anders maakt, is dat deze de meest technologische ter wereld zal worden. Het bedrijf verhoogt de efficiëntie door machine learning, robotica en voorspellende analyses te gebruiken om voedsel te verbouwen. Cruciaal in hun beleid is voedselveiligheid. Bron: Bowery
emissievrij cement
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

MIT onthult emissievrij cement

01-11-19: MIT-ingenieurs hebben een nieuwe methode ontwikkeld om beton te maken zonder kooldioxide in de atmosfeer uit te stoten. Cement is goed voor 8 procent van de totale uitstoot van kooldioxide wereldwijd. De nieuwe methode van het Massachusetts Institute of Technology ( MIT) maakt gebruik van hernieuwbare elektriciteit om warmte te genereren voor het mengproces, terwijl een elektrochemische techniek ervoor zorgt dat koolstofdioxide wordt afgevangen en opgeslagen. Deze methode zal waarschijnlijk niet snel op schaal worden geïmplementeerd, maar het is een “belangrijke eerste stap”, aldus de onderzoekers. Bron: MIT.
geluidsscherm
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Ook geluidsschermen kunnen verschil maken

31-10-19: Rijkswaterstaat, TNO en Heijmans presenteerden op 13 november op het zonneenergiecongres Sunday de eerste testresultaten van Solar Highways, het geluidsscherm langs de A50 dat is uitgerust met dubbelzijdige zonnepanelen. De eerste testresultaten van het zonnegeluidsscherm Solar Highways langs de A50 laten een stroomopbrengst zien die 20 procent hoger is dan verwacht. Dat meldt TNO. “Dit mag met het recht het geluidsscherm van de toekomst genoemd worden. Gelukkig daalt de prijs van siliciumzonnepanelen snel en kunnen nieuwe technologieën – zoals dunne film – wellicht kansen bieden om de gewenste kostprijsverlaging te realiseren”, aldus Heijmans. Bron: SolarHighways.
zeilschip_fantastiko
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Nieuw schip voor behoud Noordzee

30-10-19: Sea Ranger Service en (nationale) overheid hebben een nieuw schip voor oceaanbehoud in de Noordzee gelanceerd. Het schip Fantastiko zal worden gebruikt voor onderzoek naar plasticvervuiling, zeewierteelt en natuurherstel. Volgens de oprichter van de Sea Ranger Service, Wietse van der Werf, stoten dit soort speciale zeilwerkschepen minimale emissies uit en zijn goedkoper dan traditionele motorschepen, Bron: Sea Ranger Service.

VITAAL EVOLUTIENIEUWS

World Food Prize voor Nederlandse tuinder

17-10-19: Tuinder Simon Groot helpt boeren in Azië en Afrika met zijn kennis van zaden en tuinbouw. Daardoor kregen miljoenen mensen toegang tot gezond voedsel en een beter bestaan. Hij heeft hiervoor de Amerikaanse Word Food Prize gewonnen. Bron: WUR.

ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Jan Rotmans, laten we de chaos omarmen

02-09-19: “Mensen moeten weer geworteld raken. We hebben elkaar nodig”, aldus Hoogleraar Transitie Jan Rotmans. “We zien de nieuwe bouwstenen al in de nieuwe samenleving en commons liggen. Er is dus hoop.”

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?