EVOLUTIENIEUWS | KORTE UPDATE

Nieuws Evolutiegids

Evolutienieuws van de Evolutiegids
NIEUWS UPDATE

Welkom bij
Some Good News!

Nieuws, korte update verzameld uit bronnen vanuit de hele wereld over duurzaam, persoonlijk, sociaal, spiritueel, vitaal en zakelijk evolutienieuws. Zinvol nieuws dat ertoe doet!

Energietransitie index 2020 in de Evolutiegids
DUURZAAM  EVOLUTIENIEUWS

Index energietransitie 2020

30-05-20: Sinds 2015 hebben 94 van de 115 landen hun score voor energietransitie verbeterd. De top 10 wordt geleid door Zweden, Zwitserland, Finland, Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk, VK, Frankrijk, Nederland (9e plaats) en IJsland. Duitsland staat op de 20e plaatst ivm de kolencentrales. China staat op de 78e plaats, maar heeft grote vooruitgang geboekt. In de VS (op de 32e plaats) werden de stappen naar een duurzamere energiesector belemmerd door beleidsbeslissingen. Bron: WeForum.
Het nieuwe normaal in de bestuurskamer
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Hoogleraren willen nieuw bedrijfsnormaal

23-05-20: Een groep hoogleraren vennootschapsrecht stelt voor dat in de wet wordt opgenomen dat bedrijven zich moeten gedragen als verantwoordelijke burgers. Zij willen gedragsverandering in de bestuurskamers realiseren met een geformuleerde purpose voor de samenleving, maar het moet niet bij woorden blijven. Bron: FD.
28-12-19: De mvo-isering gaat te traag. Het is veel praten en weinig doen. Er dient een nieuwe kopgroep op te staan die het voortouw neemt en de samenleving op sleeptouw neemt in de nieuwe economie. Bron: FD.
01-05-19: Volgens onderzoek van Oxfam Novib doen ondernemers zakelijk niet voldoende aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. Eén op de vijf ondervraagde ondernemers  uit het MKB zegt niets te doen. Bron:Oxfam Novib.
kate_raworth
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Lancering Amsterdam als Donutstad

23-05-20: Amsterdam gebruikt in haar circulaire strategie een speciaal voor de stad ontwikkelde uitwerking van het ‘donut model’ van de Britse econoom Kate Raworth. Dit holistische model beschrijft hoe samenlevingen en bedrijven kunnen bijdragen aan economische ontwikkeling die de grenzen van planeet en samenleving respecteert.  Amsterdam heeft de Donut al in het hart van haar langetermijnvisie en beleidsvorming geplaatst. De stad is de thuisbasis van de Amsterdam Donut Coalition , een netwerk van inspirerende verandermakers die de Donut in de praktijk brengen. Bron: Kate Raworth. Lees meer…
Elon Musk Neuralink in de Evolutiegids
ZAKELIJK  EVOLUTIENIEUWS

Brein tot breintechnologie

23-05-20: Met zijn bedrijf Neuralink hoopt Elon Musk mens en machine te verbinden met een hersenprothese. Om een computer te bedienen of virtuele werelden zonder VR-bril te bekijken. Het bedrijf wil robots gebruiken om elektroden in de hersenen van gezonde mensen in te bedden, zodat ze kunnen samensmelten met kunstmatige intelligentie. Het klinkt allemaal behoorlijk spookachtig en sciencefictionachtig. Bron: OneZero.

ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Modulair bouwen opnieuw in opkomst?

22-05-20: In Japan is het ‘common sense’ om modulair te bouwen, een vorm van gestandaardiseerde bouw met demontabele onderdelen. In NL is het nog een nichemarkt. Volgens adviesbureau McKinsey biedt dit concept mogelijkheden voor circulair bouwen en reductie van CO2. Met robotisering, digitalisering en technieken zoals 3d-printen zijn er veel stappen voorwaarts te maken voor de bouwsector en Parijs 2050. Bron: DuurzaamBedrijfsleven.nl.
transitie towns in de Evolutiegids
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Toekomst steden

19-05-20: De afgelopen weken hebben enkele grote bedrijven aangegeven dat er op afstand moet worden gewerkt. Voorbeelden zijn Google en Twitter. Daardoor kunnen werknemers worden bevrijd van hoge huren in steden door te verkassen naar goedkopere vestigingsplaatsen (met lagere belastingen). Slecht nieuws voor investeerders van stedelijke panden. Ligt de toekomst op het platteland? En wordt een lokale naoberschapsgemeenschap toch veel aantrekkelijker? We moeten wel nadenken over zaken als eenzaamheid, het wegvallen van werkroutines, de grote onzekerheid en de combi gezin en werk. Bron: Planet Money en the Newyorker.

SPIRITUEEL EVOLUTIENIEUWS

Meditatie op
Global Days of Unity

14-05-20: De Werelddagen voor eenheid zijn meditatiedagen in elk 3e weekend van de maand, om het energetische veld van collectief bewustzijn te versterken met behulp van de vibraties van liefde, vrede en vreugde. Wanneer jij liefde van binnenuit laat stralen, neemt de vibratie van liefde in de wereld toe. Bekijk de video voor meer info. Bron: globaldaysofunity.com.
purpose leadership in de Evolutiegids
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Hanzehogeschool start MBA in Purpose Economy

10-05-20: Een aantal business schools heeft gespecialiseerde modules en kwalificaties op maat gelanceerd. Presidio Graduate School in San Francisco geeft een MBA in duurzame oplossingen. De University of Otago in Nieuw-Zeeland biedt een Master of Sustainable Business aan en de Hanzehogeschool Groningen in Nederland lanceert dit najaar een MBA in Purpose Economy. Bron: Financial Times en Hanzehogeschool. Lees meer…
Yuval Harari
ZAKELIJKE EVOLUTIE

In gesprek met Yuval Harari

01-05-20: Repareren wij na Covid-19 oude business of nieuwe? Voor herbezinning is nu meer gelegenheid. Historicus Yuval Noah Harari benadrukt in deze interessante podcast met Sam Harris nog maar eens: dit is het moment waarop de collectieve keuzes worden gemaakt die de komende generatie gaan definiëren. Nu worden duizenden miljarden tegelijkertijd uitgedeeld om sectoren te redden, en ook wordt er gekozen welke sectoren niet gered hoeven te worden. Wat redden we, en wat laten we kapotgaan voor de toekomst? Bron: Sam Harris.
fietspad
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Herinrichting
steden

04-05-20: Door corona zijn allerlei herinrichtingsprojecten van steden versneld, zoals het vervangen van autowegen door fietspaden en het vergroenen van binnensteden. Dat gebeurt onder meer in Brussel, Milaan, Barcelona en Parijs. De hang naar sneller en verder heeft de laatste decennia geleid tot enorme veranderingen in steden, zoals Correspondent-journalist Thalia Verkade en hoogleraar Marco te Brömmelstroet in dit artikel beschrijven. Bronnen: De Correspondent, Washington Post, Euronews, Weforum.
newpower
PERSOONLIJK EVOLUTIENIEUWS

Invi-armband tegen geweld

04-05-20: Roel van der Kamp ontwikkelde en draagt om zijn pols een geur verspreidende armband tegen (seksueel) geweld. De natuurlijke vloeistof is onschadelijk, maar de stank die vrijkomt brengt een enorme walgingsreactie teweeg. Een Congolese vrouw werd aangevallen door drie mannen, maar wist te ontkomen door een sterke stank vrij te laten komen via haar zelfverdedigingsarmband. Het gaat ook om de preventieve werking, om de drager innerlijke rust en kracht mee te geven. Bron: Invi Bracelet, Invi.world.
Euregio verstevigt duurzame samenwerking
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Investeerders willen duurzaam herstel

04-05-20: Een coalitie van zeven grote investeringsmaatschappijen pleiten gezamenlijk voor een duurzaam herstel van de economie na corona. De groep vraagt overheden het klimaat niet uit het oog te verliezen en roept op om niet te investeren in uitstoot-intensieve projecten. Volgens het consortium worden investeerders steeds vaker geconfronteerd met de financiële risico’s van de snel opwarmende aarde. Tegelijkertijd begrijpen beleggers dat de overgang naar een klimaatneutrale maatschappij werkgelegenheid en economische groei creëert. Bron: Duurzaam Bedrijfsleven.
klimaatprotest jongeren
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Wordt alles
anders?

04-05-20: : Old Habits Die Hard, is de uitdrukking. Alle stellige voorspellers moeten diep gewantrouwd worden: er is vooral heel veel onzeker. Als we niet omdenken zal dit niet de laatste pandemie zijn. Het risico zijn wij. Momenteel boeken Nederlanders al weer veel reizen naar het buitenland. Van de 56% Nederlanders die momenteel werken, werkt 34% nu thuis en dat lijkt een flinke groep te bevallen. Nu al geeft 18% aan dit ook in de toekomst vaker te blijven doen. We kunnen alleen maar hopen dat mensen bewust worden waar ze mee bezig zijn. Bron: Fonk en Evolutiegids.
plusdenken_vital
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Leer van
Afrikaanse artsen

01-05-20: Veel landen in Afrika ten zuiden van de Sahara missen essentiële middelen, maar ze hebben een schat aan expertise op het gebied van paraatheid bij en reactie op uitbraken – van ebola en Marburg tot gele koorts – en we kunnen veel leren door naar ze te luisteren. In landen als Liberia hebben experts dure lessen geleerd bij het uitbreken van uitbraken. Laat hun harde werk niet verloren gaan. Bron: StatNews.
overstroming
DUURZAAM EVOLUTIENIEUWS

Overstromingsrisico verdubbelt in 2030

29-04-20: Kuststeden in Afrika en Azië krijgen het meest te maken met overstromingen tgv klimaatverandering en bodemdaling. Paradoxaal genoeg zijn het juist de kwetsbare kuststeden die de komende decennia sterk in omvang groeien. Investeren in infrastructuur zoals waterkeringen en groene infrastructuur kan levens redden, banen creëren, vluchtelingenstromen voorkomen en economieën helpen. De natuur kan daarbij een bondgenoot zijn. Het verkennen en versterken van de kracht van natuurgebaseerde oplossingen is een topprioriteit voor de Wereldbank. Bron: WRI.

SOCIALE EVOLUTIENIEUWS

Pieter Derks over kinderen in coronatijd

Kinderen mogen alles, waarom maken we er geen gebruik van? Het is zonde om kinderen op te sluiten in een klaslokaal als we ze ook een strandtent kunnen laten runnen… Pieter Derks op z’n best. Bron: De Nieuws BV op NPO radio 1.
Doe mee aan bewust kapitalisme
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Bouw nieuwe economie op

25-04-20: Econoom Mariana Mazzucato roept overheden op om een nieuwe economie voor de 21e eeuw te bouwen. Het kapitalisme staat voor een gezondheidscrisis, economische crisis met nog meer bezuinigingen en een klimaatcrisis. Juist nu kunnen we een inclusieve en duurzame economie opbouwen. We hebben dringend ondernemersstaten nodig die meer in innovatie willen investeren. Bron: World Economic Forum.
samenwerking
SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Participatieve
veerkracht

25-04-20: Dirk Helbing van TU Delft wil een veerkrachtige participatieve samenleving creëren die crisisbestendig is. En dat betekent het bieden van hulpmiddelen die zelfhulp en buurthulp ondersteunen. Indien nodig moet het netwerksysteem ontkoppeld kunnen worden naar autonome systemen. Hoe meer burgers zichzelf kunnen helpen, hoe meer de staat zich kan concentreren op de ergste crisis. Een basisinkomen zou ook nodig kunnen zijn. Bron: VGN Digital GmbH/News.

SOCIAAL EVOLUTIENIEUWS

Midden Oosten in transitie?

10-04-20: Activiste Kerry Kennedy, dochter van Rober Kennedy, over het huidige sociale, politieke en economische landschap in het Midden-Oosten en Noord-Afrika: ‘Ik denk dat deze regio in transitie is. De geschiedenis buigt daar naar gerechtigheid. Ik denk dat we naar de wetten moeten kijken. We moeten de IAO-verdragen ratificeren die vrouwen op het werk beschermen. We moeten zorgen voor loongelijkheid en ervoor zorgen dat vrouwen basisrechten hebben.’ Bron: Euronews.

PERSOONLIJK  EVOLUTIENIEUWS

Videoboodschap van prinses Irene

07-04-20: Ook prinses Irene ervaart dat de wereld door het coronavirus op z’n kop staat. Ze heeft behoefte om een en ander te delen. Ze vraagt om bewuste keuzes. Bron: NatuurCollege. Lees ook het artikel in de Volkskrant.
Joost van Engen Health Entrepreneurs
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Opschalen basisgezondheidszorg

Joost van Engen van Healthy Entrepreneurs heeft de krachten gebundeld met de Philips Foundation als onderdeel van het Accelerating Healthcare Access (AHA!) Programma en ontving een subsidie ​​van € 1.000.000 van de Nationale Postcode Loterij. Dit betekent een enorme kans om hun service Doctor@Distance op te schalen voor toegang tot basisgezondheidszorg tbv 50 miljoen mensen in ontwikkelingsgemeenschappen. In het licht van de coronacrisis zijn deze screeningdiensten en raadplegingen op afstand nog relevanter geworden. Bron: Ashoka News.
Watereconomie: klimaatverandering zal het waterprobleem verergeren
ZAKELIJK EVOLUTIENIEUWS

Postkapitalisme, een utopia in wording?

06-03-20: In het boek Postcapitalism, a Guide to Our Future voorspelt Paul Mason een postkapitalistisch systeem van netwerken, vrije tijd en gratis producten en diensten. Dat zal volgens hem ongezien het oude systeem binnendringen en de economie opnieuw vormgeven. In dat systeem is alles geautomatiseerd en werken er nog maar weinig mensen.  De deeleconomie, coöperaties, crowdfunding, kredietunies zijn aan de orde van de dag. Reden voor een basisinkomen en minder ongelijkheid. De vraag blijft of dit de toekomst zal zijn. Bron: The Guardian. 
Li An Phoa van Drinkable Rivers
VITAAL EVOLUTIENIEUWS

Li An Phoa strijdt voor drinkbare rivieren

26-12-19: ‘Rivieren zijn een betere graadmeter van ons welzijn dan het BNP’, aldus Li An Phoa. Onder de noemer Drinkable Rivers wil de Nederlandse onderzoeker en activiste het waterbewustzijn verhogen, een bijdrage leveren aan de wetenschap, en de schoonheid van water vieren. Phoa breekt een lans voor de drinkbare rivier als kompas voor ons economisch systeem. ‘Het plastic, de medicijnresten en de synthetische chemicaliën in onze rivieren tonen de verstoring, vernieling en onbalans in het stroomgebied aan. Ze reflecteren hoe we leven en hoe het met onze gezondheid gesteld is.’ Bron:Drinkablerivers.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?