ECO-DOMES | nieuwe manier van wonen | duurzame evolutie

Ecodomes | Evolutiegids

Eco-domes, oplossing
voor klein wonen en vluchtelingensteden?

In de alternatieve woningmarkt is een nieuw fenomeen ontstaan: eco-domes. Populair als middel voor glamping, ontspanningsoorden en eco-toerisme. Dankzij de lagere bouwkosten, de duurzaamheid en de mobiliteit van de domes zijn deze een mooi alternatief voor de traditionele bouw en wellicht ook voor vluchtelingensteden. Iets om over na te denken?

De Amerikaanse architect R. Buckminster Fuller van het Buckminster Fuller Institute heeft in de 20ste eeuw veel tijd besteed aan het verbeteren van onderkomens. Zo ontwierp hij de geodetische koepel, een bolvormige constructie dat door het speciale gewelf zeer licht kan worden uitgevoerd. Op 29 juni 1954 ontving hij het Amerikaans patent, waarmee Fuller werd geroemd om zijn verdiensten als pionier. Doordat de koepel zelfdragend is, is hij bijzonder geschikt voor grote open structuren zoals grote hallen. De grootste geodetische koepel, uitgevoerd in hout, staat in de Verenigde Staten met een vrije overspanning van 260 meter.

Maar je kunt meer met de domes. Je kunt ze ook benutten als intieme en milieuvriendelijke Living Domes. Ze worden ingezet voor unieke glamping-vakanties. Zo hebben Sloveense architecten van Kreatif Design vier typen koepels ontworpen: domes te land, aan water, in de lucht en op sneeuw. Het basismodel van 25 vierkante meter kost net geen 20.000 euro, maar daar zit dan geen keuken en badkamer in. De bouw van de woning bestaat uit staal. Uiterst stevig en zeer stijlvol. Binnenin zie je dezelfde lijnen lopen, maar zijn deze afgewerkt met hout. Die gehele lijn wordt doorgetrokken naar het interieur. Een houten parket, gewelven en meubels in combinatie met lichte tinten zijn typisch voor een moderne koepel.De voordelen van een eco-domes zijn legio. Het microklimaat komt op conto van een constante luchtstroom tussen de koepel en klimaatdak, en door de combinatie van diverse materialen. Bovendien maakt de eco-dome efficiënt gebruik van materialen, is hij geschikt voor hergebruik en voorziet hij zelf in zijn energiebehoefte. De dome kan binnen enkele dagen worden opgebouwd en afgebroken. De dome is supersterk vanwege zijn ronde vorm, krijgt meer zonuren dan een conventionele woning en wind krijgt er weinig vat op.

Bouw een vluchtelingenstad, zegt voormalige politica Femke Halsema in de NRC van 30 september 2017. In het programma Buitenhof zegt ze, dat ze moedeloos wordt van de eindeloze discussies over de opvang van vluchtelingen. Het debat zit muurvast, benadrukt ze. Ze hoopt dat we in de toekomst kunnen gaan nadenken over het opbouwen van vluchtelingensteden of stadstaten, waarbij deze ontwortelde mensen weer in scholen onderwijs kunnen gaan volgen, waar gezondheidscentra zijn en waar mensen samen kunnen komen om zich te vermaken en om er te werken.

Zou het niet een mooie evolutie zijn als hiervoor eco-domes worden ingezet? Maar laat ook de vluchtelingen zelf gaan nadenken over het opzetten van economische activiteiten, zelfbestuur en de opbouw van een veilige vluchtelingenstad. Wie wil dit idee financieren?

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 171001
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Legien Kromkamp

Syria, back to school

Voormalig TV-presentatrice en journaliste Legien Kromkamp en nu actief als Twentse Soroptimist schetst de mooie perspectieven in de projecten Syria ‘Back to School’ en ‘Back to Society’.

coodo

Mobiel wonen wordt populair

Een eigen huis is een spirituele plaats met positieve energie en comfort. Je huis is waar je hart is. Hoe heerlijk zou het niet zijn als je huis niet alleen mooi is, maar ook mobiel, prefab en milieuvriendelijk?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?