DUURZAAM BOUWEN | creatief met schimmels | duurzame evolutie

Duurzaam bouwen met schimmels, het plastic van de toekomst

In de bouw is een nieuwe evolutie te melden. Aleksi Vesaluoma van de Britse Brunel University London ontwikkelde een duurzaam en bio-afbreekbaar bouwmateriaal gemaakt van schimmels. Op de innovatiecampus Spark van Avans Hogeschool doet de onderwijsinstelling onderzoek naar het gebruik van schimmels in de bouw. En mensen kunnen thuis aan de slag met bouwmateriaal van paddenstoelen. Schimmels kunnen allerlei schaarse materialen als plastic, kurk en rubber vervangen.

“Stel je eens voor dat we in de toekomst bijvoorbeeld huizen kunnen laten groeien”, zegt Davine Blauwhoff van het CoE BBE in hun persbericht. “Dit is een eerste stap in de richting om dat doel te realiseren.” Met de opzet van het Mycelium Lab geven het Centre of Expertise Biobased Economy en Spark van Avans Hogeschool invulling aan de overtuiging dat nieuwe biobased materialen in de toekomst in de gebouwde omgeving toepasbaar zijn. De schimmels worden in het laboratorium op verschillende voedingsbodems gekweekt. Het consortium maakt er vervolgens zogeheten myceliumcomposieten van, waarbij de schimmel als een bindmiddel fungeert om materialen als zaagsel en stro aan elkaar te hechten. Vervolgens wordt het mengsel in een mal en een vacuümvormmachine verwerkt om er bouwproducten van te maken. Champignongebaseerde bouwmaterialen zijn sterker dan beton, hebben meer isolatievermogen als fiberglas en zijn compleet te composteren. Groot voordeel van schimmel is dat het duurzaam is; het is biologisch afbreekbaar.

Zwamvlok
Voor de ontwikkeling van het biobased bouwmateriaal maakte
Aleksi Vesaluoma, student aan Brunel University Londen, ook gebruik van de zwamvlok of mycelium. Het wordt ook wel het neurologisch netwerk van de natuur genoemd, omdat het bestaat uit de schimmeldraden van paddenstoelen. Over het algemeen zit de zwamvlok onder de grond of in hout. Meestal is het een massa kleurloze of witte schimmeldraden. Samen met vrienden, kunstenaars en ontwerpers heeft Aleksi Vesaluoma vervolgens Mandin opgericht, waarbij hij naast mycelium allerlei soorten materialen gebruikt zoals bijvoorbeeld sinaasappelenschillen.

Klussen in huis
Maar het paddenstoelenmateriaal wordt nu ook toegepast voor klussen in huis. Het Amerikaanse
Ecovative Design maakt natuurlijk materiaal van paddenstoelen: Mushroom Materials. Ecovative gebruikt mycelium als bindmiddel. Daarmee wordt landbouwafval aan elkaar gehecht. Het resultaat is een honderd procent natuurlijk materiaal. Door het materiaal in mallen te laten groeien, kan het iedere gewenste vorm aannemen. Om nieuwe toepassingen te stimuleren, start het bedrijf met de verkoop van Doe-het-zelf-pakketten in Amerika.

 

Leerplekken
En Scelta Mushrooms in Venlo, een internationale marktleider en innovator in de champignonverwerkingsindustrie, gaat hiervoor zelfs hun paddenstoelenverwerking uitbreiden. Ze gaan de komende tijd vier verwerkingsfabrieken bouwen of uitbreiden. Ze hebben hoge verwachtingen voor nieuwe toepassingen. Het bedrijf zoekt samen met partnerbedrijven naar nieuwe toegevoegde waarde in de champignonsector. Mede daardoor is het een veelzijdige leerplek voor studenten geworden. Zelfs Ikea is van plan om het milieuvriendelijke product te gebruiken voor hun verpakkingen en werkt daarvoor samen met Ecovative. Diverse universiteiten, waaronder de Universiteit Utrecht, hebben een schimmellaboratorium opgericht. En Han Wösten van dezelfde universiteit werkt samen met European Space Agency (ESA) om schimmels te ontwerpen die beter kunnen overleven in de ruimte. Het creëren van het bouwmateriaal in de ruimte moet volledig met robots plaatsvinden. Vandaar dat het technische onderzoek naar robotica deel uitmaakt van het samenwerkingsverband met de ESA. Een studententeam van de National University of Singapore en University of Melbourne hebben een milieuvriendelijke campus ontworpen dat geheel is geïnspireerd door paddenstoelen. Zo zie je maar weer hoe inspirerend paddenstoelen kunnen zijn.

Voorlopig blijft schimmel een nicheproduct en de populariteit van plastic zal niet minder worden. Maar zolang universiteiten, ontwerpers en bedrijven proberen om dit alternatief aan de man te brengen, kan schimmel een goed product worden; qua technologie lijken er in ieder geval weinig obstakels te zijn.

Bronnen: Brunel Universiteit Londen, Avans Hogeschool, Ecovative Design, Green Building, Universiteit Utrecht.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170623
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Water is leven

Water, evolutionaire schepper van leven

Je hebt het elke dag nodig. Water. Het schept vooraleerst leven, maar is ook reden voor conflict en watermanagement.

city-meriens

Zijn drijvende steden de toekomst?

Architect Jacques Rougerie wil een drijvende stad realiseren met laboratoria, serres, leslokalen, congresruimtes en woonkwartieren.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?