MILIEUBEWUST REIZEN | ecotoerisme | duurzame evolutie

Toerisme, het nieuwe ecodrama?

Het toerisme levert veel op, heel veel. Toerisme is wereldwijd een van de grootste en snelst groeiende industrieën en de grootste werkgever ter wereld. Deze massa-industrie veroorzaakt een grote druk op het milieu. Door het vliegverkeer bijvoorbeeld, dat goed is voor twintig procent van alle CO2-uitstoot door de verkeers- en vervoerssector. Maar ook door het enorme waterverbruik, dat op veel plaatsen heeft geleid tot ernstige vormen van verdroging en verzilting.

Na voedsel, olie en gas is toerisme de drie na grootste economie ter wereld. Het toerisme mag dan in veel (ontwikkelings)landen voor werkgelegenheid zorgen, maar leidt op veel plaatsen ook tot ontwrichting van de lokale samenleving. Bovendien vloeit het grootste deel van de winsten weer terug naar de geïndustrialiseerde landen. Gedurende tientallen jaren hebben vrijwel alle bestemmingen ter wereld hun uiterste best gedaan om zoveel mogelijk toeristen aan te trekken. Bij sommige bestemmingen is dat wel héél goed gelukt, en die zitten nu met de gebakken peren: het toerisme overschaduwt op bepaalde momenten het dagelijks leven, en de gewoonten van toeristen-op-vakantie komen soms in botsing met de gewoonten van de lokale bevolking. In de toeristenindustrie zelf wordt men zich meer en meer bewust van het feit dat men bezig is de kip met de gouden eieren te slachten. En het programma Tegenlicht noemt het reizen zelfs het nieuwe roken.

Mensen willen steeds meer. Nu gaan toeristen op zoek naar minder bekende bestemmingen die minder duur en vol zijn. Er lijkt dus geen eind te komen aan die groei. Maar nu de koraalriffen verdwijnen, lokale bewoners moeten verhuizen en zelfs toeristen lijfelijk aangevallen worden, lijkt een grens bereikt. Hoe deze ontwikkeling te stoppen?

Onleefbaar
In Mallorca laat de overheid de vakantieganger meebetalen aan het herstel van de natuur. In bepaalde gemeenten in Oostenrijk en Zwitserland worden auto’s geweerd en promoot men de trein en goedkoop vervoer. Noorwegen verbiedt het oplaten van helium balonnen. De ANVR verplicht reisorganisaties om reizen aan te bieden die het milieu niet belasten. Steden dreigen onleefbaar te worden door het overtoerisme. Het nieuwe college van de stad Amsterdam wil de florerende toerismesector in de stad flink aan banden leggen. Na een periode van 25 jaar waarin Barcelona wereldwijd werd aangeprezen als toeristische trekpleister (met 32 miljoen bezoekers per jaar), gaat men nu proberen de klok op dat vlak terug te draaien. Ook het toerisme naar Antartica is booming én zeer vervuilend door de schrikbarende CO2-uitstoot en de hoeveelheid microplastics in en om de Zuidpool. Antartica wordt beheerd door een internationaal consortium van landen, maar niemand is er echt de baas. De Plastic Soup Foundation is begonnen met actievoeren tegen deze microplastics. Op stranden is namelijk 80-85% van al het afval plastic. De Europese Commissie maakt een voorzet om het plastic terug te dringen en ziet de invoering van statiegeld als een zeer efficiënte methode. Kortom, er worden wel oplossingen bedacht maar of die het gedrag van de vakantieganger veranderen?

Gedragsverandering
Gedragsverandering vraagt in eerste instantie om bewustwording en beloning. Je kunt veel bereiken door continue voorlichting en het bespreekbaar maken van het onderwerp vervuiling in het onderwijs. Voorbeeldgedrag helpt ook. Het helpt ook om mensen te belonen voor hun milieubewuste gedrag, maar als het reizen met de trein vele malen duurder is dan het vliegtuig dan is de keus niet moeilijk. Men zal altijd voor het vliegtuig kiezen. Het is vooral de prijs die de vraag stuurt. De vraagt rijst ook of de gedragsverandering bij de consument moet komen te liggen of juist bij de verkopende partijen en de politiek.

Vergiftigen
Er is nog weinig aandacht voor deze schaduwkant van het toerisme. De politiek is nog nauwelijks bezig om een visie hierop te ontwikkelen. Nu gebeurt dat langzaam maar zeker bij gemeenten die last hebben van het overtoerisme. Feit is dat de aarde vol raakt, niet alleen met mensen maar ook met vervuilende resten in rivieren, oceanen, bodem en op het land. Eigenlijk zijn wij met z’n allen druk bezig om onze omgeving te vergiftigen. Dat besef mag wel eens tot de mensen doordringen, vind ik.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 180524
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Brengen drie uitvindingen de oplossing?

Er zijn momenteel drie oplossingen voor het opruimen van microplastics in de oceanen:
Dat is niet genoeg: onze focus moet dagelijks gericht zijn op het behoud en bescherming van onze planeet. Ook kleine ideeën en initiatieven zijn belangrijk!

Plastic Soep

24-05-18: De Europese Commissie gaat de strijd aan tegen plastic soep. Zo moeten in 2025 90 procent van de plastic flessen door de producenten worden ingezameld. De Europese Commissie acht dat haalbaar met statiegeldsystemen. Ook zullen producenten gaan betalen voor het opruimen van zwerfplastic, waaronder sigarettenfilters. ‘Europe is leading the way’, zegt Eurocommissaris Frans Timmermans. Bron: EC.
29-05-18: De plastic soep komt weliswaar voor 92 procent uit de tien grote rivieren buiten Europa en is 4,5 maal zo groot als Duitsland, maar dat wil nog niet zeggen dat we niet het goede voorbeeld kunnen zijn! Nog los daarvan exporteert Europa veel plastic naar de landen van de vervuilende rivieren. Bron: Evolutiegids.
gunterpauli

De Blauwe Economie

De Blauwe Economie van Gunter Pauli zet de deur open naar baanbrekende ontwikkelingen. Het boek richt de schijnwerpers op innovatieve werkers en wetenschappers.

wei

Verlangend naar een wei met bloemen en vlinders

Kan het nog goed komen met de biodiversiteit in Nederland? Het is de kunst om natuurlijk te zijn.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?