ANSELM GRÜN | fenomeen in levenswijsheden | spirituele evolutie

Anselm Grün in de Evolutiegids

Anselm Grün,

fenomeen in spirituele wijsheden

gids voor spirituele evolutieAnselm Grün, wie kent de veelschrijver niet? Hij is internationaal gezien een van de meest gelezen schrijvers over spirituele wijsheden. De vriendelijk ogende Benedictijnse monnik is immens populair, vooral in Duitsland waar hij vandaan komt. In zijn klooster in het Duitse Münsterschwarzach loopt het storm.

De boeken van de Benedictijnse monnik Anselm Grün over spiritualiteit en levenskunst zijn wereldwijd bestsellers. Zelf zegt hij dat hij geen specialist over God is. En toch reist de 70-plusser de wereld over om zijn boodschap te verspreiden. Waarom doet hij dat? Wat is zijn motivatie? 

Verbonden met God
“De mens is in zijn hele wezen verbonden met God”, zegt Anselm Grün. Het is belangrijk voor hem om mensen te laten zien dat openheid over God het leven de moeite waard maakt. Dit is de motivatie voor de auteur van talloze boeken die titels hebben zoals ‘Stress en burn-out voorkomen’, ‘Voluit leven’, ‘Betoverend licht’ en ‘Een jaar met de woestijnvaders’. Deze boeken maken dat hij continu op tournee is. In feite is hij een zendeling met een boodschap over goddelijk leven.

Verlangen
En die boodschap is vooral in onze tijd belangrijk, wanneer velen zich van de kerk afkeren. Het is voor hem belangrijk om mensen weer in contact te brengen met spiritualiteit. Zodat ze inzien dat spiritualiteit een hulpmiddel is voor het leven. Anselm Grün denkt namelijk dat mensen een verlangen naar God hebben. In feite is iedereen op zoek naar het geheim van het leven. Dat verlangen maakt ze ook van streek, denkt hij. Want God zoeken is jezelf ondervragen en onderzoeken. De hamvraag daarbij is of de mens daar wel voor openstaat.

Leiderschap
De doctor in de theologie, een filosoof en bedrijfseconoom, die 36 jaar lang de Abdij van Münsterschwarzach leidde als Cellerar, is ook met succes op weg in de zakenwereld.  In lezingen en seminars voelt hij dat de besluitvormers duidelijkheid willen. Ook zij hebben het verlangen om mens te zijn zonder uitputting, angst of druk. Zijn definitie van leiderschap is dat leiden betekent dat je zelf wakker bent en anderen inspireert om wakker te worden. Die inspiratie komt wel over tijdens zijn seminars en lezingen, maar hij ziet ook dat het vaak daarbij blijft.

Authentiek
De reden voor zijn succes is dat zijn boeken in heldere en eenvoudige taal zijn geschreven. Authentiek, want de monnik leeft het zelf voor. Het is niet alleen theorie wat de klok slaat. In zijn lezingen en cursussen wil hij vooral zijn visie over God overbrengen. Maar hoe herken je Gods aanwezigheid?

Idee van God
Volgens Anselm Grün kun je God niet waarnemen, maar wel zijn sporen ontdekken. Die zijn subtiel en zijn te vinden in de muziek, de stilte, de kunst of de natuur. Maar ook in ervaringen of inspiratie die je raken. In synchroniteit, in goedheid en in liefde. Dat geeft je een kort idee van God, aldus Grün.

Zoektocht
En het kwaad? “Dat zit ook in mijzelf. Dat is de uitdaging die ik aan te gaan heb”, vindt Grün. “God is mijn besluit om ten goede te leven. God is voor mij de bevrijding of de onthechting van het ego. In de dagelijkse routine biedt het gebed mij de mogelijkheid om me open te stellen voor God. Me God weer te herinneren.” Maar Anselm Grün ontmoet God ook in de muziek. En toch twijfelt ook hij soms aan het bestaan van God. Die onderdrukt hij niet, laat dat toe en kiest er dan voor om te geloven. De zoektocht naar het geheim van God blijft gaande, zelfs voor een spiritueel persoon als Anselm Grün.

Join the [w]evolution
AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 191227
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Barbara Hubbard in de Evolutiegids

Evolutie is een bewuste keuze

Barbara Marx Hubbard is een futurist die ervan overtuigd is dat de mensheid de macht heeft om de eigen evolutie bewust te realiseren.

Numeroloog Gerrit Jansen bij De Evolutiegids

De toestand in de wereld

Numeroloog Gerrit Jansen ziet deze tijd als een toets om onze kern en dus onszelf weer terug te vinden.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?