STATISTIEK | zoveel is Nederland veranderd | sociale evolutie

Zóveel is Nederland veranderd

sociale evolutie bij De EvolutiegidsWij Nederlanders zijn beterwetende evolutiepioniers (wij willen het altijd nóg beter). Het welvaartsniveau en het geluksgevoel zijn hoog. Ondanks de crisis groeide de economie. De vacatures in de zorg, het onderwijs, ict, de bouw en technische sector worden maar niet ingevuld. De huizenmarkt in de grote steden is oververhit. Het begrotingstekort van de overheid is onder controle. Wat willen we nog meer?

Het Sociaal en Cultureel Planbureau constateert dat een ruime meerderheid van de Nederlanders heel tevreden is met zijn of haar bestaan, maar in Nederland is er altijd een maar… de gevoelstemperatuur is min-10. We zijn namelijk bang dat onze welvaart ineens weg kan vallen, en dat creëert ons onbehagen.

Mark Rutte stelde ooit dat de overheid geen geluksmachine is en dat we zelf voor geluk verantwoordelijk zijn, maar de verrassende ontdekking is dat vooral rechts koerst op geluk. Laten we niet vergeten dat goed bestuur bijdraagt aan het geluksgevoel. Geluk is bovendien van belang op sociaal én economisch gebied. Gelukkige mensen zijn namelijk betere werknemers en betere burgers. Er is al een enorme markt van aanbieders die geluk beloven, variërend van zelfhulpboeken, kloostercursussen en wellnesscentra tot coaching en therapie. Onderzoek toont aan dat de fixatie op geluk je juist leeg, eenzaam en ongelukkig maakt. Dat wordt anders met betekenis. Een betekenisgevend en zinvol leven leidt naar een diep gevoel van tevredenheid en vrede.

Er valt nog veel te verbeteren, zeggen beterwetende Nederlanders tegen elkaar. Women Inc zegt bijvoorbeeld op haar website: ‘Als er niets verandert worden 8 van de 10 meisjes nooit baas, gaan maar 5 op de 10 meisjes later financieel voor zichzelf zorgen en verdienen meisjes 300.000 euro minder dan jongens.’ Het aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven is te laag. Het moest 30 procent worden, maar blijkt slechts 6 procent te zijn. Vrouwen worden namelijk als bazig gezien als ze zich willen profileren, maar mannen worden uiteindelijk vaker de baas. Weerhoudt dit de vrouwen ervan om zich te profileren ondanks hun leiderschapscapaciteiten? Het is volgens mij een gemiste kans dat bedrijven te weinig gebruik maken van vrouwen. En vrouwen zouden andere vrouwen die vooruit willen het licht in de ogen meer mogen gunnen…

Een waarschuwing is wel op z’n plaats. In het internationaal geprezen boek Homo Sapiens laat de Israelische schrijver Yuval Noah Harari zien dat we de tent aan het uitwonen zijn. Alles is ten koste gegaan van het leven op aarde. Gedurende de laatste 200 jaar zijn tientallen miljarden van dieren onderworpen aan een streng systeem van industriële uitbuiting. Onze wreedheid daarin kent geen grenzen. Gelukkig is er een tegenbeweging te zien. Er zijn nieuwe technologieën en nieuwe vormen van samenwerken die ongekende kansen bieden om de nijpende wereldproblemen op te lossen. Maar dat betekent niet dat we daar maar op moeten wachten. We zouden meer in beweging moeten komen, meer actief een positieve bijdrage leveren aan de wereld om ons heen. De Evolutiegids laat al mooie voorbeelden zien op onze webpagina lift your passion en onze interviews met nieuwe leiders en nieuwe ondernemers.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 211226
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Levens-
verwachting

1960:
73,4

2015:
81,6

Verbetering
11%

Kinder-
sterfte

1960:
16,4

2015:
3,2

Verbetering
80%

Voedsel, p.p., per dag, calorieën

1960:
3,037

2015:
3,228

Verbetering
6%

Scholing
in jaren

1960:
6,2

2015:
11,7

Verbetering
90%

Democratie
in de wereld

1960:
0,97

2015:
4,23

Verbetering
5,2%

Bron: Your Life in Numbers

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?