ZELFLIEFDE | persoonlijke evolutie

Zelfliefde begint met zelfevolutie

Liefde voor jezelf is enorm belangrijk, want je laat je minder snel uit het veld slaan. Je staat sterker in je schoenen. De eerste oorzaak kan liggen in de eerste zeven jaren van je leven als je de liefde van een of van beide ouders hebt moeten ontberen. Want in de eerste zeven jaren ben je nog een open systeem dat allerlei prikkels van de omgeving rechtstreeks en zonder beschermend schild binnenkrijgt. Het is dan belangrijk dat er een basis van liefde, veiligheid en vertrouwen aanwezig is. En die geborgenheid krijg je – als het goed is – van beide ouders. Maar helaas is dat niet altijd het geval.

De eerste keer dat Trudy bij mij kwam vertelde ze me niets over haar geschiedenis. Ze zat in een relatie die niet meer vervullend was. Ze zei alleen maar: ‘Ik heb jouw hulp nodig bij mijn onderneming, want die wil maar niet van de grond komen. Mijn relatie is niet je van het, maar ik kan ermee leven.’ Niet alleen haar onderneming stokte, ook haar relatie. 

Redder
Ik vroeg daarom door, ook al betekende dat dit voor haar soms pijnlijk was. En gelukkig stond ze ervoor open, omdat ze wist dat ze daardoor nieuwe inzichten over haarzelf kon opdoen. Langzaam maar zeker ontstond er een beeld.  Ze was opgegroeid in een gezin waar altijd ruzie was. ‘Ik weet niet beter’, vertelde Trudy mij. Op mijn vraag wat dit met haar had gedaan, kwam ze tot de ontdekking dat ze had geprobeerd haar ouders te redden. Niet haar moeder was haar ouder, maar zij had die rol van haar moeder overgenomen. Ze had nooit ervaren wat het was om kind te zijn, om geliefd te zijn om wie ze was. Van de weeromstuit was ze liefde gaan geven en dat werd een vaste gewoonte in haar leven.

Trudy was getrouwd met een man die het heerlijk vond om aandacht te krijgen en om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Trudy had op haar huwelijksdag besloten alles aan haar man te geven. In feite zette ze dus haar gewoonte van redder spelen voort. Maar dat zag ze niet in. Ze zag ook niet in dat zij zelf heel veel liefde moest ontberen. Gelukkig kreeg ze veel liefde terug van haar kinderen, maar ook daar gaf ze zich totaal. Totdat ze haar onderneming begon. Ze was erg goed in haar werk, ze maakte vanuit tweedehands spullen vintage design. Maar de marketing liet ze voor wat het was. Omdat ze bang was en niet in staat was in een gevende én ontvangende modus te leven. Ze was daardoor niet in balans. Dus stokte haar business.

Nieuwe levenslessen
Het mooie van Trudy was dat ze openstond voor nieuwe levenslessen. Ze wilde weten waarom. Langzaam maar zeker begon ze in te zien, dat ze steeds in de reddermodus had gestaan. Dát wilde ze niet meer! Ze wilde leven, in balans zijn, gelukkig zijn. Ze werd verliefd op een man die ze niet kon krijgen. Hij was getrouwd, net als zijzelf. Op dat moment zocht ze weer liefde bij de ander en nog steeds niet bij zichzelf. Gelukkig begon ze dat in te zien. Ze begon in te zien waar de basis van alles lag, namelijk bij zichzelf. Gek genoeg luchtte haar dat op, want hier kon ze wat aan doen. Het lag in haar macht om daar verandering in te brengen.

Bezoek aan zee
Ik raadde haar aan een maand vrij te nemen en naar zee te gaan, want aan zee waait je aura schoon en buiten zijn helpt depressies voorkomen. In feite is zeelucht een medicijn dat je kunt inademen. De minerale zouten in zeewater hebben de eigenschap dat ze in de vorm van negatieve ionen in je bronchiën worden verspreid. Deze deeltjes zorgen ervoor dat zuurstof sneller kan worden opgenomen. Bovendien wordt het geluksstofje serotonine aangemaakt. Je kunt na een bezoek aan zee met frisse moed weer verder. Ze moest lichte voeding tot zich nemen, een sauna nemen of een massage doen om te ontspannen en dagelijks twee keer een half uur mediteren. Daarbij zou ze ten minste twee uur per dag alleen moeten zijn. Door alleen te zijn kom je gemakkelijker tot inzichten. Je komt weer in je lichaam en je voelt beter wat je nodig hebt.

Innerlijk evenwicht
Na die maand leerde ik haar hoe ze haar innerlijke evenwicht kon vinden. Het beste kon ze mediteren in een lichte, zonnige kamer, waar frisse lucht binnenkomt. Je kunt je kamer zuiveren door hem uit te roken, met vlotgras, ceder of salie. Ook helpt het om een warm bad te nemen met zuiveringszout, maar daar word je soms heel zwak van. Dus is het belangrijk dat je een half uur op bed gaat rusten om weer op krachten te komen. Deze basis van ontspanning is nodig om aan je zelf te kunnen werken. Want vanuit ontspanning zie je de dingen vaak anders en kun je stappen nemen.

Stap voor stap
Trudy heeft stap voor stap – dus door iedere keer kleine stappen te nemen – aan zichzelf gewerkt. Ze heeft eerst voor ontspanning gezorgd, heeft inzichten gekregen en heeft door ondersteuning veel voor elkaar gekregen. Het belangrijkste is dat ze nu snapt hoe het zit. Het is belangrijk dat je de diepere betekenis van je leven leert zien. Vraag jezelf af: wat betekent deze gebeurtenis voor mij? Wat kan ik ervan leren? Spoor de bron op, op psychologisch of gevoelsniveau en niet vanuit je hoofd! Begrijp het vanuit je hart. Vanuit dat begrip kun je een betere weg gaan kiezen. En dat heeft Trudy gedaan. Soms alleen, soms met ondersteuning.

 

Toen Trudy bij mij op bezoek kwam, gaf ze me eerst een innige knuffel om me te bedanken. Ze is uit haar slachtofferrol gestapt en heeft de verantwoordelijkheid genomen voor haar leven. Trudy besefte dat ze nieuwe keuzes kon maken. Ze heeft de tijd genomen om zichzelf te genezen en zichzelf liefde te geven. Ze is uit beide relaties gestapt en heeft zich een andere levenswijze eigen gemaakt. Ze is gegroeid. Ze heeft een mooie uitstraling gekregen, is ontspannen en voelt zich levend. Ze heeft namelijk ontdekt dat haar eigen energie haar steunt, voedt en leven geeft. Haar zelfevolutie is zichtbaar, zowel voor mij als voor haar omgeving.

Terugkeer naar jezelf vereist persoonlijke inzet. Als jijzelf niet verandert, zul je ten slotte weer een ander probleem creëren dat je terugbrengt naar de eerste oorzaak van je probleem. In het geval van Trudy was dat gebrek aan zelfliefde. Ik heb ontdekt dat die eerste oorzaak de sleutel is. Die oorzaak aanpakken leidt naar een leven dat meer overeenstemt met de kern van wie jij werkelijk bent, het leidt naar een vervullend leven. En dat gun ik iedereen.

Noot: Trudy is een fictief persoon.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170920
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Stem je af op de flow van de evolutie

Stem je af op de flow van evolutie

Je bent geen toeval. Je toekomstige evolutie is namelijk een kwestie van kiezen. Zonder evolutie of persoonlijke groei zou er geen levenspad zijn, alleen een zinloos en betekenisloos dwalen.

red je relatie

Evolueer je relatie

Doemscenario: we gaan Amerika achterna met een scheidingspercentage van 50%. Kunnen we de werkelijke oorzaak van scheidingen achterhalen? En wat is het beste advies?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?