ZEEWIERPIONIERS | zeewierboerderij | vitale evolutie

19 augustus 2018 | Mary Span | Evolutiegids

Zeewaar: de eerste zeewierboerderij van Nederland

De geheimen van de zee mogen nog lang niet allemaal ontdekt, maar Jennifer Breaton en Rebecca Wiering begonnen wel als eerste een commerciële zeewierboerderij in Nederland: Zeewaar. Ze worden de zeewierboerinnen van Nederland genoemd. Ze sleepten de Viva Eco-award in de wacht.

Ze zijn de voortrekkers van de zeewierbranche: Jennifer Breaton en Rebecca Wiering zijn de eerste zeewierboerderij onder de naam Zeewaar in Nederland begonnen. Ze verwerken een bruinwier: Royal Kombu dat wereldwijd wordt geteeld vanwege zijn goede smaak. Maar daar zal het niet bij blijven. Ze willen ook roodwier en groenwier in de toekomst kunnen telen. Maar daarvoor zijn innovaties nodig.

Harmonie
Dat Zeewaar de harmonie tussen mens en planeet actief bevordert staat altijd bovenaan hun prioriteitenlijst. Ze kunnen zichzelf inmiddels zeewierexpert noemen, ook al ontdekken ze bijna iedere dag toch weer iets nieuws. Met de opgedane kennis kunnen ze veel betekenen voor hun directe en indirecte afnemers, vooral wat betreft de kwaliteit en de smaakmogelijkheden. Jennifer en Rebecca zien Zeewaar verder doorgroeien in die rol, en willen het bedrijf ook ontwikkelen tot voortrekker van duurzame zeewierteelt in Europa. 

Zeegroenten
Wereldwijd worden er meer dan 160 soorten zeegroenten gegeten, in een grote variëteit aan structuren, kleuren, soorten en soorten. Zeewier kan geconsumeerd worden als thee, tonicum of vloeibaar extract (tinctuur), of als voedingssupplement in capsule-, tablet- of poedervorm. Hoewel je alle zeewieren kunt eten, zijn sommige soorten wel degelijk smakelijker dan andere. Bepaalde soorten zijn lekkerder nadat ze gedroogd of geroosterd zijn, terwijl andere beter vers of licht gestoomd gegeten kunnen worden. De best betaalde categorie is voedsel. Dan komt cosmetica, veevoer en biofuel. Zeewier zit vol eiwitten, vezels, mineralen en vitaminen. Door zeewier aan ons dieet toe te voegen, kunnen we minder dierlijke en plantaardige eiwitten consumeren. 

Duurzaam
Zeewaar maakt op duurzame wijze gebruik van de zee, zonder de vernietigende werking van de visserij. Jennifer en Rebecca willen niet op volume maar op kwaliteit uniek zijn. Het streven is om 10.000 kilo per kilometer te produceren. Het belangrijkste doel van Zeewaar is om nieuwe klantsegmenten aan te boren die culinaire recepten willen maken met zeewier.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 180819
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Deel de kennis van De Evolutiegids

Zeewier kan goedkoper

15-05-20: Zeewier kan goedkoper verwerkt worden tot eten en biobrandstof dankzij een nieuwe verwerkingsmethode, bedacht door Britse onderzoekers. Het maakt de producten goedkoper, waardoor het interessant wordt om zeewier op grote schaal te oogsten. Zeewier heeft de potentie om maar liefst een derde van de nieuwe energiehuishouding in te vullen, is de inschatting van TNO. In een laboratorium voor zeewierverwerking brengt het instituut partners samen om praktische toepassingen op te schalen. Bron: Duurzaam Bedrijfsleven.

Veel vraag

16-06-19: Zeewierboerderijen kunnen de vraag niet aan. Zeewier is een enorme groeimarkt, de totale markt groeit met 20% per jaar. Dat heeft te maken met de veelzijdigheid van zeewier. Het zit als verdikkingsmiddel in tandpasta, shampoo, vla, e.d. Vervangt zout in brood. Ook de farmaceutische industrie heeft zeewier ontdekt als grondstof voor medicijnen. Je kunt het stomen, bakken, grillen en wokken en is rauw ook lekker. Azië is koploper in productie van zeewier. De groei van de Nederlandse markt is nog pril. Seaweed Harvest is de grootste van de zes zeewierboerderijen in Nederland. Bron:Zeewierwijzer.

Zeewier Noordzee kan kip vervangen

12-01-19: Grootschalige zeewierteelt op de Noordzee kan in 2030 net zoveel eiwit opleveren als 5,6 miljoen kippen. Zo kan zeewier een goede rol spelen in de eiwittransitie: het vervangen van dierlijke door plantaardige eiwitten op tafel. Met een speciale techniek zijn eiwitten uit het wier te halen om te gebruiken voor voedingsmiddelen. Bron: Natuur & Milieu.
bensmith1

De zee zal onze redding zijn

Er zit nog vis in de zee. Maar helaas worden veel vissoorten met uitsterven bedreigd. De hoogste tijd om zelf vis en zeevoedsel te gaan kweken, vindt Ben Smith van GreenWave. 

Watereconomie: klimaatverandering zal het waterprobleem verergeren

Van waterstress tot watereconomie

Volgens voorspellingen van de Verenigde Naties woont in 2030 de helft tot twee derde van de wereldbevolking in gebieden met waterstress.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?