ZEERESERVATEN | biodiverse oceanen | duurzame evolutie

zeereservaten in De Evolutiegids

24 januari 2022 | Mary Span | Evolutiegids

Ons erfgoed in de oceaan wordt nu beschermd

Verstrikt raken in vistuig. Botsingen met te snel varende boten. Geluidsoverlast onder water. Plastic in zee. Overbevissing. Menselijke activiteiten bedreigen alle dieren in de oceanen. Daarom hebben mariene landen hun krachten gebundeld om zeegebieden te beschermen.

Vier Latijns-Amerikaanse landen, Panama, Ecuador, Colombia en Costa Rica, elk met kusten voor de Stille Oceaan, hebben hun krachten gebundeld om elk van hun mariene reservaten met elkaar te verbinden. Deze gezamenlijke actie zal één onderling verbonden gebied vormen en een van de rijkste gebieden van biodiversiteit in de oceaan creëren. Want er moet een enorm zeereservaat worden gecreëerd, dat een beschermde ‘supersnelweg’ biedt voor hamerhaaien, lederschildpadden en ander bedreigd zeeleven. Zo’n 500.000 vierkante kilometer zee wordt beschermd en vrij gehouden van visserij.

Charles Darwin, die in dit gebied zijn evolutietheorie ontwikkelde,
zou er wellicht een vreugdedansje hebben gemaakt.

De samenwerking, die begin november 2021 tijdens de COP26 werd aangekondigd , was ingegeven door de bezorgdheid van de bevolking en wetenschappers van Panama, Costa Rica, Ecuador en Bolivia als reactie op de overbevissing door buitenlandse commerciële vloten en illegale en ongereguleerde lokale vissersgemeenschappen.

Het Eastern Tropical Pacific Marine Corridor-initiatief betekent een enorme stap voorwaarts in duurzame samenwerking tussen landen. Het gebied omvat Cocos Ridge, een onderwatergebergte tussen Galapagos en Costa Rica dat een belangrijke migratieroute is voor soorten zoals walvishaaien. Het oostelijke tropische gebied van de Stille Oceaan is een van de laatste bastions waar biodiversiteit en een ongerepte wereld nog bestaat. Het is ongelooflijk belangrijk voor de wetenschap en toekomstige generaties.

Met dit initiatief neemt Latijns-Amerika de leiding in het behoud van ongerepte natuur in de zee, maar er is meer nodig. Alle maritieme landen zouden tegen 2030 ten minste 30% van hun zeegebied moeten beschermen. Gelukkig hebben al vele landen beschermde zeeparken gecreëerd. Chili tekende al drie decreten waarmee beschermde zeegebieden bij Paaseiland worden gecreëerd, de Juan Fernández-archipel en Cabo de Hornos. Hiermee beschermt Chili 1,3 miljoen vierkante kilometer aan oceaan. Ook Mexico maakte eveneens stappen in die richting. Hier is het grootste beschermde zeereservaat van Noord-Amerika gecreëerd, met een grootte van 140.000 vierkante kilometer. En Brazilië overweegt momenteel een voorstel om reservaten te creëren met een grootte van 900.000 vierkante kilometer waarmee voornamelijk walvissen beschermd worden. Een oceaangebied van ruim 440.000 vierkante kilometer rond het kleine vulkanische eiland Ascension in de Atlantische Oceaan is binnenkort ook officieel beschermd. Ook de Klaverbank in de Noordzee is door Nederland tot beschermd gebied verklaard. En de Europese Commissie heeft een zeegebied voor de Nederlandse kust benoemd tot reservaat voor vogels en zeehonden. Vijf gebieden voor de kust tussen Rotterdam en de Westerschelde zijn voortaan verboden voor veel EU-visserschepen.

We moeten ook veilige haven voor koraalriffen creëren.

De natuur moet weer kunnen opkrabbelen. Daarom dienen er naast zeeparken ook veilige havens te komen voor koraalriffen, ecosystemen met een overvloed aan zeedieren. Want een kwart van het leven in de oceaan leeft in en rond de koraalriffen. En die moeten op een goede manier beschermd worden. Jaren geleden konden illegale activiteiten alleen ontdekt worden met vliegtuigen of patrouillevaartuigen. Nu is er de mogelijkheid van effectieve satellietcontrole en van ocean clean-upsystemen.

Natuurbehoud is nooit af. We moeten doorgaan om de destructieve impact van klimaatverandering op het unieke leven op aarde te verminderen. Er leven zeker 1 miljoen soorten dieren in onze oceanen. We zijn het aan deze wezens verplicht om ze te beschermen.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 220124
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
achtergrond_water

Water als mensenrecht of als handel?

Hoe kan water in goud veranderd worden? Een multinational heeft het recept hiervoor: Nestlé.

waterspecial over Emoto en waterkristallen

Het geheime leven van water

We bestaan voor zeventig procent uit water en we kunnen niet zonder deze vloeistof leven. Maar hoe zit het met de onzichtbare dimensie van water?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?