YVONNE VAN ETTEN | verlichting | view

Mentale verlichting

4 januari 2021 | Yvonne van Etten | Bezinningsgids
Een mentaal lichtplan verlicht ons allemaal

gids voor spirituele evolutie‘Ontsteek uw lichten’, staat er groot aangegeven alvorens we een tunnel inrijden. Mooie beeldspraak voor het maken van keuzes en het zetten van stappen. En zo logisch als wat. We willen zien waar we zijn, weten waar we naartoe gaan, regie houden en confrontaties vermijden. We hebben fysieke en mentale verlichting nodig voor uitzicht en overzicht. Een goed lichtplan verlicht ons allemaal.

Zo’n tunnel gaan we vrijwillig met open ogen in, meestal wetend waar we er weer uitkomen. We maken gebruik van een routeplanner of we kennen de weg. Ons wegennet, zowel boven- als ondergronds, is grotendeels voorzien van verlichting zodat de toegankelijkheid en bereikbaarheid vanuit alle uithoeken optimaal is voor alle vervoersmiddelen. Bovendien worden we als weggebruiker geacht zelf ook over een lichtbron te beschikken voor de minder begaanbare wegen.

Lichtpunt
Ons mentale wegennet heeft ook verlichting nodig. Dat doen we door ons licht op te steken en lichtpunten te zien. We gaan op onderzoek uit, zien het licht of zijn een lichtpunt voor een ander. Met zelfredzaamheid hoog in het vaandel en een onderzoekende geest zijn we in staat om alle wegen te ontsluiten.

Lichtplan
In huis hebben we functionele lichtpunten, onder meer voor sfeerverlichting, om het gezellig te maken en ons thuis te voelen. In het theater heeft de lichttechnicus een lichtplan gemaakt om de voorstelling van het nodige licht te voorzien en waarmee hij lichtaccenten aanbrengt om het verhaal kracht bij te zetten. Licht uit spot aan, gericht op het spelelement dat daarmee de meeste aandacht opeist van het publiek dat speciaal voor de gelegenheid is gekomen om het schouwspel in zich op te nemen.

Zo’n lichtplan leidt ons als het ware door het verhaal heen. Lichtbundels laten zaken gradueel oplichten, onderbelichten en overbelichten met schakelaars, dimmers en timers, die afgesteld en bijgesteld worden naargelang de teneur van het verhaal. Hoofdzaak en bijzaak spelen het spel van licht en donker.

Levenslicht
Nu komen we overdrachtelijk bij het grote lichtplan dat wij hanteren met ons levenslicht van alledag. We zien een maatschappelijk speelveld met acteurs, lichttechnici en publiek, in een toneelstuk met een doorlopend karakter, waarin de rollen van tijd tot tijd omgedraaid worden en er een gelaagd wegennet aangelegd is om de doorstroom van al die rollenspellen die tegelijkertijd spelen te kunnen faciliteren. Ingewikkeld en complex die wirwar van bedradingen en connecties. Veel lichtpunten en schakelaars, een scala aan lichtsterktes van fel tot sfeer met inmiddels vele technologische mogelijkheden om alles in te regelen, omdat we de beschikking hebben over geavanceerde regelpanelen. Het lijkt wel politiek.

Lichtsterkte
Laten we wel wezen, het is een hele kluif om een doorlopend schouwspel in goede banen te leiden. Want wat is juist, zuiver, eerlijk, gezond, natuurlijk, zinvol, wenselijk en noodzakelijk? En wat niet? Het kan allemaal in een lichtplan verwerkt worden, zo ingeregeld, dat van tijd tot tijd alles en iedereen in het licht komt zodat zelfs de verste uithoeken en de kleinste krochten niet over het hoofd worden gezien. Zo kunnen zwakke schakels op tijd gedetecteerd en hersteld worden en overbelichte hotspots gedimd. Allemaal om het sfeervol te houden.

Metaforisch zijn we allemaal lichtbundels die tezamen het hele lichtspectrum bestrijken. Theoretisch is een goed lichtplan flexibel en een combinatie van serie- en parallelschakeling, om lichtuitval te voorkomen. Praktisch komt dat neer op politiek bedrijven die alle lichtbronnen voedt, alle lichtpunten actief houdt en het lichtplan steeds aanpast en toespitst op de actualiteit, waar belangen, idealen en noden het lichtspel spelen.

Verlichting
Verrassingen zijn de opzienbarende lichtflitsen die uit onbelichte hoeken komen.
Ze kunnen, eenmaal in het licht, een overweldigend verschil maken omdat ze wegen verlichten die voorheen onbegaanbaar leken. Hoe meer lichtpunten, hoe meer verlichting, hoe meer overzicht en uitzicht.

Yvonne van Etten in De Evolutiegids
AUTEUR YVONNE VAN ETTEN | ©EVOLUTIEGIDS | 210104
Bezinningsgids Yvonne van Etten schrijft gedichten, maakt kunstwerken en is auteur.
Zij bezint zich op alles wat langs komt.
merrychristmas_evolutiegids

Verandering van geest kan wonderen doen

De wens is de moeder van de gedachte, oftewel, je gelooft iets omdat je graag wilt dat het zo is.

coronavirus

Coronanomie trekt diepe sporen

De uitbraak van Covid-19 trekt diepe sporen in de wereldhandel. Daardoor loopt de open Nederlandse economie averij op. Is het coronanomie-effect groot?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?