YVONNE VAN ETTEN | verkoudheid | view

20 november 2020 | Yvonne van Etten | Bezinningsgids
Gewoon, normaal verkouden

Tot voor kort gingen we met een verkoudheid of een griepje gewoon naar het werk. Het was moreel not done om zo gemakkelijk thuis te blijven. Oncollegiaal en voor zelfstandigen snel een aanslag op het inkomen. Dat ligt nu wel even anders. In het tijdelijk normaal is de moraal bij een opkomend snotneusje ‘thuisblijven’ en testen… Hoe gaan we straks in een nieuw normaal om met een verkoudheid?

De voorheen normale verkoudheid, gepaard gaand met hoesten, niezen, keelpijn, loopneus en soms ook verhoging, heeft onder invloed van een ongewenste, bizarre, vreemde gebeurtenis abnormale aandacht. Een afwijkend virus gooit ons hele leven in de war. Het spectrum luchtwegaandoeningen is uitgebreid.

Opschoning
Nou is een jaarlijkse verkoudheid of griep zo slecht nog niet. Vervelend, maar wel een opschoning van het lichaam, waarbij de weerstand versterkt wordt en het immuunsysteem geactiveerd om het zelfgenezend vermogen haar werk te laten doen. Top! De meeste van ons zijn na een paar dagen of een weekje snotteren weer opgeknapt. In het algemeen kan ons lichaam zelf de virale boosdoener opruimen en om dat proces een beetje te ondersteunen en ons niet al te beroert te voelen nemen we een extra vitamientje, een neusspray, een keeltablet, een slijmoplossend middel of een lekkere ouderwetse grog en zetten we een doorgesneden ui naast ons bed. En ja, het helpt. Placebo? Wellicht, daarover verschillen de meningen, maar dat is prima toch? Is je geest in staat het genezingsproces te helpen… net als het beroemde kusje op de pijn.

Op het werk zat je met een doos tissues, je collega bracht je een extra bakkie koffie of thee én je hield afstand! Natuurlijk hield je afstand, van beide kanten. Maar echt bang voor een verkoudheid of griepje waren we niet. Het hoorde erbij. Net als een beetje koorts. Verhoging betekent dat je lichaam de ziekteverwekker aan het bestrijden is. Er waren werkgevers en collega’s die je, als het al te bar was, naar huis stuurde. Ga maar uitzieken!

Dit was de normale gang van zaken, met uitzonderingen natuurlijk. Soms bleek er iets anders onderliggend aan de hand, en soms meldden mensen zich ziek voor ieder wissewasje. Hoort er allemaal bij.

Besmettelijk?
Maar wat nu? Kunnen we niet meer gewoon normaal verkouden zijn? Moeten we bij de eerste verschijnselen thuisblijven en ons laten testen? Moeten we dan uit voorzorg in quarantaine en bij een positieve testuitslag een groot deel van je omgeving ook? Ja, zo liggen momenteel de kaarten. Bovendien dragen we steeds vaker een mondkapje, om te voorkomen… dat we aansteken dan wel aangestoken worden. Terwijl we niet eens zeker weten of we wel besmettelijk zijn omdat de test niet specifiek genoeg blijkt.

Weerstand
Hoe zit het nu dan met ons geweldige immuunsysteem en die opgebouwde weerstand? Met een mondkapje staan we wellicht iets minder snel bloot aan besmetting, maar je lichaam hoeft effe niet meer in de verdediging tegen potentiële ziekmakers, waardoor het eigen afweersysteem niet of nauwelijks in actie hoeft te komen. Ons immuunsysteem reageert op herkenning en herhaling voor het elimineren van ziektekiemen, dat moeten we wel paraat houden. En if you don’t use it, you’ll loose it

Wat is wijsheid?!
Virussen zijn er altijd. Ons zelfgenezend vermogen regelt de balans tussen goede en slechte varianten. Momenteel zijn we afhankelijk van een test en aangewezen op afstand houden, handen wassen, contact beperken en het dragen van mondkapjes, om de angst voor besmetting te bezweren, wat dat zelfgenezend vermogen naar het tweede plan verwijst. Over de test en het mondkapje blijven de meningen uiteenlopen, om al helemaal maar niet over het vaccineren te spreken. Onduidelijkheid en verwarring alom. Je neus ophalen is voorlopig letterlijk en figuurlijk bedenkelijk.

Yvonne van Etten in De Evolutiegids
AUTEUR YVONNE VAN ETTEN | ©EVOLUTIEGIDS | 201120
Bezinningsgids Yvonne van Etten schrijft gedichten, maakt kunstwerken en is auteur.
Zij bezint zich op alles wat langs komt.
Versterk immuunsysteem in de Evolutiegids

Biologica: versterk je immuunsysteem

Preventiegids Harold Stevens vindt ons lichaam een groot wonder, maar hoe maak je de vijand onschadelijk? 

Monitor je beweegredenen!

De controle over je leven uit handen geven is een schrikbeeld dat we allemaal willen voorkomen.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?