YVONNE VAN ETTEN | de bezinnende stilte | zinvolle evolutie

22 december 2021 | Yvonne van Etten | Bezinningsgids

De bezinnende stilte als eindejaarsgeschenk

Stille dagen, heilige dagen. De sfeerverlichting straalt eenzaam door de stille straten en de versiering staat moedeloos te wachten op bewondering. Even een bezinnende gedachte aan het eind van het jaar, uit het diepst van mijn hart.

Ik vraag mij al twee jaar af waarin we met z’n allen zijn beland. Dat begon met angst en onzekerheid over een plotselinge wereldwijde virusuitbraak, bovenop alle andere precaire maatschappelijke vraagstukken die ons al jaren zwaar op de maag liggen. Dat het systeemfouten zijn die ons parten spelen, weten we inmiddels wel, maar het systeem omgooien en transformeren tot een organisatiestructuur die meer aansluit bij onze wensen van nu, blijkt vooralsnog niet haalbaar. Wat blokkeert de weg naar de verlossing uit het huidige narratief? Een gebrek aan bezinning misschien?

Rustmomenten kennen we eigenlijk niet echt meer.

We staan altijd aan, alert als we zijn op nog meer spanning, ellende en veronderstelde toekomstige drama’s. De maalstroom waarin we moeten (over)leven is inmiddels tot een omvangrijk gedrocht uitgegroeid met kameleonachtige eigenschappen waardoor het leven voor de meeste mensen nogal ondoorgrondelijk is geworden. Blinde vlekken, verborgen kamers, dubbele wanden, doodlopende gangen… en zo nog wat metaforische ruimtes, zorgen voor een doolhofeffect in het dagelijks leven.

Ontspanning is welkom… schakel in de relaxmodus, neem afstand, zoek afleiding. Ontspanning en afleiding vinden we enerzijds in het opzoeken van spanning, het vullen van de maag en uitputten van het lichaam. Hoe tegenstrijdig. Anderzijds is de ontspanningsmodus te vinden in meditatie, bezinning en retraite. Een avondje sauna, een uurtje yoga…

Oh nee, nu effe niet.

Omdat we allemaal afhankelijk zijn van een inkomen om in ons onderhoud te kunnen voorzien, binden we ons aan het arbeidsethos en schikken ons – solidair als we zijn – in het groepsdenken. Zo houden we elkaar bij de les, bij de tijd en in het systeem.

We offeren een stuk individualiteit en autonomie op aan de groep om gezamenlijk op te trekken binnen een geprogrammeerd maatschappelijk systeem dat nogal vasthoudend blijkt en van geen wijken weet. Zelfs niet, nu grote groepen zich laten zien en horen om aan te geven dat zij de groepsdynamiek niet meer zo leuk vinden en zich niet meer senang voelen bij de vooruitzichten die het programma presenteert.

Wat hebben we nu eigenlijk nodig?

Rust en stilte! Rust om op adem te komen en stilte om te kunnen reflecteren op de situatie waarin we beland zijn. Een retraite zou wel wat zijn. Deden we dat voorheen in ons uppie en moesten we daarvoor vrije dagen opnemen en een bom duiten betalen, nu krijgen we het op een presenteerblaadje aangereikt. Enigszins onverwacht en nogal wrang, maar je zou het ook als onbedoeld eindejaarsgeschenk kunnen zien.

Natuurlijk is de lockdown aan het eind van het jaar voor velen een zoveelste aderlating en een volgende onzekere (werk)situatie met minder contactmomenten dan ons lief is, maar om de spirit hoog te houden kunnen we de zaak ook van meerdere kanten bekijken. Laten we het zien als een retraite: we hebben de komende tijd de mogelijkheid om ons te bezinnen op de situatie. Mindfull op onze Hollandse klompen de stilte in onszelf opzoeken en in een meditatieve zijnstoestand proberen te voelen wat ons hart te zeggen heeft. Wat is je grootste wens? Eentje voor onder de kerstboom? Of is je wens dit jaar van een heel andere orde, een immateriële meer spirituele wens die je kunt uitstralen naar anderen? Een lach, een traan, een arm, een knuffel. Een open mind, respect, medeleven, interesse. 

Deze laatste stille donkere dagen van 2021 lenen zich
uitermate goed voor een verandering van je mindset.

Laten we de situatie onder ogen zien en de realiteitswaarde ervan onderzoeken. Meningen en feiten onderscheiden, tegen elkaar afwegen en een eigen keuze maken. Laten we tot onszelf komen, de boel even de boel laten en ons afvragen of het voorgeschotelde programma wel voldoende gedragen realiteitswaarde heeft. Of dat de realiteit zich onder onze ogen vormt door onze klakkeloze commitments. Onzekerheid en angst bestaan bij de gratie van onbeantwoorde vragen.

Laten we vragen stellen om duidelijkheid te krijgen.

Is er een beter moment om de knop om te zetten, dan tijdens een moment van bewuste bezinning in stilte? Gekoppeld aan alle goede voornemens voor 2022 kan dan alle spanning, angst en frustratie wegvloeien op een lange uitademing die het vuur van de evolutie aanwakkert. Rustig ademhalen. 4-4-4-4: vier tellen in, vier tellen vast, vier tellen uit en vier tellen rust… zo’n vier minuten in en uit. Het werkt écht! laten we Oud en Nieuw inzetten om de verandering nieuw leven in te blazen. Stil vuurwerk zou je dat kunnen noemen.

Yvonne van Etten in De Evolutiegids
AUTEUR YVONNE VAN ETTEN | ©EVOLUTIEGIDS | 211222
Bezinningsgids Yvonne van Etten schrijft gedichten, maakt kunstwerken en is auteur.
Zij bezint zich op alles wat langs komt.

Banner Evolutiegids

Contradicties in coronatijd in de Evolutiegids

Corona opent onze ogen voor contradicties

De coronawereld zit vol contradicties. Word het een theater van de lach of de traan?

Staat het morele kompas bij jou aan?

Hoe kunnen we onze maatschappelijke problemen oplossen?, vraagt bestuursgids Han Bekkers zich af.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?