YVONNE VAN ETTEN | het mantra-effect | view

Het mantra-effect in de Evolutiegids

20 september 2020 | Yvonne van Etten | Bezinningsgids

Het mantra-effect

Herhaling is de voedingsbodem voor geloof en overtuiging

gids voor spirituele evolutieEen mantra is een zin met een bepaalde betekenis, die steeds herhaald wordt tijdens meditaties. Dit is de meest gebezigde uitleg van de term. Interessant om even stil te staan bij de werking en de mogelijkheden van een mantra.

Het zingen of opzeggen van een mantra brengt je in een bepaalde gemoedstoestand en focust je mind. Tijdens een meditatie kan het een extra tool zijn om tot jezelf te komen, om te ontspannen en je te ontdoen van malende gedachten. Je laat de boel de boel en vergeet even de omgeving. Je herhaalt dat zinnetje geruime tijd en na enige oefening, lees herhaling, wordt je hoofd leeg. Even niets.

Okaayyy.

Herhaling is dé manier om dingen te onthouden en je eigen te maken. Tafels leren, reeksen opdreunen, het stampen van informatie, we hebben het allemaal gedaan en doen het nog steeds om wetenswaardigheden en handelingen die we dagelijks nodig hebben te automatiseren. We bedenken ezelsbruggetjes zodat de automatische piloot in ons brein adequaat reageert. Routine en sleur zijn termen die zich in dit spectrum bewegen. Gewenning kan je zowel positief als negatief benaderen. Kortom, herhaling werkt geweldig!

Sturing en voeding
Wat we ons misschien te weinig realiseren is dat het altijd en overal werkt. Ook als je niet mediteert of zelf actief mantra’s zingt, heeft het herhaaldelijk bloot staan aan gesproken en geschreven mantra’s in je omgeving invloed op je zijn. Herhaling is een vorm van sturing en voeding, met een mate van deductie en selectie in zich. We combineren een aantal zaken, zetten het in een verband en slaan aan het herhalen, waarmee we tegelijk andere zaken naar de achtergrond plaatsen.

Tja, we moeten keuzes maken.

In de natuur organiseren we zo de landbouw en de veeteelt om tot de gewenste productie te komen. In organisaties zetten we structuren op om bepaalde resultaten te kunnen behalen. In de technologie gaan we aan de haal met gerichte specifieke programma’s en data om algoritmisch te sturen op voorkeuren. Het zijn zelfvoorzienende systemen met een self-fulfilling idee erachter om zichzelf te herhalen en in stand te houden. Hiertoe volgen we protocollen die we monitoren en zo nodig bijstellen om de gewenste uitkomsten te realiseren.

Op zich niet verkeerd.

Echter zodra we inzetten op het herhaaldelijk exponentieel optimaliseren van opbrengsten en resultaten krijgen we te maken met omgevingsfactoren die we eerder niet in de mantra betrokken, maar die vanuit aard en betekenis in direct verband staan met de uit het grote geheel geabstraheerde constructie. Alles staat altijd in een groter verband, dat uiteindelijk de aandacht zal opeisen als ze te veel getart wordt.

Doordrammen
Dualisme, polarisatie en confrontatie vieren hoogtij. Heeft te maken met doordrammen. Op menselijk niveau resulteert dat in onvrede, wantrouwen en tegenwerking, omdat de gecreëerde tegenstellingen te groot worden. ‘Marktwerking is het broodnodige paradepaardje voor een welvarend land’ is de mantra van neoliberaal Nederland. Deze tak van kapitalisten, die zichzelf de nieuwe vrijheidsdenkers noemen, hebben de marktwerking uitgevonden en zien overal brood in. Mechanismen als verdeel en heers en schaarste-regulering wekken benadeelde omgevingsfactoren tot leven om balans, evenwicht en harmonie te herstellen.

Het wrange is, dat onze gecultiveerde mantra’s altijd het onderspit zullen delven tegenover de integrale natuurlijke mantra: ‘leef en laat leven in wederzijdse dienstbaarheid en natuurlijke vergankelijkheid’. De natuur effectueert dat in natuurverschijnselen: zij schoont zichzelf op middels haar eigen immuunsysteem.

Laten we ons eens bezinnen op het mantra-effect. Moeten we niet eens een andere maatschappelijk mantra zingen voor het broodnodige evenwicht? In een leeg hoofd, vol rust en ontspanning borrelt inspiratie op voor verandering. Laten we daar gehoor aan geven en gehoor zoeken bij elkaar.

Yvonne van Etten in De Evolutiegids
AUTEUR YVONNE VAN ETTEN | ©EVOLUTIEGIDS | 200920
Bezinningsgids Yvonne van Etten schrijft gedichten, maakt kunstwerken en is auteur.
Zij bezint zich op alles wat langs komt.
eenheid

Eenheid [column van
Yvonne van Etten]

‘Eén voor allen, allen voor één’, kan volgens Yvonne van Etten vrede bewerkstelligen.

fact

We zijn de waarheid uit het hart verloren

Wijsheer Gerrit Jansen laat in zijn column de waarheid spreken.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?