YVONNE VAN ETTEN | links & rechts in de maat | sociale evolutie

21 mei 2021 | Yvonne van Etten | Bezinningsgids
Links en rechts in de maat

sociale evolutie bij De EvolutiegidsZetels aan de kant en dansen op die politieke dansvloer, zodat wij als toeschouwers de ware gezichten kunnen zien! Wordt het innig schuifelen of meer zwieren en zwaaien? Kwestie van smaak en voorkeur, aanleg en techniek, maar ook van conditie en zelfvertrouwen. Zien en gezien worden… of juist niet.

Het is de toon die de muziek maakt en ons in beweging brengt om de dansvloer te betreden, het voetenwerk zorgt voor toenadering, afwijzing en verleiding. Dansen is maatwerk. Van voor naar achter, van links naar rechts, iedereen beweegt zich dansend door het leven volgens richtlijnen van dominante choreografen. Van je Quick, Quick Slow en Tja, tja, tja, in stijl zorgen dat je niet op elkaars tenen trapt en met een sorrycultuur om dat eenvoudig weer glad te strijken. Op die manier geven we ietwat onhandig vorm aan wat we samenleven noemen.

Paringsdans
Het is nu echt een dolle boel aan het worden, links en rechts dansen en zingen om elkaar heen. Ze pakken allemaal een andere toonaard van het levenslied om er een eigen draai aan te geven. Ze fladderen ook heel gemakkelijk en ongegeneerd elkaars feestje binnen en zo cirkelen conservatief, liberaal, progressief en sociaal zich in de opmaat naar hernieuwde vrijheid in een heuse paringsdans om elkaar heen en is het afwachten wat daaruit voortkomt.

Stoelendans
Het toppunt van liberalisme is socialisme, toch? En vice versa, twee handen op de buik van moeder Aarde, elkaar aftastend omtrent de vrijheid en de dienstbaarheid naar elkaar toe. Ze hebben elkaar nodig en zijn als yin en yang onlosmakelijk verbonden. Onze duale rechts & linksbenadering zorgt voor een knipperlichtrelatie. Het is een stoelendans om de leidersrol, gaan we over rechts of over links?

Vreemd toch, dat wij zo’n duellerende visie op het politieke huwelijk tussen links en rechts accepteren om een samenleving vorm te geven, als je beseft dat de werkelijke dualiteit juist het complementaire idee betreft, waarvan gelijkwaardigheid de hoogste vorm is in wederzijdse dienstbaarheid. Wij hebben dat onder invloed van rechtlijnige waarheidsvinding helemaal losgelaten en confrontatie als instrument gekozen om ontwikkeling te bewerkstelligen. Hmm, is het duel wel de ware aard van het dualisme?

Close Harmony
Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat ze het beste in elkaar naar boven halen, wetend dat ze eeuwig elkaars complement zullen zijn? Eigenlijk is het bizar dat we ons al eeuwenlang laten ringeloren door een duaal concept dat altijd op zoek is naar een wig tussen beide, zodat de confrontatie de ontmoeting in weg staat om tot een mooie innige dans te komen die links en rechts in harmonische vervoering brengt, zodat ze elkaar diep in de ogen kunnen kijken. Close harmony, het zou een evolutionaire doorbraak zijn.

Gemeenschapsdans
In een goed huwelijk, in dit geval een politiek geregistreerd partnerschap tussen links en rechts, is directe wederzijdse zorg zonder omwegen in voor- en tegenspoed een belangrijk commitment voor het welslagen van een stabiele relatie, waarbinnen welzijn en welvaart vervloeien in welbehagen. Een te grote hang naar rechts of links resulteert in rondjes draaien met duizelingen tot gevolg en ten slotte omvallen, met alle gevolgen van dien. We hebben het zien gebeuren.

De langdurige confronterende manier van denken heeft ons in de beperkte en beperkende invulling van het dualisme gestort. Een choreografie voor een duurzame complementaire circulaire rondedans is dan heel lastig aan te leren. De stijve harken zullen wat losser in de heupen moeten worden en de soepele slangenmensen zullen hun beweeglijkheid wat meer richting moeten geven.

We leven in de opmaat naar een nieuw gepassioneerd huwelijk tussen links en rechts, een eenheidsdans, innig dienstbaar verstrengeld… zie je het voor je? Dienstbaar aan de gemeenschap?

Yvonne van Etten in De Evolutiegids
AUTEUR YVONNE VAN ETTEN | ©EVOLUTIEGIDS | 210521
Bezinningsgids Yvonne van Etten schrijft gedichten, maakt kunstwerken en is auteur.
Zij bezint zich op alles wat langs komt.
schaken

Tegenstand is oké, maar het moet wel sportief blijven

Macht & tegenmacht in politiek, carrière als competitie, het leven als succesmeter. Yvonne van Etten belicht het wedstrijdelement nader…

Not For Sale in De Evolutiegids

Wij zijn
niet te koop!

De globale organisatie Not For Sale vecht voor een toekomst zonder uitbuiting en dwangarbeid.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?