PROFIEL YVONNE VAN ETTEN | BEZINNINGSGIDS

Het vraagteken is voor mij een belangrijk leesteken. Over het algemeen loop ik vragend door het leven. Mij verwonderend en verbazend over het leven zelf en de manier(en) waarop het geleefd en ingevuld wordt. Doen en laten, oorzaak en gevolg, actie en reactie, zijn denklijnen waarmee wij het leven inrichten. Richting en duiding zijn afhankelijk van omgeving en context in het tijdgewricht.

Ik bezin mij altijd op: waarom, hoezo en waartoe?

De ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van ideeën en dingen intrigeren mij mateloos: ‘onder invloed waarvan ontstaat iets in de realiteit van alledag?’ Hoe bewijst het haar zinvolle levensvatbaarheid… waar meten wij dat aan af?

In de jaren ’70 heb ik in Eindhoven Industriële Vormgeving gestudeerd, precies in het tijdgewricht dat reclame en marketing voet aan de grond kregen in het maatschappelijk discours. Het strategisch denken in doelgroepen werd een hype en industriële vormgeving paste mooi in het plaatje van de doorlopend culminerende productiemaatschappij. Ik kan er niet mee uit de voeten, het produceren om het produceren ligt mij niet.

Anno nu hebben we een maatschappelijk systeem opgetuigd dat beweert te worden afgestemd op behoeften. Daarin onderscheiden we ‘eerste levensbehoeften’ en ja… secundaire behoeften die met de markt van doen hebben. Ze lopen naadloos in elkaar over en bewegen zich tussen noodzakelijk en overbodig.

Inmiddels is praktisch al het denkbare opgeofferd aan het markt- en marketingmechanisme, alles is handelswaar geworden en linksom of rechtsom onderhevig aan verdienmodellen. Reclame en marketing presenteren ons ‘werelden van herkenning’, zodat wij ons kunnen identificeren met de diverse variaties van producten en diensten, teneinde een keuze te maken die bij ons past. Achter vorm en inhoud woedt een concurrentiestrijd om de stem, het akkoord, het abonnement en de persoonsgegevens.

Ik zit in de carrousel van het leven en bezin mij graag op alles wat langs schiet.

Dat verwerk ik in schilderijen, poëzie en schrijfsels.

Yvonne van Etten, Bezinningsgids

 IN DE MEDIA

Boek: Rouw op je dak.
Poëzie over rouwbeleving.

 FUNCTIE

  • Bezinningscoach
  • Dichter
  • Kunstenaar
  • Bezinningsgids bij partnernetwerk van de Evolutiegids

 ADRES

E-mail: cupyhcm@gmail.com

 COLUMNS | YVONNE VAN ETTEN

armoedepandemie in de Evolutiegids
COLUMN

De Armoede-
pandemie

Als iets viraal gaat, kan het pandemische vormen aannemen. En dat geldt niet alleen voor ziektekiemen… Lees meer…
Big brother is watching you in the Evolutiegids
COLUMN

Mindcontrol, monitor je beweegredenen!

De controle over je leven uit handen geven is een schrikbeeld dat we allemaal willen voorkomen. Lees meer…
Het mantra-effect in de Evolutiegids
COLUMN

Het
mantra-effect

Bezinningsgids Yvonne van Etten over het herhalingseffect als voedingsbodem voor geloof en overtuiging. Lees meer…
bezinning1
COLUMN

Bezinning geeft
te denken

De naakte waarheid. We kunnen overdenken, indenken, aandenken, bedenken, herdenken, meedenken, nadenken, terugdenken en wegdenken. Lees meer…
eenheid
COLUMN

Een-
heid

Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen. Volgens bezinningsgids Yvonne van Etten hebben we ons afgesneden van de eenheid. Lees meer…

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?