YVONNE VAN ETTEN | bezinning | view

16 september 2020 | Yvonne van Etten | Bezinningsgids
Bezinning geeft te denken

Ik denk aan De Denker van Rodin, dat prachtige beeld van een naakte man die zittend, met zijn hoofd op zijn rechterhand, denkt aan… iets in zijn leven dat nu aan de orde is. De naakte waarheid. We kennen overdenken, indenken, aandenken, bedenken, herdenken, meedenken, nadenken, terugdenken en wegdenken.

Denken is de verzamelnaam voor de bezigheden in het hoofd. Dat gaat de hele dag door, je wilt je koppie erbij houden, want anders…. Je doen en laten worden ingegeven door je koppie. Als je hoofd overloopt weet je het even niet meer, heb je het niet meer helemaal helder, sta je met je handen in het haar of te trappelen van ongeduld of woede. Je hebt te veel aan je hoofd.

Ho stop, even pas op de plaats.

Even uit de waan van de dag en afstemmen op het moment ‘nu’, naar binnen en je afvragen: ‘waar sta ik eigenlijk?’ Even op zoek naar de naakte waarheid. Wat is van belang, waar draait het om? Wat is nodig, wat kan weg? Wat is ballast, wat is ruis? Wat heeft zich naar de voorgrond gedrongen onder invloed van verantwoordelijkheden en afspraken? Hoe lopen de lijnen van verwachtingen?

Tijd om er maar eens voor te gaan zitten. Het verleden? Is er niet meer. De toekomst? Is er nog niet. Het nu? Dat is het enige dat er echt is, rustend op het verleden. Ons leven is een constructie van tijdlijnen, onderling verbonden door aandachtspunten waar tijdlijnen samenkomen in gebeurtenissen, die zich vastzetten als herinneringen. Bakens. De bibliotheek in ons geheugen, die we bewust en onbewust gebruiken middels associatie om ons levenspad te plaveien met doen en laten. Daartoe zetten we alvast wat bakens vooruit, want we willen en moeten van alles. Zo hebben we ons huidige tijdsgewricht ingericht.

Stilstaan is achteruitgang is het adagio.

Het is maar hoe je het wilt insteken. Oeps. Bij bezinning ontvouwt zich een aaneenschakeling van gebeurtenissen, die ons voorstellingsvermogen projecteert op het canvas in ons hoofd. Allemaal filmpjes in verschillende genres. Drama, actie, romantiek, thriller en komedie passeren allemaal de revue. We blijken niet alleen een rol te spelen in de film, maar ook over regisseurskwaliteiten te beschikken. We hebben een mate van invloed op ons leven. We zijn geconditioneerd om vooruit te kijken naar verwachtingspatronen en daar onze keuzes op af te stemmen. Met gedane zaken als fundament bouwen we bij leven aan een persoonlijk bouwwerk. Individueel én collectief.

Wat nou, als blijkt dat het fundament wankel is geworden en de vooruitzichten niet rooskleurig lijken?

Dan is het nu hét moment om bij je zinnen te komen en te bezien of de bakens nog voldoende licht geven. Misschien is het beter en leuker om een baken te verzetten, dan krijg je een andere lichtwerking… Worden andere lijnen der verwachting zichtbaar en doemen nieuwe mogelijkheden op uit de veranderde schaduwwerkingen. Daarin schuilt de invloed van de regisseur. Onderzoeken en uitproberen. Het draaiboek soms enigszins veranderen en aanpassen aan de situatie, aan de mogelijkheden die zich aandienen onder invloed van andermans ideeën en inzichten. Dat kan prachtige films opleveren.

Bezinning geeft te denken. En als het gedachtegoed helemaal uitgekleed is, komt de denker bij zinnen en tot zichzelf. De stand van zaken. Je bent erbij en je kijkt ernaar.

Yvonne van Etten in De Evolutiegids
AUTEUR YVONNE VAN ETTEN | ©EVOLUTIEGIDS | 200916
Bezinningsgids Yvonne van Etten schrijft gedichten, maakt kunstwerken en is auteur.
Zij bezint zich op alles wat langs komt.
fact

We zijn de waarheid uit het hart verloren

Wijsheer Gerrit Jansen laat in zijn column de waarheid spreken.

quality time met familie in de Evolutiegids

Op zoek naar quality time en bezinning

Het leven is te mooi om te verspillen. Laten we teruggaan naar quality time, zegt Preventiegids Harold Stevens.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?