YOGANANDA | wereldleraar in zelfrealisatie | spirituele evolutie

Paramahansa Yoganda

Spirituele leraar

‘…je realiseert je dat er altijd al iets geweldigs in je was, en je wist het niet…’

Yogananda, de vader van yoga en zelfrealisatie in het westen

gids voor spirituele evolutieAls ik naar Yogananda kijk, word ik steeds geraakt door de liefde die hij uitstraalt. Hij was een geliefde wereldleraar, een afgezant van oude wijsheid uit India. Van jongs af aan voelde hij de liefdevolle drang om wijzen en heiligen op te zoeken en van hen te leren. Het was het begin van een wereldmissie.

Toen Yogananda (1893 – 1952) als baby in zijn moeders armen lag, zegende de beroemde meester in Kriya Yoga, Lahiri Mahasaya, hem en voorspelde: “Kleine moeder, jouw zoon zal een yogi zijn. Als een spirituele motor, zal hij veel zielen naar Gods koninkrijk brengen.” En dat was wat er gebeurde.

Paramahansa Yogananda in de Evolutiegids

Yogananda werd een leerling van Sri Yukteswar, een bekende vertegenwoordiger van Kriya Yoga in India. Na afronding van zijn universitaire studie en voltooiing van alle niveaus van Kriya Yoga, begon hij zijn levenswerk met de oprichting, in 1917, van een How-To-Live School voor jongens, waar moderne educatieve methoden werden gecombineerd met yogatraining en instructies in spirituele idealen. “Een blind geloof in religieus dogma houdt mensen geestelijk onwetend en stagneert. Niemand kan gered worden door alleen maar naar de kerk te gaan”, zei hij eens. “De echte weg naar vrijheid ligt in wetenschappelijke zelfanalyse, in yoga en in het volgen van iemand die zelf het pad heeft gevolgd en je veilig naar God kan leiden.”

Op een dag in 1920, terwijl hij mediteerde, had Yogananda een goddelijk visioen dat hem liet zien dat het nu tijd was om zijn werk in het Westen te beginnen. Zijn doel en missie was om de wetenschappelijke technieken en de methoden van zelfrealisatie op een duidelijke wijze onder alle mensen te verspreiden. In datzelfde jaar richtte hij Self-Realization Fellowship op om wereldwijd zijn leringen over de oude Indiase wetenschap en filosofie van Yoga en zijn aloude meditatieverhaal over de hele wereld te verspreiden. Zelfrealisatie is het weten in jezelf naar lichaam, geest en ziel dat je één bent met Al Wat Is. Het enige wat je te doen staat is het te ontwikkelen.

Paramahansa Yogananda sprak jarenlang grote bijeenkomsten toe en bracht duizenden mensen de eeuwige waarheden van Zelfrealisatie. Yogananda benadrukte vooral de onderliggende eenheid van ’s werelds grootste religies, en onderwees universeel toepasbare methoden om een directe persoonlijke ervaring met de Bron te bereiken.

Onder zijn leiding werden zijn instructies en lessen tijdens zijn persoonlijke begeleiding met studenten omgezet in een uitgebreide reeks zelfrealisatielessen voor thuisstudie. Deze lessen zijn nog steeds beschikbaar. Yogananda’s levensverhaal, Autobiography of a Yogi, werd gepubliceerd in 1946. Zijn volgeling Kriyananda (J. Donald Walters), die sinds 1948 zijn leerling was, was vaak aanwezig bij de gesprekken met volgelingen en discussies die ontstonden naar aanleiding van Yogananda’s uitspraken en geschriften. Je vindt deze gesprekken terug in het boek Gesprekken met Yogananda. Het is een boek geworden vol met humor, wijsheid en liefde van de meester. Het spirituele en humanitaire werk dat is begonnen met Yogananda gaat door onder de leiding van de orde van Self-Realization Fellowship.

Over India’s rijkdom in het verleden zei hij ooit:

“In die tijd aten mensen van gouden borden die ze na gebruik in de Ganges gooiden.
Zo rijk waren ze. En het laat ook zien hoe beschavingen opkomen en weer neergaan.
Hecht je nooit”, zo zei hij daarna, “aan de voorbijgaande taferelen van het leven.”

Een andere keer zei hij:

“De mens heeft het egobewustzijn gekregen om hem te inspireren naar God te zoeken.
Dat is de enige reden voor het bestaan ervan.
Baan, vrienden, persoonlijke interesses: al die zaken hebben op zich geen enkele betekenis.”

Over bidden:

“De Heer zal niet elk gebed beantwoorden op de manier die je verlangt,
maar als je met vertrouwen bidt, dan zul je merken dat Hij je veel meer geeft dan je eigenlijk vroeg.”

Door deze uitspraken komt Yogananda opnieuw voor ons tot leven. Zijn leringen zijn nu nog net zo relevant als toen – meer dan zeventig jaar geleden – en ze zullen dat ook nog duizenden jaren blijven.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 190301
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Marianne Williamson over dienen

Een eeuw zonder hart

Spiritueel auteur Marianne Williamson is een volgeling van Yogananda: ‘Niets maakt zoveel kracht in je los als het verlangen anderen te dienen‘.

barbaramarxhubbard

Het is tijd voor bewuste evolutie

Barbara Marx Hubbard is een futurist die ervan overtuigd is dat de mensheid de macht heeft om de eigen evolutie bewust te realiseren.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?