ANANDA YOGA CENTRUM | Yoganand | spirituele evolutie | interview

Yoganand van het Ananda Yoga Centrum:

‘Het heeft zin om in het Licht te leven’

Het Ananda Yoga Centrum vertelt al jarenlang dat je niet alleen je brein of lichaam bent. Ze zeggen dat je ook een energielichaam hebt en dat je op aarde bent om je persoonlijke kracht te ontdekken en vanuit je schatkamer te handelen. Maar we zijn zo vol van onze grote intelligentie dat we aannemen dat nog meer denkvermogen altijd beter is. “Het zou mooi zijn als er meer aandacht komt voor de geestelijke ontwikkeling van mensen”, zegt Yoganand van Ananda Yoga Centrum. Een gesprek.

Het Ananda Yoga Centrum is een initiatief van Yoganand (Christiaan Gerritsen) en zijn vrouw Ishwari en herbergt een scala aan activiteiten, waarbij yoga, ayurveda en spirituele bewustwording de belangrijkste zijn. “Ik kom uit het onderwijs en ben van huis uit katholiek. Ik wist niets van de oosterse wijsheid, maar ik had wel interesse in spiritualiteit. Dat kwam heel diep van binnenuit”, zegt Yoganand zacht en rustig. “Tijdens mijn eerste yogales kreeg ik een hele diepe beleving met allerlei beelden. Ik wist toen nog niet wat die beelden betekenden, maar nu weet ik dat die voor dharma en transformatie stonden.” Dharma? “Dat woord staat voor wat je in je leven moet gaan doen”, legt Yoganand uit. “Het is je levensopdracht, je missie. Je bent namelijk niet zomaar op aarde. Je hebt namelijk voor dit aardse leven in een soort contract vastgelegd wat je levensopdracht is. En jij mag bepalen wat je ermee gaat doen.”

Atman
Je bent in 1987 met je eigen yogacentrum begonnen. Wat trok jou nou zo speciaal?
Yoganand: “Daar kan ik kort over zijn: de geestelijke evolutie. Je gaat namelijk ervaren wie en wat je werkelijk bent. Als je ’s morgens in de spiegel kijkt, dan zie je alleen je uiterlijk. Mensen denken dan dat ze hun fysieke lichaam zijn, maar we hebben méér lichamen. Ons bewustzijn bestaat namelijk uit verschillende energielichamen. En de essentie van ons energielichaam is de ziel, God, Atman, schatkamer, het innerlijk Kind of hoe je het ook maar noemen wilt. De bedoeling van geestelijke evolutie is dat je je weer herinnert dat je een ziel bent, dat je met alles wat is verbonden bent. Als je niet intellectueel, maar intuïtief gaat leven ervaar je wat het betekent om werkelijk te leven. Maar we leven op aarde in een dimensie van plezier en pijn.” Van plus en min. “Ja, de dimensie van dualiteit. Als er iets leuks gebeurt, zal er daarna altijd iets komen wat lastig of moeilijk is.” Of omgekeerd. “Ja, de plus en min zijn altijd aan elkaar verbonden. Het is de bedoeling dat je boven de polariteiten uitgroeit. Dat je dus zó wijs wordt, dat je je niet meer door de dualiteit van de aarde laat leven. De politiek bijvoorbeeld is bij uitstek gericht op dualiteit. We moeten ons dus niet door de dualiteit van de politiek laten leiden. We moeten er juist vrij van worden. En yoga is één van de wegen die naar vrijheid en meesterschap over de aspecten van de aarde leiden.”

Blijf niet hangen in de materie!
Hoe doe je dat? Moet je evenwicht gaan zoeken tussen plus en min of moet je er bovenuit stijgen?
Hoe gaan we dat eenvoudig vertellen?”, zegt Yoganand lachend. “Kijk, de natuur is opgebouwd uit drie guna’s of kwaliteiten. De eerste is de kwaliteit Tamas en dat zou je kunnen vertalen als de zwaarte van de aarde, als de materie. Je ziet dat bij veel mensen de materie de baas is in plaats van andersom.  Dan hebben we de kwaliteit Rajas, de energiegever. Die kwaliteit geeft je de mogelijkheid om vooruit te komen, te evolueren. Het is een kracht die heel sterk gericht is op de aarde, op het fysieke leven. En ten slotte hebben we de kwaliteit Sattva of zuiverheid. Dat is de kwaliteit van het Licht. De vraag is nu: welke van de drie kwaliteiten wil je in je leven gaan gebruiken: de materie, de kracht van beweging of het Licht? Kun je ze alle drie besturen of moet je dat een voor een doen? De bedoeling is dat we op onze weg zóveel wijsheid krijgen en ons zó met het Licht verbinden dat we boven die kwaliteiten uitgroeien.” En wat er gebeurt er dan? “Dan vindt er een transformatie in jezelf plaats. In de yoga noemen we dat Samadhi of diepe, continue meditatie. Je bereikt dan de hoogste staat van bewustzijn of verlichting. In het boeddhisme zeggen ze dat je dan boeddhaschap bereikt. In het Christendom zeggen ze dat je de eenheid met Jezus bereikt. De bedoeling is dat je meester wordt over alle kwaliteiten; het is de bedoeling dat de kwaliteiten jou niet meer besturen.”

Yoganand vervolgt: “Je zou dan nog kunnen vragen: wie bereikt uiteindelijk dat Licht? Laat ik hier heel duidelijk over zijn: Samadhi is voor iedereen bereikbaar. Maar op weg naar die verlichting is het belangrijk dat je positief en liefdevol gezelschap zoekt. Gezelschap dat geladen is met Licht. Dat zal helpen om met elkaar een sfeer van harmonie te creëren. Dat is wat op aarde nu heel erg nodig is. Want we laten onze oren hangen door alle problemen en zwaarte. We laten ons leiden door alles wat er misgaat. En mensen koketteren daar heel erg mee. Alle positieve dingen worden namelijk niet gemeld. Het is juist belangrijk dat we positiviteit creëren!” Het liefst met z’n allen. “Ja, in co-creatie. Laten we wel wezen: als we op een dag tien positieve dingen meemaken en één ding zit tegen, dan praten we uitgebreid over de negatieve gebeurtenis. Zó zijn we geconditioneerd. Dus het is goed om een groep positieve mensen om je heen te verzamelen, zodat je je op die positiviteit kunt instellen. Dan gaat je energie ook veranderen, dan kunnen er positieve zaken op je pad komen. Kijk, heel veel mensen blijven in de Tamas of de zwaarte hangen. Maar wat hebben we nodig om daar uit te komen? Rajas. Je boort je eigen kracht en energie aan om te evolueren. Je komt bijvoorbeeld in actie om iemand te bellen, je aan te melden als vrijwilliger of om een bepaald boek te gaan lezen. Je gaat als ’t ware ondernemen. Je kunt jezelf uit het moeras trekken. Lukt dat niet alleen, dan kun je iemand zoeken die je op weg helpt. Als je de verlichte weg volgt kom je stap voor stap in een steeds hogere verfijnde energie. Dát is Sattva.”

Kom in beweging!
Heel veel mensen – en nu charcheer ik – kunnen niet in beweging komen. Ik weet niet waar het aan ligt, maar het vraagt wel heel veel kracht om jezelf uit de zwaarte te trekken.
“Die mensen zitten dan in een slachtofferrol. Veel mensen zijn vergeten dat ze de kracht hebben om vanuit mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden te handelen. Ze zijn vergeten dat ze de regisseur van hun leven kunnen zijn.” Dat ze de dirigent of de schepper van hun leven kunnen zijn. “Omstandigheden kunnen gemaakt hebben dat ze niet meer de energie of de mogelijkheid hebben om in beweging te komen. Ze missen een gevoel van vrijheid. En dan is het juist goed om te kijken of er in jezelf een diepe wens is. Wat zou je graag willen doen bijvoorbeeld. Zet die wens in het universum. Of bid om kracht. En dan komt op een of andere manier de genade.” Het kan zijn dat je geen antwoord krijgt. “Je krijgt altijd antwoord. Het kan zijn dat je iemand ontmoet die je vertelt wat je nodig hebt. Het kan zijn dat je een boek openslaat en het antwoord daar vindt.” Synchroniciteit? “Ja! Je wordt geleid. Er wordt op een of andere manier informatie naar je toegestuurd.”

We worden geboren en we sterven een keer. Geloof jij in een nieuw leven? “Dat kun je voelen in jezelf. Je kunt vanuit je hart voelen wat waar is en wat niet. Daarnaast zijn er veel overleveringen van bijna-doodervaringen. In de Bijbel zegt Jezus dat Johannes de Doper een reïncarnatie is van Elia. En ten slotte zijn er talloze meesters die ons gewezen hebben op een leven na de dood. Frappant, vind ik dat. Zoveel bronnen die praten over meerdere levens. Swami Muktananda heeft ooit eens gezegd: ‘We hebben duizend keer duizend levens te gaan.’ En met yoga proberen wij die levenscyclus te verkorten door het karma sneller te verbranden. Met yoga haal je namelijk de kiemkracht uit de karmazaden. Verder is het belangrijk om zicht te krijgen op wat je aan het doen bent. Om zo nieuw karma te voorkomen.”

Je bent een schepper!
Recapitulerend zou je kunnen zeggen: als je in de slachtofferrol zit schep je zwaarte en als je in beweging komt en je bent positief dan schep je meer en meer Licht.
“Onderzoeken laten zien dat mensen die positief zijn hun uitdagingen beter kunnen dragen dan mensen die in de zwaarte blijven hangen. Dat komt omdat die positieve mensen perspectief zien. Daarom is het zo belangrijk je missie te vinden en een doel in je leven te hebben. Het heeft zin om in het Licht te leven.”
“We moeten niet vergeten dat elk mens en iedere situatie uniek is. Elk mens heeft z’n eigen pad te volgen. Ga naar binnen of zoek ondersteuning. Maar geef het heft nooit uit handen! Als ik niet weet hoe ik een cake moet bakken, dan ga ik toch ook op zoek naar iemand die mij kan onderwijzen?” Zo eenvoudig is het eigenlijk. “Je hebt ook mensen die alleen maar aan het hollen zijn. Die zijn overactief en voelen zich gespannen en gestrest. Je doet dan niet wat je in je hart voelt. Belangrijk is dan dat je de verantwoording neemt voor je eigen leven en niet in de materie blijft hangen. Wees eindelijk je eigen schepper en je eigen leraar! Kijk dus naar mogelijkheden en kansen! En wees elke dag dankbaar voor wat je hebt.”

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170215
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Evolutiegids: laat de haast maar lekker wachten.

zinvanjeleven

De zin van het leven is zinvol leven

Volgens zingevingscoach Marijke Kuyper komt er een moment in je leven dat je zoekt naar de zin van je leven. En dat is niet je brein!

ronalddecaluwe1

De deur naar het geluk opent naar binnen

Bij aandachttrainer Ronald de Caluwé gaat het altijd samen met zelfreflectie, gedrag en bewustwording. Op een praktische en oosterse wijze.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?