WAGENINGEN UNIVERSITEIT & RESEARCH | duurzame evolutie

Wageningen Universiteit & Research: 100 jaar!

Wageningen Universiteit & Research (WUR) is een werelduniversiteit met focus op voeding, voedselproductie, leefomgeving, gezondheid, leefstijl en levensomstandigheden. In 2050 zullen 10 miljard mensen gevoed moeten worden, 2,5 miljard meer dan nu. Hoe gaat de universiteit dat voor elkaar krijgen, vooral nu wereldwijd hittetijd dreigt?

Als de wereld door klimaatverandering nog 2 graden warmer wordt, zal er een hittetijd aanbreken, waarschuwen wetenschappers. Dat betekent dat het uiteindelijk wereldwijd 4 tot 5 graden opwarmt, de zeespiegel door smeltende ijskappen 10 tot 60 meter stijgt en meerdere delen van de wereld onbewoonbaar worden. Parallel daaraan krimpen de landbouwgebieden door droogte, verzilting of overstromingen.

Productief
De Wageningse universiteit, die in 2018 honderd jaar bestaat, gaat ervan uit dat er de komende tientallen jaren heel veel voedingsmiddelen moeten worden geproduceerd willen ze mensen met honger, klimaatvluchtelingen, economische vluchtelingen en de gevestigde mensheid kunnen voeden. Maar de WUR houdt het wel voor mogelijk dat de wereld dat aankan. 
Want er is een goed voorbeeld: Nederland zelf. Ons dichtbevolkte landje heeft een enorm productief landbouwarsenaal. Nederland is een na grootste levensmiddelenexporteur van de wereld. Na de VS. En dat terwijl Nederland 217 keer kleiner is de Verenigde Staten.

Veel met weinig
De universiteit wil veel met weinig kunnen produceren. Met minder middelen, energie, water, meststoffen, pesticiden en arbeid. Met de ontwikkelde methoden en technieken heeft de Wageningse Universiteit tools in handen om de landbouw verder te optimaliseren. Er is de laatste jaren al een grote stap gezet naar energiezuiniger kassen met een optimale productieopbrengst als gevolg.

WUR beste landbouwuniversiteit ter wereld

16-05-20: De WUR is voor de vierde keer op rij uitgeroepen tot de beste landbouwuniversiteit ter wereld. Het lijkt alsof er een groene wind waait over Wageningen. Ook in Wageningen dringt steeds meer het besef door dat ze niet kunnen doorgaan met schaalvergroting en intensivering van de landbouw. Er is een omslag gaande. Vakken als milieuwetenschappen en klimaatstudies zitten in de lift. Vroeger was de missie: nooit meer honger in NL. Nu is de missie: voed de wereld. Er is geen andere uni die dat zo sterk heeft. Bron: Volkskrant.

Wie bepaalt prioriteiten van de universiteit?

30-08-18: Momenteel bepaalt de markt – en daarmee het behalen van profijt – de prioriteiten van de universiteiten, want alle universiteiten zijn ondernemend geworden. De kern is excellence behalen en het renderen van studenten. Het publiek zal als belangrijke gesprekspartner mee moeten kunnen praten over wat echt zinvolle thema’s zijn en zinvol onderzoek. Maar een universiteit is ook belangrijk voor de samenleving. Stel daarom een klankbord in van burgers en maatschappelijke organisaties en werk daarmee samen. En laat elke wetenschapper een publiekslezing of een -debat houden. Dan maken we de inzichten en betekenis van de wetenschap bespreekbaar en openbaar. Bron: Martijntje Smits, wetenschapsfilosoof en ingenieur verbonden aan universiteit Utrecht.

Internationaal
Het onderzoek van de WUR is niet alleen op Nederland gericht. Al in het begin was de universiteit al betrokken bij koloniale landbouw en bosbouw, bijvoorbeeld in Indonesië of de Antillen. De hongersnood van de Tweede Wereldoorlog had een grote impact op de evolutie van de universiteit. Na de oorlog besloot Nederland zich nog sterker te richten op onderzoek en ontwikkeling. Niet alleen voor Nederland maar ook voor landen daarbuiten. Nu komen veertig procent van de Master-studenten en zestig procent van de doctorandussen uit het buitenland. Uit wel 126 landen! De WUR is geëvolueerd naar een werelduniversiteit op het gebied van landbouw. Op de toonaangevende NTU Rankings staat Wageningen University & Research in 2018 wederom op de eerste plek. Dat is ze gelukt door toponderwijs te geven en toponderzoek te doen. De wetenschapsfabriek in Wageningen groeit en evolueert maar door! Unilever heeft daarom besloten haar nieuwe Global Foods Innovation Centre in Wageningen te vestigen, te midden van het Agri & Food-cluster rondom de Wageningen Universiteit (WUR), overige kenniscentra, start-ups en andere grote en kleine bedrijven uit de voedingsmiddelensector.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 180807
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
vleesindustrie

Vlees blijven eten? Kan de planeet dat aan?

Plantaardig heeft toekomst, want meer mensen kiezen voor een vegetarische of veganistische levensstijl. Kan de planeet dat wel aan?

Mary Delano

Mary Delano verhelpt voedselprobleem

Activiste Mary Delano zweert bij amarant, een plant die door de Azteken als het geheim van gezondheid werd beschouwd.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?