WORLDS APART | WORLDS TOGETHER | sociale evolutie

WORLDS APART | WORLDS TOGETHER

Hoe kunnen we ons weer sociaal verbinden?

Mensen zijn van nature niet toegerust om productief met verschillen om te gaan. Psychologisch en sociaal zijn we in ons brein standaard ingesteld op angst en terugtrekking. Het duurt dan lang voordat we ons weer sociaal kunnen verbinden.

Als je mensen bij elkaar brengt die verschillende meningen hebben of op een of andere manier verdeeld zijn zonder dat er op een of andere manier een binding is, dan kun je lang wachten op goede samenwerking. Integendeel, het kan juist leiden tot meer spanning, een groot gevoel van ongemak en meer verdeeldheid tussen mensen onderling. Hoe breng je mensen in dat geval samen? Spel kan mensen weer samen brengen. Op die manier kunnen ze hun angsten laten varen. In feite maak je ze nieuwsgierig naar wat er komen gaat. Je moet mensen aanmoedigen risico’s te nemen. Dat werkt het beste om hun angsten te bestrijden.

Spel spelen
Voorbeelden van aanmoedigend gedrag bij kinderen: laat ze meedoen aan ietwat ruigere activiteiten, laat ze zich verliezen in allerhande spelletjes en moedig ze aan om zich assertief op te stellen en zich zelfverzekerd te voelen in onbekende situaties. In een artikel dat ze publiceerden in Evolutionary Biology verkennen Leif Kennair en Ellen Sandseter de functies van gevaarlijk spelen vanuit een evolutionair perspectief. Met gevaarlijk spelen bedoelen ze dan opwindend en met een zeker risico op fysiek letsel. Als ouders of verzorgers te beschermend zijn als het gaat om hun kroost, zo stellen ze, kan dat juist bepaalde angststoornissen opwekken. Enige blootstelling aan risico’s wapent het kind.

IJsbreker
Heineken heeft een fantastische reclamevideo gemaakt waarin twee zeer verschillende mensen samen komen om een bar te bouwen. In de Britse reclamespot laat het merk actuele kwesties uit de maatschappij zien. Er worden telkens twee mensen (géén acteurs!) bij elkaar gezet met totaal verschillende opvattingen over klimaatverandering, feminisme of rechten van transgenders. De duo’s bouwen samen een bar en moeten elkaar ondertussen vragen stellen. Zo leren ze elkaar kennen, zonder dat ze weten dat ze zo sterk van mening verschillen. Als de bar klaar is, laat Heineken video’s zien waarin ze hun mening geven over de kwesties. Vervolgens mogen ze kiezen: weggaan, of drinken ze samen een biertje en bespreken ze hun verschillende opvattingen? Wil je weten hoe het afloopt? Bekijk dan hierna de video…

Het is belangrijk de tijd te nemen om een ijsbrekermoment te creëren voordat je een voor partijen belangrijke thema’s gaat aansnijden. Heineken heeft dat goed laten zien in hun reclamevideo. Dus begin bijvoorbeeld met een diner en stel vragen. Wees betrokken, zet humor in en luister met een open mind zodat je de ander beter leert kennen. Of doe iets actiefs: ga samen wandelen of fietsen. Studies laten zien dat beleving in de natuur en fysiek bewegen barrières kunnen slechten. Als je dit hebt doorlopen, pas dan kun je vragen stellen over belangrijke thema’s. 

Verkopen
We leven in een dynamische, complexe en polariserende wereld. We hebben te maken met criminaliteit, klimaatverandering, vrije meningsuiting, immigratieproblemen. Dit zijn geen zaken waar één iemand een antwoord op heeft. Iemand die wel een definitief antwoord op deze kwesties heeft, geeft voorrang aan z’n eigenbelang en wil je blijkbaar iets verkopen.

We kunnen problemen alleen oplossen door bij elkaar te komen om elkaar te leren kennen, goed te doen zonder elkaar te beschadigen en door vervolgens belangrijke thema’s met elkaar te bespreken en deze op te lossen.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 181121
Evolutiegids en trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Leer kinderen de kracht van inleving en eenheid in relaties

Leer kinderen de kracht van inleving

De wereld wordt gekenmerkt door geweld tussen mensen. Laten we beginnen onze kinderen de kracht van inleving in relaties te leren.

verbinding

Geweldloos samenleven kun je leren

Vrede komt niet zomaar. Het wordt ons niet geleerd. Geweldloos communiceren kun je wél leren.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?