WOMEN WAGE PEACE | vrouwen voor vrede | sociale evolutie

Women Wage Peace:
vrouwen zoeken vrede in het Midden-Oosten

Op 8 oktober 2017 kwamen Israëlische en Palestijnse vrouwen bijeen in de woestijn. ‘We hebben genoeg van de oorlog, genoeg van het vijanddenken, genoeg van de slachtoffers aan beide kanten. Als de mannen het niet doen, dan nemen wij het voortouw.’

‘We konden het niet meer aanzien en zijn een beweging gestart, Women Wage Peace. Die is inmiddels uitgegroeid tot een beweging van meer dan 24.000 leden en 40.000 volgers op Facebook. Vrouwen vanuit alle gezindten sluiten zich aan: religieus en seculier, orthodox en progressief, Palestijns, Israelisch en internationaal.’ Ook vanuit Nederland is er een delegatie aanwezig. Ingrid Groenen, antropoloog en directeur van School of Life, samen met auteur Ton van der Kroon geven met een groep Nederlandse vrouwen acte de presence.

De vrouwen ervaren allemaal pijn en verdriet. Omdat ze onderdrukt worden en hun kinderen geen toekomstperspectieven hebben, omdat hun echtgenoten of kinderen zonder rechtspraak in de gevangenis zitten of zonen en dochters jarenlang het leger in moeten en voor gevaarlijke situaties komen te staan. Wat de reden ook is, de vrouwen hebben er genoeg van. Onder de naam ‘Women Wage Peace’ besloten ze met elkaar te praten en ideeën op te doen voor duurzame vrede.

Wereldwijd ontstonden er Women Wage Peace-steungroepen die elk op dezelfde data een vredesmars organiseerden in hun eigen land. Ook in Nederland stond er een Women Wage Peace-dag op het programma. Wereldwijd is er een quiltproject ontstaan: Piece for Peace. Geïnspireerd op eerdere Memorial Quilt-projecten, zoals het succesvol uitgevoerde Aids Memorial Quilt-project. In Nederland kennen we deze vrouwentraditie niet echt, maar in andere landen is het maken van een quilt of deken een bekende bezigheid. Verder staan de vrouwen steevast iedere maandag tussen 15:30 en 16:30 uur bij de Knesset, waar ze aandacht vragen voor politieke oplossingen voor vrede.

‘Compassie is het werkelijke radicalisme van deze tijd’, aldus de Dalai Lama. De Tibetaanse geestelijk leider heeft zijn zegen gegeven aan de vrouwen in Israël en Palestina. Ook in Nederland vinden op diverse plaatsen manifestaties plaats op 8 oktober 2017, onder andere in Zutphen.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 171009
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Women Wage Peace

Vredesbeweging Midden-Oosten

Is een brede volksbeweging opgericht na de Gaza-oorlog van 2014.

 

Volg WWP op:

  

Evolutieleiders

Internationale denktank The Elders werken voor vrede en mensenrechten

johangaltung

Prof. Johan Galtung heeft duizenden mensen geïnspireerd om zich voor vrede in te zetten

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?