WISDOMKEEPERS | Native American Elders | spirituele evolutie

De oude wijsheid van wisdomkeepers

Vandaag de dag moeten Native American Elders Engels spreken om hun spirituele wijsheid door te kunnen geven. Dat is niet gemakkelijk voor een tweede taal. Zelfs het woord spirit heeft z’n beperkingen in het Engels. En toch weten die Wisdomkeepers hun boodschap van eenheid over te brengen. ‘Als de laatste vis gevangen is, de laatste boom geveld en de laatste rivier vergiftigd is, zul je erachter komen dat je geld niet kunt eten’, zei opperhoofd Seattle tegen de Amerikaanse Senaat in 1850.

‘Je bent als regendruppels die op zekere dag zal terugkeren naar de oceaan. Dan maak je weer deel  uit van het Grote Heilige Mysterie’, zeggen de Native American Elders. ‘Mensen zoeken vooral kennis, niet wijsheid. Kennis is iets van het verleden; wijsheid is de toekomst. Je denkt dat je wakker bent, maar je slaapt. Je leeft in een gevaarlijke periode, de meest riskante ooit. Daarom moet je wakker worden, want anders kun je de innerlijke stem van de Great Creator niet meer horen.’ Een boodschap die er niet om liegt. 

Dat we geboren worden als mensen op deze aarde
is een zeer heilige opdracht.
Wij hebben een heilige, verantwoordelijke taak
vanwege de bijzondere gave die we bezitten 
en die de eigenschappen van het plantenrijk,
de vissen, de bossen, de vogels en alle andere levende wezens
op aarde te boven gaat.
Wij zijn in staat voor hen te zorgen.

Audrey Shenandoah, lid van de Onondagastam
(uit een toespraak van 1987)

De filosofie van de Amerikaanse indianen zegt dat al het leven gelijk is aan elkaar en dat het leven niet van jou is. Het sleutelwoord is ‘respect’. ‘Als je de aarde en het leven daarin niet respecteert, zul je het vernietigen’, zeggen ze. ‘Het is niet je taak om iets te exploiteren maar het als een stuurman te overzien. Je hebt een verantwoordelijkheid, geen macht.’

Er is nog veel dat we niet weten over de oorsprong en ouderdom van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Veel universele leringen die je in andere religies aantreft zijn ook bij de Native American Elders terug te vinden. Het bevat een hoge ethische standaard die is gebaseerd op het idee van een broederschap van alle levende wezens en de evolutie van de mens. 

Omdat wij ons in het Westen langzaam bewust worden van de diepe verbondenheid tussen mens en natuur, en ons realiseren dat de schade die in de natuur wordt berokkend uiteindelijk op de mens zelf terugslaat, neemt de belangstelling voor de indiaanse leefwijze en mythen en vooral voor hun organische opvatting over de natuur voortdurend toe. De Amerikaanse indianen laten zien dat de mens de natuur moet eren en dat wanneer hij iets neemt, hij daarvoor iets moet teruggeven.

Het enige wat de indianen van Noord-Amerika vragen is om te blijven wie en wat ze zijn. Het enige wat zij wensen is de kans te krijgen hun manier van leven over te dragen aan de volgende generatie. Het enige wat zij willen is hun dank te betuigen aan de Grote Creator.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 180423
Evolutiegids en trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
.

De tien geboden van de indianen

1. De aarde is onze moeder zorg goed voor haar.
2. Koester al je relaties.
3. Open je hart en ziel voor de grote geest.
4. Alle leven is waardevol en kwetsbaar, behandel deze met respect.
5. Neem van de aarde wat nodig is, en niet meer.
6. Doe wat nodig is voor het goede van alles.
7. Dank de grote geest voor elke nieuwe dag.
8. Spreek de waarheid en wees goed voor anderen.
9. Volg de ritmes van de natuur, sta op en rust met de zon.
10. Geniet van je reis op aarde, maar laat geen sporen achter.

bewustkapitalisme

Bewust kapitalisme

‘Bewust kapitalisme is de meest succesvolle vorm van sociale samenwerking’. Dat zegt de non-profitorganisatie voor Conscious Capitalism op haar website. 

ubuntu1

Ubuntu, Afrikaanse wijsheid

Zuidafrikaanse existentiële wijsheid. Deze gaat ervan uit dat ieder mens wijsheid in zich draagt en van waarde is voor de groep.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?