WILLEM DAALDER | employability | interview

Willem Daalder in de Evolutiegids

Willem Daalder, senior-expert Human Resources:

‘Met employability worden medewerkers echte ondernemers’

De wereld om ons heen verandert in snel tempo. Iedereen voelt dat aan den lijve, maar in het bijzonder wordt het bedrijfsleven blootgesteld aan complexiteit, digitalisering, globalisering en het nieuwe werken. Deze ontwikkelingen bieden nieuwe kansen voor employability, vindt senior-expert Human Resources Willem Daalder. Een gesprek over employability ofwel employment, ability, capability én adaptability.

“Ik ben een mooi voorbeeld van employability”, vindt senior-expert Human Resources. “Dat is zelf zorgen voor je persoonlijke ontwikkeling en je loopbaan. Ik ben 45 jaar geleden bij de ING als loopjongen begonnen, heb zeer verschillende functies vervuld en ben nu met 60 jaar een expert op het gebied van Human Resources.”
“ING is in 2006 begonnen met het extra in gang zetten van het employabilityproces. Mensen oefenden vroeger jarenlang dezelfde functie uit of bleven lang bij een baas werken. Dat is niet meer zo. Tegenwoordig veroudert de manier van werken en het vak sneller. Dus zul je bij moeten blijven. Dat maakt employability noodzakelijk”, aldus Daalder.

Arbeidspotentieel
Daalder redeneert: “Wij weten allemaal dat Nederland vergrijst en ontgroent. Het arbeidspotentieel neemt steeds verder af. Wij nemen bij ING niet alleen jonge mensen maar ook oudere mensen aan, omdat wij kwaliteit en ervaring belangrijk vinden. Ik vind het onzin als mensen zeggen dat ouderen niet meer up-to-date zijn. Dat heeft niets met leeftijd te maken . We hebben alle medewerkers gewoon keihard nodig”, beklemtoont de HR-deskundige. “Als je nu geen maatregelen neemt, loop je straks het risico dat mensen niet meer bij je willen komen of blijven werken.”

Heb je als leider bepaalde eigenschappen en vaardigheden nodig om employability te organiseren? Willem Daalder: “Ja, goed kunnen luisteren naar mensen is essentieel, écht interesse hebben en weten waar ze behoefte aan hebben. Want als je interesse hebt in mensen, wil je ze graag helpen bij hun ontwikkeling. Aan het begin van het employabilitytraject waren onze managers nogal bezorgd. ‘Zo raken we onze mensen kwijt’, zeiden ze. Ja, dat klopt, zei ik dan. Nou, en? Als je bij een organisatie werkt, waar employability centraal staat, dan kan dat alleen maar een aanzuigende werking hebben op mensen. Wie wil er nou niet werken bij een manager die ruimte biedt voor het ontwikkelen van jezelf?”

Trendsetter
Daalder vervolgt: “Op de manier waarop wij het organiseren waren we trendsetter. We hebben intussen ook volgers. Het is voor heel veel bedrijven namelijk evident dat het een belangrijk thema is. Ik zit in de klankbordgroep Grote Bedrijven aan tafel met bedrijven zoals Philips, KLM en ABN Amro. Die zijn net als wij al tijden bezig met employability. Ook zij hebben loopbaancenters en diverse hulpmiddelen ontwikkeld en ingezet.”

ING Nederland heeft een aparte intranetsite voor employability ontwikkeld. “Die hebben we ontwikkeling genoemd”, zegt de HR-expert. “Die bevat allerlei tests, de mogelijkheid voor e-coaching en antwoorden op vragen. Daarnaast hebben we posters en magazines met de slogan ‘IK’ met het oog op ‘mijn employability’ verspreid, voorlichting gegeven en duidelijk gemaakt hoe je het persoonlijke employabilitybudget van 1200 euro kan aanvragen. Daarnaast wordt het thema employability meegenomen in onze algemene opleidingscyclus. We leren onze mensen hoe ze met anderen of met hun team moeten omgaan en hoe ze hun zelfinzicht kunnen vergroten. Je moet een goede balans kunnen creëren tussen wat voor ING van belang is en wat voor de mensen van belang is. Dat mag niet in tegenspraak met elkaar zijn. Ons motto is Onze medewerkers zijn de sleutel tot succes. “

Twee bazen
Om het proces blijvend te ondersteunen is ING nu bezig met een EVC-traject. “EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Met een EVC-certificaat kun je door het behalen van deelcertificaten een MBO- of een HBO-diploma behalen. Voor managers zou dat bijvoorbeeld een diploma in management of bedrijfskunde kunnen zijn. Dat biedt meerwaarde voor de mensen zelf en voor de organisatie”, vertelt Daalder.

“Je krijgt in mijn visie in een bedrijf met twee soorten bazen te maken: de operationele manager en de ontwikkelingsmanager of coach. De organisatie zal er heel anders uit gaan zien. Je hebt dan met een organisatie van ondernemers te maken”, zegt Willem Daalder overtuigd. “We hebben dus mensen nodig die in zichzelf willen investeren. Mensen met lef en ondernemerszin. Deze mensen kun je ondersteunen door inzicht te geven in welke mogelijkheden er zijn en door mensen bewust te maken. Niet kiezen is ook een keuze. Dat vergeten heel veel mensen. Wij zoeken bij ING geen volgers, maar lopers.”

“We zijn er nog lang niet. Het is nog geen common sense dat onze medewerkers van de employabilitymogelijkheden gebruikmaken. We hebben mensen in het verleden teveel verwend. En nu is het voor veel mensen lastig om uit de comfortzone te komen. Al onze inspanningen zijn erop gericht dat iedereen binnen ons bedrijf over vijf jaar employabel is.”

Welke boodschap wil Willem Daalder de lezer meegeven? “Ga met je medewerkers in gesprek. Doe dat niet een keer, maar regelmatig. Maak afspraken met je mensen over hun ontwikkeling en maak samen een SMART-doelstelling. Zet employability zo neer, dat het breed wordt omarmd. Dan heb je de meeste kans dat employability slaagt.”

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 110323
Evolutiegids en trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
greiner10

Experimenteel leiderschap

Andries Greiner: ‘Ik pleit voor véél meer experimentele ruimte’

berge_375

Dienend leiderschap

Zorggroep Noordwest-Veluwe kiest voor vernieuwing: ‘Wat de zorg nodig heeft, is dienstbaar en verbindend leiderschap’

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?