UPLIFT YOUR LIFE | welk menstype ben jij? | persoonlijke evolutie

Wie ben jij? Een positieve denker, gelukkige voeler of actieve doener?

Ieder mens is uniek en valt niet in een hokje te stoppen. Goed kunnen omgaan met mensen is een succesfactor in je zakelijke leven, maar ook weten wie jezelf bent. Je bent als mens op aarde om te voelen. En pijn is de brug naar het gevoel. De grootste veroorzaker van ellende, pijn of negativiteit is het niet verwoorden van gevoelens. Door je gevoelens niet te verwoorden zet je de deur open voor fobieën, spanningen en negativisme. Maar je kunt er op een positieve manier mee leren omgaan, vooral als je weet of je een voeler, doener of denker bent.

cirkel doen, denken, voelen

Het doe-type

Omgang met doeners: Bij doeners moet je voortvarend te werk gaan en snel oplossingen aandragen.
Ben jij een doener? Jouw belangstelling gaat vooral uit naar concrete zaken in de wereld. Met deze zienswijze wil je altijd bezig zijn en wil je je in de wereld manifesteren. Ondernemen en doen, dat is wat je wilt. Jouw interesse gaat uit naar alles wat met het tastbare te maken heeft. Stilzitten is niet aan je besteed. Het gaat erom dat jij je verlangens en behoeften kunt vervullen. Kom je in een conflict terecht, dan is jouw eerste reactie om te handelen. Al doende kom je je bij gevoel en je denken uit. Ga je eerst zitten piekeren of wil je eerst voelen, dan raak je nóg dieper in de problemen. De juiste volgorde voor een doe-type is: DOEN, vervolgens VOELEN en dan DENKEN. Belangrijk is dat je eerst je energie via je handelen kwijt raakt.

Het voel-type

Omgang met voelers: Voelers wantrouwen snel. Neem de tijd voor hun emoties.
Ben jij een voeler? De eerste impuls gaat uit naar het voelen. Je wilt in je lijf en ziel voelen wat er in het hier-en-nu gebeurt. De ervaring telt en je laat je vooral door je gevoel leiden. Iedere gebeurtenis, ieder contact activeert je gevoel. Je belangstelling gaat in de eerste plaats uit naar gevoelssituaties, zoals emoties, aanrakingen, huwelijk, dood. Je voelt anderen en de sfeer heel goed aan. Het is belangrijk dat je het gevoel dat je van de ander oppikt ook bij de ander laat, want anders weet je niet meer of het jouw eigen gevoel is of dat van de ander. Wanneer jij je gevoel uit, kan het zijn dat de ander daar niets mee heeft en zich volledig van je afsluit. Toch zul je in crisissituaties terug moeten vallen op je gevoel. Je zult dus moeten leren om gevoelens te accepteren zonder direct te ervaren waarom je voelt wat je voelt. De juiste volgorde voor een voel-type is: VOELEN, vervolgens DENKEN en dan DOEN. Belangrijk is dat je eerst bij je gevoel komt en dus eerst goed [door]voelt wat er gebeurt. Vervolgens ga je je gevoel verwoorden via je denkproces. Pas dan ga je handelen.

Het denk-type

Omgang met denkers: Houd emoties buiten de deur en zorg ervoor dat de ideeën logisch en praktisch uitvoerbaar zijn. Redeneer over verschillende aspecten van een onderwerp.
Ben jij een denker? Je streeft in eerste instantie naar kennis, ideeën en inzicht. Je gaat op zoek naar ideeën of naar het hoe en waarom van de dingen. De eerste impuls is dus om te denken over gebeurtenissen, feiten of zaken in de wereld. Je kunt gewoonweg niet anders. Je wilt je verstand bezighouden. Je stelt altijd de waarom-vraag. Je bent namelijk niet tevreden met de uitleg van anderen. Je bent heel weetgierig. Het gevaar bestaat zelfs, dat je – als je regelmatig geen respons van je partner krijgt – stopt met jezelf vragen te stellen. Want juist door communicatie, dialoog en confrontatie met anderen kom jij tot diepere inzichten. Kom je in een conflict terecht, dan wil je eerst een discussie uitlokken om de situatie beter te kunnen begrijpen. Crises overwin je dus door erover te praten. Je wilt argumenteren en discussiëren. Pas dan ben je overtuigd van je eigen inzichten. Je kunt daardoor heel vermoeiend voor anderen zijn, want je trekt ze dan steeds in [hun] denkproces terwijl ze misschien een doener of voeler zijn. Je trekt ze dan uit hun eigen natuurlijke staat van handelen. Wees je daarvan bewust. De juiste volgorde voor een denk-type is: DENKEN, DOEN en vervolgens [door]VOELEN.

Verwoord je gevoelens

Het verwoorden van je gevoel is de sleutel om tegenslagen te vermijden. Je gevoel komt namelijk altijd voort uit je ziel en die geeft aan of iets goed of niet goed voelt. En als je weet wat je ziel wil en je handelt in lijn met je ziel, heb je geen tegenslagen nodig om tot inzicht te komen. Daarom is het [hardop] verwoorden van je gevoelens zo belangrijk. Als je een sparring partner hebt, dan kun je met hem of haar je gevoelens delen. Ben je alleen, verwoordt gevoelens dan hardop in jezelf. Daarmee maak je voor jezelf duidelijk wat je wilt of wat je ervaart. Daarbij is het belangrijk je pijn, beklemming of blokkades goed te [door]voelen. Door mee te gaan in het gevoel krijg je inzicht in de oorzaak en de gevolgen. Door gevoelens te verwoorden tegenover anderen geef je je relaties ook duidelijkheid. Het kan heel wat misverstanden voorkomen. Het is zelfs zo dat als je je gevoelens niet verwoordt je de gevolgen daarvan als een blokkade in je lichaam opslaat. Het worden dan belemmerende emoties en spanningen. Je hebt dan in feite je ziel niet gevolgd.

Voor zowel denkers, voelers en doeners is het belangrijk hun gevoelens te [door]voelen en te verwoorden. Als je dat niet doet, draag je de negatieve ballast steeds met je mee. En hoe meer ballast je met je meedraagt, hoe moeilijker het wordt juist te voelen.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 160113
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?