WERELDVERBETERAARS als kompas | persoonlijke evolutie

Wereldverbeteraars als kompas

Wereldverbeteraars als kompas

Wereldverbeteraars zijn mensen die voorkeur hebben voor het onbekende, het andere en soms het onveilige. En omringen zich vaak met anderen die dezelfde idealen nastreven en dezelfde waarden delen. Dat is prima, maar kan je ook weghouden van bewustwording en dus van waardevolle nieuwe informatie en ander gedrag. Bewustwording gaat samen met het ontdekken van een nieuwe wereld en een ander doel. Een betere wereld bijvoorbeeld.

Wereldverbeteraars worden bewonderd en de hemel in geprezen: mensen die een betere wereld voorstaan en tegen de verdrukking in hun evolutiedoel blijven nastreven. De 1% club van Anna Chojnacka, een crowdfundingsplatform voor kleinschalige ontwikkelingsprojecten, wordt genoemd in de Duurzame 100. Het idee was om kleinschalige ontwikkelingsprojecten binnen en buiten Nederland te voorzien van geld, tijd en kennis. Dat lukte. Bijna vijftienhonderd projecten zijn in die tien jaar gerealiseerd, er werd bijna 3,5 miljoen euro opgehaald en daarmee een aantal ontwikkelingsprojecten in gang gezet.

Veel mensen kennen de schilderijen van Piet Mondriaan met zijn rechte strepen en kleurige vlakken. Maar weinig mensen weten dat hij talloze teksten, aantekeningen en brieven heeft geschreven. Als je iets van zijn schilderijen wilt begrijpen, moet je zijn teksten lezen. En daaruit blijkt dat hij naast kunstenaar ook wereldverbeteraar was.

Op de lijst van VIVA400 staan binnen de categorie wereldverbeteraars inspirerende vrouwen die uitblinken in hun vakgebied. Michelle Wolters won in 2018 met Klup. Deze sociale app koppelt 50-plussers op een innovatieve en positieve manier aan elkaar, met als doel nieuwe mensen te ontmoeten en samen leuke activiteiten te ondernemen. Met Klup probeert Michelle de eenzaamheid onder ouderen te verminderen.

Er zijn intussen veel pioniers die de moeite nemen in hun vrije tijd of in hun ondernemerschap anderen te helpen. Bij 2GetThere onder leiding van aanjager en verbinder Susanne ten Doesschate coachen jongerencoaches andere jongeren in de eigen leeftijdsgroep naar werk, stage en/of school. Chris van de Ven, directeur en initiatiefnemer van HOPE XXL gelooft in een nieuwe vorm van internationale ontwikkelingssamenwerking. Na de oprichting in 2009 is Hope XXL nu internationaal doorgebroken met de Liemers List, de actielijst vanuit de jongere generatie voor een betere wereld.

De grootste levensles van deze voorbeelden is dat het leven niet alleen maar om carrière maken gaat. Het gaat om iets zinvols doen en dat betekent dat je open staat voor verandering. Dan leer je het meest. De les is dat je niet bang moet zijn om nieuwe ervaringen op te doen. Dat je niet bang moet zijn voor de mening van anderen. Want alleen al het feit dat je iets voorstaat, kan al irritatie opwekken. Maar ze vinden je ook nobel als je de wereld wilt verbeteren. We houden immers van mensen die de wereld beter willen maken.

Wees dus nieuwsgierig naar het leven, naar andere mensen of andere culturen. Naar jezelf. Ga op ontdekkingsreis in je hoofd en in je hart en onderzoek wie je bent en wie je wilt zijn. Behoud een open geest en de hoop voor een betere toekomst. En geef jezelf toestemming om van gedachten te veranderen.

Hou je dat doet? Dit zijn zes manieren om je doel te bereiken:

  1. Begin klein en neem de eerste stap. Dit was het geheim van Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus, de grondlegger van microfinanciering en microkredieten. Voordat hij met pensioen ging, heeft Yunus duizenden mensen in armoede geholpen om zakelijke leningen zonder onderpand te verkrijgen. Hij begon met slechts $ 27.
  2. Wees een goede relatie. Overlaad je relaties niet met feiten en onderzoeken, maar geef ze iets zinvols. Iets wat met jouw doel te maken heeft. Ben je een hovenier geef ze dan zaadjes voor een moestuin. Ben je een kok, nodig mensen dan uit voor een biologisch of vegetarisch etentje.
  3. Benoem het probleem. Pleit dan voor verandering. Vraag je vrienden, buren of kennissen om hulp. Zet sociale media in. Het zorgt namelijk voor meer creativiteit en oplossingen.
  4. Wees authentiek in alles wat je doet. Je zult merken dat het mensen aantrekt.  Mensen voelen aan dat je te vertrouwen bent en dat je geloofwaardig bent.
  5. Doe zaken met bedrijven en mensen die een betere wereld voorstaan. Je kunt elkaar ondersteunen op weg naar een betere wereld.
  6. Zet je belangeloos in voor anderen. Je hoeft je werk niet gratis te doen, maar je kunt op weg naar jouw doel soms wel zaken belangeloos doen. Een mooi voorbeeld is @DoSomethingforNothing, een sociale  goodwillbeweging die wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen heeft bereikt en duizenden heeft geïnspireerd om voor niets mensen te helpen of te ondersteunen.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS| 190114
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
ik heb een toekomstdroom

I have a dream

Heb jij je ooit afgevraagd waarom sommige mensen ondanks obstakels altijd succes schijnen te hebben? 

Rebel for Life: Extinction Rebellion

Luister jij naar Moeder Aarde?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?