WAGENINGEN-EDE | nieuws

Het belangrijkste nieuws uit de regio Wageningen-Ede voor jou op een rijtje…
Jeroen Dijsselbloem, voorzitter Raad van Toezicht WUR
ZAKELIJKE EVOLUTIE

Benoeming Jeroen Dijsselbloem

02-04-19: Wageninger Jeroen Dijsselbloem (53) is benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van Wageningen University & Research. De Raad van Toezicht controleert de Raad van Bestuur, dat onder leiding staat van Louise Fresco. Louise Fresco: ‘De RvB wil Wageningen UR omsmeden tot één organisatie met gemeenschappelijke cultuur. Extern gezien moet de relevantie van WUR verder vergroot worden. De maatschappij staat voor zulke belangrijke transitievraagstukken rondom landbouw, voedsel en energie. Geld is daarin niet de beperkende factor, maar wel de vraag hoe je die transitie vormgeeft. WUR kan daarin een rol spelen door te komen met goede opties. En uiteraard moeten we qua onderzoek en onderwijs ook gewoon wereldtop blijven.’ Bron: Rescource.
VITALE EVOLUTIE

Thema-en Smaakpark
Voedsel

22-03-19:  De World Food Center Experience op het Kazerneterrein in Ede moet een educatieve attractie worden voor consumenten, bedrijven, kennis- en overheidsinstellingen. Het doel is bezoekers te inspireren om elke dag bewuste keuzes te maken voor smakelijke, gezonde en duurzame voeding.. Het WFC neemt naar eigen zeggen vanaf 2022 jaarlijks naar verwachting 330.000 bezoekers mee op een persoonlijk voedselavontuur. Critici noemen het kansloos, maar de overheid steekt er miljoenen in. De campus van Wageningen University & Research (WUR) ligt nabij, het Smaakpark met kookstudio en foodhal ligt op hetzelfde terrein, evenals het kersverse Food&Businesspark aan de A15 bij De Klomp. Bron: WFC.
ZAKELIJKE EVOLUTIE

Gelderland: Silicon Valley voor agrifood

20-03-19: De provincie Gelderland wil het wereldwijde centrum van innovatie in agri en food worden. Daarvoor wil het grote bedrijven naar de regio trekken. Daarvoor is Gelderland actief bezig om de onderzoeklocaties van grote bedrijven naar de provincie te halen. Vestigingen van Unilever, FrieslandCampina en Heinz zijn al een feit. Binnen 10 jaar moet het aantal R&D-bedrijven in Foodvalley verdrievoudigd zijn. Het technologie- en innovatiecentrum OnePlanet is daarvan een goed voorbeeld. Bron: Prov. Gelderland.
Innovatiecentrum OnePlanet
ZAKELIJKE EVOLUTIE

Innovatiecentrum OnePlanet

27-02-19: De Provinciale Staten stemden in voor de opening van een nieuw technologie- en innovatiecentrum OnePlanet in Gelderland. De provincie gaat akkoord met het bedrag van 65 miljoen voor een periode van acht jaar om innovaties voor voeding, landbouw en gezondheid te ontwikkelen en versnellen. De oprichters zijn de Wageningen University & Research, Radboud Universiteit en Radboudumc en imec Nederland. Vanuit de twee locaties Wageningen en Nijmegen gaan interdisciplinaire teams met onder andere voedseltechnologen, datawetenschappers, medici en biochemische onderzoekers samenwerken. Bron: OostNL.
Louise Vet in top Duurzame 100
DUURZAME & CIRCULAIRE EVOLUTIE

Louise Vet in top Duurzame 100

11-10-18: Hoogleraar Universiteit Wageningen en ecologe Louise Vet voert de Duurzame 100 aan. Het Nederlandse landschap redden, mét boeren, supermarkten, wetenschappers en industrie aan tafel. Dat is de missie van de nummer 1 op de lijst van invloedrijkste groene doeners en denkers. Louise E.M. Vet is directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO).  Ze is professor van evolutionaire ecologie aan de Wageningen Universiteit. Vet heeft verschillende internationale prijzen gewonnen voor haar onderzoek naar plant-insect interacties. Bron: WUR.
Mode is circulair bij ArtEZ en WUR
DUURZAME & CIRCULAIRE EVOLUTIE

Mode is circulair bij WUR en ArtEZ

31-08-18: Wageningen Universiteit & Research hebben het Circulair Fashion Lab opgezet, waar ontwerpers samenkomen met wetenschappers en bedrijven om onderzoek te doen voor de transformatie van de mode-industrie. Ook ArtEZ doet mee. Steeds meer ontwerpers onderzoeken de mogelijkheden van natuurlijke materialen om een bijdrage te leveren aan een duurzame, circulaire toekomst. Schoenen van paddestoelen, jasjes van brocoli, er wordt druk geëxperimenteerd. De mode-industrie is gebaat bij een efficiënt gebruik van grondstoffen, water, land en energie, beperking van het gebruik van schadelijke stoffen en hergebruik van afval. Bron: WUR. Zie verder ons artikel over de expositie Fashioning The Future.
Schimmeljurk, nieuwe duurzame kleding
DUURZAME EVOLUTIE

Duurzame kleding

Duurzame kleding is momenteel dé trend in de modewereld. Maak hoe maak je die? Van schimmels, hennep, fruitafval, piepschuim of hout. Fruitafval kan bijvoorbeeld een vervangende grondstof zijn voor leer. Wageningen University & Research doet innovatief onderzoek naar duurzame grondstoffen voor textiel. Het Circular Fashion Lab voert dat onderzoek naar hernieuwbare grondstoffen uit. Ontwerper Aniela Hoitink van Neffa is hier al langer mee bezig via haar project MycoTEX. Ze ontwerpt jurken van mycelium, de wortel van een paddestoel. De resultaten van de projecten zijn tot 22 juli 2018 te zien op de State of Fashion tentoonstelling in de Arnhemse Melkfabriek.
Eiwittransitie, gezonde Dutchies
VITALE EVOLUTIE

Samen tegen voedselverspilling

26-06-18: Gemeente Wageningen zet zich samen met lokale partijen in om voedselverspilling tegen te gaan in ‘Wageningen levende Proeftuin’. Kennis en praktijk verbinden is het motto in de samenwerking met onder andere Wageningen University & Research, Circle Smart, Rabobank, Wing, Wastewatchers, Rijn IJssel Vakschool Wageningen, Jumbo Verberne, en SOW. Bron: Wageningen.
Geprint voedsel
ZAKELIJKE EVOLUTIE

3D geprint food

29-06-18: Om de toepassing van 3D-food printing te versnellen en te vereenvoudigen, hebben de drie Nederlandse onderzoeksinstellingen TNO, Wageningen Universiteit & Research (WUR) en de TU Eindhoven de handen ineengeslagen om een uitgebreid onderzoeksprogramma op het gebied van 3D-food printing op te zetten. Bron: WUR.
Nieuw Technova College Ede omarmt technische sector
SOCIALE EVOLUTIE

Nieuw Technova College Ede

Het imago van technische opleidingen verandert. Het gloednieuwe Technova College in Ede, waar momenteel de laatste hand aan wordt gelegd, laat dat vanaf het nieuwe schooljaar zien. Het gebouw van de mbo-opleiding wordt transparant, zichtbaar en uitnodigend. Met een nieuw onderkomen moet de regio de technische sector omarmen. De officiële opening is in oktober 2018. (Bron: Bouwend Nederland | juni 2018).
Yili, het grootste zuivelbedrijf van China (en Azië), opende nieuw innovatiecentrum in Wageningen.
ZAKELIJKE EVOLUTIE

Chinees zuivelbedrijf opent innovatiecentrum

06-09-18: Yili, het grootste zuivelbedrijf van China (en Azië), opent op 12 september het nieuwe innovatiecentrum in Wageningen. Het centrum is gehuisvest in het ​ultramoderne Plus Ultra gebouw op Wageningen Campus. Het doel hiervan is om de samenwerkingen met Europese bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten op meerder manieren uit te breiden. Bron: Oost NL.
Regio Oost-Nederland zet zich in voor de terugkeer naar een gezonde balans tussen de eiwitten in onze voeding
VITALE EVOLUTIE

De eiwittransitie
in Oost-NL

12-10-17: Elke dag groeit de wereldbevolking met 200.000 mensen en de roep om eiwitten zal daardoor enorm stijgen. In 1960 kwam nog de helft van alle eiwitten in ons voedsel uit plantaardige bronnen (bijvoorbeeld peulvruchten, noten en groenten) en dertig procent uit dierlijke bronnen (zoals vlees en zuivel). We eten nu 65 procent dierlijke eiwitten en 35 procent plantaardige. Er zijn vele bronnen voor plantaardige eiwitten. Bijvoorbeeld waterlinzen, algen of reststromen van de groentenindustrie. Regio Oost-Nederland zet zich in voor de terugkeer naar een gezonde balans tussen de eiwitten in onze voeding en Nizo uit Ede doet onderzoek naar de technische toepassingen. The Protein Cluster (TPC) zal fungeren als internationaal centrum voor ondernemers in de plantaardige eiwitketen. Bron: OostNL.

Food Valley timmert flink aan de weg

De Food Valley timmert flink aan de weg met projecten zoals kenniscirculatie, innovatie en de emissiereductie in de veehouderij. Nederland behoort tot de wereldtop qua voedselproductie. Om koploper te blijven is het nodig om te innoveren. Het blijkt lastig om opgedane kennis, vanuit de verschillende sectoren en afgeleiden daarvan, te laten landen en vragen van ondernemers adequaat te kunnen beantwoorden. De grootste trend in de groene ruimte is massief verduurzamen.
Regionalisatie
De nieuwe generatie boeren en tuinders is veel opener in wat zij doen en waarom ze dat zo doen. Ze zijn transparant en delen graag hun ervaringen. De huidige consument vraagt daar ook om en er ontstaat nu het fenomeen prosumers: producenten die veel meer samenwerken met consumenten op regionaal of lokaal niveau. Mooie voorbeelden daarvan zijn de regionalisatie van energie: een boer die zijn enorme dak vol legt met zonnepanelen en energie levert aan lokale consumenten en de boer die samen met zijn consumenten bepaalt wat en hoe er geteeld wordt.
Thuismarkt
De Nederlandse land- en tuinbouw heeft van oudsher één sterk punt en dat is de thuismarkt. Het is belangrijk dat er producten van hoge kwaliteit worden geleverd en dat de productieprocessen echt op orde zijn. Dat betekent dat er hard aan innovaties gewerkt moet worden. In 2050 zullen er ongeveer negen miljard mensen op aarde zijn, die allemaal moeten eten. Ook zal geleidelijk aan een daling komen in de beschikbare landbouwgrond. Volgens een rapport van het LEI over de toekomst van de agrarische sector daalt de beschikbare grond in Nederland met 0,3 procent per jaar. Nederland zal het voedseltekort dus niet kunnen beantwoorden door zelf te produceren, maar door innovatief te zijn.
Smart Farming
Er zijn veel kansen, vooral op het gebied van genomica, micro- en nanotechnologie en ICT. Denk aan duurzamere verpakkingen en het verlengen van de houdbaarheid van producten. Smart Farming maakt het mogelijk om beter in te spelen op de eisen en verwachtingen uit de samenleving. We willen biodiversiteit en niet alleen maar strakke akkers en weides. Smart Farming komt nu in een versnelling omdat hightech de landbouw heeft ‘ontdekt’ als markt.

Topbedrijven

 • Moba in Barneveld | Wereldmarktleider in de productie van eiersorteermachines
 • De Heus Diervoeders in Ede | Leverancier van diervoeders, wereldwijd actief
 • Brink Groep in Harskamp | Spuitgietmatrijzen voor dunwandige verpakkingen
 • Bieze Food Group in Nijkerk | Groep van ondernemingen op het gebied van verse levensmiddelen
 • SIEPLO in Lunteren | Producent van stalen mengvoerbakken en voerrobots
 • Arla Foods in Nijkerk | Natuurlijke zuivelproducten
 • Jansen Poultry Equipment in Barneveld | Pluimveesystemen
 • HSV in Ede | Producent van kunststof producten
 • Lagerwey Group in Barneveld | Fabrikant van windturbines
 • Bronswerk Heat Transfer in Nijkerk | Producent van ventilatoren en warmtewisselaars
 • Interface in Scherpenzeel | ‘s Werelds grootste producent van commerciële tapijttegels, koploper in duurzaamheid.
Wageningen Universiteit Research is een Engelstalige topuniversiteit
ZAKELIJKE EVOLUTIE

Unilever vestigt
Global Foods Innovation Centre

Unilever heeft besloten haar nieuwe Global Foods Innovation Centre in Wageningen te vestigen, te midden van het Agri & Food-cluster rondom de Wageningen Universiteit (WUR), overige kenniscentra, start-ups en andere grote en kleine bedrijven uit de voedingsmiddelensector.

Food Valley in het kort

 • De regio Food Valley bestaat uit de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rheden, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen met samen 345.000 inwoners. 
 • FoodValley clustert op wereldniveau wetenschap, bedrijven en onderzoeksinstituten met één focus: food. Wageningen Universiteit en Research centre is het kennishart en ontvangt uit de hele wereld onderzoekers en ondernemers. Op een fantastische campus onder architectuur. Waar Friesland Campina een nieuw R&D-centrum heeft. Unilever gaat zich in 2019 vestigen op de Wageningen Campus.
 • Ede is vestigingslocatie van het World Food Center (WFC) Nederland.
 • De regio herbergt veel grote logistieke bedrijven. Alleen al in Nijkerk bevinden zich veel spelers van formaat.
 • De Feedsector is sterk vertegenwoordigd in de regio. Docomar, De Heus, ABZ Diervoeding en AgruniekRijnvallei zijn spelers van formaat.
 • Wageningen, Renswoude, Nijkerk en Scherpenzeel zijn achtereenvolgens de gemeenten met het hoogste aandeel foodbedrijven.
 • Vergeleken met het landelijk gemiddelde heeft het Foodcluster van regio FoodValley een relatief hoog aandeel vestigingen, arbeidsplaatsen en toegevoegde waarde.
 • In de Food Valley vinden we bedrijven die bijdragen aan de toekomst van de internationale land- en tuinbouw, zoals de Heus Diervoeders in Ede, ABZ Diervoeding in Nijkerk en Ridder Drive Systems in Harderwijk.
 • Het onderzoek van Wageningen Universiteit is toonaangevend en heeft mening innovatief spin off-bedrijf voortgebracht.
 • Het samen optrekken in de Food Valley is nog niet vanzelfsprekend.

MKB top 100 | 2018

 • Sieplo

In 2018 bestaat de
Werelduniversiteit Wageningen 100 jaar

De kracht van Wageningen University & Research ligt in de bundeling van gespecialiseerde onderzoeksinstituten en de universiteit in de samenwerking vanuit verschillende natuur-, technologische en maatschappijwetenschappelijke disciplines. Daardoor kunnen wetenschappelijke doorbraken snel in de praktijk en in het onderwijs worden vertaald, dat is de Wageningen Aanpak. In de keuzegids is de universiteit zowel in 2016 als 2017 uitgeroepen tot beste universiteit. In 2018 is de universiteit wederom uitgeroepen tot de beste universiteit in milieu/ecologie en landbouw ter wereld. De WUR voert deze lijst van NTU Rankings al sinds 2012 aan.
De viering van 100 jaar WUR werd ingeluid door een bezoek van Koning Willem Alexander op 23 juni 2018 en het planten van de eerste boom van honderd. Wereldwijd worden er bomen geplant om zodoende een bos van UniversiTrees te creëren. Met het bos wordt symbolisch de wereldwijde verbinding met Wageningen gemarkeerd. 
Eind augustus 2018 volgt er een grote internationale conferentie over de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties (de conferentie Towards zero hunger). Daarbij staan twee SDG-doelen centraal: Einde aan de honger (SDG2) en partnerschappen (SDG17). Verder worden er nog een Company Day, Future perspective georganiseerd, een relatiedag met het bedrijfsleven toegespitst op zes thema’s, zoals precisielandbouw, Crispr-cas en big data. Op 9 november wordt de klokkentoren op de campus onthuld.

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 180629
Evolutiegids, trendjournalist & publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?