VOEDSEL VOOR MORGEN | vitale evolutie

Feed the world in De Evolutiegids

Hoe gaan we de groeiende wereldbevolking voeden?

Een mondiale bevolkingsexplosie staat ons te wachten. In 2050 zal de aarde 9 miljard monden moeten voeden. Hoe gaan we dat doen? En hoe kunnen we samen de overgang naar een duurzaam voedselsysteem maken? Zal het lukken? Welkom in de evolutionaire wereld van voedsel.

Wetenschappers en landbouwdeskundigen weten dat er in 2050 twee keer zoveel voedsel nodig is om alle 9 miljard mensen van eten te kunnen voorzien en tegelijkertijd duurzaamheid in acht te nemen. Dat zal niet gemakkelijk zijn. Het verlies aan biodiversiteit en het massale uitsterven van diersoorten is grotendeels te wijten aan onze uitbuiting van de aarde. We buiten niet alleen de aardse bronnen uit, maar tasten ook het zeeleven aan. Tegelijkertijd is de caloriebalans wereldwijd ongelijk verdeeld. In het ene land lijden mensen aan obesitas, in het andere sterven mensen door tekort aan voedsel. Daarom pleiten aanhangers van de groene revolutie voor natuurlijke en duurzame veranderingen.

Focus op puur eten

Als duurzaam voedsel echt belangrijk is, moet de focus niet liggen op consumptie maar op verwerking. De bovenklasse zet zich af tegen massaproducten die nu goedkoper worden. Veel mensen kunnen daar van profiteren. Vooral bewerkt voedsel, fastfoodrestaurants en goedkoop vlees moeten het ontgelden. Het voedsel moet volgens de bovenklasse voldoen aan drie kwaliteiten: het moet verfijnd zijn, je moet er slank van blijven en het moet puur zijn. Dat leidt tot de duurdere trends als biologisch, lokaal en suikervrij.

Insecten als wondermiddel

Dat we met minder vlees eten veel impact kunnen maken, weten we inmiddels allemaal. Maar biologisch en lokaal zijn niet per definitie duurzamer of gezonder. Voedsel van ver is ook niet ecologischer. En insecten eten omdat ze eiwitrijk zijn is nog niet vanzelfsprekend. Ik denk niet dat mensen ze massaal zullen gaan eten, maar je weet maar nooit. Het zal niet dé oplossing voor de toekomst zijn. Er is dus werk aan de winkel: we hebben creatieve, innovatieve en oplossingsgerichte denkers en doeners nodig om het voedselsysteem van morgen vorm te kunnen geven. Ieder heeft daarbij zijn eigen rol: de boer, de levensmiddelenindustrie, de supermarkt, de wetenschapper, de overheid én de consument.

Silicon Valley in Gelderland doet ’t goed

De nieuwe ontwikkeling sluit goed aan bij de ambities van bedrijven en organisaties in de Food Valley in Gelderland. De regio is al langer het epicentrum van Nederland als kennis- en innovatieland op het gebied van agrifood en preventieve gezondheidszorg. Een van de duidelijke keuzes die al gemaakt zijn in de regio is realisatie van het World Food Center (WFC) in Ede. Het World Food Center brengt consumenten en organisaties bijeen en stimuleert hen meer verantwoordelijkheid te nemen en samen antwoorden te vinden op hedendaagse en toekomstige voedselvraagstukken, onder het motto We Feed Each Other. Ook hogescholen en universiteiten uit andere delen van het land zien de Food Valley als een fantastische kans om hun kennis te delen.

Niet voor niets wil de provincie Gelderland dé Silicon Valley van de gezondheids- en voedingstechnologie worden. Vestigingen van Unilever, FrieslandCampina en Heinz zijn al een feit. Binnen 10 jaar moet het aantal R&D-bedrijven in de Food Valley verdrievoudigd zijn. Gelderland heeft al twee topinstituten in huis: de Radboud Universiteit met zijn medische expertise en Wageningen UR, wereldleider op landbouwgebied. Wat deze twee missen is de kennis om innovatieve technieken naar de markt te brengen. Dat wordt Imec, een stichting zonder winstoogmerk dat alles weet van chips en micro-elektronica.

Iemand een bord pieren?

Ons voedselsysteem staat voor een grote opgave: de transitie naar een ecologisch en economisch houdbaar systeem dat gezond en duurzaam voedsel produceert. Met de Nationale Voedselagenda wil het Rijk daar een betekenisvolle bijdrage aan geven. Voedsel moet geproduceerd worden met een zo laag mogelijke uitstoot van broeikasgassen en met het laagste gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica. Voor het 9e jaar op rij is er al een forse toename te zien van de consumptie van duurzame producten.

de toekomst van voedsel

Ook zal er gekeken worden naar nieuwe eiwitbronnen zoals zeewier, peulen, bonen en paddenstoelen. De belangrijkste bron van voedsel voor de toekomst is waarschijnlijk afkomstig van algen. 145 soorten groen, rood en bruin zeewier worden al in enorme hoeveelheden in Azië gegeten, vaak als een delicatesse. Gemalen in andere voedingsmiddelen, kan de sterke smaak de hoeveelheid gebruikt zout dramatisch verminderen, bijvoorbeeld in brood of bereide maaltijden. Algenkweek, zowel voor voedsel als energie, zou in 2030 wel eens ’s werelds grootste gewasindustrie kunnen worden.

Kraakt ’t, dan smaakt ’t

Bij de productie van voedsel zet het kabinet in op een landbouw en levensmiddelenindustrie die is gebaseerd op duurzame grondstoffen en een gezonde bodem en die rekening houdt met klimaat, dierenwelzijn en biodiversiteit. Daarvoor moet onder andere worden gekeken naar nieuwe business- en financieringsmodellen om economische drijfveren te verbinden met de grote maatschappelijke uitdagingen. Door de inzet van kennis en innovatie wil het kabinet ook bijdragen aan het uitbannen van honger en ondervoeding in ontwikkelingslanden. Als onderdeel van de Voedselagenda reserveert het kabinet jaarlijks 20 miljoen euro om veelbelovende innovaties van bedrijven en maatschappelijke organisaties te ondersteunen.

Een gezonde voedselkeuze is veelal een duurzame keuze. Daarom wil Nederland in staat zijn voldoende voedsel te produceren op een manier die in balans is met de draagkracht van de aarde. Zonder een duurzame en stabiele voedselproductie kan de beschikbaarheid van voedsel niet gegarandeerd worden. Aanpassingen in het voedselsysteem zijn nodig om op de lange termijn voldoende, duurzaam en gezond voedsel te kunnen garanderen, zowel in Nederland als in de wereld.

Ecologische smaakmakers zijn in opkomst

Het is goed dat het kabinet een beweging in gang wil zetten om voedsel zeker te stellen zonder de aarde verder aan te tasten, maar het is ook nodig om de landen die niet voldoende bestaansmiddelen hebben te beschermen tegen de invloeden van de vrije marktsector waar met subsidie geproduceerd voedsel uit rijke landen wordt gedumpt.
We kunnen de Voedselagenda van de overheid ook als betutteling zien: het volk ‘moet’ gezond eten, genoeg bewegen en ecologisch verantwoord leven. De heksenjacht op mensen die roken houdt niet op bij roken. Straks moeten de vleeseters en de snoepers eraan geloven. Waar houdt het op? Laten we vooral de mens in z’n waarde laten, zou ik zeggen.

Alleen bij een gelijk speelveld, samenwerking en kennisuitwisseling en het tegengaan van onnatuurlijke voedselpraktijken zoals genetisch gemodificeerd voedsel en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kan er voedselzekerheid voor iedereen zijn, vooral bij nationale of internationale conflicten en tegenvallende oogsten door klimaatverandering.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 190327
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?