STEDEN | hoe covid-19 steden zal veranderen | duurzame evolutie

de groene stad in De Evolutiegids

5 januari 2021 | Mary Span | Evolutiegids
Hoe covid-19 steden zal veranderen

Het nieuwe coronavirus heeft met rasse schreden onze levens overhoop gehaald. Lockdowns hebben wereldwijd geleid tot leegstand van kantoren en minder mensen in het openbaar vervoer. Volgens experts in stedenbouw zal de impact van het coronavirus op stadscentra en zakendistricten ook in de toekomst voelbaar zijn. Hier zijn enkele evoluties die de experts zien voor de toekomst.

Omdat steden ernaar streven om zelfredzamer en veerkrachtiger te worden, nemen ze maatregelen om de voedselzekerheid en de duurzaamheid van de stad te verbeteren. Prof.dr. Derk Loorbacht van de Erasmus Universiteit Rotterdam spreekt van een tijd van transitie, waarin verschillende bewegingen naast elkaar optreden. Nu veel mensen vanuit huis werken en de voordelen daarvan ervaren, is het niet ondenkbaar dat dit een vast deel van ons werkzame leven gaat worden. Dat heeft sowieso gevolgen voor de stadsplanning.

Naar gemengd gebruik

De Zuid-Koreaanse regering heeft aangekondigd dat het lege hotels en kantoren zal opkopen en deze in woningen zal veranderen. Verder moedigt Singapore de herontwikkeling van oude kantoren en parkeerplaatsen in het zakendistrict aan. De Britse regering heeft de stedenbouwkundige voorschriften versoepeld om de ombouw van winkels naar woningen gemakkelijker te laten verlopen.

Welzijnsgebouwen

Steden zullen door de grotere focus op gezondheid en hygiëne, aandringen op een standaard voor gezonde gebouwen op basis van concepten als verbeterde luchtkwaliteit, water, lichtinval, voeding (o.m. in de bedrijfsrestaurants) en comfort (o.m. door betere temperatuurregeling en akoestiek). Er bestaan al slimme technologieën om de levenskwaliteit in een gebouw te verbeteren.

Meer parken

Tijdens de lockdown hebben veel mensen stadsparken herontdekt als plaatsen om tot rust te komen, te sporten of frisse lucht op te doen. De experts zien een opwaardering van de publieke ruimte en parken in of nabij stadscentra of zakendistricten.

Stadslandbouw

Singapore heeft de Covid19-crisis aangegrepen om de voedselzekerheid centraal te stellen. De stadstaat importeert meer dan 90% van zijn voedsel en zet zich in voor stadslandbouw met als doel om tegen 2030 30% van zijn voedingsbehoeften lokaal te produceren. Veel regeringen zien nu de noodzaak in om voedselzekerheid serieuzer te behandelen als een nationale veiligheidskwestie.

Donutsteden

We gaan anders denken over zakendistricten nu er meer en meer sprake is van thuiswerken. Er zullen mini-zakencentra opduiken in verschillende delen van de stad en werkhubs in de buitenwijken, meer co-work-ruimtes en informele gemeenschappelijke ruimtes waar mensen kunnen samenkomen. De bouw van nieuwe stadskernen moet gepaard gaan met een verbeterd stadsontwerp, voordelige huurovereenkomsten en lagere tarieven voor ondernemingen.

Massatoerisme

Steeds meer inwoners van Europese steden klagen over het snel stijgend aantal toeristen. Nu de reis- en toerisme-industrie een grote klap heeft gekregen van het coronavirus, zullen steden die afhankelijk zijn van inkomsten uit toerisme hun economische modellen moeten herzien. Het stadsbestuur van Amsterdam kondigde radicale plannen aan om de overlast van toerisme in de stad terug te dringen. Dat betekent: toerismebelasting omhoog, ‘pretvervoer’ terugdringen, touringcars weren binnen de A10 en de Passenger Terminal verplaatsen. Rondvaartboten mogen niet meer aanleggen in het centrum en de coalitie wil Airbnb in drukke delen van de stad verbieden.

Kwartierstad

Burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, streeft naar een ’15-minuten-stad’, een plek waar binnen een tijdspanne van een kwartier de stad bereikbaar is door te wandelen, te fietsen of te reizen met het openbaar vervoer. Het is haar recept voor minder file en luchtvervuiling en dus een betere kwaliteit van leven.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 210105
Evolutiegids, trendjournalist & publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Groene steden in de Evolutiegids

Duurzame steden bouwen bij Covid-19

Veel stadsbestuurders reageren met creatieve oplossingen om hun stad sneller groener en klimaatbestendiger te maken.

Future city in de Evolutiegids

Ben jij klaar voor de stad van de toekomst?

Steden zijn aantrekkelijk, maar kwetsbaar. Doe mee aan de prijsvraag voor stedelijke verandering.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?