VANDANA SHIVA | milieuactivist in India

Dr. Vandana Shiva

Natuurkundige en milieuactivist

Dr. Vandana Shiva is een internationaal gerenommeerde milieu- en mensenrechtenactivist. Ze is oprichter van Navdanya, een netwerk van Indiase zaadhouders en biologische producenten. Ze is auteur van meerdere boeken.

Milieuactivist Vandana Shiva eert Moeder Aarde

Dr. Vandana Shiva is van huis uit een natuurkundige en een belangrijke milieu- en mensrechtenactivist in India. Haar stem is leidend geworden in een wereld die de natuur en de aarde niet meer respecteert. Ze houdt van India, een land waar de landbouw al 10.000 jaar niet alleen duurzaam maar nog steeds in evolutie is.

Het eerste dat je moet weten is dat India van oudsher een land is met duurzame landbouwtradities en kruidenleer. Een land dat meer dan een miljard mensen moet voeden. Toen de Britten het land koloniseerden, ontdekten ze al snel dat India de Britten meer kon leren over landbouw dan andersom. Ze vonden er geen ziektes of beschadigingen in de organische landbouw en dat was het begin van een duurzame beweging in het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld.

Navdanya
Tachtig procent van de inwoners in India laat medicinale planten (zie kader) in hun tuin groeien of verzamelen die in de velden en bossen. “
Niemand heeft een prijs moeten betalen voor de geschenken van de natuur”, zegt Vandana Shiva. Ze is niet alleen trots op haar land, maar ook op de kennis en wijsheid die het land heeft voortgebracht en nog steeds voortbrengt. Ze is een bekende auteur van verschillende boeken en is naast docent een milieu- en mensenrechtenactivist. In 1993 ontving ze de Right Livelihood Award, beter bekend als de ‘Alternatieve Nobelprijs’. Asia Week noemt haar een van de vijf krachtigste sprekers met impact in Azië.

Dr. Vandana Shiva, milieu- en mensenrechtenactivist

In 1987 is ze haar nationale beweging Navdanya begonnen om de biologische en culturele diversiteit en integriteit van levende hulpbronnen te beschermen – vooral inheems zaad – en om biologische landbouw en eerlijke handel te promoten. Navdanya is een groot netwerk van zaadhouders en biologische producenten verspreid over 16 staten in India. De beweging is gebaseerd op de gedachte van Vasudhaiv Kutumbakam oftewel de aarde is één familie. Ze maakt zich druk om wetgeving en politieke veranderingen en tegelijkertijd leidt ze een beweging om boeren een stem te geven.

Hebzucht
“Wat we nu zien is een situatie waarin de derde wereld, die de belangrijkste leverancier van biodiversiteit is geweest, de producent van voedsel in de wereld is”, zegt dr. Shiva. “Deze productielanden zijn de leveranciers voor de consumptiemaatschappij geworden die meer en meer om nóg meer vraagt. De hebzucht van bedrijven is ongekend en de laatste levensbronnen van arme mensen worden in beslag genomen. Daardoor ontstaat er ontbering, armoede, ziekte, honger, epidemieën, ondervoeding en burgeroorlog. De groeitrein zal uiteindelijk moeten stoppen”, beweert Shiva. “Groei als doel betekent niets anders dan vernietiging. Je kunt de mechanistische geest van regeringen niet veranderen die denken dat groei de manier is om voort te leven. Je begint met je achtertuin. Je begint met een pot op je balkon.”

Ecologische landbouw
Ze ziet een reeks verbanden tussen klimaatverandering en landbouw. Ten minste veertig procent van de uitstoot van broeikasgassen komt uit de landbouw en de landbouw is het meest kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatinstabiliteit. De oplossing voor klimaatproblemen van instabiliteit en de voedselcrisis, is volgens haar de ecologische landbouw. “Voed de bodem met organische materie, het zal je toestaan ​​om door een droogteperiode heen te gaan. Het vermindert ook de uitstoot. Het geeft je meer voedsel”, aldus Shiva.

“Het licht in India is verdwenen”, zegt Vandana Shiva. “Het was een mooi land, nu is het na vijftien jaar groei geruïneerd. Elke dag zijn we er getuige van. Het is een tragedie. De dubbele tragedie is wat India is geworden en toch wordt het Shining India genoemd. We zijn geldmakers geworden. Dat is wat we nu zijn.”

Geluksgroei
“De enige manier om geluk te laten groeien in een samenleving die grotendeels uit landbouw bestaat, is door biologisch te worden.” Volgens Shiva moeten we af van chemische bestrijdingsmiddelen en Monsanto. “Dus de wortels van mijn engagement met biologische landbouw beginnen met een zoektocht naar een oplossing die niet-gewelddadig is. Voor mij gaat het bij organische dingen altijd om vrede maken met de aarde. Vrede voor mensen. Absoluut gezien heeft het landbouwsysteem geen aandacht voor voedsel als voeding, voedsel als cultuur, voedsel als dat wat ons bindt aan de aarde en ons als familie in de samenleving aan elkaar verbindt. De landbouw stelt marktdenken centraal.”

Alle 650.000 leden die verbonden zijn met Navdanya willen één ding: ‘We hebben de zaden van de natuur en voorouders ontvangen, we moeten ze doorgeven aan toekomstige generaties. We zullen geen enkele wet respecteren die dit illegaal maakt.’

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 190329
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Deel de kennis van De Evolutiegids

Stille ramp rondom medicinale planten

In geen ander land zijn kruiden zo in het dagelijkse leven doorgedrongen als in India. De meeste medicinale planten zijn in het wild te vinden, maar worden wel steeds zeldzamer in de bergen en de jungle. De kruiden worden door de arme bevolking verzameld, gedroogd en verhandeld. De jaarlijkse omzet bedraagt 150 miljoen euro per jaar en de trend zet door. Zeldzame planten worden zelfs in vitro verbouwd.
Want in het subcontinent met 1,3 miljard mensen stijgt de vraag naar kruiden, bijvoorbeeld voor geurstokjes, cosmetische industrie, geurige zeep en kruiden voor de keuken. Maar ook voor voor allerlei kwalen, van pijn tot spataderen en van huidaandoeningen tot stress worden de kruiden ingezet.
Een internationaal instandhoudingsorgaan heeft inmiddels 161 plantensoorten in India als bedreigd verklaard. Veranderende klimatologische omstandigheden vormen ook een bedreiging voor het voortbestaan ​​van deze plantensoorten. Om dit enorme probleem te hanteren is het in kaart brengen en het opnieuw planten van geneeskrachtige planten uiterst belangrijk. Verschillende kruiden zoals Kutki, Atisha, Kasturi en Prabal worden bedreigd met uitsterven. Dit zal rechtstreeks van invloed zijn op de geneeskundige praktijk, de productie, de handel en de inkomsten van India.
Herenboeren Nederland, coöperatie van natuurinclusieve eigenaren

Natuurinclusieve Herenboer worden?

Eerlijk eten van eigen grond. Wie wil dat nou niet? Wie grip wil hebben op eigen voedsel kan bij een lokale coöperatie van Herenboeren Nederland terecht. 

de toekomst van voedsel

Voedsel voor morgen

In 2050 zijn we met 9 miljard mensen. Hoe kunnen we de overgang naar een duurzaam voedselsysteem maken?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?