Dienend leiderschap of servant leadership

leonardo_blackVan power leiderschap naar dienend leiderschap

De powerleider of – ondernemer die krachtig leiding geeft en meer naar het geldelijke resultaat kijkt dan naar de mensen, is aan vervanging toe. Vandaag is een dienende leider of servant leader, die zijn beperkingen kent, die anderen credits geeft en die zijn mensen ondersteunt overtuigend effectief en succesvol.

Het gedrag dat bij servant leadership hoort, kent twee dimensies: dienen en leiden. Bij het dienen stelt de leider zich niet meer op de voorgrond, is authentiek en bescheiden en is niet bang fouten toe te geven. Bij het leiden staan empoweren, rentmeesterschap, verantwoordelijkheid nemen en lef centraal.

Een organisatie is in onze visie effectief en succesvol als:

  1. mensen worden geïnspireerd door een eenduidige missie, visie, doelstellingen en strategie
  2. iedereen in de organisatie het gewenste gedrag, de kernwaarden en de wijze van communiceren kennen en herkennen. Daardoor kunnen mensen beter inspelen op situaties
  3. zin- en betekenisgeving, zelfsturing en motivatie worden gestimuleerd door het delegeren van verantwoordelijkheden en bevoegdheden
  4. de leider als eerste voorbeeldgedrag vertoond, de medewerkers elkaar respecteren en elkaar onvoorwaardelijk vertrouwen.

In Nederland heeft het gedachtegoed van Robert K. Greenleaf over servant leadership net als in Amerika een nieuwe beweging op gang gebracht. Het gaat uit van de leider als dienaar. Deze leiderschapsstijl die met de naam Servant Leadership een schijnbare contradictie in zich lijkt te herbergen, blijkt een krachtige combinatie te zijn waarbij leiden en dienen een delicaat evenwicht vormen.

AUTEUR MARY SPAN |©EVOLUTIEGIDS | 150806
Evolutiegids en trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Lift Your Life & Your World & Share it!

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?