UNIVERSITEIT TWENTE | Kees van Eijkel | business development | interview

kennisparktwente

Kees Eijkel, directeur Strategic Business Development Universiteit Twente en directeur van Kennispark Twente:

‘We gaan de samenwerking tussen universiteit en bedrijfsleven een innovatieve impuls geven’

Er wordt flink werk gemaakt van innovatie in Kennispark Twente en Universiteit Twente. Studenten en ondernemers weten elkaar met een technologische achtergrond te vinden. Nationaal en internationaal. Kees Eijkel, directeur van Kennispark Twente en directeur Strategic Business Development van Universiteit Twente faciliteert startups en groeiende bedrijven in innovatieve technologie en zorgt voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Een gesprek met een energieke verbinder.

Directeur Kees Eijkel van Stichting Kennispark Twente en directeur Strategic Business Development van Universiteit Twente woont al meer dan 25 jaar in Twente. Kees Eijkel: “Ik had altijd al veel interesse in ondernemerschap. Ik ben bij de Universiteit Twente terechtgekomen, omdat zij zich van begin af aan hebben beziggehouden met innovatie. In de jaren tachtig vond het bestuur van de Universiteit Twente dat ook innovatie gekoppeld moest worden aan jong ondernemerschap. Tachtig procent van de innovatie en zeventig procent van de banengroei komt tegenwoordig van het MKB. De globalisering vraagt om flexibiliteit en daarop kan het MKB heel goed inspelen, meer nog dan grote bedrijven”, beklemtoont hij. “Sinds 2005 zijn de provincie Overijssel, de gemeente Enschede, de Universiteit Twente en de hogeschool Saxion gezamenlijk verantwoordelijk geworden voor de organisatie van Kennispark Twente. Je moet namelijk nadenken over de inrichting van je gebied, het vestigingsbeleid, de innovatie, de investeringsfondsen, de opleidingsaspecten en open innovatieclusters die buiten de universiteit bestaan. Die taken kon de universiteit niet alleen uitvoeren.”

keeseijkel1

Inspireren
“Wij stimuleren studenten en jonge startups heel praktisch in ondernemerschap. De begeleiding wordt in het eerste jaar gesubsidieerd door het Rijk. In ons awarenessprogramma inspireren wij onze startups en studenten door ze in contact te brengen met innovatie ondernemers. Hun verhalen inspireren onze deelnemers om nieuwe stappen te maken. We laten ze als het ware kennismaken met de binnenkant van bedrijven. Voor deze groep bestaan er onder de paraplu van Kennispark Twente trainingsprogramma’s, coachingsstructuren, business developmentsupport en diverse vormen van financiering en incubatie. Verder zorgen wij ervoor dat onze studenten kunnen worden ingezet bij bedrijven. Op die manier werken ze aan de opbouw van hun curriculum vitae. Onze studenten zijn enorm gedreven om iets van kwaliteit te brengen. Ze voelen zich ook zeer betrokken bij het bedrijfsleven. Het leuke is dat 2/3 van de studenten die hun carrière in de regio starten er ook blijven. Dat is heel erg waardevol”, zegt Kees Eijkel trots.

“Voor innovatieve bedrijven is het belangrijk dat hun vermogen om productief samen te werken versterkt wordt. Daarom organiseren wij in samenwerking met diverse partners kennisportals, open innovatiecentra en gedeelde onderzoeksfaciliteiten. Wij zetten samen met grote bedrijven en een kennisinstelling onderzoeksprogramma’s op technologisch en academisch niveau op. Daarbij staat het gezamenlijk belang voorop. Zo hebben we gewerkt met Stork, Boeing, Siemens, Ten Cate, UMC Groningen en vele andere organisaties.”

Verbinding
Kennispark Twente organiseert het hele jaar door events op het gebied van innovatie en ondernemerschap. “Wij organiseren hier zo’n 150 events per jaar. Die gaan bijvoorbeeld over de financiering, het bereiken van jong talent, de marktinformatie, de faciliteiten en over de zaken die direct kunnen bijdragen aan de groei van een onderneming. Wat zo ontzettend belangrijk is”, beklemtoont Kees Eijkel, “is het belang van verbinding. Je kunt als ondernemer de hele wereld afstruinen naar informatie terwijl je die snel bij ons kunt vinden.”Studenten of startups helpen ook bij grote projecten van de Provincie. Zo begeleiden ze wegenbouwprojecten, programmeerwerk en andere projecten waar de innovatieve kennis van de Universiteit Twente goed van pas komt. “Onze studenten zijn uiteraard nog in opleiding, maar ze kunnen heel goed bijdragen aan de groei van een bedrijf.”

Thuisbezorgd.nl
Kennispark Twente staat internationaal goed aangeschreven. “Wij werken samen met verschillende kennisparken in de wereld. Zo werken we onder meer samen met de Silicon Valley, Leuven Stockholm, Cambridge en Edmonton. We worden overal bijgehaald om te adviseren over de opbouw van systemen. Wij zijn een van de betere kennisparken in Europa”, claimt Kees Eijkel. “Wij staan op een lijn met Cambridge, Stockholm en Leuven. En dan bedoel ik dat zij veel arbeidsplaatsen genereren.”
“In 2010 zijn er in deze ondernemende omgeving zo’n vijfhonderd arbeidsplaatsen gecreëerd. Tachtig procent daarvan in Twente. En 75 procent overleeft de eerste vijf jaar van hun ondernemerschap. Dat is best veel.”
Welke voorbeelden van startups kun je noemen? Kees van Eijkel: “Een groot succes zijn Thuisbezorgd.nl en Booking.com. De jongen van Thuisbezorgd.nl is nooit afgestudeerd. Dat lukte niet meer. Hij heeft nu zeventig miljoen omzet dit jaar en is marktleider in heel West-Europa.”

Technologie
Kun je typeren wat Twente op het gebied van innovatie doet? “Twente is technologie voor iedereen. We doen in betere vliegtuigvleugels, sterkere bumpers voor auto’s, betere internettechnologie, betere technologie voor productiebedrijven, sensoren voor medische toepassingen, nanotechnologie, motion capturing voor de filmindustrie, enzovoort. Motion capturetechnologie wordt gebruikt bij het creëren van levensechte special effects in speelfilms, reclamespots en op de virtuele reclameborden. Daar zijn wij in Twente heel goed in geworden, zelfs zo dat Hollywood Twente heeft ontdekt. Maar het is een beetje moeilijk om het innovatieve karakter van Twente in een woord te vatten.”
Als er over innovatie wordt gesproken, wordt meestal de Silicon Valley aangehaald. “Daar spring ik even op in. De Silicon Valley heeft als geheel de omvang van Nederland en bestaat al sinds 1940. Wij kunnen dus nooit tippen aan de dynamiek en massa van dat gebied. Wij kunnen hier in Twente wel ons vuurtje opstoken en zo een belangrijke innovator worden”

Flexibel
Waar staan jullie over vijf jaar? “Ik denk wij in staat zijn geweest om de gemeenschappelijke kennis boven water te halen en die kennis met elkaar te verbinden. Bedrijven organiseren zich in Nederland steeds meer in kleinere flexibele eenheden. We moeten flexibeler worden, willen we internationaal mee kunnen komen. Dus de kansen liggen bij het innovatieve MKB en de samenwerking tussen nationale en internationale partijen. Duitsland kijkt bijvoorbeeld al met heel veel interesse hoe wij ons ondernemerschap tot stand brengen. Op onze beurt zijn wij heel erg onder de indruk van de kwaliteit van het Duitse organiseren. Onze handelsgeest en progressiviteit zouden goed samen kunnen gaan met de Duitse bedrijfscultuur. Wij kijken nog te weinig naar ons buurland Duitsland en de kennis die daar weer te vinden is. Misschien is de tijd gekomen om behalve naar de Randstad ook naar het oosten te kijken”, beëindigt Kees Eijkel zijn betoog.

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 110518
Evolutiegids en trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

nicowissing6

Gifvrije Achterhoek

Tuin- en landschapsontwerper Nico Wissing maakt zich zorgen over het vogelbestand, want het landbouwgif dat dagelijks over de velden wordt gespoten doet z’n werk goed.

Universiteit onderneemt innovatief

Prof.dr. Aard Groen van Universiteit Twente en Groningen: ´Wij zetten innovatief ondernemerschap op de kaart´.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Lift Your Life & Your World & Share it!

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?