TWENTE | nieuws

Het belangrijkste nieuws uit de regio Twente op een rijtje…
vlaggen_twente
ZAKELIJKE EVOLUTIE

Regiodeal Twente definitief

15-07-19: Bestuurders op alle niveau’s sturen juichende persberichten uit, want: de ‘Regio Deal Twente’ is officieel rond. Daarmee kan er de komende jaren 60 miljoen euro in de Twentse economie worden gestoken; 30 miljoen van het Rijk, 20 miljoen van de provincie Overijssel en 10 miljoen leggen de Twentse gemeenten zelf bij. De Twentse technologiesector moet versterkt worden, de vraag en aanbod op de arbeidsmarkt moeten beter gaan aansluiten, het ‘vestigingsklimaat’ moet beter en de ‘circulaire economie’ moet geholpen worden. Eén van de projecten is ‘Leonardo’ van de Universiteit Twente (UT). De UT gaat nevenvestiging oprichten van de Twentse bacheloropleiding Mechanical Engineering in Amsterdam. Een deel van de stage wordt in Twente gedaan. Een ander project dat al loopt is het ‘Twents Fonds voor Vakmanschap’ voor bij- en omscholing. Bron: Prov. Overijssel.
boessenkool
ZAKELIJKE EVOLUTIE

Boessenkool wint vele innovatieprijzen

22-06-19: Directeur Eelco Osse (44) is een boegbeeld van de Nederlandse maakindustrie. Onder zijn leiding veranderde het Almelose bedrijf Boessenkool van een machinebouwer in een broedplaats voor de ontwikkeling van nieuwe machines en installaties. De machinefabriek wint de ene innovatieprijs na de andere. De fabriek wil uitbreiden in Almelo en heeft nu 50 man in dienst. Toch plaatste Rabobank het Twentse bedrijf vorig jaar onder bijzonder beheer. Bron: Machinefabriek Boessenkool.
zijderoute China
ZAKELIJKE EVOLUTIE

Nieuwe Zijderoute brengt handel

30-01-19: Twente zal economisch profiteren van de Nieuwe Zijderoute die China bezig is aan te leggen. Door dit grootste infrastructurele project ooit, zullen er in ons land onder meer bij Almelo en Zwolle grote distributiecentra verrijzen voor de afhandeling van goederen. Deze voorspelling deed trendwatcher Ajiedj Bakas.
R&D-campus voor schone energie in Twente
DUURZAME EVOLUTIE

Geen R&D-campus voor schone energie Twente

11-01-19: De droom van de bouw van een campus voor onderzoek en ontwikkeling van lithium batterijen in Twente is al na vier maanden uiteen gespat. Directeur Kees Koolen is weg bij Lithium Werks, met in zijn kielzog ook mede-directeur Petter Kleppan en commissaris Geert Braaksma. Koolen had van Lithium Werks een wereldspeler in batterijen willen maken. Op de onderzoek- en ontwikkelingscampus op het voormalige luchthaventerrein in Enschede zouden binnen enkele jaren 2.000 tot 3.000 mensen werk moeten vinden. Daar komt voorlopig niets van terecht.
menseninbeweging
ZAKELIJKE EVOLUTIE

Afgestudeerden verlaten regio massaal

08-01-19: Uit een recent onderzoek onder 777 alumni van de Universiteit Twente (UT) en hogescholen Saxion en Windesheim blijkt dat 66 procent van de afgestudeerden niet meer werkzaam is in de regio. Onder hoogopgeleide bètastudenten is dit aantal nog hoger: 77 procent. In juli vorig jaar stonden 1.400 vacatures voor hbo- en wo-gerelateerde banen open. Ook in mbo-sectoren als de zorg en techniek zijn er tekorten: zo’n 1.200 openstaande vacatures. Bron: NRC.
Zonnepanelen en biomassacentrale in Twente
DUURZAME EVOLUTIE

61.000 zonnepanelen en biomassacentrale in Twente

09-11-18: De Twentse afvalverwerker Twence heeft een groot zonnepark en een biomassacentrale in gebruik genomen. De zonnepanelen en de centrale moeten samen 38.000 huishoudens van energie gaan voorzien. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 34 voetbalvelden en is daarmee het grootste van Twente en één van de grotere parken in Nederland.
Provincie Overijssen en Universiteit Twente werken aan beleidsinnovatie
ZAKELIJKE EVOLUTIE

Overijssel en UT werken aan beleidsinnovatie

07-09-18: Universiteit Twente en de Provincie Overijssel hebben een overeenkomst getekend voor het bevorderen van beleidsinnovatie. De partners gaan samen antwoorden op maatschappelijke vraagstukken verkennen. Daarvoor maken ze gebruik van DesignLab’s methodieken én het brede scala aan expertise van de Twentse onderzoeksinstituten en faculteiten. Thema’s op de agenda zijn onder andere energietransitie, klimaatadaptatie, democratische participatie en digitale technologieën. Bron: UTwente.
Water is leven
DUURZAME & CIRCULAIRE EVOLUTIE

Weinig aandacht voor waterduurzaamheid

03-09-18: Grote Nederlandse investeerders hebben in hun investeringsplannen te weinig aandacht voor waterduurzaamheid. Rick Hogeboom, promovendus aan de Universiteit Twente, ontwikkelde een meetlat om duurzaam omgaan met water bij grote banken, verzekeraars en pensioenfondsen in kaart te brengen. De twintig onderzochte bedrijven scoren daarin doorgaans matig. Bron: Universiteit Twente.

Ambitie van Hightech Twente

Twente ontwikkelt zich tot een Europees toonaangevende technologische topregio, waarbij vanuit de maatschappelijke opgaven toekomstbestendig economisch rendement wordt behaald . Deze hoofddoelstelling is vertaald in vijf doelen voor het jaar 2020.
 • Het Bruto Regionaal Product (brp per inwoner) van Twente is groter of gelijk aan het Bruto Binnenlands Product (bbp per inwoner) van Nederland
 • Het aandeel 15-75-jarigen dat hoger is opgeleid, is groter of gelijk aan dat in heel Nederland
 • Het aandeel van de bevolking tussen de 15 en 75 jaar in Twente dat werkt, is groter of gelijk aan dit aandeel in Nederland
 • Het aandeel brp geïnvesteerd in regionaal Research & Development is groter of gelijk aan dit aandeel binnen het bbp.
 • In 2020 zijn 5.000 extra arbeidsplaatsen gecreëerd.
boessenkool
ZAKELIJKE EVOLUTIE

Machinefabriek Boessenkool wint Innovatieprijs 2018

13-06-18: Machinefabriek Boessenkool uit Almelo heeft de Nederlandse Innovatieprijs 2018 gewonnen. De uitreiking was woensdagavond 13 juni in het tv-programma De Wereld van Morgen. Ruimtevaarder André Kuiper overhandigde de prestigieuze prijs in het Scheveningse Kurhaus aan een gelukkige directeur Eelco Osse van Boessenkool.

De Twentse economie

In Oost-Nederland heeft Hightech een sterke basis in Twente, rond de technologische industrie en de universiteit. Specialiteiten zijn onder meer micro- en nanotechnologie, geïntegreerde systemen, sensortechnologie, medical imaging, fotonica, robotica, smart materials en advanced manufacturing.
In Twente was de economische groei van de 3 gebieden in Overijssel het grootst (3,6 procent), net als in 2016 en 2015. Twentse ondernemers zijn positiever over de economische ontwikkeling dan de Nederlandse ondernemers in het geheel. Dit vertrouwen zien we terug in de Twentse economie. Deze presteert opvallend vaak beter dan de gehele Nederlandse economie. Het Bruto Regionaal Product stijgt sneller dan in Nederland als geheel en de economische groei is groter. De werkgelegenheid ontwikkelt zich voorspoedig. Het aantal vacatures stijgt snel en de werkloosheid daalt. Gevolg is dat krapte op de arbeidsmarkt steeds concreter wordt.
Het MONT-netwerk, dat bestaat uit de steden en gemeenten Münster, Osnabrück, netwerkstad Twente (Enschede, Hengelo, Almelo, Borne en Oldenzaal) en EUREGIO zetten zich samen in om de bereikbaarheid van het EUREGIO-gebied en de grote steden binnen dit gebied te verbeteren.
Gratis MOOC Ondernemerschap
ZAKELIJKE EVOLUTIE

Gratis MOOC Ondernemerschap

02-07-18: Op 3 september heeft Universiteit Twente de MOOCTechnology Entrepreneurship: How to Start a New Venturegelanceerd. Tijdens deze laagdrempelige online cursus leren deelnemers de basisbeginselen over hoe je een financieel succesvol technologiebedrijf op kunt zetten. Aan de hand van de succesvolle lean startup methode leren ze in drie weken tijd hoe ze kansen kunnen herkennen en hoe je een marktgeoriënteerde onderneming kunt opzetten en uitbouwen. Bron: Universiteit Twente.
Tiny Housing Twente

Hengelo krijgt tiny houses

01-06-18: Hengelo krijgt als eerste gemeente in Oost Nederland een project met ‘tiny houses’. Vanaf augustus 2018 kunnen er duurzame minihuisjes worden gebouwd op het Brouwerijterrein. De gemeente wil ruimte bieden aan experimentele woonvormen. Daarmee willen ze inspelen op woonwensen van de toekomst. Er komt steeds meer vraag naar flexibele woningen, die passen bij de levensfase van dat moment. Bron: Bouwend Nederland.

Bilfinger Tebodin lanceert nieuwe service

Bilfinger Tebodin is een internationaal opererend advies- en ingenieursbureauonderneming en werkt vanuit 50 kantoren, onder meer in Hengelo en Deventer. Het bedrijf heeft in 2017 een nieuw platform geïntroduceerd dat circulaire start-ups helpt met het opschalen van nieuwe technologieën. Het ontbreken van kennis en ervaring, wat een vereiste is bij het bouwen van een fabriek, blijkt vaak een obstakel te zijn (Bron: Tebodin | 21-11-17).

Hightech in the picture

Hightech is en blijft het uithangbord van Twente. Starters in de regio houden is één ding, ze van buiten de regio aantrekken, is nog iets anders. Daarvoor behoeft volgens gedeputeerde Ed van Hijum het landelijk profiel van Twente bijstelling. Het oosten is niet ver, wil hij maar zeggen.

Volop kansen

High tech systems & materials (HTSM) is één van de sterke troeven van Twente. De Nederlandse hightechsector concurreert op mondiale schaal en richt zich op de ontwikkelingen in de wereldmarkt. Er liggen voor de Nederlandse hightechsector volop kansen in Duitsland, Frankrijk, China, (Taiwan), de Verenigde Staten, Korea, Japan, Brazilië, India, Israël, Singapore, Turkije en België. Deze landen investeren fors in (hightech) productiefaciliteiten, kennis, innovatie en infrastructuur.
Op 7 december 2017 is de Universiteit Twente voor de derde keer uitgeroepen tot de meest ondernemende universiteit van Nederland. Tevens is de UT de universiteit met de hoogste impact van Nederland. 
MKB Innovatie top 100

MKB top 100 | 2018

 • ConstruSteel ERP Software
 • Ipsum Energy
 • Roelofs Groep
 • Sqills Group
 • Use All Energy

Algemene informatie

 • Regio Twente is het samenwerkingsverband van de veertien Twentse gemeenten.
 • Aantal inwoners in Twente: 627.592.
 • In de regio met Enschede, Hengelo en Almelo als grotere steden zijn honderden start-ups en spin-offs van de technische universiteit en hogeschool. De teller staat op ruim 1.800 start-ups en spinn-offs. Volgens Universiteit Twente heeft Twente een geheel eigen succesformule. Eén waarin ondernemerschap belangrijker is dan kennis. „Wij gaan uit van de student in plaats van universitair onderzoek. Wij verkopen geen kennis, talentvolle studenten moeten zelf ondernemen.”
 • De Universiteit Twente en het Kennispark Twente leveren uitzonderlijk veel banen op, vergeleken met universiteitscampussen elders in het land. Uit landelijk onderzoek blijkt dat Kennispark Twente het met het aantal daar gevestigde bedrijven, twee keer zo goed doet als de nummer twee op de lijst (Bron: Buck Consultants | 05-06-18).

Topbedrijven

Twente heeft vestigingen van enkele grote internationaal opererende bedrijven, zoals Thales Nederland, Apollo Vredestein, Siemens, Ten Cate, LioniX, de maker van fotonische chips en Grolsch. Grote werkgevers zijn verder ziekenhuizen in de drie grote steden en het regionale onderwijs. De Universiteit Twente en de bedrijven op het omliggende Kennispark creëren hoogwaardige werkgelegenheid. Kenmerkend voor Twente zijn de vele ‘verborgen parels’: relatief onbekende, maar sterk gespecialiseerde bedrijven in de Maakindustrie, zoals Trioliet in Oldenzaal (voertechniek), Schuitemaker in Rijssen (landbouwmachines) en United Springs in Hengelo (veren).

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 180701
Evolutiegids en trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?