TOMAS SEDLÁCEK | economie van goed en kwaad | zakelijke evolutie

Dr. Tomas Sedlácek

Macro-economische strateeg van de Tsjechische bank CSOB en hoogleraar aan de Karelsuniversiteit

Egoïsme, eigenbelang, het geloof in de heilzame werking van de onzichtbare hand van de markt en in het idee dat mensen cijfermatig gedefinieerd kunnen worden, dat de zin van het leven bestaat uit het bevredigen van behoeften en de zin van ondernemen uit winstmaximalisatie. Volgens Sedlacek een nieuwe religie.

Volg Tomas Sedlacek op:

De economen leiden de weg, niet de filosofen of wetenschappers

De Tjech Dr. Tomas Sedlácek (1977) is een van de spannendste denkers van deze tijd en macro-economisch strateeg, hoogleraar en auteur van het boek De economie van goed en kwaad. Daarin bekijkt Sedlácek zijn vakgebied door een volstrekt nieuwe bril en daagt hij je uit tot een volstrekt nieuwe kijk op de wereld.

In zijn spannende, postmoderne stijl stelt hij prangende meta-economische vragen over niets minder dan de ziel van de economie. In wat kenners beschouwen als een indrukwekkende stap voorwaarts in de humanomie stelt Sedlácek de wijsheid van filosofen en dichters boven de strikte wiskundige modellen van het menselijk handelen.

Met zijn baanbrekende benadering verandert hij onze manier van denken over de economie en de manier waarop wij economische waarde berekenen.

Sedlácek stelt dat de wijsheid van filosofen en dichters boven de wiskundige modellen van het menselijk handelen staan. Met zijn baanbrekende benadering verandert hij onze manier van denken over de economie en de manier waarop wij economische waarde berekenen. Eigenlijk is hij op zoek naar de zingeving van economie. Wij hebben onszelf verblind voor de belangrijkste drijfveren van het menselijk handelen. De economie is manisch depressief”, zegt Sedlácek.  Sedlácek trekt zijn vak – de economie – de wiskundige gewaden van het lijf en plaatst het weer in het centrum van een ethisch debat: hoe moeten we leven?

In deze sterke, geweldige ontdekkingsreis roept Tomáš Sedlácek ons allemaal op, om onze verbeelding meer te laten spreken en breder en concreter na te denken over de economie dan we sinds vele generaties hebben gedaan. Vele denkers, onder wie ook vele economen, zullen in de visie van Sedlácek de aanzet tot nieuw onderzoek vinden.

Auteur Mary Span | ©EVOLUTIEGIDS | 170904

Kies je beroep: nieuwe econoom

We lossen de dingen niet effectief op in onze maatschappij. Buitenstaanders hebben soms een verwrongen beeld van wat een econoom vermag.

bewustkapitalisme

Bewust kapitalisme

‘Bewust kapitalisme is de meest succesvolle vorm van sociale samenwerking’. Dat zegt de non-profitorganisatie voor Conscious Capitalism op haar website. Een nieuwe vorm van zakendoen.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?