TINY HOUSES | woonevolutie in Nederland | duurzame evolutie

Tiny houses | Evolutiegids

3 februari 2022 | Mary Span | Evolutiegids

Minimalistisch en vrij wonen in een tiny house

In de wereld van wonen vindt er een revolutie plaats – en de toekomst is klein. Tiny is trend, een architecturale en sociale beweging die een echte liefdesaffaire is geworden. Er is sprake van een groeiend aantal video’s en documentaires over het bouwen van een tiny house. En we kijken er graag naar…

Een tiny house is een kans om weer contact te maken met wat belangrijk is, om uit te schakelen, om van elkaars gezelschap te genieten, te spelen en te verjongen. Je moet wel ontspullen als je in een klein huis wilt wonen. En dat betekent dat je af moet van een luxe leventje. Want het idee – dat minder ruimte en spullen ruimte in ons leven kan creëren voor belangrijkere dingen – is voor veel mensen heel aantrekkelijk.

De liefdesaffaire met tiny houses is nog steeds hevig.

Essayist Henry David Thoreau uit de Verenigde Staten schreef in 1845 al het boek Walden, een inspirerende meditatie over eenvoudig leven in een natuurlijke omgeving. De Amerikaanse peetvader van de kleine huisjes, Jay Shafer, leidde de moderne beweging toen hij een klein huis op wielen bouwde en in 1999 The Small House Book schreef. Hij richtte het bedrijf Tumbleweed Tiny House op, voordat hij er vertrok om zich te concentreren op sociale rechtvaardigheid en huisvestingsrechten. In de VS wonen naar schatting 10.000 mensen in kleine woningen. De tiny house-beweging evolueert er gestadig.

Het verkrijgen en de kosten van grond kunnen een belangrijke overweging (of struikelblok) zijn bij het bezitten van een klein huis. Sommigen omzeilen het door hun huis te plaatsen op land dat eigendom is van familie of vrienden, terwijl anderen land huren. In Nederland moet je echter wel weten wat de regels zijn, want zomaar ergens een tiny house plaatsen kan niet zomaar.

Veel tiny housers willen contact maken met de natuur.

De tiny housers zijn van alle leeftijden, kunnen mensen zijn die met pensioen gaan of willen inkrimpen – maar de meerderheid zijn jonge professionals … ze willen de stad uit of willen op zijn minst een plek hebben om zich terug te kunnen trekken. Bovenal willen ze de vrijheid, vooral vanwege de coronapandemie, en in de natuur zijn. Het vraagt wel om opofferingen en veranderingen in levensstijl, maar de meeste mensen doen eerst veel onderzoek voordat ze zich aan een tiny house verbinden.

Ondanks mogelijke nadelen is de beweging niet meer te stuiten. Ook in Nederland niet. Als je wilt weten hoe het voelt om in een tiny house te wonen, kun je ook een proefweekend bij Europarcs op de Veluwe of Limburg doen. En hierna vind je enkele pioniers van tiny houses in Nederland.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 220203
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Marjolein Jonker

De Tiny House Beweging

Marjolein Jonker lobbyt sinds 2015 voor meer ruimte voor klein en eenvoudig wonen met een kleine ecologische footprint en zette de Tiny House beweging op de kaart in Nederland.

Marjolein in het klein

TinyFindy

Tiny House Nederland

De Hopman

Go Tiny Live Free

De ambitie van Go Tiny Live Free is om in 2025 10.000 woningen gecreëerd te hebben. Dit kunnen we nooit alleen en daarom verbinden we partijen en adviseren we CPO’s, corporaties, gemeente en mensen om zelf in hun kracht te laten komen. 

Platform voor een vrijer bestaan

House of Architects

Tiny Towers

Tiny Towers is het concept om op de kopse kant van een rijtje eengezinswoningen 1 kavel op te splitsen in 3 kleine kavels, hiermee wordt een nieuwe woningtypologie aan de Nederlandse woonwijken toegevoegd.

Anouk Moll

Tiny

Project TINY richt zich op de doelgroep alleenstaande starters, die moeite hebben met het betreden van de woningmarkt.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?