TINY FORESTS | nieuwe lokale beweging | duurzame evolutie

Tiny Forests in De Evolutiegids

30 mei 2021 | Mary Span | Evolutiegids

Tiny Forests, nieuwe duurzame beweging

Daan Bleichrodt, projectleider Tiny Forests bij IVN Natuureducatie, wil minibossen en voedselbossen aanleggen op schoolpleinen in Nederland. Klein, lokaal en behapbaar. Filosoof Screcko Horvat zegt hierover: ‘Ga niet zitten wachten op de revolutie, doe nú iets kleins.’ Het initiatief voor een klein bos is nu een serieuze Europese beweging aan het worden.

Een Tiny Forest is een klein bosje met uitsluitend inheemse soorten, ongeveer ter grootte van een tennisbaan, waar in beginsel geen ingrepen worden gedaan. Het IVN Natuureducatie maakt zich hard voor meer Tiny Forests in de steden. En dat is een geweldig initiatief! Klein, lokaal en behapbaar.

We vergeten dat we altijd verbonden zijn met de natuur

Sinds 2019 is Utrecht partnergemeente van Tiny Forest. Het initiatief brengt samen met gemeenten, buurtbewoners en scholen de natuur in de stad dichterbij. Een Tiny Forest (klein bos) betrekt kinderen bij de natuur. Ook voor bewoners is het een plek om te ontspannen of om elkaar te ontmoeten. De komende jaren worden er honderd minibossen in Nederlandse steden aangelegd. Sommige kinderen kennen het gevoel van verkennen, spelen en ontdekken in een bos niet en daar moet volgens Daan Bleichrodt, projectleider Tiny Forests bij IVN Natuureducatie, verandering in komen. De afgelopen jaren ontwikkelde hij projecten als Tiny Forest, Tuiny Forest , het BinnenBos en de Nationale Buitenlesdag. Hij ziet dat als zijn persoonlijk missie: vanzelfsprekend contact tussen mens en natuur. ‘Kinderen die op een jonge leeftijd een band met de natuur opbouwen, zijn niet alleen gezonder en gelukkiger maar ook maatschappelijk betrokken. Op deze manier leiden we spelenderwijs de natuurbeschermers van de toekomst op.’

Bomen zijn net mensen

Bomen zijn de nr. 1 manier waarop koolstof op lange termijn uit de atmosfeer kan worden verwijderd en in de vegetatie kan worden opgeslagen. Grotere bossen over de hele wereld zijn al ingezet als koolstofopslagplaatsen, via programma’s zoals het initiatief van de Verenigde Naties voor het verminderen van emissies door ontbossing en bosdegradatie. Bomen zijn de meest efficiënte koolstofvangmachines ter wereld. Door fotosynthese absorberen ze koolstofdioxide, het broeikasgas dat warmte vasthoudt in de omgeving, en zetten het om in energie. Die energie creëert nieuwe bladeren, langere stelen en meer massa – waardoor koolstof wordt vastgehouden.

Bomen: groter dan som der delen

Bomen die in Duitsland zijn geplant, hebben niet dezelfde koolstofbestrijdende capaciteit als bomen die in de tropen zijn geplant, waar ze sneller groeien en daarom meer koolstof vastleggen. Terwijl nieuwe bossen op hoge breedtegraden ervoor kunnen zorgen dat het aardoppervlak donkerder wordt en meer warmte absorbeert, zijn bossen in de tropen vaak bedekt met wolken die zonlicht weerkaatsen en de planeet afkoelen. Maar bomen planten in de tropen kan moeilijk zijn en de ontbossing neemt gestaag toe. Door houtkap, landbouw en ander menselijk gedrag zijn sommige planten uitgestorven en hebben ze bossen vernietigd, waardoor de koolstofvangmachine van de natuur wordt belemmerd.

Biodiversiteit is toetssteen voor toekomst

In heel Europa ontstaan nu ​​kleine, dichte bossen als onderdeel van een beweging die gericht is op het herstel van de biodiversiteit en de bestrijding van de klimaatcrisis. Voorstanders van de methode zeggen dat de minibossen 10 keer sneller groeien en 30 keer dichter en 100 keer meer biodivers zijn dan die welke met conventionele methoden zijn geplant. Dit resultaat wordt bereikt door jonge boompjes dicht bij elkaar te planten, drie per vierkante meter, met inheemse variëteiten die zijn aangepast aan de lokale omstandigheden. Een grote verscheidenheid aan soorten – idealiter 30 of meer – wordt geplant om de lagen van een natuurlijk bos na te bootsen. Dit is de Miyawaki-stijl: de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki. Dr. Miyawaki ontwikkelde in de jaren ’70 een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Wetenschappers zeggen dat dergelijke ecosystemen de sleutel zijn om klimaatdoelen te halen, en schatten dat natuurlijke bossen 40 keer meer koolstof kunnen opslaan dan plantages met één soort.

Minibossen: zó aansprekend!

IVN Natuureducatie heeft sinds 2015 steden en huishoudens geholpen bij het planten van 100 bossen in Miyawaki-stijl. Het is op weg om dat aantal meer dan te verdubbelen in 2022 en werkt aan soortgelijke inspanningen in een tiental andere landen. Verschillende groepen in België en Frankrijk hebben onlangs minstens 40 minibossen gecreëerd. De eerste in Frankrijk werd in maart 2018 geplant naast een drukke vierbaansweg aan de rand van Parijs. Het dichte struikgewas was bedoeld om geluid te verminderen en lucht te filteren voor de aangrenzende wijk.

Een minibos spreekt mensen aan en heeft een positief effect op de gezondheid. Mensen vinden het een aantrekkelijk idee, want het brengt de natuurbeleving dichtbij. De aanleg van Tiny Forests vergroot de waterbergingscapaciteit, verbetert de luchtkwaliteit, en gaat hittestress tegen. Iedereen kan helpen om een minibos als gemeenschap aan te planten en te onderhouden. Tiny Forests bieden gewoon een eenvoudig, toegankelijk, low-tech idee met een brede aantrekkingskracht. Ik geloof daarom dat deze trend zich zal voortzetten.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 210530
Evolutiegids, trendjournalist & publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Dr. Robin Wall Kimmerer, bosecologe

Het bos is
pure wijsheid

Hoogleraar Robin Wall Kimmerer ziet de noodzaak om anders naar planten en bossen te kijken.

Klimaatuitdaging ontbossing

Klimaatuitdaging
ontbossing

Bossen zijn een cruciale factor voor zuurstof en biodiversiteit. Maar we verliezen onze bossen: elk jaar verdwijnt er zo’n 6,5 miljoen hectare natuurlijk bos.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?