THE DINNER PARTY | zinvol leven na verlies | sociale evolutie

The Dinner Party

The Dinner Party: zinvol leven na verlies

sociale evolutie bij De EvolutiegidsHet is een fenomeen geworden: The Dinner Party. Daarbij worden mensen uitgenodigd die een verlies hebben geleden – of dit nu een ouder, partner, kind, broer, zus of vriend is. Traumatische gebeurtenissen kunnen diepe en soms ook permanente wonden achterlaten. Maar de worsteling kan mensen ook wijzer maken, een gevoel van zin geven en doen evolueren.

Het dinerfeestje begon in 2010 toen twee vrouwen, Lennon Flowers en Carla Fernandez, elkaar ontmoetten in Los Angeles. Ze kwamen tot de ontdekking dat ze allebei kort geleden een van hun ouders hadden verloren. Ze voelden meteen een klik omdat ze lotgenoten waren. Beiden hadden het gevoel dat ze met hun eigen vrienden niet konden praten over het verlies. Carla maakte een lijstje met andere twintigers die iemand hadden verloren en organiseerde een etentje in haar appartement. Ze spraken met elkaar of ze elkaar al jaren kenden. Lennon en Carla zagen in dat ze iets zinnigs hadden georganiseerd. Intussen wordt het dinerfeestje ook in Nederland georganiseerd.

The Dinner Party van Lennon Flowers en Carla Fernandez

In december 2013 lanceerden Lennon en Carla The Dinner Party, waarbij de deuren werden geopend voor iedereen die met leeftijdsgenoten en met een gedeelde ervaring openlijk wilde praatten over iets dat normaal gesproken achter slot en grendel blijft. Tegenwoordig zijn er Dinner Party-tafels in meer dan 50 steden, van Anchorage tot Dallas en van Amsterdam tot Sydney. Het etentje is uitgegroeid tot een beweging voor jonge mensen die een dierbare hebben verloren. Lennon en Carla organiseren ook weekenden voor gastvrouwen, waarbij informatie wordt overgedragen hoe mensen verschillend kunnen omgaan met verdriet.

“Vaak als je over de dood praat, weten mensen niet hoe ze moeten reageren”, zegt Fernandez, wiens vader was overleden. “Dat gebeurde niet bij ons eerste etentje, er was een onmiddellijke band. We bleven lang praten over verlies, over hoe het zich in ons leven had voorgedaan.” Ze beseften allebei dat er overal in het land jonge mensen in dezelfde situatie moesten zitten. En zo werd een non-profitorganisatie opgericht die mensen met aanzienlijk verlies verbindt. “Het doel is om meer openlijke uitingen van verdriet aan te moedigen en discussies te bevorderen over de manier waarop verlies het dagelijks leven beïnvloedt.”

Tijdens het diner is er geen agenda of thema. De Dinner Partiers praten over allerlei onderwerpen als relatieproblemen en andere niet-taboezaken. Uiteindelijk komt het verdriet ter sprake en komen er zaken aan de orde als: ‘Hoe kan ik verder leven zonder die ander, hoe ga ik om met mijn schuldgevoel of hoe geef ik het verlies een plaats?’ “Soms begrijpen mensen het verlies niet, soms gebeuren dingen gewoon. Dan moet je leren loslaten en aanvaarden dat er chaos in je leven is”, vertelt Carla.

Sinds 2014 hebben wereldwijd 6000 mensen meegedaan aan The Dinner Party. 96 Procent van de deelnemers zegt The Dinner Party aan te bevelen aan anderen die een verlies hebben geleden. 88 Procent zegt dat ze zich minder alleen voelen met hun verlies.

Tot voor kort beschouwden psychologen trauma vooral als een negatieve stressfactor. Veel twintigers en dertigers vinden geen troost meer in traditionele bronnen zoals religieuze instellingen, maar toch zoeken ze naar een gemeenschap van gelijkgestemden. Ze zoeken naar mogelijkheden om een diepgaand gesprek te kunnen voeren over wat hen bezighoudt. “Jonge mensen rouwen anders”, zegt Don Lewis, een maatschappelijk werker bij het UC Davis Hospice-programma. In 2009 startte hij een rouwgroep speciaal voor jonge volwassenen in de leeftijd van 17 tot 24 jaar. “Als iemand 18 jaar wordt, worden ze niet ineens volwassen. Het brein is nog in ontwikkeling en er gebeuren veel irrationele dingen. Voeg daar verdriet aan toe en dingen ontploffen.”

Het delen van ervaringen zonder wederzijdse veroordeling en beoordeling kan een louterende werking hebben. Mensen tijdens het dinerfeestje ervaren dat ze worden begrepen en dat ze dezelfde worsteling doormaken. Carla Fernandez en Lennon Flowers van The Dinner Party hebben ontdekt dat een ervaring die normaal gesproken isoleert, eigenlijk een buitengewoon hulpmiddel is om verbinding te maken. Ze hebben ontdekt dat iedereen een emotioneel verhaal heeft. Ze hebben ontdekt dat veel mensen na het dinerfeestje een sterke drang krijgt om anderen te gaan helpen. Het delen van ervaringen kan een opmaat zijn voor het ontdekken van de zin in je leven.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 190206
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
kromkommer

Kromkommer redt gekke groenten

Door de hele voedselketen aan te pakken willen de meiden van Kromkommer gekke of kromme groentes weer krijgen waar ze horen: op je bord.

Jennifer Breaton en Rebecca Wiering beginnen zeewierboerderij: Zeewaar

Zeewierpioniers

Jennifer Breaton en Rebecca Wiering begonnen als eerste een commerciële zeewierboerderij in Nederland: Zeewaar.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?