STUDIO ROOSEGAARDE | werkt in openbare ruimte | duurzame evolutie

Studio Roosegaarde werkt aan filterfiets voor smogreductie

Hij kan het niet laten. Innovator Daan Roosegaarde werkt aan de ontwikkeling van een fiets die de lucht zuivert. En dat is hard nodig in de smogrijke steden van China.

Innovator Daan Roosegaarde werkt samen met partners aan de ontwikkeling van een fiets die de lucht zuivert tijdens het fietsen. De ontwikkeling doet denken aan de Smog Tower voor Beijing in China. De vacuüm Smog Toren moet fijnstof afvangen die in de smoglucht hangt. Er kleven nog wel wat haken en ogen aan, omdat je heel veel torens moet neerzetten wil het effect sorteren. Intussen zijn er ontwikkelingen gaande om fijnstofzuiveringsinstallaties op te hangen in kantoren en parkeergarages. Maar Studio Roosegaarde wil nóg een stap verder zetten.

Ionentechnologie
Als het aan wereldverbeteraar Daan Roosegaarde ligt worden er binnenkort overal filterfietsen geproduceerd. Het idee komt niet van Daan Roosegaarde zelf, maar van kunstenaar Matt Hope en professor Yang van de Tsinghua Universiteit in Peking. De filterfiets voor smogreductie werkt als volgt: de smogvrije fiets wordt toegerust met een soort vacuüm stofzuiger die door middel van ionentechnologie fijnstofdeeltjes uit de lucht haalt. De fiets zuivert per uur 30.000 kuub lucht. Vervolgens pompt de fiets weer schone lucht naar buiten. Beijing is van oudsher al een fietsstad. Met de filterfiets kan de miljoenenstad weer een spraakmakende fietsstad worden.

Foto’s: Studio Roosegaarde

Smog Free Project
De Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde is internationaal bekend door zijn spraakmakende ontwerpen, zoals Waterlicht, Dune en het Smog Free Project, die de relatie tussen mens, technologie en ruimte onderzoeken. In 2007 richtte hij Studio Roosegaarde op, waar hij met zijn team van ontwerpers en techneuten werkt aan een betere toekomst. Interactie, technologische innovatie en schoonheid staan daarbij centraal. De filterfiets en de smogtoren maken deel uit van het Smog Free Project (in samenwerking met ENS Techology), dat reist langs verschillende steden die geteisterd worden door smog. Het Smog Free Project werd op 4 september 2015 gelanceerd in Rotterdam. De toren, – na Rotterdam en Beijng – draait nu in de noordelijke Chinese kuststad Tianjin en zuivert 30.000 kubieke meter lucht per uur. De toren draait op groene energie en gebruikt niet meer elektriciteit dan een waterkoker. Het project is een krachtig statement voor het creëren van bewustwording rondom vervuiling.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170531
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Hoe gaat het met?

27-07-19: De afgelopen tien jaar maakte Daan Roosegaarde naam met werken in de openbare ruimte op het snijvlak van landschapskunst, gemeenschapskunst en milieubewuste vormgeving. Zijn werk wekt evenveel bewondering als irritatie op. In 2019 presenteert hij enkele werken in het Groninger Museum.

Roosegaarde wil ruimteafval opruimen

20-06-18: Op dit moment vliegen er zo’n 29.000 objecten in de ruimte. Een mogelijke oplossingsrichting ligt in de positieve ionisatie-technologie van het Smog Free Project van Studio Roosegaarde. Met Space Waste Lab wil de ‘smog van het universum’ vernietigen. Bron: Studio Roosegaarde.

Daan Roosegaarde

Kunstenaar, ondernemer, uitvinder en ontwerper. Studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede en het voormalige Berlage Instituut Rotterdam. Sinds 2007 heeft hij zijn eigen ontwerpbureau Studio Roosegaarde in Rotterdam en Shanghai. Bekende projecten zijn de Smog Tree Tower, Waterlicht, Smart Highway, Intimacy en Icoon Afsluitdijk.
city-meriens

Zijn drijvende steden de toekomst?

Architect Jacques Rougerie wil een drijvende stad realiseren met laboratoria, serres, leslokalen, congresruimtes, woonkwartieren en ontspanningsgelegenheden.

wouterhelmer

Rewinding Europe

Wouter Helmer gelooft in de voortdurende dynamiek van de natuur. Hij ontwikkelde verscheidene nieuwe concepten voor natuurbehoud en natuurbeleid.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?