STORYTELLING | technologische overheersing | spirituele evolutie

Storytelling: er is geen hemel, wel technologie met goddelijke verhalen

gids voor spirituele evolutieDe Roomse God in het Westen loopt vanwege de rede op z’n laatste benen. De technologie en kunstmatige intelligentie zullen in de 21e eeuw steeds meer het leven van mensen gaan beheersen. Is dit storytelling? We moeten er zelfs rekening mee houden dat de evolutie zich met een dermate grote snelheid zal voortzetten dat een deel van de wereldbevolking het simpelweg niet zal kunnen (of willen) bijbenen.

De Egyptische Farao Echnaton (ca. 1350 v. Chr.) van het Oude Egypte geloofde in storytelling en dacht dat er maar één God was – de Zon – en hij was de eerste, alleenheersende God die het licht mocht doorgeven. De aardse macht lag bij hem. Helaas voor hem zagen zijn priesters dat anders: de veelgoderij en de storytelling daaromheen moest weer terug van weggeweest en dus ook hun macht en territorium. Maar de veelkleurige cultus van Egyptische goden als Isis, Anubis, Horus en Osiris en later de goden van het Griekse en Romeinse Rijk werd door de volgelingen van Jezus van Nazareth versoberd tot het geloof in de Ene Ware God. Ons werd steeds het eeuwige leven beloofd. En dat verhaal gaf betekenis aan ons leven.

Imagine there is no heaven
Wat belangrijk was in de tijd vóór Christus is voor de mensen in onze eeuw volkomen betekenisloos geworden. De verhalen, die we onszelf in vorige eeuwen hebben verteld, gelden nu niet meer. Vroeger streden de kruisvaarders onder het mom van Gods Wil tegen de ongelovigen in het Heilige Land om daarmee een plaats in de hemel te verwerven. Gods Wil en Heilig Land? Deze woorden hebben geen zin en betekenis meer voor ons. Daarentegen reizen mensen nu naar het Zuiden om Syrische vluchtelingen te helpen en de mensenrechten te beschermen. Zij worden nu gezien als helden. In de Middeleeuwen zouden mensen dat heel gek hebben gevonden. Nu kijken we op YouTube naar een video van John Lennon die Imagine zingt. Imagine there is no heaven, zingt Lennon, it’s easy if you try.

Verbeelding
Geen ander dier kan tegen ons op, niet omdat ze misschien geen ziel of intelligentie hebben, maar omdat ze de nodige verbeelding missen. Apen kunnen van boom tot boom springen en enkele eenvoudige technische handelingen verrichten. Daar blijft het ook bij. Maar ze kunnen geen bankrekening openen of een rechtszaak aanspannen. De menselijke evolutie is er naast verbeelding ook een van verhalen. Mensen volgen een droom, vertellen hun daarbij behorende verhaal, geloven erin met heel hun hart, maar vroeg of laat rafelt het web van verhalen uiteen en als we terugkijken begrijpen we niet hoe iemand in de illusie kon geloven. In het Zen Boeddhisme zeggen de aanhangers: ‘Als je de Boeddha onderweg tegenkomt, dood hem dan’. Dus als je strenge regels, wetgeving, macht of illusies tegenkomt, moet je jezelf bevrijden van die trechtervisies en verzinsels. Een keer flink lachen is de beste manier om je fictie of illusie te doden. En lachen is een kans om in te zien dat je vasthoudt aan je eigen verhalen over de werkelijkheid.

Wijs verhaal
Welke goddelijke verhalen vertellen we onszelf in de 21e eeuw? Religie en technologie kunnen niet zonder elkaar. Technologie is afhankelijk van religie, omdat elke uitvinding vele mogelijkheden in zich bergt, en de uitvinders hebben een profeet nodig voor de juiste keuze en de juiste richting. We hebben behoefte aan een Wijs Verhaal, maar de moderne wereld gelooft alleen in het verhaal van technologie en economische groei. In ruil daarvoor beloven ze ons geluk en een eeuwig leven. De zorg bestaat dat kunstmatige intelligentie ons territorium zal binnentreden en dat de ratio van de economie ons leven zal gaan beheersen. Sommigen geloven zelfs dat we alle menselijke geheimen zullen kennen als we maar in staat zijn om de genetische code te kraken en de functie van elke neuron in het brein te ontrafelen. Als mensen geen ziel hebben, en als gedachten, emoties en sensaties alleen maar biochemische algoritmen zijn zoals wetenschappers ons vertellen, waarom zouden we dan niet verder gaan in de evolutie van kunstmatige intelligentie? In Japan worden al algoritmes in het parlement ingezet.

Verantwoordelijkheden afstaan
Of we willen of niet: robots zullen zacht en stil ons leven binnendringen. Wetenschappers gaan gewoon door met het ontwikkelen van zelfstandig reproducerende en evoluerende robots. Steeds meer apparaten en robots gaan voor ons denken en praten. Toch zullen we onze verantwoordelijkheden gemakkelijk afstaan zonder bij eventuele gevolgen stil te staan. We vergeten daarbij dat de menselijkheid in het gedrang komt. We blijven ons vergapen aan nieuwe gadgets en nieuwe technologische mogelijkheden. Deze gaan ons leven gemakkelijker maken, maar maken onze wereld ook kleiner en eenzamer.

Nieuwe dromen
De verhalen met beloftes voor geluk en een eeuwig leven, die de wetenschap, zakenmensen, politici en aanverwanten ons daarbij vertellen, nemen we voor zoete koek aan. Het is immers te mooi om waar te zijn! Wat een geweldige vindingen van die autoriteiten uit Californië! We loungen onszelf in comfort en in nieuwe dromen. Met elke nieuwe droom zullen de makers van de zelflerende robots hun territorium uitbreiden. De grote concerns als Google, Facebook, Microsoft, Amazon en Apple spinnen er garen bij: hun macht wordt groter dan groot. In de New York Times worden ze zelfs de verschrikkelijke vijf genoemd. Overal rukken ze op, op allerlei terreinen. Onze eigen autonomie staat op het spel. We hebben er een onbehaaglijk gevoel over, maar we hebben geen direct antwoord of oplossing paraat. Slechts heel langzaam groeit de weerstand tegen de verhalen en de macht van deze mogols om in ons leven in te breken.

You can!
President Barack Obama zei in zijn Farewell Address to the Nation het volgende: ‘We, the people give it power. The people give it meaning. But you are the change! Show up. Dive in. Serve. You can inspire! No matter how imperfect your actions.’ Zelfregie vanuit onze eigen wijsheidsbron en [zelf]vertrouwen heeft de toekomst. We mogen iemand zijn. We zijn het waard! De evolutie kan fantastisch of angstaanjagend worden. Moeten we dat maar afwachten of niet?

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170110
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Evolutie is je hart volgen

Harold Stevens in de Evolutiegids

Het ouderschapsideaal

En als er iets is waar veel mensen per definitie moeite mee hebben, dan zijn dat veranderingen. Ook in ouderschap.

johangaltung

Johan Galtung, change agent voor vrede

Prof. Johan Galtung heeft duizenden mensen geïnspireerd om zich voor vrede in te zetten. Artikel over evolutie in vrede.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?