STADSLANDBOUW | voedsel uit lucht en in de stad | vitale evolutie

7 juli 2020 | Mary Span Evolutiegids
Pleidooi voor stadslandbouw

De landbouw staat voor grote uitdagingen: bevolkingsgroei, bodemverontreiniging, stikstofemissie en intensief gebruik van waterreserves. Hoe gaat de landbouw daarmee om? De CombaGroup uit Zwitserland haalt nu voedsel voor planten uit de lucht. Maar er is ook nog circulaire stadslandbouw.

De landbouwsector staat tegenwoordig voor de enorme uitdaging om een ​​steeds groeiende wereldbevolking te voeden en het stikstofgehalte laag te houden. In Nederland zijn de landbouwsectoren steeds meer georiënteerd op export. Voedsel voor de binnenlandse vraag wordt geïmporteerd. Daarmee is een onderlinge afhankelijkheid ontstaan en dit maakt de sector kwetsbaar. Het gebruik van landbouwgrond kan net zo problematisch zijn vanwege het gebruik van kunstmest en pesticiden. En landbouwdeskundigen schatten dat 70% van het drinkwater wordt gebruikt om velden wereldwijd te irrigeren.

CombaGroup
In Zwitserland stopt het koude seizoen de landbouwactiviteiten en is het noodzakelijk om voedsel uit andere landen te importeren. De CombaGroup, een bedrijf in de Zwitserse gemeente Molondin, wil het hele jaar door lokaal sla, en andere bladgroenten telen, maar zonder landbouwvelden, pesticiden of kunstmest. De methode die ze gebruiken bespaart 97% water in vergelijking met traditionele buitenmethoden. Dit is te danken aan een nauwgezette toepassing van aeroponics – een techniek om groenten boven de grond in productiehallen te telen.

Ecologische voetafdruk
Dit doen ze door de wortels van planten te besproeien met water vermengd met voedingsstoffen. Deze mist, die als druppels aan de wortels plakt, bevat de mineralen en andere voedingsstoffen waarmee de planten hun dieet completeren. De planten krijgen precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die ze nodig hebben om te groeien, in beschermde kassen of productiehallen waar geen kunstmest en pesticiden nodig zijn om plagen te bestrijden. De planten kunnen het hele jaar door worden gekweekt en hebben een lagere ecologische voetafdruk.

Vis kweken
Bijzonder praktisch, want daar kun je tegelijk ook vis in kweken. Bestrijdingsmiddelen behoren in deze nieuwe manier van landbouw tot het verleden; luchtsluizen en andere laboratoriumachtige veiligheidsmaatregelen houden ziektes en ongedierte buiten de deur.

New York
Ongeveer de helft van de totale wereldbevolking leeft in steden. Alle steden, zelfs de dichtste zoals New York (die vermoedelijk 700 gemeenschapstuinen heeft), kunnen worden herontworpen als civiele landbouwzones. Stadsboeren en tuinders over de hele wereld zoeken verlaten kavels en herstellen ze als eetbare landschappen. Deze trend is gebaseerd op het idee om groene zones aan de rand en in de stad te behouden en om waardevolle ecologische zones in te zetten voor voedselproductie. Stadslandbouw kan lokale voedsel- en energieproductie in de stad koppelen aan maatschappelijke doelen, zoals ontspanning, zorg of educatiemogelijkheden.

De kosten voor het leveren en distribueren van voedsel kunnen met stadslandbouw worden beperkt, omdat het voedsel niet meer hoeft te worden getransporteerd van landelijke gebieden naar de enorme metropolen. Ook kan het een oplossing voor arme gezinnen zijn om zichzelf te voorzien van gezond, betaalbaar voedsel.

Waterreservoirs
Tegelijkertijd zouden waterbedrijven kunnen investeren in waterreservoirs in ondergrondse tanks en met bomen omzoomde straten voor het opvangen en tegenhouden van regenwater. En haven- en kustautoriteiten zouden in levende oevers van moerassen kunnen investeren om de kust te stabiliseren, erosie te verminderen en te beschermen tegen stormen, terwijl ze recreatieve mogelijkheden en een gezonde leefomgeving voor wilde dieren bieden.
Door samen te werken en door de behoeften te identificeren kunnen steden projecten uitvoeren die het groene leven terugbrengen, recreatie- en onderwijskansen bieden, koele buurten bieden en de biodiversiteit vergroten. 

Erkenning
Dat alles maakt de stad niet alleen groener, met stadslandbouw voorziet het in gezond voedsel voor de arme mensen in de stad en leert men meer over het belang van gezond voedsel. Ook kan het groene afval op een meer toegankelijke manier worden hergebruikt (in de vorm van compost). Daarom wordt stadslandbouw steeds meer erkend door internationale organisaties, zoals UN-habitat en het World Food and Agriculture Organization (FAO).

De toenemende belangstelling voor stadslandbouw en groener leven in de stad komt niet uit de lucht vallen. Consumenten worden kritischer ten opzichte van de voedsel, al zijn ze nog beperkt bereid om meer te betalen voor voedsel dat beter voldoet aan hun eisen. Er is groeiende concurrentie op de wereldmarkt en de eindigheid van grondstoffen voor kunstmest en fossiele brandstoffen zorgen voor hogere kosten. De landbouwsector zit in het defensief met een gestage afname van het aantal boeren en de oppervlakte voor landbouwgrond. Bovendien staat de landbouwsector te boek voor 61% van het stikstof (ammoniakgas) in Nederland.

Stadslandbouw in opmars?
Als we de groeiende wereldbevolking ook in de toekomst van voedsel willen voorzien, zijn stadslandbouw en aeroponics hard nodig. Nederlandse bedrijven zijn goed op weg om hierin een goede positie te veroveren. Bijvoorbeeld met het ontwikkelen van LED-lampen die de planten voorzien van aparte lichtrecepten. In Japan zijn ze inmiddels op een andere manier aan het innoveren. Daar werken ze namelijk aan robotboerderijen. Ik zie wat stadslandbouw betreft veel denkers, maar nog weinig doeners. Nederland heeft de beste groentetelers ter wereld, maar we doen niets aan gezondheidspreventie door het eten van gezond voedsel en educatie door middel van bijvoorbeeld schooltuinen. We moeten het zelf maar uitzoeken. Stadslandbouw is in ons land wel bezig aan een opmars, daar is geen twijfel over mogelijk, zeggen experts van de universiteit van Wageningen. Deze vorm van duurzame teelt wint – al is het kleinschalig – terrein. Stadslandbouw, vergroening en waterreservoirs zullen het wereldvoedselprobleem, de afbraak van biodiversiteit en het verdwijnen van het groene leven in de stad niet in z’n geheel oplossen, maar kunnen de problemen in grote steden wel verlichten.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 200707
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Floating Food Farms

Floating Food Farms

Meer dan 70% van het aardoppervlak bestaat uit water. Dan is het vanzelfsprekend om in de toekomst voedsel op Floating Food Farms te laten groeien. In Rotterdam gebeurt dat al.

de toekomst van voedsel

Voedsel in 2050

11 Procent van de totale wereldbevolking lijdt honger. Onze soort is de dominante kracht op aarde geworden. Aan ruimte en innovatie is geen gebrek. Maar is dat genoeg?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?