SOLAR TRANSITIE | duurzame evolutie

Zonne-energie gaat volgende evolutiefase in

Tommy Hilfiger gebruikt ze in zijn kleding, DutchFiets heeft ze, het wegdek krijgt ze en de zee krijgt ermee te maken. Zonnecellen worden nu verwerkt in allerlei producten. Door behang of gordijnen te bekleden met zonnecellen, kan een deel van de stroom in gebouwen worden voorzien. Door zonnecellen te verwerken in een broek kan een mobiele telefoon worden opgeladen. Deze Solar Transitie vraagt om een andere manier van denken.

Pauline van Dongen, een Nederlandse modeontwerpster, maakt mode die wearable technology in kleding verwerkt. Ze maakt mode met zonnecellen. Door zonnepanelen in de textiel van haar kleding te verwerken schetst van Dongen een energiezuinige en uiterst modieuze toekomst. Tommy Hilfiger doet hetzelfde. Een solar jacket met zonnecellen is op zich niet nieuw meer, maar het geeft aan dat we een nieuwe evolutiefase van het gebruik van zonne-energie zijn ingegaan. De wearables technology markt groeit met de dag.

De laatste jaren is het gebruik van zonnecellen heel gewoon geworden. Dat komt ook omdat deze nu veel goedkoper zijn. De zonne-energiesector staat voor een nieuwe stap in de evolutie: het gebruik van zonnepanelen in kleding, bouwmaterialen, auto’s, wegen, fietsen, tassen, enzovoorts.

De eerste solarbike is intussen ook al een feit. Een elektrische fiets zonder stekker is voor veel gebruikers een droom en bovendien super duurzaam: de energie wordt immers volledig door de fiets zelf opgewekt. Naar schatting zullen in 2019 zo’n 10.000 Nederlanders fietsen met zonnecellen in het wiel. En wat mag zo’n fiets kosten? Rond de 2400 euro.

Nederland is een pionier op het gebied van de zonneweg. Krommenie installeerde een ongewoon fietspad van 70 meter met zonnecellen. Deze liggen ingebed in glazen panelen die verbonden zijn met een generator. Er is al veel belangstelling vanuit het buitenland. In Frankrijk levert een door SolarRoad geleverde technologie al voldoende elektriciteit op voor de verlichting van een verkeersrotonde. Californië heeft ook interesse. En in zuid-Korea denken ze groter. Daar ligt tussen de steden Daejeon en Sejong een strook fietspad van zo’n 32 kilometer dat is afgedekt met zonnepanelen. Dit levert niet alleen de nodige zonne-energie op, het beschermt de fietsers ook tegen zon en regen.

Water, energie en grondstoffen zijn nodig om de transitie naar een nieuwe wereld mogelijk te maken. Onze energietoekomst is hybride: we gaan gebruikmaken van verschillende technologieën zowel fossiel als duurzaam. Huizen gaan zichzelf van energie voorzien en er komen smart energy grids (een elektriciteitssysteem dat gebruikmaakt van informatie, tweerichtingsverkeer, communicatietechnologieën en computerintelligentie op een geïntegreerde manier voor elektriciteitsopwekking, -distributie en -consumptie). Geothermische energie en getijdenenergie worden normaal. Bedrijven zullen zich op deze energietechnologie storten. Energie-opwekkende zeilen keren terug op schepen. Er zal energiezuinig worden gevlogen.

In iedere sector is men op een of andere manier met deze Solar Transitie bezig. Deze overgangsperiode is niet alleen economisch interessant, maar ook spiritueel. Respect voor de natuur en vergroening van ondernemingen zullen normaal worden. De overgang van de traditionele manier van werken naar de nieuwe manier van co-creatie zal niet zonder slag of stoot gaan. Veel mensen praten er nog over, maar anderen, vooral jongeren, doen het gewoon en wel gezamenlijk. Kinderen leren al in groepen, werken in open ruimtes en zijn onderling verbonden door smart phones. De Solar Transitie vraagt om een andere manier van denken en is al links en rechts gaande of je wilt of niet.

Auteur Mary Span | ©EVOLUTIEGIDS | 171009

China | forest city | Evolutiegids

Word China hét evolutiemodel voor innovatieve en groene economie?

De Chinese president en verandermanager Xi Jinping is wonderbaarlijk eerlijk over de zwakten van de Chinese economie. Innovatie en vergroening van de economie moeten dé speerpunten zijn.

naomiklein

Naomi Klein leidt al jaren het verzet tegen het kapitalisme

‘Je kunt klimaatverandering niet bestrijden zonder het kapitalisme te bevechten’, zegt journalist, activist en publicist Naomi Klein.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?