TWENTE | SMART HANZE | headlines

Ambitie van Hightech Twente

Twente ontwikkelt zich tot een Europees toonaangevende technologische topregio, waarbij vanuit de maatschappelijke opgaven toekomstbestendig economisch rendement wordt behaald . Deze hoofddoelstelling is vertaald in vijf doelen voor het jaar 2020.
 • Het Bruto Regionaal Product (brp per inwoner) van Twente is groter of gelijk aan het Bruto Binnenlands Product (bbp per inwoner) van Nederland
 • Het aandeel 15-75-jarigen dat hoger is opgeleid, is groter of gelijk aan dat in heel Nederland
 • Het aandeel van de bevolking tussen de 15 en 75 jaar in Twente dat werkt, is groter of gelijk aan dit aandeel in Nederland
 • Het aandeel brp geïnvesteerd in regionaal Research & Development is groter of gelijk aan dit aandeel binnen het bbp.
 • In 2020 zijn 5.000 extra arbeidsplaatsen gecreëerd.

Hengelo krijgt tiny houses

Hengelo krijgt als eerste gemeente in Oost Nederland een project met ‘tiny houses’. Vanaf augustus 2018 kunnen er duurzame minihuisjes worden gebouwd op het Brouwerijterrein. De gemeente wil ruimte bieden aan experimentele woonvormen. Daarmee willen ze inspelen op woonwensen van de toekomst. Er komt steeds meer vraag naar flexibele woningen, die passen bij de levensfase van dat moment. (Bron: Bouwend Nederland | 01-06-18).

De Twentse economie

In Oost-Nederland heeft Hightech een sterke basis in Twente, rond de technologische industrie en de universiteit. Specialiteiten zijn onder meer micro- en nanotechnologie, geïntegreerde systemen, sensortechnologie, medical imaging, fotonica, robotica, smart materials en advanced manufacturing.
In Twente was de economische groei van de 3 gebieden in Overijssel het grootst (3,6 procent), net als in 2016 en 2015. Twentse ondernemers zijn positiever over de economische ontwikkeling dan de Nederlandse ondernemers in het geheel. Dit vertrouwen zien we terug in de Twentse economie. Deze presteert opvallend vaak beter dan de gehele Nederlandse economie. Het Bruto Regionaal Product stijgt sneller dan in Nederland als geheel en de economische groei is groter. De werkgelegenheid ontwikkelt zich voorspoedig. Het aantal vacatures stijgt snel en de werkloosheid daalt. Gevolg is dat krapte op de arbeidsmarkt steeds concreter wordt.
Het MONT-netwerk, dat bestaat uit de steden en gemeenten Münster, Osnabrück, netwerkstad Twente (Enschede, Hengelo, Almelo, Borne en Oldenzaal) en EUREGIO zetten zich samen in om de bereikbaarheid van het EUREGIO-gebied en de grote steden binnen dit gebied te verbeteren.

Machinefabriek Boessenkool wint Innovatieprijs 2018

Machinefabriek Boessenkool uit Almelo heeft de Nederlandse Innovatieprijs 2018 gewonnen. De uitreiking was woensdagavond 13 juni in het tv-programma De Wereld van Morgen. Ruimtevaarder André Kuiper overhandigde de prestigieuze prijs in het Scheveningse Kurhaus aan een gelukkige directeur Eelco Osse van Boessenkool.

Nieuwe commissaris van de Koning: Andries Heidema

Vanaf 11 juli 2018 gaat voormalig burgemeester van Deventer Andries Heidema voor de provincie Overijssel aan de slag. Hij wordt tijdelijk opgevolgd in Deventer door interim-burgemeester Ron König (D66).

Bilfinger Tebodin lanceert nieuwe service

Bilfinger Tebodin is een internationaal opererend advies- en ingenieursbureauonderneming en werkt vanuit 50 kantoren, onder meer in Hengelo en Deventer. Het bedrijf heeft in 2017 een nieuw platform geïntroduceerd dat circulaire start-ups helpt met het opschalen van nieuwe technologieën. Het ontbreken van kennis en ervaring, wat een vereiste is bij het bouwen van een fabriek, blijkt vaak een obstakel te zijn (Bron: Tebodin | 21-11-17).

Hightech in the picture

Hightech is en blijft het uithangbord van Twente. Starters in de regio houden is één ding, ze van buiten de regio aantrekken, is nog iets anders. Daarvoor behoeft volgens gedeputeerde Ed van Hijum het landelijk profiel van Twente bijstelling. Het oosten is niet ver, wil hij maar zeggen.

Volop kansen

High tech systems & materials (HTSM) is één van de sterke troeven van Twente. De Nederlandse hightechsector concurreert op mondiale schaal en richt zich op de ontwikkelingen in de wereldmarkt. Er liggen voor de Nederlandse hightechsector volop kansen in Duitsland, Frankrijk, China, (Taiwan), de Verenigde Staten, Korea, Japan, Brazilië, India, Israël, Singapore, Turkije en België. Deze landen investeren fors in (hightech) productiefaciliteiten, kennis, innovatie en infrastructuur.
Op 7 december 2017 is de Universiteit Twente voor de derde keer uitgeroepen tot de meest ondernemende universiteit van Nederland. Tevens is de UT de universiteit met de hoogste impact van Nederland. 

Algemene informatie

 • Regio Twente is het samenwerkingsverband van de veertien Twentse gemeenten.
 • Aantal inwoners in Twente: 627.592.
 • In de regio met Enschede, Hengelo en Almelo als grotere steden zijn honderden start-ups en spin-offs van de technische universiteit en hogeschool. De teller staat op ruim 1.800 start-ups en spinn-offs. Volgens Kees Eijkel  van Universiteit Twente heeft Twente een geheel eigen succesformule. Eén waarin ondernemerschap belangrijker is dan kennis. „Wij gaan uit van de student in plaats van universitair onderzoek. Wij verkopen geen kennis, talentvolle studenten moeten zelf ondernemen.”
 • De Universiteit Twente en het Kennispark Twente leveren uitzonderlijk veel banen op, vergeleken met universiteitscampussen elders in het land. Uit landelijk onderzoek blijkt dat Kennispark Twente het met het aantal daar gevestigde bedrijven, twee keer zo goed doet als de nummer twee op de lijst (Bron: Buck Consultants | 05-06-18).

Topbedrijven

Twente heeft vestigingen van enkele grote internationaal opererende bedrijven, zoals Thales Nederland, Apollo Vredestein, Siemens, Ten Cate, LioniX, de maker van fotonische chips en Grolsch. Grote werkgevers zijn verder ziekenhuizen in de drie grote steden en het regionale onderwijs. De Universiteit Twente en de bedrijven op het omliggende Kennispark creëren hoogwaardige werkgelegenheid. Kenmerkend voor Twente zijn de vele ‘verborgen parels’: relatief onbekende, maar sterk gespecialiseerde bedrijven in de Maakindustrie, zoals Trioliet in Oldenzaal (voertechniek), Schuitemaker in Rijssen (landbouwmachines) en United Springs in Hengelo (veren).

MKB top 100 | 2018

 • ConstruSteel ERP Software
 • Ipsum Energy
 • Roelofs Groep
 • Sqills Group
 • Use All Energy

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 180701
Evolutiegids en trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Lift Your Life & Your World & Share it!

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?