SLOW FOOD MOVEMENT | Carlo Petrini | vitale evolutie

Carlo Petrini

Slow Food Movement

Slow Food is een wereldwijde beweging, met als doelstelling dat alle mensen toegang hebben en genoegen beleven aan voedsel dat goed is voor hen, goed voor de mensen die het produceren en goed voor de wereld.

Bezoek Slow Food Movement op:

Carlo Petrini, de slow food activist

Carlo Petrini, mede-oprichter en Internationaal President van de wereldwijde Slow Food Movement wordt lokaal en regionaal gewaardeerd. Een hele generatie koks, culinair journalisten en gastronomen is beïnvloed door de inzichten en ideeën van Petrini. Ook voor jongeren, verenigd in de Youth Food Movement, is Petrini een belangrijke inspiratiebron voor een diverser en gezonder voedselsysteem.

Carlo Petrini was in 1989 een van de mede-oprichters van de Slow Food-beweging. Vroeger was Carlo Petrini de internationale woordvoerder van de boeren. Hij kwam op voor het beschermen van lokale voedselspecialiteiten tegen de wereldvoedselindustrialisatie.

In een kwart eeuw is die beweging gegroeid van een Italiaanse culinaire protestbeweging tegen smaakvervlakking tot een mondiale beweging van consumenten en producenten die zich sterk maken voor een diverser en gezonder voedselsysteem. Zo werd hij de vader van de Slow Food Movement. Slow Food levert een unieke bijdrage met de Ark van de Smaak, een dagelijks groeiende verzameling van bedreigde, bijna vergeten groente- en fruitvariëteiten, dierenrassen en –soorten, vangst-, fok- en teeltmethoden, halffabrikaten en eindproducten.

Maar Petrini heeft een belangrijker doel voor ogen dan het redden van Parmaham. De Slow Food Movement is nu in 100 landen te vinden en werpt giftige pijlen richting de fastfoodindustrie en de voedselproducenten die het milieu niet goed gezind zijn.

Elke twee jaar wordt er in oktober de Salone del Gusto in Turijn georganiseerd. Hier ontmoeten producenten en consumenten vanuit de hele wereld elkaar en wisselen kennis en ervaring uit. Het symbool van de Slow Food-beweging is de slak; langzaam bewegend eet deze zich rustig een weg door het leven.

Een van de interessante verschijnselen is de rol van koks. Die zijn een bijzondere ambachtsgroep aan het worden. Ze heten geen koks meer maar chefs, ze vinden nieuwe manieren van gastronomie uit zoals moleculaire koken, hebben in toenemende mate een voorkeur voor lokaal en authentiek. Eigenlijk zijn we aan het overschakelen van eten als leefkost naar eten als cultuur- en gezondheidsfenomeen. Die evolutie is in volle gang.

Auteur Mary Span | ©EVOLUTIEGIDS | 170731

woody tasch

Woody Tasch gebruikt geld om verandering te ondersteunen

Volgens de Slow Money Movement is de basis van ons bestaan landbouw en daarom is investering hierin zinvol.

Water is leven

Water, evolutionaire schepper van leven

Op verschillende plekken in de wereld wordt al gewerkt aan natuurlijker watermanagement. En dat is hard nodig.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?