SENIOR HOME SHARING | wonen met huisgenoot | sociale evolutie

Golden Girls senior home sharing

1 oktober 2019 | Mary Span | Evolutiegids

Senior Home Sharing: deel je woning met een huisgenoot

sociale evolutie bij De EvolutiegidsSenior Home Sharing is in opkomst. Lang geleden deelden The Golden Girls al één huis. De tijd voor senioren om een ​​huis met huisgenoten te delen is weer aangebroken, maar deze keer niet op TV maar in het echte leven.

Scheiding of overlijden van je partner is niet iets waar mensen graag over praten, maar eenzaam voelen de alleenstaanden zich soms wel. Maar er is een oplossing voor die eenzaamheid of financiële terugslag. Want met name senioren hebben – vooral nu er wellicht gekort wordt op het pensioen – beperkte financiële ruimte om (duurzaam) te wonen. Dat is slechts een van de redenen waarom het delen van huizen onder senioren toeneemt.

Woonlasten
Het grootste voordeel van huisdeling is het delen van de kosten zoals energie, verzekering, maar ook de komende investeringen in duurzaamheid. Als je een huisgenoot hebt, die de helft van je huur of woonlasten of 50 procent van de kosten van een woning betaalt, verlaagt het de kosten van het levensonderhoud. Maar naast kostendeling zijn er ook andere voordelen.

Als je extra zorg nodig hebt, kun je ook een ruilregeling voorstellen. Verlaagde huur in ruil voor diensten als klussen in huis, tuinwerk of vervoer.

Goedkoper wonen
Studies tonen aan dat de meeste mensen in hun huizen of gemeenschappen willen blijven naarmate ze ouder worden. Maar steeds meer van die 65-plussers moeten nog wel hun hypotheek blijven betalen. Tegelijkertijd zijn mensen op zoek naar goedkopere alternatieven voor alleen wonen, omdat de huisvestingskosten in veel gebieden omhoogschieten.

Eenzaamheid
Een huisgenoot kan je ook beschermen tegen eenzaamheid. Niets leukers dan dat iemand tegen je zegt: “Hoe was je dag?”. Huisgenoten helpen elkaar niet alleen bij medische crises, ze merken ook kleinere fysieke veranderingen in elkaar op. Vooral belangrijk als je ouder wordt. Homesharing is een manier om contact te maken met anderen en het risico op cognitieve achteruitgang die gekoppeld is aan sociaal isolement te verlagen. In Amerika is er sprake van een heuse Golden Girls Network-trend. Sociale isolatie en eenzaamheid bij ouderen kan zorgen voor een slechtere fysieke en mentale gezondheid. Ouderen die in een buurt wonen waar alles op loopafstand is, gaan automatisch meer naar buiten, bewegen meer en hebben meer sociale interactie.

Knarrenhof
Een ander leuk voorbeeld is de Knarrenhof. Stichting Knarrenhof is een combinatie van de hofjes van vroeger met het comfort van nu. Hierdoor ontstaat een uniek concept van veilig wonen met veel privacy en tegelijkertijd alle voordelen van samenwonen. Knarrenhof is namelijk bedoeld voor mensen die het leuk vinden elkaar af en toe te helpen, maar hierin geen verplichting willen. Het is immers geen woongroep. Wel is het een vrijblijvende gemeenschap waar je van elkaars kennis/kunde en gezelschap profiteert. Dit is ideaal voor de moderne senior die zelfstandig wil blijven, en die steeds minder op mantelzorg en kinderen kan terugvallen.

Tiny Housing
Een tiny-houseproject behoort ook tot de mogelijkheden. Helaas is het nog niet mogelijk in Nederland om zomaar ergens tiny houses neer te zetten. Het zou een prachtig woonidee zijn voor senioren. In Amerika heb je wel tiny housegemeenschappen voor gepensioneerden. Het zou mij niet verbazen als we dit concept over een tijdje ook op Nederlandse bodem zouden tegenkomen
.

Matching
In Amerika en Canada zijn er zelfs gratis online matchingsites voor senioren te vinden. Het Golden Girls Network (and Guys) zit daar in de lift. Deze landelijke site heeft inmiddels 1500 leden die een vergoeding van 39 dollar vragen voor zes maanden toegang. In Duitsland zijn homesharing-projecten te vinden in 35 steden. Naast de ‘klassieke particuliere woningaanbieders’ zijn er ook voorzieningen voor ouderen, zoals bejaardentehuizen, waar studenten en ouderen samenleven onder één dak.

Nederlanders zijn van huis uit nogal gesteld op hun privéleven. Om succesvol te kunnen samenwonen moet iedereen op dezelfde golflengte zitten. Zorg daarom dat je alle voors en tegens op een rijtje hebt en maak dan je keuze. Kies je voor samenleven, informeer je dan terdege.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 191001
Evolutiegids en trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Deel de kennis van De Evolutiegids

Gelukkig worden we oud

04-10-19: Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad van Volksgezondheid en Samenleving, presenteert binnenkort een advies over het toenemende aantal Young Elderly Persons (yep’s). Zeventig procent van de ouderen wil nuttig blijven, maar na pensionering worden ze afgeschreven. Vrijwilligerswerk ligt voor de hand, maar yeps kunnen elkaar helpen met klussen in huis, de belastingen, de tuin. Dat hoeft niet in beleid te worden verankerd, vindt Bussemaker. Er zijn ook barrières te slechten. Woningcorporaties bouwen eengezinswoningen terwijl er een enorme markt openligt voor ouderen die geclusterd in hofjes bij elkaar willen wonen. Bron: Trouw.
co-living | Evolutiegids

Smart co-living

Heeft deelwonen de toekomst?

Ecodomes | Evolutiegids

Ecodomes, nieuwe manier van wonen

Interessant voor kleiner wonen en vluchtelingensteden.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?