RUUD KOORNSTRA | Het paradijs begint in NL | duurzame evolutie

Ruud Koornstra in De Evolutiegids

8 juni 2021 | Mary Span | Evolutiegids
Het paradijs op Aarde begint in Nederland

Energieambassadeur Ruud Koornstra omschrijft zichzelf als ondernemer en activist. Volgens hem krijgen we een aangenamere wereld door de energietransitie. En het paradijs op aarde is volgens hem binnen niet al te lange tijd haalbaar. Koornstra: ‘Wij hebben in Nederland alle tools in handen om een voortrekkersrol te spelen in innovatie en algehele systeemverandering. Laat het paradijs dus maar beginnen in Nederland.’

De reden waarom er tot nu toe nog niet drastisch is ingegrepen is volgens Koornstra te wijten aan oude machtstructuren in Nederland. Met een 1,5 uur durende documentaire – met de hoopgevende titel ˋHet paradijs op Aarde begint in Nederland (met de energietransitie)’ – wil Ruud Koornstra Nederland overtuigen van de haalbaarheid van deze duurzame samenleving. Om dit kracht bij te zetten reisde Koornstra samen met zijn dochter Roos (als cameravrouw en regisseur) door Nederland en sprak de afgelopen maanden met een keur aan ondernemers, wetenschappers en bestuurders.

Droom?
Stel je voor: het is 2030 en we leven inmiddels doordat we de zaken slim hebben aangepakt in een wereld zonder schaarste. Energie, vervoer, gezonde voeding: nergens is meer een tekort aan. Een droom? Niet volgens Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer, de nationale energiecommissaris, coördinator SDG7, voorzitter van het koplopersgilde bij MVO Nederland en voorvechter voor een betere wereld. In een tijd waarin rampen en crises de waan van de dag bepalen, is het misschien een beetje moeilijk voor te stellen. Maar volgens Koornstra is het écht waar: het paradijs op aarde – een radicaal andere wereld zonder schaarste – ligt binnen handbereik.

‘Wij zijn de vernieuwers van de wereld,’ zegt Koornstra. ‘Ons koude kikkerlandje heeft bij uitstek alles wat er nodig is voor een totale systeemverandering: geld, kennis, technologie, onze geografische ligging. Ook in de energietransitie zijn er vernieuwers genoeg. De eerste elektrische auto kwam gewoon uit Lochem. Koornstra zelf introduceerde wereldwijd de LED-lamp in 2006.

Verre toekomstmuziek?
Tegenwoordig probeert Koornstra de vernieuwers van vandaag een steuntje in de rug te geven. Daarbij ervaart hij grote weerstand, omdat de huidige machthebbers ons oude economische systeem nog niet willen loslaten. Wat we volgens hem nu nodig hebben zijn systeemdenken, logisch nadenken en samenwerken. Dit in eerste instantie in het belang van de samenleving, van de gewone mensen. Pas dan gaat de energietransitie lukken en zullen ook sectoren en multinationals welvaren bij deze transitie.

Klinkt het je toch nog een beetje als verre toekomstmuziek in de oren? Dan heeft Koornstra een boodschap: ‘We zijn al lang begonnen. Niet in Silicon Valley, niet in China, maar gewoon hier in Nederland. Want we zijn de vernieuwers van de wereld.’ Koornstra brengt mensen in beweging, of ze dat nou willen of niet. 

Vieste jongetje van Europa
In 2030 moet de uitstoot van CO2 met 40% zijn verminderd, misschien zelfs met 45%. 
Twaalf jaar voor een ingrijpende energietransitie, Koornstra schrikt er helemaal niet van. ‘Zat tijd. Zát! We gingen in minder dan twaalf jaar van paard en wagen naar auto’s. Overstappen op aardgas in de jaren zestig kostte minder dan tien jaar.  We zijn een piepklein land, maar wel het slimste, innovatiefste en creatiefste land ter wereld. Neem nou de solar challenge, die elke twee jaar wordt gehouden in de Australische woestijn. Daar winnen we gewoon elk jaar. Qua technische kennis steken we met kop en schouders boven iedereen uit. Bovendien zijn we rijk en ondernemend genoeg om het allemaal te regelen. Er is dus geen enkel excuus voor het feit dat we het op een na vieste jongetje van Europa zijn.’

Kijken!
Mocht je anderhalf uur over hebben voor een opbeurende kijk op een duurzaam, klimaatrobuust én betaalbaar economisch systeem, dan is deze documentaire een aanrader. Ondernemer Ruud Koornstra wil er Nederland mee overtuigen. Hieronder is de documentaire ‘Het paradijs op Aarde begint in Nederland’ voor iedereen gratis te zien. Om de energietransitie te versnellen is er inmiddels
Mission Control Centra SDG7 en SDG12 gebouwd waarvandaan de komende jaren alle vernieuwingen kunnen worden begeleid. Deze centra zijn gevestigd in Arnhem, op het oude Akzo-terrein langs de Rijn (IPKW). Hier worden de afdelingen Analyse en Intelligence gehuisvest. En in Den Haag komt de publieke Control Room met aanvullende kantoren en tv-studio.

Noot:

Natuurverbeteraar Jesper Feenstra, projectmanager bij MVO Nederland, ziet overigens de klimaatverandering heel anders. De beste voedingsbodem voor het klimaat is volgens hem de natuur zelf. “Het leven onder de grond is wat het leven boven de grond mogelijk maakt, en vice versa”, zegt hij in zijn artikel voor Natuurlijk kapitaal.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?