ROBOTEVOLUTIE | Human by Design | zakelijke evolutie

De evolutie van de mensrobot

Human by design

Hoever gaan we in de evolutie van de mensrobot?

Voor een ontwerper en programmeur is het tegenwoordig niet moeilijk meer om een schaakmeester met een paar computercodes te verslaan. De grootste uitdaging is om mensen te creëren. In de digitale werkplaatsen zijn ontwikkelaars daar druk mee bezig. De Japanse robotingenieur Hiroshi Ishiguro maakte zelfs een evenbeeld van zichzelf.

Mensen kunnen heel soepel bewegen. We letten er niet eens op. Robots hebben dat (nog) niet helemaal onder de knie. Maar de ontwikkelaars zijn hard op weg om ook dat voor elkaar te krijgen. Vaste voorwerpen pakken gaat al heel goed. Het lukt alleen nog niet helemaal met zachte voorwerpen. En dat is belangrijk, want je wilt niet dat een robot je hand helemaal fijn drukt.

Wedstrijden
Dat de ontwikkeling van mensrobots snel gaat, zie je hierna in het overzicht heel goed. Er worden zelfs wedstrijden met soms wel 25 teams afkomstig uit de hele wereld georganiseerd om de ontwikkeling nóg sneller te laten verlopen. Het is immers belangrijk om ook ongelukken van een atoomreactor te kunnen oplossen of om mensen te redden uit huizen die door een aardbeving zijn getroffen. En laten we niet vergeten dat er ook robots voor militaire doeleinden worden ontwikkeld. Maar ondanks de uiterst moderne technieken zijn mensrobots nog onhandige wezens. Wezens? Ja, want ze gaan meer en meer op ons lijken. Kijk maar naar bovenstaande foto van de Japanner Hiroshi Ishiguro. Deze robotingenieur staat naast de Geminoid, een robot die hij ontwikkelde naar zijn evenbeeld. Zijn kunstmatige dubbelganger is gemaakt volgens de overtuiging dat mensen en robots hetzelfde zijn. Wetenschappers uit China en VS hebben een folie ontwikkeld die hetzelfde oogt en dezelfde functie heeft als een menselijke huid. 

Geheim
Waar gaat die evolutie naar toe? Feit is dat de ontwikkeling gewoon doorgaat of we willen of niet. Soms houden robotingenieurs geheim wat de mensrobot allemaal (of niet) kan. Dat zou alleen maar voor grote onrust zorgen. Elk instituut ontwikkelt z’n eigen robot, bijvoorbeeld voor hulp van mensen met een lichamelijke beperking. En een ander instituut ontwikkelt een robot voor militaire doeleinden, waarbij robots in staat zijn om te leren van hun ervaringen en die om te zetten in nieuwe handelingen. 
De Armar-robot uit Karlsruhe kan bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden leren door mensen te bekijken. Best eng, nietwaar?

Robothond
Door robots aandoenlijker en menselijker te maken ervaren we gemakkelijker een band met ze, maar of dat ook altijd wenselijk is? Nu al krijgen mensen met dementie in de ouderenzorg een robothond voorgeschoteld. Hij ziet er niet alleen levensecht uit, hij voelt en klinkt als een puppy. Ideaal, toch? Sociale interactie met een robot kan anti-sociale effecten hebben zodra mensen geen waarde meer hechten aan het bewustzijnsniveau van hun interactiepartner. De sociale wederkerigheid is er namelijk niet en dat is iets wat wij mensen juist graag willen. Wanneer je afspreekt met een vriend of vriendin is het waardevol dat hij of zij speciaal voor jou tijd maakt en dat je belangrijke zaken kunt bespreken. Hoe geweldig eenzijdig is dan de aandacht van een robot?

Ethiek
Robots kunnen nauwkeuriger dan mensen beslissingen nemen, daarom vertrouwen we een auto of een vliegtuig toe aan een automatische piloot. Maar nu komt de ethiek om de hoek kijken. Welke beslissing is de juiste als een zelfrijdende auto moet uitwijken voor een kind en een bejaarde daarbij het leven moet laten? En als er dan een dodelijke ongeluk is, wie is dan wettelijk aansprakelijk of moreel verantwoordelijk? Aimee van Wynsberghe, gespecialiseerd in robotethiek aan de Universiteit Twente, maakt zich zorgen over de moraliteit van robots. Elon Musk van Tesla beweert dat we robots een geweten mee moeten geven. Feit is dat de mens altijd moreel verantwoordelijk zal blijven of de mens wil of niet. Feit is dat de discussie over kunstmatige intelligentie net zo belangrijk is als de discussie rondom het voortbestaan van onze planeet. We moeten nú nadenken over wat we aan het doen zijn en niet morgen. De programmeurs van robots zullen daarom de ethiek vanaf het begin in acht moeten nemen. Wettelijk verplicht, inclusief politieke visie en strategie!

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 180429
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Ethisch verantwoorde AI

Europa moet een voortrekkersrol op zich nemen bij de ontwikkelng van ethisch verantwoorde kunstmatige intelligentie, aldus AI-pionier Yoshua Bengio. Hij pleit voor overheidsbemoeienis. Hij is ook erg bezorgd over het militaire gebruik van AI (Bron: FD | 30-06-18).

Zijn cobots terminators?

Niet 47% maar 14% van de westerse banen in de 32 OESO-landen loopt gevaar te worden vervangen door robots of andere vormen van automatisering. (OESO april 2018).

Steve Wozniak (medeoprichter Apple):

‘Artificial intelligence doesn’t scare me at all. That’s because in cognitive ability, machines are eons behind even a young child.’ Wozniak is not impressed. (Bron: CNBC 23-02-18)

Stephen Hawking

Stephen Hawking († 2018) waarschuwde daarentegen voor kunstmatige intelligentie. ‘Sinds de beschaving is begonnen, is agressie nuttig geweest doordat je er makkelijk door kon overleven’, zei wetenschapper Steven Hawking. ‘Het zit in onze genen door de Darwinistische evolutie.’ Maar hij dacht dat de snelle ontwikkeling van nieuwe technologie zo snel zou gaan, dat deze soms ongecontroleerde agressie zou leiden tot een oorlog met nucleaire of biologische wapens. ‘We moeten dit geërfde instinct door onze logica en rede controleren’, zei Hawking. (Bron: Sunday Times 07-03-17).
rur

1921

De term ‘robot’ werd voor het eerst gebruikt in het drama van Karel Capek R.U.R. – Rossum’s Universal Robots.

1970 – Wabot

Voor het eerst lukt het om een robot op twee benen te laten lopen. Ontwikkeld door de Japanse universiteit Waseda.

armar

2000 – Armar

Tamim Asfour van het Karsruher Institut für Technologie lukt het een menselijke robot te ontwikkelen.

asimo

2005 – Asimo

Het Japanse Honda ontwikkelt robot Asimo. Deze kan lopen, klimmen, grijpen en deelnemen aan een interactie met mensen.

icub

2008 – iCub

Italiaanse onderzoekers beginnen met de ontwikkeling van iCub met cognitieve vaardigheden.

robonaut

2010 – Robonaut

Robonaut 2 is ontwikkeld door General Motors en Nasa en moet het ruimtestation ISS assisteren.

2015 – Hubo

Bij de finale van het internationale Darpa-Challenge wint de Zuidkoreaanse Hubo.

armar6

2016 – Armar6

Deze robot – een evolutie van het model Armar uit 2000 – helpt in grote voorraadhallen van online shops.

atlas

2017 – Atlas

Boston Dynamics presenteert een nieuwe versie van de robot Atlas, die wereldwijd als beste looprobot geldt.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?