ROB HOPKINS | transitiebeweging | sociale evolutie

Rob Hopkins

Oprichter Transition Movement

Een transitiebeweging van gemeenschappen die samenkomen om de wereld te herbouwen aan de hand van nieuwe beelden en modellen.

Bezoek Rob Hopkins op:

De wedergeboorte van de lokale gemeenschap

Rob Hopkins, activist en oprichter van de Transitiebeweging, herinnert ons eraan dat de olie, waarvan onze wereld afhankelijk is, gestaag opraakt. Hij reikt een unieke oplossing aan voor dit probleem – de do-it-yourself-transitie, waarbij je jezelf samen met anderen voorbereidt op een leven zonder olie en je comfort opoffert om systemen en gemeenschappen op te bouwen die niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Met een aanstekelijk optimisme weet activist Rob Hopkins (1968) een nieuw licht te werpen op duurzaamheid. Hij bedacht en creëerde een bottom-up-proces waarbij bewoners hun omgeving opnieuw opbouwen. Als jonge twintiger reisde Hopkins in de jaren negentig af naar de Hunza-vallei, een plek die al jarenlang de aandacht trok van onderzoekers. In de Hunza-vallei zag hij een samenleving die zijn grenzen respecteerde. Het afval werd zorgvuldig gecomposteerd en teruggeven aan het land. Terrassen die eeuwenlang tegen de bergwanden waren gebouwd, werden bevloeid via een netwerk van kanalen. Overal groeide bomen met vruchten en noten, in de velden aardappelen en groente. De bewoners van de vallei waren veerkrachtig, gezond en zelfvoorzienend.

Het raakte hem en hij raakte gefascineerd door permacultuur, een wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Hij ontdekte permacultuur als een ongelooflijke gereedschapskist om de aarde te kunnen repareren. Dat gaf hem een gevoel dat er heel veel mogelijk was. Het mondde uit in een actieplan voor het wereldwijde Transition Town Totnes en Transition Network dat in 2004 verscheen en over de hele wereld werd gedownload en navolging kreeg.

Hopkins is nu nog steeds de motor achter het wereldwijde Transition Network, dat lokale veranderingen wil aanjagen. Een gemeenschap, stad of zelfs een straat slaat de handen ineen om klimaatverandering op kleine schaal te bewerkstelligen. Maar het gaat niet alleen om losse initiatieven om de wereld een beetje beter te maken. Het Transition Network stimuleert de nieuwe lokale economieën en zorgt dat bewoners veerkrachtiger en positiever worden. Om voorbereid te zijn op het post-olietijdperk moeten gemeenschappen nu al hun energieverbruik reduceren, voedsel in de buurt verbouwen, energie zo duurzaam mogelijk opwekken, hun gezondheidszorg zo veel mogelijk lokaal organiseren en het onderwijs richten op zelfvoorziening.

Er zijn officiële transitiegroepen ontstaan in onder meer Amerika, Japan en diverse Europese landen. Nederland telt nu meer dan 60 lokale initiatieven in zowel grote steden (Amsterdam, Utrecht, Den Haag) als kleinere gemeenten (Naarden, Baarn, Rijen).

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170712
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
samenwerken_in_de_buurt

Samenwerken in de buurt

De participatiemaatschappij vraagt om gemotiveerde mensen die bereid zijn meer verantwoordelijkheden te dragen, om zichzelf en anderen te leiden en om veranderingen te omhelzen.

buurtatelier

Buurtateliers in de wijk

Wijken zijn soms slaapwijken geworden. Maar ze hebben baat bij creatieve en culturele buurtinitiatieven.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?